Összes oldalmegjelenítés

2015. november 26., csütörtök

Leopárd kalács

Leopárd kalács
Rozinál megláttam tegnap ezt a kalácsot, és rögtön beleszerettem.  És délután már meg is sütöttem.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
1 tasak (7g) szárított élesztő
4 evőkanál cukor
2 tasak vaníliás cukor
1 egész tojás + 1-nek a  sárgája
1 citrom lereszelt héja
5 dkg olvasztott vaj
5g 
3 evőkanál kakaó(1-2 evőkanál tej a kikeveréshez)
1 tojás a lekenéshez.
A tészta hozzávalóit az előírásnak megfelelően a kenyérsütőgép tartályába tettem (alul a folyékony, arra a liszt, tetejére szórva az élesztő, az olvasztott vaj a sípszó után), és dagasztás-kelesztés programra kapcsoltam. Kenyérsütő nélkül a hagyományos módon kell a tésztát dagasztani, keleszteni. Az idő letelte után a megkelt tésztát kivettem, átgyúrtam  és három részre osztottam úgy, hogy.két egyforma és egy kicsivel nagyobb gombóc lett..
A nagyobb tésztát félretettem. A másik két tésztába, az egyikbe belegyúrtam egy kanál kis tejjel kikevert kakaót,  a másik tésztába 2 kanál tejjel kikevert kakaót gyúrtam bele.
A világosabb gombócot kb.25 centi hosszúra kisodortam, a sötétebbeket, ugyanolyan hosszúságúra kinyújtottam egy fehér gombócot az előbbiektől kicsit hosszabbra és szélesebbre nyújtottam, hogy bele tudjam "csomagolni"az előző kettőt. Tehát a sötétebb barna tésztacsíkot megkentem tojásfehérjével és belefogtam a világosabb barna tésztát, majd ráhelyeztem a fehér tésztacsíkra és teljesen betakartam vele.. Így jártam el mindegyikkel, összesen 7 kalácsrudam lett.
Egy kalácssütő formát fagyos vajjal kikentem, a kalácsrudakat egyenként a forma hosszúságára kisodortam, majd egymásra téve a sütőformába helyeztem. A sütőforma 30 centi hosszú, A felső felén 12 centi a szélessége, s mivel lefelé keskenyedik, alul csak 8,5 centis.
A formában még fél órát pihentettem, majd előmelegítettem a sütőt, és 180 fokon kb. 40 perc alatt sütöttem meg. Az utolsó 10 percben letakartam a tetejét hogy ne égjen meg, de az alja is rendesen átsűljön.(Mindenki maga ismeri a sütőjét.)
Így készült
Amikor kivettem, azon forrón lekentem a tetejét cukorsziruppal. Ettől fényes lett.
Szinte teljesen Rozi útmutatása szerint jártam el, néhány apró különbséggel.
Vaj nem volt itthon, helyette kókuszvajat használtam. Sütés előtt nem kentem meg tojással a tetejét.
Kedves hozzátartozóim hoztak nekem a föld másik feléről - egyenesen a termelőtől - 1 kiló kakaóbabot.
(Egyem a szívüket, biztos nem gondolták, hogy bosszúságot okoznak vele, a kávédarálóm pedig teljesen kinyíródik.)
Őrlésre váró kakaóbab
Szóval problémáim lettek a kakaó ledarálásával, mert teljesen összeállt krém állagúvá, amit alig bírtam kiimádkozni a gépből, utána pedig lehetetlenségnek tünt egyenletesre eldolgozni a tésztában. Meleg tejjel kevertem el, de amint kihűlt, megfagyott, és darabos volt, időnként kicsit meg kellett melegítenem a tésztát és úgy gyúrni. Nem részletezem, de jó sokáig elszórakoztam vele.
Langyosan felszeleteltem és forró teával ez volt a vacsora. Mutatós is, finom is, köszönöm Rozi! :)


Tea mellé kísérőnek
Még lehet fokozni a látványt, ha a rudakat a sütőedény méretének duplájátra sodorjuk, kettévágjuk és úgy tesszük a sütőedénybe. Ekkor 14 barna folt lesz a kalácsunkban. :)

2015. november 23., hétfő

Kócos túrós süti

Kócos túrós

Többféle néven is fut ez a gyors túrós sütemény - tipp-topp túrós, bólyi túrós, szórt túrós...
Már van fenn a blogomon több hasonló, de valamiben mégis eltérnek a receptek. 
Most a Kiskegyed konyhája "kócos túrósa" lett általam megsütve.
Hozzávalók:
30 dkg rétes liszt
20 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
4-5 szem őszibarack

