Összes oldalmegjelenítés

2015. december 31., csütörtök

Januártól decemberig - 2015.

Összeállítottam egy válogatást a 2015-ös év folyamán készített desszertjeimből, minden hónapban egy receptemet kiemelve a bejegyzéseimből. Ezzel köszönök el a 2015-ös esztendőtől.

1.     Mézes krémes - január

2.    Krokodil kalács - február

3.    Fanta torta - március

4.    Emeletes csokitorta - április

5.    Diplomata torta sütés nélkül - május

6.    Macifej kekszek - június

7.    Barackos túrós torta sütés nélkül - július

8.    Citromos szilvás süti (gluténmentes) - augusztus

9.    Áfonyás túrótorta - szeptember

10.  Madártejkrémes mákosguba torta - október

11.  Leopárd kalács - november

12.  Diabetikus habos túrós süti - december

Minden sütemény neve egyúttal link, melyre kattintva a recepthez lehet jutni.



Ezt kívánom minden kedves látogatómnak!

2015. december 30., szerda

Nutella tiramisu

Nutella tiramisu

Hozzávalók:
300 g babapiskóta
3,5 dl tej
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
2 evőkanál instant kávé (vagy+2 evőkanál kakaó)
2,5 dl hideg habtejszín
300 g Nutella
Egy kisebb formát béleljünk ki celofánnal.
A tej felét melegítsük meg, hogy felolvadjon benne hamar a kakaó és a kávé.  Először a meleg tejjel keverjük a porokat csomómentesre, majd mehet hozzá a többi tej is.
A kávés kakaóba áztatott babapiskótával béleljük ki alulról és oldalról is a formát. (Törjük őket a megfelelő darabra, ha kell.)
A tejszínből verjünk kemény habot és adagonként lazítsuk fel vele a Nutellát. Amikor már hagyja magát a Nutella, óvatosabban forgassuk bele a tejszín utolsó részleteit, hogy ne törjük a habot teljesen össze. Az elkészült krém felét öntsük a babapiskótával bélelt formába, jöhet rá egy újabb réteg áztatott piskóta, arra a krém maradéka és végül egy réteg áztatott piskótával fedjük be az egészet. Tegyük hűtőbe kb. 12 órára illetve, amíg annyira megdermed, hogy szeletelni lehessen. Tálalás előtt szórjuk meg cukrozatlan kakaóval, vagy durvára tört mogyoróval.
A recept  Corinne Jausserand NUTELLA című könyvéből van, Itt találtam, köszönet érte.
Minimális eltéréssel így csináltam - én a kávét kihagytam belőle, mert gyerekeknek szántam, tehát 4 kanál kakaóporral készítettem.Az áztató kakós tejbe pedig belekevertem 1 kanál porcukrot, ami az eredeti receptben nem szerepelt.
Mivel úgy tudtam, egyik barátnőm unokái itt töltik a téli szünetet, nekik készítettem ezt a finomságot. Aztán amikor odaértem vele, kiderült, hogy már egy órája hazaindultak...:( Nem vittem utánuk Mosonmagyaróvárra, hanem nekiültünk mi, nagyszülők, és elfogyasztottuk.
nutella tiramisu

Nagyon finom volt felnőtteknek is! :)
De...lehetett volna jobb is. Mostmár tudom, hogy legközelebb hogyan csináljam, ennek érdekében.
A recept ugyan áztatva írja a babapiskótát, de nem tér ki rá bővebben. Én épp csak megmártottam úgy, ahogy az egyéb tiramisuhoz szoktam(maradt is ki a kakaós tejből), de ennek az édességnek nem árt, sőt jót tesz, ha alaposabban el van áztatva a babapiskóta. És az se árt, ha a krém kicsit több, ha tocsogósabb, többet beszív a babapiskóta. 
Mi tejszínhabot tettünk rá, így is nagyon finom volt!


