Összes oldalmegjelenítés

2015. szeptember 28., hétfő

Gyors tejfölös-túrós-fügés kevert sütemény

Tejfölös-túrós-fügés kevert sütemény
Az előző bejyegyzésemben írtam már, hogy a fügét, amit a fiam hozott, gyorsan el kellett használni, mert jó érett volt, ezért még sütöttem egy gyors poharas kevert süteményt .
Tészta hozzávalói:
1 kispohár tejföl(2 deci)
1 pohár kristálycukor
2 pohár finomliszt
1 deci napraforgóolaj
3 tojás
fél zacskó sütőpor
Túrós réteg:
25 deka tehéntúró
1 zacskó vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja
1 evőkanál kristálycukor
Tetejére:
fél kiló gyümölcs
Az elkészítlse roppant egyszerű. A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük tetszőleges sorrendben. A túrós réteg hozzávalóit szintén összekeverjük.
A tetejére a gyümölcsöt fajtától függően kimagozzuk vagy összedaraboljuk.
Egy 20x30-as tepsit kibéleltem sütőpapírral, ebbe öntöttem a tésztamasszát.
Világosbarna nádcukorral készítettem, a lisztnek fele rétesliszt volt, a túró pedig krémtúró, ezért kiskanállal halmokat raktam a masszára. A gyümölcs pedig friss füge, amit mosás után félbevágva héjukkal lefelé helyeztem a tetejére. mindegyik fél fügére szórtam egy kis őrölt fahajat, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem, majd megszórtam a tetejét barna nádcukorral, meglocsoltam egy kis citromlével és még visszatettem pár percre, hogy karamellizálódjon rá a cukor.
Néhány fotó készítés közben
Miután kivettem, 10 percre ráborítottam egy másik tepsit.
Langyosan szeleteltem. Nagyon finom volt!
Más gyümölccsel is készíthető, ahogy a lelőhelyén meggyel készült. 


2015. szeptember 24., csütörtök

Fügés grízes sütemény


Fügés grízes süti
Minap este 7-kor a fiam beállított másfél kilónyi fügével. Mivel a gyümölcs jó érett volt, nem lehetett vele várni, mert a füge nagyon hamar erejed. Ezzel a mennyiséggel nem állok neki lekvárt főzni, nem érdemes miatta bekapcsolni a befőzőautomatát - meg már főztem az idén fügelekvárt.
Így aztán süteményben gondolkodtam, abból is olyat kerestem, ami egyszerű, és gyorsan elkészül.
(Mostanában mindennap leszedem a zöldbabot, fejtőbabot, cukkinit, mángoldot és ezek "téliesítése" sok időt elvisz).
Ottis blogján találtam egy nekem való receptet, és másnap reggel meg is sütöttem.
Ugyan ő más gyümölcsökkel készítette, de a hozzászólásokban olvastam, hogy volt aki fügével, és nagyon jól sikerült neki. Most azt írom le ahogy nálam készült.
Hozzávalók:
15 deka búzadara
15 deka rétesliszt
fél zacskó sütőpor
10 deka cukor(nádcukor)
1 zacskó vaníliás cukor
3 tojás
25 deka natúr joghurt
12 deka tejföl
10 deka langyos olvasztott vaj
füge kb 70 deka

Nagyon egyszerűen elkészíthető. Akár a muffinsütésnél, most is külön összekevertem a nedves, külön a száraz hozzávalókat, majd a kettőt összevegyítettem. Fél órát állni hagytam ezután, hogy a búzadara kicsit megduzzadjon.
A fügéket egyenként folyó víz alatt óvatosan megmostam, papírtörlővel leitattam, és hosszában mindegyiket félbevágtam.
 Egy 20x30-as tepsi alját kibéleltem sütőpapírral, ebbe öntöttem a masszát. A tetejét kiraktam a fél fügékkel a héjukkal lefelé. Meghintettem gondolomra nádcukorral, egy teáskanálnyi őrölt fahéjjal, és mindegyik fügére csavartam pár csepp citromlét.
Az 1.és 2. sütés előtt, a 3.sütés utáni fotó
Előmelegített 180 fokos sütőben 35 percig sütöttem, majd a sütőt lekapcsolva még 5 percig bent hagytam. miután kivettem, 10 percre ráborítottam egy másik tepsit, majd hagytam hűlni, és csak langyos állapotban metéltem kockákra.

