Összes oldalmegjelenítés

2015. augusztus 30., vasárnap

Anna szülinapi bagoly tortája

Bagoly torta 
Anna unokám ma tölti a 13-at - Isten éltesse sokáig, egészségben, szereteben! :)
Tegnap csak délig voltunk itthon, gyorsan elkészítettem a tortát, aztán a hűtőben várta a késő esti befejezést. 
Sütöttem egy Zebratortát az  ITT található 2011-es receptem szerint. Miután kihűlt, 3 lapba vágtam és a következő krémmel töltöttem meg.
Csokikrém:
4 tojás
20 dkg kristálycukor
2 ek natúr kakaópor 
20 deka 60 %-os étcsoki
25 dkg vaj
A tojásokat, az átszitált kakaóport és a cukrot egy inox tálba tettem és hidegen jól kikevertem kézi habverővel. Közben vizet melegítettem egy akkora lábosban, amire az inox tál éppen ráillik, és ráhelyeztem, majd folyamatos kevergetés közben a gőz fölött kis lángon addig hevítettem, míg sűrűsödni kezdett.  A mérsékelt tűz és a kevergetés fontos, mert nagylángon könnyen kicsapódik.
Mikor elég sűrű volt, hozzáadtam az összetördelt csokoládét és még 2-3 percig kevergettem, míg teljesen feloldódott. Aztán levettem a tűzről és hagytam kihűlni. 
A szobahőmérsékletű vajat 1 evőkanál porcukorral felhabosítottam, majd az eddigre már szintén szobahőmérsékletűre hűlt csokikrémet kanalanként belekevertem. Könnyű, habos krémet kaptam, amivel betöltöttem a tortalapokat, és ezzel kentem be a torta külsejét is.
Néhány fázis a készítésről
Egy bagolyfejet akartam mintázni, ezt boltban kapható kukorica pehellyel oldottam meg, hogy körben, meg szívalakban kiraktam a formát. Szemeknek meg orrnak 3 szem zselécukrot használtam, szemöldöknek csokidarát szórtam. Most feliratot nem kapott, de gyertyákat igen.

Sajnos nem sikerült jó fotókat készítenem, a valóságban sokkal jobban nézett ki.
Ha kapok róla szeletfotót, a belsejét is megmutatom.
Az eredeti díszítési módot Ezen és ezen az orosz oldalon találtam. Nos mandulaszirommal kellett volna a díszítést megcsinálni - egyenként, csipesszel. Ez nagyon megdrágította volna, időben pedig főleg hosszadalmas lett volna.
A belseje
Egy szelet torta

2015. augusztus 23., vasárnap

Szilvás túrós sütemény

Szilvás túrós sütemény
Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 6 dkg étkezési keményítő
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só

  • 10 dkg cukor
  • 40 dkg szilva
  • 1 citrom leve

  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • A szilvatöltelékkel kezdjük
  • A    megmosott szilvákat elfelezzük, a magokat eltávolítjuk. A cukrot serpenyőben megkaramellizáljuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a szilvát, majd pár perc alatt összepároljuk. Levesszük a tűzről, a levét leöntjük és félretesszük.
  • Tészta elkészítése:.
  • A  szétválasztott tojások sárgáitt habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót és a túrót. Simára keverjük.
  • Az étkezési keményítőt a sütőporral összegyítjük, majd a túrós elegybe keverjük. 
  • Végül a tojásfehérjékből vert kemény habot is óvatosan beleforgatjuk.Kivajazunk, morzsával megszórunk egy kisebb tepsit (én 20x30 cm-est) és beleterítjük a habos túró felét. Kirakjuk a párolt szilvával, a maradék masszával pedig befedjük.Előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.Kivéve azonnal rálocsoljuk a félretett szilvalevet.
    Néhány mozzanat a készítésről
      A tetejére öntött szilvalevet nem szívja be a sütemény, inkább zselés jellegű bevonatot képez rajta. 
      Ez kissé megnehezíti a kockára metélést. Aki nem akarja "maszatosan" asztalra tenni, az ne öntözze meg a sütemény tetejét a szilvalével, hanem langyosan vágja kockákra, és tálaláskor öntetnek kínálja hozzá. Legekben tudok beszélni róla, annyira finom! :)

                                                           
          Felülnézetből


          A receptet a Kiskegyed recepttárában találtam, köszönet érte.