50 kg túró
2 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
10 dkg olvasztott margarin
3 egész tojás
4 dl tej

A lisztet, a porcukrot, a sütőport és a citrom héját összekeverjük, majd a keverék felét margarinnal kikent tepsibe szórjuk.A meghámozott, 1cm-es gerezdekre vágott barackot ráfektetjük. (Konzerv barackból is készülhet.) Erre jön a vaníliás cukorral összekevert túró, egyenletesen elterítve.Ezután rászórjuk a lisztkeverék másik felét, majd egyenletesen meglocsoljuk az olvasztott margarinnal, és a végén ráöntjük a tejet, melyben előtte elkevertük a tojásokat.
180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Így készült
Langyosan kockákra metélve kínáljuk.
Tepsi mérete: 20x30 cm


2015. november 18., szerda

Nutellás-mascarponés torta a kedvenc sógornőmnek

Nutellás-mascarponés torta
Egy gyors, egyszerű tortát készítettem, amivel felköszöntöttem születésnapján a kedvenc sógornőmet.
Most mindenféle torta alapanyag volt itthon, aztán a fantáziámra hagyatkoztam.
Alapja 2 tojásból készült kakaós piskóta, de sütés nélkül darált keksz alappal is megoldható.
Krém:
25 deka mascarpone
25 deka nutella
2,5 deci habtejszín(állati eredetű)
1-2 evőkanál porcukor(ízlés szerint)
1 evőkanál rum
1 zacskó zselatin fix
A mascarponet magam készítettem, jó tömény lett, 5 napig csöpögött.Most bolti nutellával kevertem össze. A jól lehűtött tejszínt felvertem, beleszórtam a zselatin fixet, utoljára pedig a porcukrot (nekem másfél kanállal elég volt). A mascarpone krémet és a kemény tejszínhabot összevegyítttem és kézi habverő legkisebb fokozatán simára kevertem.
Állítható tortagyűrű aljára tettem a piskótalapot, ráegyengettem a krémet, és így ment egy éjszakára a hűtőbe. Utána már csak némi dekorációt igényelt. Ez szintén fantázia meg idő kérdése.
Levettem róla a tortakarimát, és bolti trüffelgolyókkal kiraktam a tetejét.
Délután elmentem a tortával köszönteni. A sógornőm nagyon örült neki.
A torta átmérője 20 cm, magassága 7 cm a golyók nélkül
Mindjárt meg is kóstoltuk.
Nagyon finom volt!
Isten éltessen sokáig!  :)

Muffinsütőben sütött sajtos-tojásos kenyérkockák

Mai reggelim
A minap láttam meg ezt a receptet a Kiskegyed oldalán, és ma reggelire el is készítettem.
Persze nem éppen úgy, de az én változatom is jó lett.
Az eredeti recept fél kiló szikkadt kenyeret, 25 deka mozarella sajtot ír, de nekem csak 3 szelet kenyerem volt, és reszelni való trappista sajtom, tehát ehhez igazítottam a receptet.
Most azt írom le, ahogy én csináltam.
Hozzávalók:
3 szelet szikkadt kenyér (25 deka)
2 tojás
1 deci tejföl
10 deka reszelt trappista sajt
só (ízlés szerint)
őrölt fehérbors (ízlés szerint)
A szikkadt kenyérszeleteket kb. 2 centis kockákra vágtam.
A tojásokat, a tejfölt és a reszelt sajtot egy tálban összekevertem, sóztam, fehérborsot szórtam rá, aztán beleforgattam a kenyérkockákat. Egy kicsit "száraznak" találtam, tehát kevertem még bele 1 jó kanál tejfölt. 
Szilikonos muffinsütő formákba nyomkodtam a masszát(nekem 7 darab lett ebből a mennyiségből), majd 180 fokosra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem. Félidőben letakartam a tetejét, hogy meg ne égjen.
Fenti részen sütés előtt, alul a megsült "muffinok"
Még melegen fogyasztottuk. Kívül ropogós, belül krémes, nagyon finom volt! Legközelebb fokhagymát és zöldfűszereket is teszek bele.
Muffinsütőben sütött sajtos-tojásos kenyérkockák

Az alja is szépen megsült
Köszönöm a receptet Kiskegyednek! :)

