Összes oldalmegjelenítés

2015. július 28., kedd

Barackos túrós torta sütés nélkül

Barackos túrós torta

Az elmúlt hetek forró időjárása igen megviselt mindannyiunkat. Azért főztem is, sütöttem is, néhány alkalommal bográcsoztunk is, de nemigen volt kedvem meg erőm fotózni. 
Egy tortáról azért hozok fotót, ami sütés nélküli, és nálunk évek óta nagyon kedvelt.
Már van róla bejegyzés a blogon, a receptje  ITT megtekinthető. Most még egyszerűbb módon készítettem, mert babapiskótából raktam ki a torta alját. A barack pedig a lekvárfőzésnél kiválasztott néhány nagyszemű sárgabarack. De őszibarackkal, nektarinnal vagy befőttel is kipróbáltuk már. Az elmaradt név és születésnapok  megünneplésekor készítettem.
Elkészítése annyira egyszerű, hogy becsukott szemmel, fél kézzel is bárki meg tudja csinálni.
Ajánlom mindenkinek, mert nagyon finom! :)


2015. július 14., kedd

Foktői falunap - tarhonyás ételekkel, meg egyebekkel...

Tarhonyás pörkölt
"A tarhonya vagy reszelt tészta egy magyar száraztésztaféle. Tarhonyából készült a "pergelt leves", a laktató régi paraszt- vagy pásztorétel. Hungarikum[1]
A rostán átmorzsolva gömbölygetett tésztát tarhonya néven csak 1788-ban és az azt követő években írták le először, mégpedig verses művekben. Az elődök a középkori apró tésztaformák voltak. Elkészítése igen munkaigényes, később ezért foglalta el a helyét a reszelt tészta. Legjelentősebb az alföldi parasztok táplálkozásában volt öregtarhonya, keménytarhonya, sűrűtarhonya, pirított tarhonya formájában.[2]
Az étel eredetije feltehetőleg Perzsiából származik, török közvetítéssel. Neve is a perzsa eredetű oszmán-török "tarchana" szóból ered, ami búzalisztből aludttej hozzáadásával készült tésztát jelent. Magyarországon általánosan az Alföldön terjedt el, mint az egyik leggyakoribb száraztészta.[3]
Elkészítésének ideje hagyományosan a nyár első fele, az aratás előtti időszak volt, ezért nevezték a júniusi meleget tarhonyaszárító időnek, a júniusi holdat pedig tarhonyaszárító csillagnak. Tarhonyarostán készítették, két különböző szitaszövet sűrűségű rostán dolgozták át, és minél kerekebbre sikerült, annál szebbnek tartották. [5] A kész tarhonyát tésztaszárítóra rakták, majd száradás után vászonzacskóban a kamrában tartották.[3]Forrás:Wikipédia
A tarhonya alapreceptje szerint egy összmarék liszthez számítanak 1 tojást, só kell még bele, kis víz, vagy tej, hogy könnyebben összeálljon. A tiszta tojásos tarhonyához 1 kiló liszthez 10 tojás kell, és egyéb folyadék nékül van meggyúrva. Aztán reszelőn le kell reszelni és azonnal elhasználható, vagy meg lehet szárítani.
Régen a parasztházaknál nyáron előre elkészítették a télre való tarhonyát, amit a napon megszárítottak. Én ,még láttam, ahogy apai nagyanyám készítette. Külön tarhonyarostán "osztályozta" a nagyságát, és nagyságtól függően különféle ételekhez használta el. Tarhonya készítéskor az udvaron felállíytott rosták le voltak takarva abroszokkal, ezeken száradt a kész tarhonya. Aztán jól szellőző fehér vászonzacskókban tárolták fehasználásig.
Ma már faluhelyen se igen készítenek otthon tarhonyát, megvesszük a boltban, pedig  az én szülőfalumban nagy hagyománya volt a készítésének és a fogyasztásának is.
Foktő kalocsától 3 kilóméterre a Duna mellet terül el. A község neve már az 1300-as években írásos okmányokon szerepelt. Innen származom, és bár már 40 éve nem vagyok foktői lakos, azért a családunk ide tartozik. Vidékünkön tréfásan "tarhonyások"-nak nevezik a foktőieket. A tavaszi hónapokban kihagyhatatlan a tarhonya "csíráztatásáról" érdeklődni.
Jókedvű emberek tréfája  :)
A július 4-én megtartott falunapra meghirdették a tarhonyás ételek főzőversenyét. 