2015. december 27., vasárnap

Kossuth kifli

Kossuth kifli
Ez igazából nem is kifli, hanem egy tepsiben sütött vajas piskóta, amiből utólag pogácsaszaggatóval vannak kivágva a kiliformák.
Hozzávalók:
20 deka vaj
18 deka liszt(fele sima, fele rétes)
20 deka porcukor
4 tojás
késhegynyi sütőpor
1 citrom lereszelt héja
Tetejére:
sárgabarack lekvár(kb. 20 deka)
10 deka durvára vágott dió
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyikkel jól kikeverjük. Beletesszük a citromhéjat is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a vajas-cukros-tojásos masszába, vigyázva, nehogy összetörjön. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, elkeverjük. Vajjal kikent, liszttel meghintett tepsibe simítjuk a tésztát (kb. 1 centi magasan álljon a tészta a tepsiben!). A tetejét megkenjünk sárgabaracklekvárral, majd megszórjuk durvára vágott dióval. Közepesnél kicsit erősebb tűzön kb. fél óra alatt megsütjük. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat (kifliket) szaggatunk belőle.
Előmelegített 180 fokos sütőben 35 perc alatt sütöttem meg.
Öt centi átmérőjű szaggatóval vágtam ki a kifliket. Nem számoltam, de elég sok lett.

Nagyon kapós volt karácsonykor - nem mindenki szereti a vajas süteményeket.
Itt találtam a receptet, nagyon örülök neki, mert könnyen, gyorsan elkészíthető és finom!


2015. december 25., péntek

Karácsonyi Zsuzsi szelet Blogkóstolóra

Zsuzsi szelet

Az egyik kedvenc játékom a Blogkóstoló, aminek a lényege, hogy mindenki a neki kisorsolt gasztroblogról süt-főz. A mostani, 26. forduló háziasszonya Simone, aki vegyes blogot ír, remek ételek, finom sütemények találhatók nála.

De a játékos párom blogján is- Xsaránál- a bográcsulyástól a worcester szószig minden megtalálható, érdemes nála kutakodni.
Én persze egyik karácsonyi süteményünket választottam tőle, a Zsuzsi szeletet.
Tészta hozzávalói:
15 dkg cukor
5 nagy evőkanál méz
5-6 dkg vaj
40 dkg liszt
1/2 evőkanál szódabikarbóna (8-9 g)
3 dkg kakaópor (2 hatalmas kanálnyi)
csipet só
2 tojás 
Krém hozzávalói:
3 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál liszt
1l  tej
5 dkg cukor
15 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
1 teáskanál vanília eszencia
Tetejére:
10 dkg tejcsokoládé(nekem étcsokoládém volt)
2 ek olaj
A vajat a mézzel és a cukorral felolvasztojuk, majd a tojásokkal és az összekevert száraz hozzávalókkal együtt meggyúrjuk a tésztát. Egy két órán át pihentetjük (nem kell hűtőbe tenni).
Pihentetés után 4 db 30x30 lapot nyújtunk belőle. Én 4 azonos részre vágtam(a nyers tészta összsúlya 1 kiló volt, egyenként 25 dekás darabok lettek), majd a tepsi méretére vágott sütőpapíron nyújtottam ki a lapokat. Kicsit liszteznem kellett, és centivel mértem meg, hogy egyformák legyenek. A sütőpapírral csak áthúztam a tepsi hátára, és 170 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsűltek.  Ügyelni kell rájuk, mert könnyen megégnek! 

A krémhez az 5 deka cukorral megfőztem a pudingporokat és időnként megkeverve hagytam kihűlni.
A porcukorral kikevert margarinhoz kanalanként hozzákevertem a kihűlt pudingkrémet, jól felhabosítottam.
Megtöltöttem vele a lapokat. Lett három krém rétegem. a negyedik lapot a tetejére igazítottam, és éjszakára hideg helyre tettem. Reggel az olajjal felolvasztottam a csokit és rásímítottam a sütemény tetejére.
Az ünnepre tekintettel felszeletelés után karácsonyi dekorációt kapott. 
Fél tábla fehércsokit 1 kanál étolajjal felolvasztottam, és fenyő, csengő, valamint gömb formájú sablonokba öntöttem. Hűtőben 20 perc alatt megszilárdultak és könnyen kivehetők voltak a formából. Néhány zöld ételfestékkel színezést is kapott. Minden szelet tetejére tettem egyet.

