Összes oldalmegjelenítés

2015. október 24., szombat

Lajcsi szelet a 25. Blogkóstolóra

Lajcsi szelet fehércsoki mázzal
Ennek a bejegyzésnek semmilyen gazdasági, bűnügyi, vagy bulvár jelleget nem kell tulajdonítani.
Hogy éppen most  ezt sütöttem, annak az az apropója, hogy a Blogkóstolón ezt a süteményt választottam  a kisorsolt párom blogjáról.
A Blogkóstoló a gasztrobloggerek kedvenc játéka, amelynek a lényege, hogy egymás blogjáról sütünk, főzünk, kóstolgatunk.
A mostani forduló háziasszonya Xsara, aki Ildikót sorsolta páromul. Ildikó tortás blogot ír (meg befőzést, meg intelligens kuktásat)...:)
Na, milyen az, amikor két tortás összetalálkozik???
Hát olyan, hogy én már nem tortát választottam, mert a burkolt torták iránti függőségem elmúlt...(egyébként ismerem a szabályt, hogy "hát"-tal nem kezdünk mondatot...:D)
Pedig Ildikó szuper tortákat kreál, érdemes a fenti linkre rákattintva nézelődni nála.
Tehát következzen az Ildikó szóhasználatával "egyszerű mezei"-nek nevezett Lajcsi szelet.
Tészta hozzávalói:
30 deka porcukor
3 egész tojás
3 ek méz
10 deka olvasztott margarin
60 deka liszt
3 ek holland kakópor
másfél teáskanál szódabikarbóna
Töltelék hozzávalói:
2 vanília puding 
6 deci tej
1 puncs puding
3 deci tej
30 deka porcukor
37,5 deka RAMA margarin
Tetejére:
20 deka fehércsoki
5 deka vaj
A tésztához a margarint kislángon olvadni tettem. Beleadtam a porcukrot, a mézet, a tojásokat, kevergetve összemelegítettem, míg minden elolvadt. Levettem a tűzről és fakanállal kevergetve beledolgoztam a lisztet, amelybe előzőleg belevegyítettem a szódabikarbónát és a kakóport. nekem kicsit lágy lett a tészta (elég nagyok voltak a tojások), kellett még hozzá 2 kanál liszt. Két órára hűtőbe tettem, ha kicsit meghűl, könnyebb nyújtani.
Sütőpapírt tepsi nagyságúra kiszabtam 4 egyformát, mert 4 lapot kell sütni. A négyfelé elosztott tésztát a sütőpapírokon nyújtottam ki(szükséges volt lisztezni), és a sütőpapírral együtt áthúztam egy tepsi hátuljára, így sütöttem meg 180 fokosra előmelegített sütőben, egyenként jó 8-10 perc alatt. Ügyelni kell rá, mert könnyen megég!
Egy-egy lap mérete 29x23 centi nagyságú volt. 
A krémhez a vaníliapudingokat a 6 deci tejben, a puncspudingot a 3 deci tejben főztem meg.
A margarint habosra kikevertem a porcukorral, majd 1/3-adát a puncspudinggal,  2/3-adát a vaníliás pudinggal kevertem össze. A lapokat úgy töltöttem meg, hogy alul-felül vaníliás, középen puncsos krém legyen. Egy éjszakát hűvös helyen állni hagytam, hogy "összeérjen".
Másnap bevontam a tetejét vajjal megolvasztott fehércsokival.
Néhány fázisfotó a készítésről

Körben levágtam a széleit, és kivágtam egy 20x20-as négyzetet, mert ezt vittem tortának a nővéreem születésnapjára.
Bolti csokiszívecskékkel, ostyavirágokkal kicsit feldíszítettem.
"Lajcsi szelet "tortásítva"