Egy húsmentes zöldségekkel telerakott tarhonyás leves 
Felirat hozzáadása
Tarhonyás hús


Tarhonyás lecsót többen is főztek.
Tarhonyás lecsó virslivel
roma tarhonyás lecsó
Az elkészült ételekből 500.-Ft-os áron bárki vásárolhatott. Akik nem vettek részt a főzőversenyen, azok másféle ételeket főztek. Lehetett választani a halászlétől a kakaspörköltig....
Mi az önkormányzat által főzött tarhonyás húsból ebédeltünk - nagyon finom volt!
Jó hangulatúra sikeredett a falunap változatos programokkal.
A teljesség igénye nélkül megemlítek néhány műsorszámot.
Nyitásként ökumenikus istentiszteletet tartott Muzsnai Lászlóné református lelkész és Kéri Benedek Atanáz római katolikus parókus az ökumenikus énekkar részvételével.

Felléptek a helyi és a szomszédos községekbeli hagyományőrző tánccsoportok.

Különböző fiataloknak tetsző együttesek is szerepeltek.

Remek volt a hangulat! :)


2015. július 11., szombat

Túrótorta joghurtos-zselatinos tetővel

Túrótorta

Sütés nélküli gyorsan összehozható tortát készítettem.
Tortaalap hozzávalói:
30 deka kekszdara
15 deka olvasztott vaj
3-4 evőkanál baracklekvár
3-4 evőkanál tej
Ezeket összegyúrtam és egy folpackkal kibélelt 23 cm-es szögletes kapcsos tortaforma aljára nyomkodtam, majd hűtőbe tettem.
Túrókrém:
fél kiló túró
10 deka porcukor
2 zacskó vaníliás cukor
4 deci habtejszín
1 zacskó extra zselatin(főzés nélküli, azonnal oldódó)
A túrót a cukrokkal alaposan kikevertem. A tejszínbe belekevertem a zselatint és kemény habbá vertem, ezután hozzáadtam a túróhoz és együtt elektromos keverővel alaposan nösszedolgoztam.
Vigyázat! Így csak az expressz zselatinnal működik, aki hagyományos zselatinnal csinálja, az a szokásos módon készítse el a zselatint, és utoljára keverje bele a túrós-tejszínhabos krémbe.
A túrókrémet a tortaalapra kenem, és visszateszem a készülő tortát a hűtőbe.
Joghurtréteg:
2 kispohár(150 grammos) krémes natúr joghurt
1 kanál porcukor
zöld ételszínezék
2 evőkanál expressz zselatin
A joghurtot melegedni teszem, belekeverem a cukrot és az ételszínezéket. Én zöld matcha teaporral akartam színezni, de kevés volt és kellett beletennem pár csepp folyékony ételfestéket is.
Amikor felmelegedett (folyékonnyá vált a joghurt) belekevertem a zselatint, és mihelyt elolvadt, az egészet ráöntöttem a túrórétegre és ismét hűtőbe tettem a tortát.
Már csak némi dekoráció hiányzott róla. Ehhez ismét joghurtos zselatinos elegyet készítettem.
Rózsaszín joghurt dekoráció:
1 kispohár krémes natúr joghurt
1 teáskanál porcukor
fél marék ribizli megszínezni (vagy piros ételfesték)
1 evőkanál expressz zselatin
A ribizli levét kinyomkodtam és a joghurthoz kevertem, majd az előző eljárással elkészítettem.
Hagytam teljesen kihűlni, és mikor kezdett dermedni, nylonzacskóba öntöttem, és ennek a kivágott sarkából írtam mintákat a zöld zselatin rétegre.
Készítés közben
Középre 2 szív került, köréjük szabálytalanul apró köröket formáztam, én kis virágoknak szántam őket. A közepükbe egy szem sárga Haribo cukorból vágtam pettyecskéket.
A fiamék 17. házassági évfordulója van ma. Nekem most annyi elfoglaltságom van az érő gyümölcsökkel, zöldségekkel, hogy időm se, kedvem se volt most munkaigényesebb tortára.
Meg ünnepelni se érünk rá különösebben - az ünneplő házaspár futóversenyre készül.
De azért ezzel az "expressz" tortával indulás előtt felköszöntöttem őket. :)

Kívánok együtt még nagyon sok boldog évet, sikeres családi életet!
Szabolcs és Andi
A joghurtos-zselés díszítés Innen van, köszönet érte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...