Nem valami szépen sikerült a szeletelése (siettem vele, kapkodtam), de ízre nagyon finom volt.
Főleg Anna unokám dícsérte meg nagyon. :)

Köszönöm Xsarának a receptet!Igazán jó választás volt tőle ez a süti, és mást is kinéztem már tőle. :)



2015. december 24., csütörtök

2015. december 21., hétfő

Mákos marcipános stollen karácsonyra (Mohnstollen)

Mákos marcipános stollen

Stollen - egy ismert német karácsonyi sütemény, leginkább a magyar gyümölcskenyérhez hasonló, ám ennek a tésztája élesztős, egyéb jellemzői pedig a vaj, mazsola és kandírozott gyümölcsök.
Vicuska blogján már régebben megcsodáltam, most pedig az ünnepre elkészítettem.
Tészta hozzávalói:
40 g friss élesztő
50 g cukor
500 g liszt
125 ml langyos tej
100 ml rum (sötét)
100 g mazsola
50 g kandírozott narancshéj
50 g kandírozott citromhéj
50 g kicsit darabosabbra darált
erdei mogyoró (nálam dió)
1 vaníliarúd (nálam kimaradt)
100 g marcipán
200 g puha vaj 
csipet só

Töltelék hozzávalói:
300 g darált mák
100 g marcipán
180 ml tej
60 g cukor
3 evőkanál méz

A kisült stollen tetejére:
100 g puha vaj (picivel kevesebb is elég volt)
100 g porcukor

Először a mazsolát megmostam, majd a kandírozott citrusokkal összekevertem és leöntöttem a deci rummal (én egy éjszakát áztattam benne, de elég 1 óra is).
Megdaráltam a diót(durvára), mákot. A máktöltelékhez magam daráltam le a mákot, ezért az édesítésén kicsit változtattam, mert a mákot cukorral összekeverve szoktam darálni, ennyi mákhoz pedig kevés volt a 60 gramm cukor, ezért 5 evőkanál cukrot és 2 evőkanál mézet tettem a töltelékbe. Készen vásárolt máktölteléknél nincs ilyen gond.
Egy húszdekás marcipán téglát már előzőleg a fagyasztóba tettem, hogy könnyebb legyen lereszelni. a lereszelt marcipánt kétfelé osztottam (fele a tésztába, fele a töltelékbe kell).
A tésztához a cukros langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, beleadtam 200 gramm lisztet, és letakarva állni hagytam kb.fél órát. Mikor feljött a tészta hozzáadtam a reszelt marcipánt, a lágy vajat, a 300 gramm lisztet és összeállítottam a kalácstésztát. Beledolgoztam  a rumba áztatott mazsolát,citrom és narancshéjat, diót. egy kevés liszttel még át kellett gyúrnom, hogy megfeleő állagú (puha, de nem ragacsos) legyen. Letakarva meleg helyen 2-2,5 órát kell keleszteni.
A töltelékhez a tejet felforrósítottam, belekevertem a cukros darált mákot, majd a tűzről levéve belekevertem 2 kanál mézet(az első kanál után megkóstoltam, de még egy kellett bele). mikor kihűlt, akkor kevertem bele a lereszelt marcipánt.
A megkelt tésztát a nagy gáztepsimbe szabott sütőpapíron nyújtottam ki (alá liszteztem) kb. 32x42 centis téglalappá.
Szemben egymással a két hosszabbik oldalára rákentem a máktölteléket, és két oldalról feltekertem. a sütőpapírral átemeltem a tepsibe, aholletakarva még 1 órát kelesztettem, mielőtt a 180 fokra előmelegített sütőbe tettem.(Légkeveréssel 175 fokon 45 perc elég.)
Egy óra alatt sült meg, 40 perc után a tetejét papírral letakartam, nehogy megégjen.
A sütőből kivéve még forrón rákentem a tíz deka vajat, és vastagon beszórtam porcukorral.
Néhány fázis a készítésről
Alig bírtam kivárni, hogy kicsit hűljön, és megvághassam - isteni illat lengte be a konyhát míg sült. :)
Hosszában a közepén kettévágtam, úgy szeleteltem.