Köszönöm Ottíliának a receptet! Nagyon finom sütikénk lett, amit más gyümölcsökkel is ki fogok próbálni. Ajánlom mindenkinek, aki gyorsan valami finom gyümölcsös sütire vágyik! :)

2015. szeptember 20., vasárnap

Rebarbarás kevert sütemény

Rebarbarás kevert sütemény
Mostanában szinte mindennap valamit befőzök, vagy ládába rakok. Ez sok időmet elvisz, bonyolultabb süteményeket nem sütök, de hétvégén nem maradhatunk nasi nélkül.
Mivel éppen szedésre alkalmas a rebarbara, rá esett a választásom.
Hozzávalók:
10 deka vaj
10 deka + 1 ek nádcukor 
1 cs, vaníliás cukor
1 tojás
2 kispohár joghurt
30 deka rétesliszt
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
40 deka tisztított rebarbara
1 tk őrölt fahéj
Kicsavargattam 8-10 szép vastagszárú rebarbara levelet, melynek csak a szára (nyele) használható fel. Az én növényeimnek zöld a levélnyele, de vannak piros fajtájúak is.
Először a rebarbara szárakról zöldséghámozóval lehúztam a héjat, majd 2-3 centis darabokra összemetéltem. Forrásban lévő vízbe dobtam, de az újraforráskor már le is vettem - a rebarbara nagyon gyorsan szétfő. Leszűrtem, és azon forrón hozzákevertem 1 evőkanál barna nádcukrot, meg 1 teáskanál őrölt a fahéjat. Állni hagytam.
Utána a masszát készítettem el.
A szobahőmérsékletű vajat alaposan kikevertem a cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzátettem a tojást, a joghurtokat, aztán a szódabikarbónával elkevert lisztet. Mindehhez elektromos habverőt használtam, de a végére maradt rebarbarát már fakanállal forgattam bele a tésztába. A rebarbara állás alatt a ráolvadt cukortól kis levet eresztett(kb 1 deci), ezt is beledolgoztam.
Egy 23x23 centis négyzet alakú kapcsos tortaforma alját sütőpapírral béleltem ki, ebbe öntöttem a sütnivalót, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütöttem. Tűpróbát végeztem!
Langyosra hűlt állapotban kockákra metélve , porcukorral megszórva tálaltam.
Kellemes savanykás ízű süteményt ehettünk. Nagyon szeretjük!

ITT találtam a receptet, köszönöm!

2015. szeptember 16., szerda

Ostyás őzgerinc

Ostyás őzgerinc
Ezt a receptet többféle néven láttam a különböző receptes oldalakon. Legtöbb helyen "Hideg kutya" a neve, ami nekem nem szimpatikus, ezért eleinte el se olvastam. Később ugyan elolvastam, a recept tetszett is, de az elnevezése még mindig elriasztott attól, hogy kipróbáljam. Aztán egy alkalommal "Fehérvári sütemény" néven találkoztam vele.
Na, így már szimpatikusabb volt, de még mindig elmaradt, hogy megcsináljam. De most,hogy "Ostyás őzgerinc" néven szembejött velem, rászántam magam. No, meg azért is, mert  a befőzések miatt szinte semmire nincs időm, ez meg annyira gyorsan kész van, hogy leírni tovább tart... A receptek nagyon hasonlóak, de én többet elolvasva az itthon éppen fellelhető hozzávalókból csináltam a magam változatát, így nem jelölök meg forrást.
Hozzávalók:
25 deka vaj 
20 deka kristálycukor
2 zacskó főzős csokoládés pudingpor
2 ek natúr kakaópor
fél deci rum
fél deci lefőzött feketekávé
10 deka ostya

Az ostyalapokat kézzel összetördeltem nem túl apróra, és vigyázva, hogy ne legyen túl morzsás.
A vajat egy edényben tűzre tettem, mikor felolvadt elkevertem benne a cukrot, majd egymás után beleadtam a többi hozzávalót, az ostya kivételével.
Mindent összefőztem, és mikor elég sűrű volt, lezártam a tüzet és belekevertem az összetördelt ostyát is.
Egy őzgerinc formát folpackkal kibéleltem, ebbe öntöttem a masszát, a tetejére ráhajtottam a fóliát és miután kihűlt, tálalásig a hűtőben tartottam. Hidegen könnyen szeletelhető.
Kivettem az őzgerincből
Nem különösebben mutatós, de nagyon finom édesség.