Annak idején mikor Ildikó posztolta ezt a süteményt, én hozzászóltam - kicsit meg is sértettem vele Ildikót. Azt kifogásoltam, hogy nem elég színes. Mert láttam az interneten több képen ezt a süteményt, amelyeknek erősebb sárga illetve rózsaszín színei voltak, mint az övének. Mostmár tudom, hogy, ez csak plusz színezéssel, vagy jó fotótechnikával érhető el. Ha a pudingporokat csak úgy megfőzzük, mindegyiknek halvány színe lesz.
Nekem mutatósabb ez a sütemény erősebb színekkel, ezért színeztem a krémeket. De nem szívesen használok ételfestéket, tehát kurkumapor és cékla a természetes ételfestékeim.
A sárga krémhez 2 mokkáskanál kurkumaport hozzákevertem. A színét élénkíti, az ízét nem befolyásolja jelentős vagy negatív mértékben.
A rózsaszínhez a pudingkrémhez kimért tejből elvettem egy decit, sajtreszelőn belereszeltem 1-2 dekányi friss céklát, és pár percig állni hagytam, majd a többi tejhez hozzászűrtem és ebben főztem meg a pudingot.
Céklával és kurkumaporral színeztem
Most pedig a fehércsokoládé mázról néhány mondat. A legtöbbször étcsokival vonják be ezt a süteményt, de mivel Ildikó fehércsokival csinálta, én is azzal akartam. Ildikó 30 deka fehércsokoládét 300 ml tejszínnel felolvasztva vonta be a tetejét. Azonban nem volt vele elégedett, mert nem dermedt meg kellőképpen. No, én úgy gondoltam, hogy másképp csinálom.
Öt deka vajat egy edényben a tűzhelyre tettem és a legkisebb fokozaton felolvasztottam, majd beledobtam az összetördelt fehércsokoládét és állandóan kevergettem míg a csoki is elolvadt. Nehezen olvadt el, és valószínűleg kevés volt hozzá az 5 deka vaj, mert tömény volt és gyorsan kötött. Nem tudtam szépen elteríteni a sütemény tetején, próbáltam szilikonecsettel áthúzni, de nem segített a helyzeten, ahogy a tortán látszik is. Tehát nem lett sima, fényes, amikor teljesen megszilárdult, akkor pedig nehezen lehetett úgy szeletelni a süteményt, hogy a csoki ne törjön össze rajta.
Ildikó változata szerencsésebb lett volna. Ezen a módon biztos, hogy máskor nem csinálom, mert a fehércsoki (ami nem is igazi csoki) nehezebb eset mint az étcsoki.
Mindent összegezve ez a sütemény nagyon finom és kiadós.Mutatós is, a magassága pedig 6 centi.
Tortának is bevált, a nővéremék örültek neki. 
Ez jó, tanulságos "kóstolás" volt, köszönöm Ildikó!
Még egy mondat: a nővérem lánya is sütött egy tortát az édesanyjának, és ahhoz képest hogy ő ritkán vetemedik ilyesmire, a torta szép is volt, meg finom is. :)
Olga csokitortája még a dobozban

2015. október 22., csütörtök

Rebarbarás muffin

Rebarbarás muffin
Még le tudtam törni 8 rebarbaraszárat. Megtisztítottam, 2-3 centisre felaprítottam és annyi vízben, ami épp ellepi főni tettem. szórtam rá barnacukrot, de nem mértem, inkább kóstolgatással döntöttem el mennyi elég. Fedő nélkül főztem pár percig, nem kell sokáig, mert hamar szétfő. ez idő alatt a levét szinte teljesen elpárologta.Hagytam kihűlni, addig bekevertem a tésztát.
Hozzávalók:
20 deka liszt
fél zacskó sütőpor 
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
1 nagy tojás
10 deka cukor
20 deka natúr joghurt
fél deci napraforgóolaj
4-5 deka mazsola
A tojást a cukorral, joghurttal és az olajjal kikevertem. A lisztbe belevegyítettem a sütőport meg a szódabikarbónát és összekevertem a tojásos eleggyel. Utoljára ebbe a masszába belekevertem a már kihűlt rebarbarát (a levét is).
Belekevertem a masszába a rebarbarát
Szilikon muffinformákba elosztottam a tésztát - 12-vel lett. mindegyik tetejére tettem 7-8 szem alaposan megmosott mazsolaszemet. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt sültek meg.
Tűpróbát kell végezni!
Mikor kivettem, még forrón lekentem mindegyik tetejét frissen facsart citromlével.
Pillanatok alatt elfogyott, mi nagyon kedveljük a rebarbarát.


2015. október 18., vasárnap

Madártejkrémes mákosguba-torta születésnapra 2.