2015. augusztus 21., péntek

Kelt szilvássütemény mandulás édesmorzsával

Kelt szilvássütemény mandulás édesmorzsával
Hozzávalók:
500 gr liszt
250 ml tej
100 gr cukor
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
2 tojássárgája
1 citrom lereszelt héja
20 gr élesztő
50 gr olvasztott vaj

1- 1,5 kg szilva
őrölt fahéj

Édesmorzsa:
150 gr liszt
50 gr darált mandula
150 gr cukor
150 gr hideg vaj


A langyos tejben pici cukorral felfutattjuk az élesztöt. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, tojás sárgákat, citromhéjat. A lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfutott élesztöt, majd dagasztani kezdjük. Dagasztás közben folyamatosan adjuk hozzá az olvasztott vajat. Nem túl lágy tésztát kapunk, amit letakarva duplájára kelesztünk.
Akinek van kenyérsütő gépe, az könnyebben elvégezheti a dagasztást-kelesztést.  A kenyérsütő tartályába először a folyékony hozzávalókat tesszük, majd erre a száraz alkotóelemeket, az élesztőt a tetejére morzsoljuk. A dagasztás kelesztés programot bekapcsoljuk, a sípszó után adjuk bele az olvasztott vajat, ezután a program végét jelző sípszó után kivesszük a megkelt tésztát.
Egy nagyobb méretű tepsit kikenünk vajjal, megszórunk liszttel (én a nagy gáztepsit).
Beleigazítjuk a tésztát és a kimagvalt félbevágott szilvaszemekkel kirakjuk úgy, hogy a belső felük nézzen felfelé. a magok helyére fahéjat rakunk és letakarva pihentetjük még 20 percig.
Közben elkészítjük a morzsát a tetejére.  A száraz anyagokat összekeverjük és annyi hideg vajat adunk hozzá, hogy morzsává álljon össze. Gyorsan kell dolgozni, mert a kéz melegétöl hamar olvad a vaj.  Késes robotgéppel is elkészíthető. Az elkészült morzsát rászórjuk  a szilva tetejére és 180°-ra elömelegített sütöben 25-30 perc alatt készre süjük.
Készítés fázisai
A kész sütemény
Langyosra hűlt állapotban kockákra vágva tálaljuk.
A receptet Ancsikától hoztam, ő vaníliafagylaltot adott hozzá.
Én a tésztába répacukrot használtam, a tetejére a morzsába viszont barna nádcukrot, ami kissé megkaramellizálódva kellemesebb ízt ad neki.
A kalács és a sütemény közötti finom desszert.

Köszönöm a receptet Ancsikának!

2015. augusztus 19., szerda

Citromos szilvás sütemény kukoricaliszttel (gluténmentes recept)

Citromos szilvás sütemény

Megint valami olyat kellett sütnöm, ami gyorsan elkészül. Így esett a választásom  Brioche blogján erre a süteményre.
Hozzávalók:
5 ek kukoricaliszt
4 ek rizsliszt
1 cs. sütőpor
4 ek kristálycukor
1 cs. vaníliáscukor
3 tojás
1 kispohár joghurt
3 ek olívaolaj
1 tk rum
1 citrom lereszelt héja
fél citrom leve

10 nagy szem szilva

Citromos máz:
fél citrom leve
3 tk porcukor

Elkészítés:
Összekeverjük külön a nedves és külön a száraz összetevőket, majd a kettőből egy elegyet csinálunk.
Kisebb tepsibe öntjük a masszát(20x30 centis), és a tetejét kirakjuk a kimagozott felezett szilvaszemekkel.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a citromos mázat és a kisűlt süteményre még forrón rákanalazzuk.
Én ennyiben tértem el Brioche   receptjétől, hogy ő csak a langyos süteményre kanalazta a citromos szirupot.
Csak langyosra kihűlt állapotban metéljük kockákra.
Sütés előtt, után, és kimetélve

Beteglátogatóba vittem, hátha gyógyító hatása van. :)

2015. augusztus 17., hétfő

Tejfölös babapiskótás édesség

Tejfölös babapiskótás édesség
Bár hajadzik a tiramisura, mégsem nevezhető annak az összetevői miatt, de az elkészítése azonos.
Hozzáavalók:
700 gr 20%-os tejföl (nálam vödrös)
3 dl Hulala habtejszín
1 kis zacskó habfixáló
6 ek porcukor
1 ek méz
3 tasak vaníliás cukor
3 dl gyengére főzött presszókáé
3 db érett banán