Persze lehet ezt gazdagabban is készíteni. Van aki tojást is tesz a
krémbe, mások vagdalt aszalt gyümölcsöket,   vagy olajos 
magvakat... Színes, más ízű pudingporral is készíthető.                    Legközelebb én is kipróbálom több összetevővel. Most a névnapi     ebédem egyik desszertje volt, de nagyon bevált, ismétlést kiált. 
                                     
                                         

       


ma          
kr

2015. szeptember 14., hétfő

Piskótacsigás meggyes túrótorta

Piskótacsigás meggyes túrótorta
Tészta hozzávalói:

6 tojás
6 ek.cukor
6 ek.liszt
2 ek.rum
3 evőkanál olaj
kenéshez meggylekvár
Az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverjük  robotgéppel. Beleöntjük az olajat, a rumot, majd fakanállal belekeverjük a lisztet is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (30 X 40 cm) simítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Kivesszük, egy konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt róla, és még melegen megkenjük meggylekvárral, feltekerjük és félretesszük hűlni.


Túrókrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
25 dkg túró
250 ml tejszín habbá verve
1 nagy doboz 20 %-os tejföl  (450 gr.)
reszelt citromhéj
1 tk.vaníliakivonat
cukor ízlés szerint
1 zacskó Horvát Rozi zselatin (25 gr.)
A mascarponét, túrót, tejfölt az ízesítőkkel és cukorral összekeverjük ,utoljára megy bele óvatosan a tejszínhab. A zselatint egy kislábosban 4 ek. vízben feloldjuk, óvatosan melegítve, majd levéve a tűzről hozzákeverünk kanalanként 5 evőkanálnyit a túrókrémből.
Ezt a  többi krémhez adjuk, gyorsan összekeverve a robotgép habverőjével.

Meggyes réteg:
60-70 dkg meggyet kis cukorral, citromhéjjal, őrölt fahéjjal 1,5 dl vízben felteszünk főni. Két ek. étkezési keményítőt elkeverünk fél dl hideg vízben, ezt a meggyhez öntjük és  besűrítjük vele.
Ez a recept  Moha oldalán tetszett meg. Én azért kicsit változtattam rajta.
A piskótatekercsnek megsütöttem a hat tojásos piskótát, majd melegen feltekertem és hűlni hagytam.  Mivel az idén nem főztem meggylekvárt, a következő módon oldottam meg.
Meggyes krém:
2 üveg kimagozott házi meggybefőtt
2 zacskó vaníliás pudingpot
befőttlé - szükség szerint
Egy lábosba tettem a a kézimixerrel összezúzott meggybefőttet, rászórtam a pudingporokat, kb 2 deci befőttlével felöntöttem, majd közepes tűzön főzni kezdtem állandóan kevergetve. Megkóstoltam, 1 kanál porcukrot tettem bele, és még kellett befőttlét is önteni, mire lekvár állagúra besűrűsödött.
Kihűlt állapotban kentem meg vele a szintén kihűlt piskótalapot.
A túrókrémet is másként készítettem.
Túrókrém:
fél kiló túró
1 nagy pohár tejföl (370 gramm)
20 deka mascarpone krém
3 deci habtejszín(Hulala)
6 evőkanál porcukor
1 ek vaníliakivonat
20 gramm étkezési porzselatin
A túrót, tejfölt és a mascarponét összekevertem, beleadtam a vanília kivonatot és az 5 ek porcukrot (kézimixerrel). A tejszínt 1 ek porcukorral kemény habbá vertem, és fakanállal óvatosan a túrós elegyhez kevertem.
A zselatinport  4 ek vízben felduzzasztottam, majd lassú tűzön forrpontig melegítettem. A tűzről levéve kanalanként hozzákeverte 4 kanállal a túrókrémből, majd a többi krémhez öntöttem és robotgéppel összekevertem.
A torta összeállítása:
A piskótatekercset 1 centi széles szeletekre vágtam. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt tettem. A meggyes piskótaszeletekkel először körben az oldalát, majd az alját is kiraktam.
Beleöntöttem egy réteg túrós krémet, amire öntöttem egy réteg meggyes krémet, majd ismét túrós, meggyes, utoljára túrós krém került és egy éjszakára mehetett a hűtőbe.
Így készült
Mivel a menyem nagymamájának a születésnapjára készítettem, csokidarából rászórtam az évszámot. Néhány szem amaréna meggyel és mentalevéllel díszítettem, mivel 30 kilóméteres szállítást is ki kellett bírnia nem dekoráltam túl. Néhány évet negelőlegeztem a nagymamának, a gyertyát felrakva 98 -ast láttunk. :)