Madártej krémes mákosguba torta 
Férjem egyik barátjának a születésnapjára ismét ezt a tortát készítettem el, amit alig egy hete egy másik születésnapra.
A recept ugyanaz, mégis van különbség - állagban és kinézetben.
Az előző tortánál állati tejszínt használtam bármiféle állagjavító nélkül, valamint nem volt sok idő hűteni az átadás előtt. 
Most növényi tejszínt (Hulala) használtam és zselatin fix port is kevertem bele, valamint közel 24 órát hűtöttem, mielőtt átadásra került.
Azért is írtam meg ezt a posztot, hogy megerősítsem, amennyiben valaki "biztos állagú", mutatós tortát akar készíteni, akkor javasolt az állati tejszín helyett növényit használni, és még abba is habfixet vagy zselatin fixet tenni. És még fontos, hogy jó, ha legalább 1 napot hűtőben tölt.
A recept ITT található.


2015. október 16., péntek

Vaníliás keksz sütipecséttel

Vaníliás keksz sütipecséttel
Engem is utolért a sütipecsét-láz, ami már 2-3 év óta végigsöpör minden sütni szerető gasztroblogger oldalán. Én elég jól kivártam vele, nem csináltattam egyedi kézműves sütipecsétet, de most néhány hete lehetett kapni az Aldiban,ezt már nem hagyhattam ki.
Következő lépés olyan kekszrecept keresése, ami megtartja a formázást sütés után is.
A facebookon  ITT találtam, ami alapján a tésztát készítettem:
Vaníliás keksz:
150 gramm vaj
80 gramm zsír
200 gramm porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 csipet só
2 egész tojás
500 gramm finomliszt
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna


A szobahőmérsékletű vajat, zsírt, porcukrot, sót a két tojással habosra kikevertem. (Én nem vaníliás cukrot, hanem kevés vanília eszenciát tettem bele.) Hozzáadtam a szódabikarbónával elkevert lisztet, és először fakanállal, majd kézzel gyúrva összedolgoztam. Még kellett hozzá 2 evőkanálnyi liszt, mert nagyon lágy volt a tészta. Ezután letakarva hűtőbe tettem néhány órára.

Miután kivettem, lisztezett deszkára borítottam és lisztezett nyújtófával kb. 3 mm vastagra kinyújtottam. A sütipecsétet is lisztbe mártottam, úgy nyomtam a tésztára. 
A mintázott tésztát utólag szaggattam ki pogácsaszaggatóval.

Mivel ez a fajta tészta kényes a melegre, mindig csak 4-5 kekszre való mennyiséget vettem ki, a többi tésztát addig hűtőben tartottam, míg ezzel elkészültem. De fordítva is csináltam, először pogácsaszaggatóval köröket szaggattam, utána pecsételtem bele a mintát a belisztezett sütipecséttel.A tészta valóban nagyon jól megtartja sütés után is a mintát, és a felirat is olvasható - nagyon köszönöm a receptet a facebookos csoportnak! :)
A készítés fázisai
A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem egymástól kicsit távol, mert sütés közben kissé megnőnek.. Ebből a mennyiségből 2 nagy gáztepsivel lett. Előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt sült ki egy tepsivel. A tepsiben hagytam kihűlni. Majd kóstolás következett, és bedobozolás  szűkebb időkre...:)
Szmájlik, szívecskék és négylevelű lóherék

2015. október 13., kedd

Kifli sörös tésztából


Kifli sörös tésztából
"Süssünk, főzzünk sörrel"!- így invitál Ani játékra minden gasztrobloggert. A játék apropója  a közelgő reformáció ünnepe. 1517 október 31-én szögezte ki Luther Márton, Ágoston rendi szerzetes a wittenbergi vártemplom kapujára az egyház megújítását szolgáló 95 pontos tételét, amellyel útjára indította a reformációt.
Ani református lelkészfeleségként és gasztrobloggerként bizonyára jártasabb Luther étkezési szokásairól az átlagpolgárnál. És mivel Luther szerette a sört, az ő emlékére sörrel készült ételekkel vagy süteményekkel lehet nevezni a játékra.
Mivel én sörrel eddig még nem sütöttem-főztem semmit, segítségül kellett hívnom a Google-t.
Ez a sörös kifli nagyon szimpatikus volt.
Tészta hozzávalói:
30 deka liszt
25 deka vaj
250 ml világos sör
Mindössze ennyi, furcsállottam, hogy se tojás, se élesztő, de még cukor vagy só se kell bele. Illetve cukor, vagy só ízlés szerint tehető a tésztába, attól függően, hogy sós, vagy édes töltelékkel töltjük. Én egy kevés sót tettem bele, és bár a lekvártöltelék édes volt, kis porcukorral meghintve jó volt.
A sör lazítja és ropogóssá teszi a tésztát, és némi térfogatnövelést is biztosít neki.
Töltelék:
kemény házi szilvalekvár
sós.borsos párolt káposzta