Tényleg nagyon finom!
Dobozolva eltartható, bár az is kétséges, hogy a karácsonyt megéri belőle 1-2 szelet...:)


Nagyon köszönöm Vicuskának a receptet! :)

2015. december 19., szombat

Káposztával töltött krumplis tészta

Káposztával töltött krumplis tészta

Gyenes Zsuzsa Krumplis tészta/ nudli, gombóc/, dinsztelt káposzta,sósan, borssal. Tészta kinyújtva, káposzta beletöltve, feltekerve, tepsibe rakva. Még itt fel kell szeletelni a sütés előtt. Kicsit meglazítani a szeletek közötti helyet. Tejföllel bekenni a tetejét és sütni. Nincs receptem. Láttam egyszer hogyan készítik és én is így sütöm. Nagyon, nagyon finom és laktató. Olyan igazi téli "süti".


Hát ez majdnem olyan, mint a Káposztás pirogom, csak nem olajban kell sütni, hanem a sütőben. Jobb is, nem lesz olajszagú a lakás.
Teljesen így csinltam annyi változtatással, hogy a tésztájába tettem fél csomag (3,5 gramm) szárított élesztőt.
De nem kelesztettem, hanem ahogy elkészült, máris tettem a 220 fokosra előmelegített sütőbe.
Így készült
Mikor kivettem a sütőből, ismét lekentem tejföllel. A forró kalács hamar beitta a tejfölt. Nagyon finom volt!
Köszönöm Gyenes Zsuzsának a receptet!

2015. december 18., péntek

Örömsüti akció

Bordói sósrudacskák, nehéz sós teasütemény,kókuszos kekszgolyók, mézes apró

Örömsüti a boldog pillanatokért - még 2014 novemberében indult egy ilyen kezdeményezés a facebookon, ami mára országos hálózattá nőtte ki magát. Megálmodója Prezsák Nikoletta.
Apropója az adakozásra - "Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül." Példabeszédek  11,25.
Az országos csoport régiókra van bontva, bárki csatlakozhat, vagy felajánlhat süteményt. 
A program célja, hogy karácsony közeledtével rászorulóknak, időseknek, gyermekintézményeknek adományoznak házilag készített süteményeket. Adományozónak bárki csatlakozhat a hozzá legközelebb eső Örömsüti csoporthoz, hiszen már minden megyében van, akár több csoport is. Én az "Örömsüti Kecskemét És környéke" csoporthoz csatlakoztam.
A bejegyzés alján belinkelem az általam ismerte csoportokat, hátha valakit érdekel, vagy csatlakozna.
A kétféle édes, és kétféle sós süteményt papírdobozokba csomagolva busszal juttattam el Kecskemétre.
Ebben volt a süti
A süteményeket a Bács-kiskun Megyei Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthonai Kecskeméti lakásotthonok szervezetei kapták. Az ünnepélyes átadást Kathy Godhy szervezte, az átadás helyszíne Kecskemét Nyíri út 73 alatt található Szentgyörgyi iskola aulájában volt.
Örülök, hogy részt vehettem én is ebben az akcióban. Jó lenne, ha Kalocsán is szerveződne ilyen csoport. :)
Készülődés az átadásra
Ha bővebbet tudok az átadásról, majd kiegészítem a bejegyzést.
akit érdekelnek a receptek, az első kép alatti megnevezésre kattintva elérhetőek.
Ide teszem az országos Örömsüti csoportok elérhetőségét:
4. Kecskemét : Kathy Godhy, Zsuzsanna Gulyás segít a szervezésben.https://www.facebook.com/groups/367292743430413/
13. Eger: Varkonda Jánosné Erika
https://www.facebook.com/groups/366904750167092/
18. Nyíregyháza-és környéke: Koósné Kertész Adél
https://www.facebook.com/groups/1638475983082542/
26. Dunaújváros-és környéke: Zsigmondné Varga Gabriella
https://www.facebook.com/groups/Oromsuti/
35. Sárospatak, Sátoraljaújhely- és környéke: Erika Szócsi
https://www.facebook.com/oromsutisarospataksaujhely.hu…
36. Budakalász : Drong Szatmári Anikó , Drong Zsuzsi