Persze hogy fordítva raktam fel a gyertyát! :)
Az ünnepelt nagymama.                    Egyik dédunokája segít elfújni
Tizenkilencen ültük körül az ünnepi asztalt  a kiskőrösi Kurta Kocsma Étteremben,  ahol igen ízletes és bőséges ebéddel ünnepeltünk. Most mégsem az ételekről szólok, hanem a különleges környezetről. Nem tudom terasz, vagy télikert? Kellemes kis tó, díszhalakkal, körben virágokkal és érő citrom, mandarin valamint banánfákkal. Már maga a hely elbűvöl, a finom fogások és az előzékeny kiszolgálás emlékezetesebbé teszi ezt a szép napot.

Isten éltesse sokáig az ünnepeltet! Köszönöm Mohának a receptet, nagyon finom volt a torta. Szelet képet majdnem elfelejtettem, az utolsó falatokról azért készült.



2015. szeptember 8., kedd

Ha akarom körtés, ha akarom szedres...

Körtés szedres sütemény
Az eredeti recept körtés áfonyás, de más bogyós gyümölccsel is készíthető.

Hozzávalók:

15dkg    vaj
10dkg    cukor
2db        körte-nem kell meghámozni
25dkg    áfonya(nálam fele áfonya, fele feketeszeder)
3db        tojás
20dkg    liszt
1/2csg   sütőpor
1tk         őrölt gyömbér
1ek        tej
3ek        barna cukor

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra kevertem, majd egyenként hozzáadtam a tojásokat. Ezután ment bele a liszt, amelybe előzőleg belekevertem a sütőport és a sót. Utoljára a tejet, nálam a gyömbér most kimaradt.
Egy 23x23 centis szögletes tortaformát kibéleltem sütőpapírral, kicsit bevajaztam, majd rászórtam a 3 kanál barnacukrot. Erre raktam a körteszeleteket, és rászórtam az áfonyaszemeket. Ráöntöttem a tésztamasszát, és megraktam a tetejét feketeszeder szemekkel.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütöttem.
Langyosan kockákra metéltem. 
Ha a körtés felével felfelé tálaljuk, akkor nevezhetjük körtés fordított süteménynek.
Ezért ha akarom körtés, ha akarom szedres. :)
Mozzanatok a készítésről
A receptre a Konyha világa blogon akadtam, köszönöm a receptet Németh Erzsébetnek! :)
Egy-két szóból elkészül, ési nagyon finom volt!

2015. szeptember 5., szombat

Áfonyás túrótorta a 24. Blogkóstolóra


Áfonyás túrótorta
Melinda a Habverő és fakanál blog írója a háziasszonya a 24.Blogkóstolónak.
Bodó Tímeát, a Brioche blog íróját sorsolta páromul, vagyis az ő blogjáról kellett receptet választanom, ahonnan most az Áfonyás túrótorta lett a nyerő. 
Áfonyás túrótorta
Tészta hozzávalói:
20 deka finomliszt
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só
10 deka  vaj
1 ek tejfölMelinda 
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája

Túrótöltelékhez:
25 deka túró
2 db tojás
125 gr tejföl
4 ek cukor
1 tk vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja
10 dkg áfonya