2015. november 15., vasárnap

Csokis mignon

Csokis mignon(minyon)
Régóta terveztem a csokis mignon elkészítését, most eljött az ideje. De valahogy minden összeesküdött ellenem, ezért nem a legjobban sikerült. Finomnak nagyon finom volt, aki csak evett belőle, legekben beszélt róla. Viszont a kinézete sajnos nem a legszebb...:( Mentségemül szolgáljon, hogy....a csudákat, nem mosom magam! Nem vagyok cukrász, csak egy mezei háziasszony. És tudom, hogy a  vendégség résztvevői(akiknek vittem) közül senki nem készítette volna el különbül.
Úgy indult, hogy bár több mint egy hete két helyről is rendeltem tojást, egyik helyen sem kaptam. (Nem csak az én tyúkjaim lustiznak.) Elhatároztam, hogy nem ragaszkodom a házi tojáshoz, elmentem hát a legközelebbi élelmiszerboltba,  ahol- írom és mondom : Nem kaptam tojást!
Akkor az internethez fordultam olyan receptért, ami kevés tojással elkészíthető (4 tojás volt otthon). Itt találtam megfelelőt, amit mindjárt dupla adagból (tehát fél kiló liszt, stb) készítettem el.
Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg puha Rama (vagy vaj)
  • 1 egész tojás
  • 2.5 dl tej
  • 1 cs sütőpor
  • 3-4 ek. kakaópor
Elkészítés:
A lisztet összekevertem a sütőporral, és a kakaóporral. A cukrot, a tojást, és a szobahőmérsékletű lágy margarint habosra kevertem, majd felváltva hozzákevtem a lisztet, és a tejet. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe öntöttem, és 180-fokos sütőben 25 perc alatt  megsütöttem.
Hagytam teljesen kihűlni, azután 5x5 centis kockákra vágtam, és minden kockát keresztben is kettévágtam. Együtt hagytam az összetartozó kockákat, hogy mindegyik a párjával legyen összeragasztva. Mint számítottam is rá, eléggé morzsálódott, tehát éles késsel sem sikerült teljesen egyenletes, sima oldalú kockákat vágni. Azért legjobb a hagyományos, sok tojásos piskóta az ilyesféle süteményekhez, amit vágni kell.
Krém:
20 deka étcsokoládé
1,5 deci tejszín
15 deka vaj
2 ek porcukor
2 ek rum
A tejszínt tűzre tettem a vajjal. Miután a vaj elolvadt, nem forraltam fel, csak jól felforrósítottam (az edény szélén gyöngyözzön). Ekkor levettem a tűzről, és ráöntöttem az apró kockákra tördelt csokoládéra. Beleadtam a porcukrot meg a rumot, és fakanállal kevergettem. Miután minden összeolvadt még tovább kevergettem, amíg szinte teljesen kihűlt. Ekkor 1 órára hűtőbe tettem. Ennyi idő elég volt hogy kellően megszilárduljon. Géppel kicsit felhabosítottam, és megtöltöttem vele a piskótakockákat. Kb. 1 centi vastagon kentem krémet egy piskótakockára, amelyre a párját ráborítottam és kicsit összenyomkodtam. Miután mindet betöltöttem, hűtőbe tettem őket külső bevonás előtt.
Csokoládébevonat:
20 deka étcsokoládé
5 deka vaj
1 ek rum
Én nagyon kis lángon egy lábasban felolvasztottam a vajat, majd beleadtam az apróra tört csokoládét és állandóan kevergettem, míg a csoki is elolvadt.Fontos hogy kislángon történjen, nehogy "megsüljön".  Időnként lehúztam a lángról, úgy kevergettem. Aki kevésbé gyakorlott, az gőz fölött olvassza fel inkább a csokoládét.
A jól kihült süteménykockákat szilikon ecsettel kentem meg az olvasztott csokoládéval. Először mindegyiknek a tetejét, majd az oldalukat. Mivel egyenetlen volt a sütikockák oldala, nem lett hibátlan a bevonat.
Olvasztott csoki bevonatú
Húsz darabot sikerült így bevonni, aztán elfogyott a bevonó.
Még 5 deka olvasztott csokit nylonzacskó sarkából dekoráció gyanánt rádolgoztam a tetejükre.
Ezért újabb bevonómasszát készítettem, de most nem csokit olvasztottam, hanem hideg kakaós masszát kevertem.
Kakaós cukormassza:
20 deka porcukor 
2 ek holland kakaópor 
2 ek rum
víz
A porcukrot szárazon összekevertem a kakóporral, hozáöntöttem a rumot, majd a vizet szinte cseppenként öntöttem hozzá, és közben folyamatosan kevertem. Fontos, hogy apránként kevés vizet öntsünk, mert nem kell bele sok víz, hogy elérje azt az állagot, mint az olvasztott csoki, és már használható is. (Pár csepp olajat is beledolgoztam a fénye miatt.) Én most egy kicsit töményebbre hagytam, és késsel kentem meg a mignonok külsejét.
Ezzel a bevonóval 15 db-ot csináltam, dekortollal díszítettem.
A csokibevonat 1 nap állás után teljesen megszilárdul.
Kakaós-cukormassza bevonat
Mivel ebből az adagból sok mignon lett volna, a többi piskótát most lefagyasztottam.
Vendégségbe voltunk hivatalosak, Kiskőrösön a Kurta kocsma vendéglőbe. A finom ebéd utáni sütiket a házigazda adja, és néhény lelkes vendég is visz "hazait".
Én most a csokis minyonokat vittem, és nagy sikerem volt vele, külső tökéletlenségük ellenére is.