A káposztatöltelékhez fél fej apróra reszelt káposztát olívaolajon megpirítottam. Csipet cukrot karamellizáltam, ez egy kis színt adott neki, ízesítésre pedig sót, és őrölt borsot használtam.
A tészta elkészítése roppant egyszerű. Az átszitált lisztbe belekevertem 1 púpozott mokkákanál sót, almareszelőn ráreszeltem a félig fagyos vajat, hozzáöntöttem a sört és  fakanállal összedolgoztam. Ragacsos, lágy tésztám lett, amit fél óráig hűtőben pihentettem.
Miután kivettem beliszteztem és átgyúrtam. Három cipóba osztottam, a cipókat alaposan belisztezett deszkán  egyenként fél centi vastag körlappá nyújtottam, a körlapokat pedig 8 cikkre felvágtam. A cikkek szélesebb végeibe raktam a tölteléket - az édeshez 1 púpozott teáskanál szilvalekvárt, a sóshoz 1 púpozott teáskanál párolt káposztát. Feltekertem a cikkeket kiflikké, kicsit megnyomkodva oldalt, hogy ne follyon ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe tettem, lekentem tojással, és 200 fokosra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöttem(ebből 1 nagy gáztepsivel lett).
Sütés közben némi folyadék sült ki a kiflikből, és miután megsültek, kicsit "zsíros" jellegük lett. Ettől eltekintve nagyon finom volt mind az édes, mind a sósváltozata, olyannyira, hogy elfogyott úgy, hogy fotót sem készítettem róla. Este készült és villanyfénynél nem tudok jó képeket csinálni. Na de sebaj, ez úgyis csak próbaverzió volt. Hamarosan ismétlésre került sor. Mivel hétvégén horgász évadzáró buliba mentünk, és sós kalács volt az óhaj, ismét ezen recept alapján sütöttem kifliket némi módosítással.
A módosítás annyi volt, hogy a lisztbe szárazon belekevertem fél tasak élesztőport. Tehát a fent leírt recept bővült 5 gramm szárított élesztővel. Ettől a tészta jellege kevésbé zsíros hatású lett, állaga a szokásos kelt tésztákhoz jobban hasonlított. A bejegyzésben lévő összes fotó az élesztős változatról készült.
Sós-borsos káposzta töltelékkel


A kiflik alja is szépen megsült
Nagyon finom volt a kifli, hamar elfogyott, pedig volt bőven, hiszen dupla adagot sütöttem. Biztos, hogy ezután gyakran fogom használni ezt a receptet, hiszen ha tojásszűkében vagyok, vagy éppen nincs itthon tej, de van sör, máris elkészíthető. És az se baj, ha élesztő sincs itthon, anélkül is finom, de nekünk az élesztős jobban bejött. 
Köszönöm Aninak, hogy általa megismerhettem a "sörös" recepteket. Legközelebb hús sütésénél fogom a sört alkalmazni.

A receptet Apróséf blogján találtam, nagyon köszönöm neki! Az ő bejegyzésében fázisfotók is vannak a készítés menetéről, érdemes megnézni.

2015. október 10., szombat

Madártejkrémes mákosguba-torta születésnapra 1.