2015. december 15., kedd

Diabetikus habos túrós süti

Diabetikus habos túrós süti
Kockákra vágva 

Tészta hozzávalói:
6 tojás
6 evőkanál Ch csökkentett liszt
fél csomag gluténmentes sütőpor
4 evőkanál xilit
2 evőkanál natúr kakaópor
fél deci napraforgó olaj

A tojásokat szétválasztottam. A liszbe belekevertem a sütőport és a kakaóport. A tojásfehérjékből  az egyharmad mennyiségű xilittel kemény habot vertem. A maradék xilittel kikevertem a tojássárgákat, beleöntöttem az olajat is, majd felváltva hozzákevertem a kakaós lisztet és a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt 32x22 centiméteres belméretű tepsibe öntöttem a masszát, és 180 fokosra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöttem. Tűpróbát végeztem! A papírt lehúztam róla és rácson kihűtöttem.

Krém hozzávalói:
fél liter tej
80 gramm gluténmentes vaníliapuding por
4 csapott evőkanál xilit

25 deka vaj

50 deka túró
4 csapott evőkanál xilitpor

1 kisüveg diabetikus sárgabarck lekvár

5 deci habtejszín
5 evőkanál xilitpor
2 kiszacskó habfix

Először a tejben a szokásos módon sűrűre főztem a pudingot, majd kicsit hűlni  hagytam, de még melegen elkevertem benne a vajat. Vigyázzunk, ezt csak vajjal lehet, aki vaj helyett margarinnal készíti, az csak miután teljesen kihűlt a puding, akkor keverje össze,  mert a felolvasztott margarin nem hűlik vissza szilárdra.
A túrót is kikevertem a xilittel, majd a margarinos pudinggal alaposan  összekevertem.
A teljesen kihűlt piskótalapra rákentem egy réteg (cukor és tartósítószer mentes) baracklekvárt, és erre símítottam a túrós-pudingos krémet. A többi lekvárt a krém tetejére kentem, így került egy éjszakára a hűtőbe.
Reggel a tejszínhabot 5 csapott evőkanál xilitporral és  2 kis habfixálóval kemény habbá vertem, és a lekváros réteg tetejére símítottam. (általában 1 deci tejszínhez 1 evőkanál cukrot, vagy xilitet használunk).
Készítés közben

Tortafésűvel kicsit megborzoltam és 1 teáskanál natúr kakaóporral meghintettem.


Ferenc napra sütöttem a férjem barátjának. 
Hasonló receptet Itt találtam, ezt alakítottam át cukorbetegek részére.
Finom volt! :)




2015. december 13., vasárnap

Kókuszos kekszgolyók

Kekszgolyók


Nem lett tele az "örömsüti" doboz a mézes süteményekkel, ezért gyorsan kellett valami megoldás, hogy meg tudjam tölteni. Előző nap Xara blogján nézelődtem, nála láttam ezt a sütés nélküli finomságot  Kókuszgolyó  néven.
Hozzávalók:
500gr daráltkeksz
150 g sárgabaracklekvár
100 g porcukor
85 g vaj
30 g kakaópor - holland
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál rum – barna(nálam rumaroma)
1-2 ek tej, (ha kéri a tészta)
A hozzávalókból képlékeny masszát gyúrtam, vizes kézzel golyóvá formáltam őket, majd kókuszreszelékben meghencsergettem. Végtelenül egyszerű az elkészítése, mégis finom!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...