Mivel Márton napi (és egyúttal keresztelői) ebéden voltunk, csináltam néhány ételről fotót a Kurta Kocsma ételeiről.
Előétel: libamájpástétommal töltött libanyak
Libaleves, ludaskása - ezekről nem készítettem fotót.
Libasült és rántott libamáj
Vegyes tál- rántott karfiol, gomba, sajt, baconba tekert daráthús
Burgonyaköretek
Káposztasaláta
Habos torta
Citromos tekercs
Tojásmentes lekváros-grízes sütemény
Citromkrémes cupcake
És a gyönyörű környezet - részlet az  étteremből

Kellemes vasárnap volt a mise után finom ebéddel, jó társaságban. :)

2015. november 13., péntek

Meggyes-mákos muffin

Meggyes-mákos muffin
Hozzávalók:
3 tojás
150 gramm cukor
1 cs vaníliás cukor
100 gramm margarin
1 kispohár natúr joghurt
150 gramm liszt
150 gramm darált mák
1 cs sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 üveg meggybefőtt
A tojásokat a cukrokkal jól kikevertem. Hozzáöntöttem az olvasztott, de már nem meleg margarint, a joghurtot és ezekkel is egyneművé kevertem.  A lisztet szárazon összevegyítettem a mákkal, sütőporral, citromhéjjal, ezután beleforgattam a tojásos elegybe. A meggynek felét lisztbe forgattam és szintén a masszához kevertem. Szilikon muffinformákba kanalaztam a tésztát (a fomák 3/4 részéig), a maradék meggyszemeket a tetjükre szórtam. Eddigre már előmelegítettem a sütőt 180 fokra, és 30 perc alatt megsütöttem.
Nagyon finom, kellően "szaftos állagú", nem túl édes sütikéim lettek. Egy idős néninek vittem, aki bár 88 éves, élemedett kora kora ellenére még ő is aktív a konyhában. :) Főleg sütni szeret, most egy kis "reszelt túrós" volt éppen készen, ha valamelyik unokája vagy dédunokája beköszön, legyen mivel megkínálni.
Azért nagyon örült a sütikének, mindjárt el is kérte a receptet, és nem kellett leírnia, meg tudja jegyezni!
Szeretnék 88 éves koromban én is ilyen fitt lenni, mint Marika néni! :)


2015. november 12., csütörtök

Grízes-meggyes-joghurtos réteskocka (Panelrétes)

Grizes-meggyes-joghurtos réteskocka
Ezt a süteményt nem én sütöttem, hanem a születésnapom környékén egyik szomszédasszonyom becsöngetett vele - hogy egyszer már ő is megkínáljon valami finom sütivel.
Még langyos volt a frissen kisült réteskocka - és nagyon finom volt. Annyira jólesett, hogy rögvest kértem is a receptjét, hogy én is megsüthessem. Addig is közreadom, hátha  valaki kedvet kap rá.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap(8 lapos)
1 nagypohár natúr joghurt(vagy 3 kispohár)
3 tojás
1 joghurtos pohár cukor
1 joghurtos pohár búzadara
1 zacskó sütőpor
1 deci étolaj
magozott meggy (lehet mirelit, vagy befőtt is)
Egy inox tálba beleütjük a tojásokat, beleöntjük a joghurtot, majd a joghurtos pohárral belemérjük a cukrot és a búzadarát, beleszórjuk a sütőport is. Mindent alaposan összekeverünk(lehet  géppel).
Egy tepsi alját kikenünk zsírral, majd ráhelyezünk 4 réteslapot, amire ráöntjük a joghurtos massza felét. Ezt megrakjuk meggyel. a meggyet kicsit nyomkodjuk ki, de ne teljesen szárazra.
Beterítjük a joghurtos massza másik felével, majd 2 réteslap kerüljön a tetejére. Tetejét megkenjük tejföllel elkevert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Langyosra hűlt állapotban kockákra metélve, porcukorral meghintve kínáljuk.
Gyöngyi, mégegyszer köszönöm ezt a finomságot!
Utólag kaptam a facebookon egy hozzászólást, hogy ez az úgynevezett  Panelrétes. Hát legyen! A címhez is hozzáírtam.:)