Madártejkrémes mákosguba -torta születésnapra
Pár napja megláttam egy képet a neten, amely mákosguba tortát ábrázolt. Rögtön elhatároztam, hogy volt osztályfőnökömnek ezt fogom készíteni születésnapjára. Kutakodtam a témában, és többféle kivitelezés közül a madártej krémmel készültet találtam legszimpatikusabbnak.
Hozzávalók:
fél kiló kalács (vagy 12 db vajaskifli)
1 liter tej
3 tojássárgája
10 deka vaj
1 csomag vaníliás cukor 
10 deka cukor 
15 dkg darált mák
1 citrom lereszelt héja
10 dkg mazsola 

Krém :
4 tojássárgája
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliáscukor 
8 dkg cukor 
fél liter tej
15 deka vaj

Tetejére :
3 dl tejszínhab
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál darált mák
1 kistasak habfixáló

Az elkészítést a mákosgubával kezdtem. A kalácsot kb. 2-3 centis kockákra metéltem. A cukorból 1 kanállal kivettem, a többivel ledaráltam a mákot. 
A tejet melegedni tettem, beledobtam a vajat elolvadni. A tojássárgákat a félretett kanál cukorral meg a vaníliás cukorral alaposan kikevertem, a langyos vajas tejhez öntöttem, majd kicsit felfőztem. Hozzáadtam a darált mákot, a reszelt citromhéjat és az egészet a kalácskockákra öntöttem, beletettem a jól megmosott mazsolát is és mindent alaposan összeforgattam (ezt egy nagyméretű tálban csináltam). Kicsit vártam hogy beszívja a kalács a folyadékot. Utána egy tepsi aljába sütőpapírt tettem, egy állítható tortakarimát 24 centire beállítottam, ennek az aljába belenyomkodtam a masszás kalácskockákat majd 170 fokosra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöttem. A formában hagytam kihűlni.

A krémhez a tojássárgákat a cukrokkal és a pudingporral alaposan kikevertem, majd az időközben tűzre tett már meleg tejből egy decit belekevertem, ezután öntöttem a többi tejhez(így nem csapódott ki a tojássárgája), és állandóan kevergetve sűrűre főztem. Hagytam teljesen kihűlni.
A szobahőmérsékletű lágy vajat előbb önmagában kikevertem, majd a pudingot kanalanként hozzádolgoztam. Jól felhabosítottam és rásímítottam a formában lévő mákosguba tetejére. Egy éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap a tejszínhabot kicsit felvertem, majd 1 kis zacskó habfixálót, 1 kanál porcukrot és 1 kanál darált mákot belekevertem. A recept zselatinfixet ír, én azt kihagytam. Kellett volna bele, mert anélkül nagyon folyós, nem is mertem habzsákkal próbálkozni, csak úgy rásímítottam a krém tetejére,ami nem is volt olyan egyszerű, hiszen a krém is elég lágy volt. Egyébként is hűtést igényel ez a torta, elkészítés után tanácsos egy időre hűtőbe tenni, ami nálam nem történt meg, mert ahogy elkészült, indultam vele születésnapot köszönteni.
volt általános iskolai tanárunkat napján akartam felköszönteni a 77. születésnapján.
Az alábbi képen látszik, amint kibuggyan a lágy krém. Ezt elkentem a torta oldalán, betakarva a mákosgubás részt.

A tanár úr nagyon megörült a tortának is, nekem is.

Sok boldog születésnapot kívánunk! :)
Ez a torta sokkal szebb volt, mint a képen látszik, de nem is igen értek a fotózáshoz, időm meg főleg nem volt sok.
A belsejét nem tudom megmutatni, mert a családi ebéden lesz felvágva. 
De előtte egy 18 cm-es formában kipróbáltam, amit mi elfogyasztottunk. Arról meg egészben nem készült fotó, de egy szeletről igen.
Nagyon-nagyon finom volt!

A receptet Itt találtam (bár kicsit módosítottam), köszönöm Melindának!


2015. október 9., péntek

Egészségmegóvás fűszerekkel

Kurkuma, olívaolaj és őrölt bors
A daganatos megbetegedések megelőzésére ajánlják ezt az egyszerűen elkészíthető olcsó keveréket.
Az alapanyagok minden háztartásban megtalálhatók.  Carolyn Anderson amerikai orvosnő receptje:
Keverjünk össze egy ¼ teáskanál kurkumát egy ½ teáskanál olívaolajjal, és adjunk hozzá egy csipet frissen őrült feketeborsot. Ezt kell fogyasztani rendszeresen, akár a salátánkba, leveseinkbe is beletehetjük. Anderson szerint naponta legalább kétszer-háromszor is bevehetünk a kurkumás rákmegelőző készítményből, hogy védve legyünk a legfélelmetesebb betegségtől.
Én kipróbáltam, csak úgy összekevertem, kanálból lenyeltem és gyorsan ittam rá vizet.
Nem valami kellemes, de lenyelhető, ha ételbe keverjük, akkor meg főleg nem vészes.
Igyekszem naponta legalább egyszer fogyasztani.
A receptet  Innen  hoztam, köszönet érte!