Tetejére: még 10 deka áfonya
Elkészítés:
A lisztet egy tálban  összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval. Ezután összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, a tejfölt és a cukrot. Meggyúrjuk a  közepesen lágy tésztát és pihentetjük amíg a tölteléket elkészítjük.
A töltelékhez  villával összetörjük a túrót, beleadjuk a tojásokat, a tejfölt, a citromhéjat, a cukrot és a vaníliát, alaposan összekeverjük. Ezután a megmosott és lecsepegtetett áfonyát is óvatosan beleforgatjuk.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk és az egyik felét kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy kisebb tortaformát, amit előzőleg vajaztunk-liszteztünk, majd villával megszúrkáljuk. Ráterítjük a túrókrémet, a maradék tésztából pedig golyócskákat formázunk és kirakjuk vele a torta tetejét. A golyócskák közé elosztjuk a másik 10 deka áfonyát, lehetőleg 1 golyó, 1 szem áfonya párosításban.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt sül meg.
Sütés előtt és sütés után
Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy cukor helyett Oligo Life  édesítőszert használtam, amelyet cukorbetegek is fogyaszthatnak, a felhasználás mennyisége pedig megegyezik a cukoréval. Apró szemű eredi áfonyám volt, a tetejére nem mértem, annyit tettem, amennyi ráfért. A tortaforma 18 cm átmérőjű volt.

Ezzel a tortával bebizonyítottam, hogy "ami késik, az nem múlik", ugyanis felköszöntöttem vele Ari barátnőmet -  csaknem 2 hónapos késéssel. :)
A nyáron forróság volt, aztán hol egyőnk, hol másónk nem ért rá...De most, hogy váratlanul megleptem vele, talán nagyobb volt az öröme.
Kissé megkésve - Isten éltessen drága barátnőm! :)
Mindjárt meg is kóstoltuk - finom volt! :)

Ja, és Köszönöm a receptet Tímeának! Sikere volt a tortának, és gyorsan, könnyen elkészíthető.  Egyébként már nem először sütöttem tőle, a citromos szilvás kukoricalisztes sütemény  az ő blogjáról való, és nekünk nagyon bevált. Ajánlom mindenkinek, hogy látogassa meg a briochet, ahol sok finom desszertet talál.


2015. szeptember 2., szerda

Padlizsánkrém gyorsan, egyszerűen

Padlizsánkrém

Nagyon szeretjük a padlizsánkrémet, de régebben elég ritkán csináltam - sütögetni kellett a padlizsánt....Ám 1-2 éve egyszerűbb receptet kaptam Jankától, azóta gyakrabban készítek, főleg, hogy már magam is termelek padlizsánt. Nálam garantáltan vegyszermentes a növény, és alapos mosás után  apró kockákra összevágom héjastól. A padlizsán lila héja (amelyet nyugodtan megehetünk) nagy mennyiségben tartalmaz egy nauzin nevű antioxidánst is: a kutatások szerint ez az anyag segít megőrízni a test és a szellem egészségét, frissességét/Origo/.


Hozzávalók:

2 db közepes padlizsán (másnéven törökparadicsom, vagy tojásgyümölcs)
2 db közepes fej vöröshagyma
2 db közepes paradicsom
6 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál mustár
2 evőkanál majonéz

őrölt fehérbors
őrölt oregánó
8-10 friss bazsalikom levél
1 mokkáskanál őrölt chili
fél citrom leve
A vöröshagymát apró kockákra vágom és az olívaolajon megdinsztelem, majd hozzáadom a héjastól apróra vágott padlizsánt is, és kevergetve együtt párolom tovább.Kicsit később mehet bele a felkockázott paradicsom - én ennek a héját se szoktam lehúzni. Fedő alatt 12-15 perc alatt  puhára párolódnak, ekkor a fedőt leveszem és nagylángon összepirítom a zöldségeket. Sózom, borsozom, beleszórom az oregánóport, az összevágott bazsalikom leveleket, és egy-két alapos kavarás után le is veszem a tűzről. Botmixerrel kicsit összetöröm, de nem teljesen pépesre, belekeverem a mustárt, majonézt, utoljára a citromlevet, és ennyi. Azon melegében lehet is kenyérre kenni - legjobban szeretem friss rozscipóval.
Janka kicsit másképp készíti, ő worcestershire szószt is tesz  bele, viszont azt én nem szeretem, de a
fűszerezése időnként változik, mikor mi van itthon.
Nálunk ez a padlizsánkrém a favorit, a gyerekek, unokák is nagyon szeretik. Mégegyszer megköszönöm Jankának a receptet! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...