Nyertem

Nyereményem

Ani játékán (Süssünk, főzzünk sörrel!)nyertem ezt az igés naptárat, melyre a Kifli sörös tésztából receptemmel pályáztam.
Kifli sörös tésztából sós-borsos káposztás töltelékkel
 Tegnap meghozta a postás. Már fel is akasztottam a helyére. A   következő év minden hónapjához tartozik egy megszívlelendő ige a bibliából szép természeti képeken, ami akár képeslapként is elküldhető egyenként.
Ani, köszönöm a játék lehetőségét, és ezt a hasznos nyereményt! :)

2015. november 10., kedd

Puncskocka

Puncskocka

Hozzávalók:
Tészta

15 deka porcukor 
1/2 csomag sütőpor
2 tojás
20 deka vaj
50 deka liszt
1 citrom lereszelt héja
2-3 evőkanál tejföl

Töltelék

 5 deka vaj
1/2 deci rum
2-3 ek porcukor
 2 evőkanál lefőzött feketekávé 
3 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál natúr kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
2 deci tej 
Máz
1 citrom leve
1/2 deci meggylé
1 evőkanál rum
30 deka porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd a tésztát 2 órára hűtőbe tettem, hogy könnyebb legyen nyújtani.

Két vékony, és egy vastag lapot kell belőle sütni. Én úgy csináltam, hogy 4 egyenlő részre osztottam a tésztát, ebből 2 részt összegyúrtam, ami a vastag lap lett. A másik kettőt két sütőpapír között 23x32 centis téglalappá nyújtottam (az eredeti recept 25x35 centist ír).A lapokat sütőpapíron tepsi hátulján 180 fokosra előmelegített sütőben egyenként 10 perc alatt kisütöttem. A dupla adag tésztával szintén így jártam el, de azt nagyobbra nyújtottam  (nem muszáj hogy szabályos alakú legyen, hiszen úgyis összetörjük), és valamivel több idő alatt sült meg. 
Amikor a lapok kihűltek, a vastag lapot összemorzsoltam. A felforrósított tejben megolvasztottam a vajat, beleöntöttem a feketekávét. A megmosott mazsolát már előzőleg fél órát áztattam a rumban.
A töltelék összes hozzávalóját az összetört morzsalékra öntöttem, és mindennel alaposan összekevertem. Közben kóstolgattam, elég volt bele 2 kanál porcukor, egy kanál baracklekvárt pedig a kenhetőbb állaga miatt tettem még hozzá. Ezt a tölteléket egyik lapra rákentem, másikkal befedtem, majd nehezéknek egy vágódeszkát ráhelyeztem és egy éjszakára hideg helyre tettem.
Másnap kikevertem a mázat, csak úgy hidegen.Nekem a meggylé nem színez eléggé (szeretem ha élénk színű), ezért egy kis szelet céklát apróra lereszeltem és kis időre beáztattam a meggylébe, majd leszűrve használtam fel. A bevonat állagának tapétaragasztó sűrűségűnek kell lennie.
Az elkészült mázat rákentem a felső lapra, és amikor kicsit megdermedt, késsel bejelöltem a szeletek helyét. Ezt volt a legnehezebb kivárni, mikor dermed meg annyira, hogy nem folyik vissza a jelölés helye.
Így készült
Csak tálalás előtt metéltem fel. Nagyon finom volt ez a sütemény, az elkészítése pedig igazán nem bonyolult.
Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre ITT, és köszönöm szépen! :)

Még ezt a retro sütit is a születésnapi ebédemen szolgáltam fel. Sikere volt! :)

2015. november 8., vasárnap

Mákos-meggyes torta

Mákos-meggyes torta

Piskóta hozzávalói:
6 tojás
12 deka cukor
8 deka liszt
8 deka darált mák
fél zacskó sütőpor

A piskótához a kimért cukorból elvettem annyit, amivel könnyen le tudtam darálni a mákot. A ledarált mákot a liszttel és a sütőporral szárazon összekevertem.
A tojásokat szétválasztottam, és a fehérjékből a maradék cukorral (csipet sóval, meg pár csepp citromlével) kemény habot vertem, amelyhez egyenként hozzákevertem a tojások sárgáit. Ezután csak fakanállal beleforgattam a lisztes keveréket. Az alján sütőpapírral bélelt 24 centis tortaformába öntöttem, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütöttem. Tűpróbát végeztem!