Fél kiló babapiskóta

Krém:
Lefőztem a gyenge kávét és 1 ek mézzel édesítettem.
A tejfölt 5 ek porcukorral és a vaníliás cukorral összekevertem.
A tejszínt 1 ek porcukorral és a habfixálóval turmixgépben habbá vertem, és összekevertem a cukros tejföllel.
a meghámozott banánokat karikákra vágtam.
Összeállítás:
Egy jénai edény aljára vékonyan kentem a tejfölös krémből, és ezt szorosan kiraktam a kávéba belemátogatott babapiskótákkal. A babapiskótaréteget krémmel terítettem be, majd kiraktam banánkarikákkal. Erre megint krém jött, aztán mártogatott piskóta majd banánkarikák. A legfelső réteg babapiskóta volt, ráöntve a maradék krém és a tetőt rátéve a jénai edény egy napra hűtőbe került. Tálalás előtt díszítésnek natúr kakaóport szitáltam rá.
Annyira gyorsan és egyszerűen elkészíthető, hogy tán fél óra se kellett neki. Egy kicsit izgultam miatta, mert vendégek elé került, de ebben a hőségben az egyéb sütés-főzés mellett képtelen voltam hagyományos tortának nekiállni. Több receptes portálon láttam hasonló tejfölös desszertet, aztán a fantáziámra hagyatkozva ezt "alkottam".
Felesleges volt miatta izgulni, mert nagyon kapós volt, és mindenki elégedett volt vele.
Tortaszerűen lehetett szeletelni
Egy szelet finomság

2015. augusztus 10., hétfő

Szelidi-tó futás

Nehéz sós teasütemény     (recept a linkre kattintva)
„Kerüld meg a kígyó farkát” - ezzel a szlogennel hirdették meg a szervezők az Szelidi –tó futást.
Minden évben részt szoktam venni ezen a rendezvényen - kivéve tavaly, mert akkor fájt a derekam. De tavaly is sütöttem a tombolára. Idén a jól bevált  Nehéz sós teasüteményemből sütöttem  két tálcával, a gyerekeknek pedig ezt a tálca mókás kekszet.
Bagolykeksz     (recept a linkre kattintva)
Családilag részt vettünk a futáson. A fiam 33, menyem 22, két unoká, két rokon kislány meg én 4 kilóméteres távot futottunk. Örülök, hogy a forró időjárás ellenére mindannyian teljesítettük vállalásunkat.  :)
Menyem és fiam
 Rituka(unokahúg) és Anna unokám
Zituka (unokahúg)
Dorka unokám
Én 
:)


2015. augusztus 7., péntek

Zöldséges rétes

Friss zöldségek a kertemből
Mostanában, hogy terem többféle friss zöldségem, gyakran sütök-főzök  zöldséges tésztákat.
Ezt a rétest főleg nagyon szeretjük.
Kész réteslapból  gyorsan elkészíthető. A munkásabb része inkább a zöldségekkel van, mert azokat alaposan meg kell mosni, tisztítani, összemetélni. Bármilyen zöldségféle felhasználható hozzá, nekem most a képen láthatóakból van sok, így azokat használom. Az egyes zöldségek aránya is szabadon választható, ki melyiket szereti jobban, vagy épp melyikből van bővebben.
Zöldségek a rétesbe:
vöröshagyma    -  nálam 2 fej
fokhagyma       -   nálam 4 gerezd
cukkini             - nálam 2 db gömbcukkini, egyenként kb. 30 dekásak
fehérpaprika     - nálam 2 db
paradicsom       - nálam 2 db
zöld mángold   -  nálam kb. 15 levél
piros mángold - nálam kb. 15 levél
1 csokor petrezselyemzöld
15-20 friss bazsalikom levél

2-3 ek olívaolaj

őrölt fehérbors
1-2 ek étkezési keményítő vagy liszt

1 csomag 8 lapos bolti réteslap
1 kispohár tejföl
2-3 ek. olívaolaj
Elkészítés.
A vöröshagymákat apróra metéltem és 2 kanál olajon üvegesre pároltam. Ezután sorban hozzáadtam fajtánként a 2-3 centisre metélt zöldségeket és kevergetve pároltam őket. A mángold leveleit meg a nyeleket külön készítettem elő. A leveleket laskára metéltem, a nyelekről lehúztam a héjat és 2 centis kockákra vágva tettem az edénybe. Amikor minden puha lett sóztam, borsoztam, majd belekevertem 2 evőkanál étkezési keményítőt, ami kicsit összefogta a tölteléket. Elzártam a tüzet, belekevertem az apróra összemetélt bazsalikomleveleket és a petrezselyemzöldet, ezzel el is készült.
Betöltéshez a nagy gáztepsimet kibéleltem sütőpapírral.  A rétest most sem csavartam, hanem ahogy az epres túrós rétesnél bevált, "szendvics" módon készítettem.
A tepsi aljára leraktam 3 réteslapot, megkentem olajos tejföllel, majd rákentem a zöldségtöltelék felét. Ezt beborítottam 2 réteslappal, amit újfent megkentem olajos tejföllel, és rákerült a töltelék másik fele. A tetejére ismét 3 réteslap került, megkenve az olajos tejföl maradékával. Tetejét megszórtam fekete szezámmaggal, és a 200 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lánggal 25 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Így készült a zöldséges rétes
Langyosan kell kimetélni. Hidegen melegen egyaránt finom!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...