2015. október 8., csütörtök

Teaízesítő jégkockák

Gyömbérgyökér és citrom
Citrom és gyömbérgyökér ugyan télen is kapható, én azonban óvatosságból szoktam tartalékot készíteni a váratlan helyzetekre - ha épp nincs otthon, és a boltok sincsenek nyitva, megfázás esetén meg különösen jó szolgálatot tesz.
Hozzávalók:
8 centi hosszú gyömbérdarab
2 közepes citrom
A citromok levét kifacsarom, a gyömbérgyökeret nagyon apró reszelőn szinte pépessé lereszelem.

Egy jégkockatartó minden rekeszébe rakokegy mokkáskanálnyit a gyömbérpépből, majd minden rekeszt felöntöm citromlével.

Fagyasztószekrénybe teszem, ahol  egy óra megfagy.
Gyömbéres citromklékocka - teaízesítő
A kockákat nylonzacskóba téve mélyhűtőszekrényben tartom felhasználásig.  Egy kettő  decis csésze teába 1 kocka elég ízesítőnek. Most a hasznosságára nem térek ki - a citrom hatását  mindenki ismeri, a gyömbér gyógyító hatását pedig napjainkban egyre többen megismerik. Sokan fogyasztó hatása miatt alkalmazzák a gyömbért és a citrmot együtt(én nem).  Én nagyon szeretem külön-külön is, együtt is őket kellemes ízük miatt.  Ide kattintva bővebben lehet olvasni róla, milyen egészségügyi jó hatásaik vannak.
Ebből a mennyiségből nekem egy jégkocka tartóval lett, 16 kocka.


2015. október 3., szombat

Mikszáth-szelet

Mikszáth-szelet
Hogy mi köze lehet ennek a sütinek a híres, általam is nagyon kedvelt íróhoz, azt nem tudom, ugyanis az oldal, ahol a receptet találtam, nem tér ki rá. De gyors, könnyen elkészíthető süteményt kerestem, ez pedig éppen olyannak tünt. És valóban egy-két szóból elkészült, meg nagyon finom is volt! 
Hozzávalók:
8 tojás
40 dkg cukor
40 dkg margarin
40 dkg liszt
1 kis kanál szódabikarbóna
5 dkg keserű kakaópor
kenéshez baracklekvár
a tálaláshoz porcukor
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a cukorral, hozzadjuk a tojásokat és az olvasztott, langyos margarint és jól összedolgozzuk.  A tésztát ezután két egyenlő részre osztjuk, egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Mély, hosszúkás, sütőpapírral bélelt sütőedény egyik felébe, hosszában beleöntjük a világos tésztát, majd hosszában mellé a kakaósat. Nem baj, ha kicsit összefolynak. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük. A kihűlt, kész tésztát hosszában kettévágjuk, baracklekvárral megkenjük, majd újra összeillesztjük. Úgy szeleteljük, hogy minden szelet félig barna, félig világos színű legyen. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Én most feleztem az adagot, egy őzgerinc formában sütöttem ki a tésztát - 160 fokon 45 percig sült, tűpróbát végeztem. Mivel éppen fügelekvárom volt felbontva, azzal kentem meg, de előtte belekevertem egy kisebb fél citrom levét.
Így készült
Hédi és Éva köszönöm!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Egyik bloggertársam kisegített a süti eredetét illetően, tehát:
Innen van az információ:
Mikszáth Kálmán nagy ínyenc volt szinte egész életében. Emellett közeli barátságban állt Gundel Jánossal, a Gundel-dinasztia megalapítójával, aki barátsága jeléül éttermének egyszer egy egész menüsorát a népszerű íróról nevezte el.


Ezen a menüsoron szerepelt a máig ismert, kakaós-lekváros piskótatészta, a Mikszáth szelet.                                                                    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...