Krém hozzávalói:
fél kiló magozott meggybefőtt
10 deka cukor
3 deci befőttlé
2 csomag főzős vaníliapuding
25 deka vaj

A krémhez a meggyet a fele befőttlével és a cukorral felforraltam. A tűzről félrehúztam és botmixerrel pürésítettem, majd ismét tűzre tettem és besűrítettem a maradék befőttlében elkevert pudingporral. Miután kihűlt, kanalanként hozzáadtam a már önmagában simára kevert szobahőmérsékletű lágy vajhoz. Az egészet jól felhabosítottam és a három lapba vágott piskótát megtöltöttem vele. Úgy osztottam el a krémet, hogy külsőleg is teljesen ezzel kentem be a tortát.
Díszítést alig kapott, néhány szem amaréna meggy, meg néhány kis csokiszív.
Ez volt az ünnepi tortánk, a  születésnapomat és a házassági évfordulónkat ünnepeltük.
A torta  finom volt, a vendégeink is nagyon megdícsérték.

A torta receptjét Lucia maria Daren - egy facebookos ismerősöm küldte el nekem. Én minimális változtatással készítettem el. Igaza volt Luciának, a torta gyorsan, könnyen elkészíthető és nagyon finom.
Lucia, köszönöm a receptet!
Egy szelet torta

      Kengurumancs, Anigozanthus

Ezt a virágot (is) most kaptam. Nagyon tetszik nekem, ilyen virágom még nem volt, örülök neki.


2015. november 6., péntek

Expressz szilvás gombóc - burgonya nélkül

Szilvás gombóc - burgonya nélküli tésztából
Nagyon szeretjük a szilvásgombócot, de készíteni kevésbé szeretem, mert eléggé időigényes. 
Most ráakadtam egy olyan receptre, amelynek a tésztájába nem kell főtt burgonya, így rekord gyorsan elkészíthető. Főleg hogy szilvabefőttel töltöttem, és cukros darálr mákba forgattam - így még morzsát se kellett pirítanom.
Hozzávalók:

4 dl víz

csipet só
4 ek olaj
1 ek porcukor
25 dkg liszt(fele sima, fele rétes)
1 tojás

szilva
cukor
fahéj 

őrölt mák
Egy edényben a 4 deci vizet forrni tettem, amikor már forrt, beleadtam a porcukrot, a sót, az olajat, és máris öntöttem hozzá a lisztet, amit gyors mozdulatokkal el is kevertem a forró vízzel. Lehúztam a tűzről, és még kevergettem rajta, hogy ne legyen a tészta csomós. Hagytam langyosra kihűlni, majd ráütöttem a tojást, amit elsőbb fakanállal, majd kézzel gyúrva alaposan beledolgoztam. Ezzel a tészta el is készült, máris lehet tölteni. Nem kell kinyújtani, elég kanálnyi darabokat csípni belőle, amit kézzel elllapogatni, középre beletenni fél szilvát, melynek a magja helyére cukros fahéjat töltünk, aztán beburkolni a tésztával.
Közben már tűzre tettem a gombócoknak a vizet, kis sóval, kevés olajjal. Mikor a víz felforrt, mehetnek bele a gombócok főni. Nekem ebből a tésztamennyiségből 10 darab gombócom lett, mert nagyok voltak a szilvák. Annyi vizet forraltam, hogy egyszerre ki tudtam főzni. Újraforrás után 5-6 perccel már fel is jöttek a víz tetejére, ekkor szűrőkanállal átemeltem a gombócokat egy hideg vizes edénybe, ahol kicsit lehűltek az öblítés által. Cukros darált mákba forgattam őket (ahány kanál mák, annyi kanál cukor). Máris tálalható!
Nagyon finom volt ezzel a tésztával is a gombóc! Nagyon gyorsan elkészült,  nem főtt szét egy se, és kihűlve se keményedett meg.
Köszönöm a receptet HahoPihe Konyhája- nak!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...