Összes oldalmegjelenítés

2015. május 31., vasárnap

Foltos mákos

Foltos mákos

Hozzávalók:
15 dkg margarin
17 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 db narancs reszelt héja és leve
25 dkg reszelt sárgarépa
15 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
10 dkg darált mák
Elkészítés :
A margarint a porcukorral gépi habverővel kikeverjük, és egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Öntsük bele a narancs levét, lereszelt héját, és a sütőporral elvegyített lisztet, utoljára pedig az apró lyukon lereszelt sárgarépát. Végül a  tojásfehérjék felvert habját kézi fakanállal óvatosan belekeverjük .
Egy 20 x 30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele a massza 2 / 3 részét.
A maradékba keverjük bele a darált mákot, és foltokban szórjuk rá a tepsiben lévő masszára.
A répás massza és a mákos massza
Előmelegített sütőben kezdetben nagyobb fokozaton, később mérsékelten készre sütjük. Végezzünk tűpróbát. Én először 180 fokon sütöttem, majd 10 perc után 160 fokra mérsékeltem a sütőt. Tűpróbával ellenőrizzük, mikor jó. Nálam 40 perc alatt sült meg.
Miután kivettük kihűtjük, megszórjuk porcukorral és linzerszaggatóval kifli formákra vágjuk.

Református Családi Napra küldtem ezt a tálca süteményt. Sok gyerek nem eszi meg a sárgarépát, de a süteményben egyáltalán nem érződik ki, és nagyon finom.El is fogyott mind! :)

A receptet ITT találtam, köszönöm.

2015. május 30., szombat

Kelt Tésztából Gyermeknapra, egyúttal a 32. SAD-ra

Hattyú kalács
Zsuzsi, a Táncoló fakanál blog írója "A kelt tészta művészete" címmel hírdette meg a 32. SAD fordulót. Tehát élesztős tésztából készült "műveket" vár.
Én ugyan már egyet küldtem, de mivel nagyon szeretjük a kelt tésztát, és az a véleményem, hogy abból is lehet mutatós, látványos kalácsot is sütni, megint jövök, mert az unokáimnak Gyermeknapra vaníliakrémes hattyúkalácsot , meg "vidám arc" kalácsot sütöttem.
Hattyú formájú kalács:
A kalács tésztáját a Csíkos kifli  receptje szerint készítettem kakaópor nélkül. Nem írok mennyiséget, ha valaki meg akarja csinálni, egy adag tésztából tetszés szerinti mennyiségű és nagyságú kalácsokat készíthet. Én most fél adag tésztából(40 deka lisztből) csináltam 6 hattyút és 2 vidám arcot.
A megkelt tésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtottam, körlapokat vágtam ki. A körlapokat bekentes vaníliakrémmel, félbehajtottam, majd 3 különböző méretű bevágást ejtettem rajta, amiből a leghosszabbat visszahajtottam nyakának-fejének. Ennyi. :)
Fázisfotókon szemléltetem, hogy érthetőbb legyen:
Így készült
1. A kinyújtott tésztából egy  müzlis tálkával vágtam ki a körlapokat.
2. Három mm vastag, 14 centi átmérőjű körlap.
3. Bekentem vaníliakrémmel(5 deka vaj és egy zacskó vanilincukor jól kikeverve).
4.Félbehajtottam a tésztalapot és éles késsel 3 bevágást csináltam, a leghosza tésztacsik lesz a nyak,      két centivel lejjebb kb 5 centis bevágás a farka, két centivel lejjebb kb. 4 centis bevágás a szárnya      hegye.
5.A legfelső bevágást bal felé ívelve visszahajtottam, egy-egy csokilencsét belenyomtam szemeknek.
6, Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket, 6 fért el a nagy gáztepsimben. Tejjel lekentem és 200 fokra     előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.
7.A tepsiben a kisűlt kalácsok.Miután kicsit hűltek, porcukorral megszórtam.

Vidám arc:
Az előzőhöz hasonlóan vékonyra nyújtjuk a tésztát, de most 4 müzlistálnyi körlapot vágunk ki belőle. Két körlap közepét bekenjük sűrű lekvárral (én házi szilvalekvárt használtam), a másik két körlapba pedig 2 szemet és egy nevető formájú szájat vágunk, majd az utóbbiakat rátesszük a lekváros lapokra. Villával körben összenyomkodjuk, tojással lekenjük és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.
Vidám arc készítése
Miután kivettük a sütőből, rövid hűtés után be lehet szórni porcukorral.
Vidám arcok- az unokáim is mindig ilyen vidámak legyenek!
Az unokáim nem voltak most otthon, de anyukájuk biztos benne, hogy örülni fognak a kalácsoknak.
A formázást a Pinterest-en találtam, köszönöm!
BOLDOG GYERMEKNAPOT !!!!

Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért

Fák, csillagok, állatok és kövek,
szeressétek a gyermekeimet.
Ha messze voltak tőlem, azalatt
eddig is rátok bíztam sorsukat.
Énhozzám mindig csak jók voltatok,
szeressétek őket, ha meghalok.
Tél, tavasz, nyár, ősz, folyók, ligetek,
szeressétek a gyermekeimet.
Te, homokos, köves, aszfaltos út,
vezesd okosan a lányt, a fiút.
Csókold helyettem, szél, az arcukat,
fű, kő, légy párna a fejük alatt.
Kináld őket gyümölccsel, almafa,
tanítsd őket csillagos éjszaka.
Tanítsd, melengesd te is, drága nap,
csempészd zsebükbe titkos aranyad.
S ti mind, él‹ és holt anyagok,
tanítsátok őket, felhők, sasok,
vad villámok, jó hangyák, kis csigák,
vigyázz reájuk, hatalmas világ.
Az ember gonosz, benne nem bízom.
De tűz, víz, ég, s föld igaz rokonom.
Igaz rokon, hozzátok fordulok,
tűz, víz, ég s föld leszek, ha meghalok;
tűz, víz, ég és föld s minden istenek:
szeressétek, akiket szeretek!

2015. május 28., csütörtök

Béka szendvics Gyermeknapra

Béka szendvicsek
A közelgő Gyermeknapra ajánlom kreatív anyukáknak és nagymamáknak. Nálunk nagy sikere volt az unokáim körében, bár az én idősebb unokám már nem is olyan kislány, azért örült neki.
Először megsütöttem a zsemléket, majd "betöltöttem" őket.
Hozzávalók:
4 csésze finomliszt - a csésze 2 dl űrtartalmú
1 zacskó instant élesztő(kis zacskó)
2 kisebb tojás
2 csapott ek cukor
1 csapott tk só
1,3 dl tej
4 ek olvasztott vaj
Megkenni:
1 tojás sárgája
1 kanál tej
A hozzávalókból bedagasztjuk a tésztát - én a kenyérsütő tartályába tettem alulra folyékony hozzávalók, majd a liszt, ennek a tetejére szórtam az élesztőt és a gépet dagasztás-kelesztés üzemmódra kapcsoltam. A sípszó alkalmával adtam hozzá az olvasztott vajat. A megkelt tésztát kivettem a gépből, lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam, majd kilenc egyenlő részre vágtam.
Nyolcból szép kerek zsemléket formáztam, a kilencediket pedig 16 részre osztottam, és golyókká formáztam - ezek lesznek a szemek.
A nagy gáztepsimet kibéleltem sütőpapírral, egymástól kis távolságra beleraktam a zsemléket.
Kis fakanál nyelével két mélyedést nyomtam mindegyikbe szemüregnek, a "szemgolyókat" kicsit egyik oldalom megszorítottam, így helyeztem őket a "szemüregbe". Letakarva 20 percig pihentettem, majd a tejjel elkevert tojássárgával mindegyiket lekentem.
Kétszáz fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem őket (kb.25 perc alatt). Miután kivettem, egy ugyanakorra tepsivel leborítottam, így hűtöttem ki.(Így nem lesz ropogós, viszont frissességét másnapra is megőrzi.)
Béka zsemlék
A kihűlt zsemléket kettévágtam - nem teljesen - és bekentem vajjal, amit beborítottam magam készítette  Házi csirkeparízer  szeletekkel, megraktam paradicsom és uborka karikákkal, majonézpöttyöket nyomtam rá. és  lazán összehajtottam.
Tetszés szerinti belevalókkal tölthetjük
Kívül a békaszemeket és orrlyukakat mustár pöttyökkel alakítottam ki. Felismerhetőek lettek a békafejek és nagy tetszést keltettek gyermekek és felnőttek között egyaránt,és nem utolsó sorban finomak voltak! A töltelék kinek-kinek a fantáziáján múlik.



Itt  és   Aranytepsi  blogján  találtam az ötletet.Mindkettőjüknek köszönöm.  Andreánál (Aranytepsi) fázisfotókat is találtok a készítésről.



2015. május 27., szerda

Csokis párnacsücske

Csokis párnacsücske
Ez is a gyorsan valami sült tésztát kategóriába tartozik. Pünkösd másnapján hirtelen elhatározás volt hogy sütök még valami könnyen csomagolható és szállítható édességet.
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 tábla (10 deka) csokoládé
1 tojás lekenni
porcukor megszórni


Érdemes a sütő beállításával kezdeni, mert nagyon gyorsan elkészül.
A boltban vásárolt friss (nem mmélyhűtött) leveles tésztát nyújtani se kellett. Kitekertem a kb.40x25-ös téglalap alakú tésztát, kicsit megliszteztem. Elvágtam 12 kockára, mindegyikre tettem egy kocka csokoládét. Most epres és kávés csokikockáim voltak itthon. A tészta szélét háromszög formában visszahajtottam, megnyomkodtam, és mégegyszer visszahajtva ismét jól megnyomkodtam, hogy véletlenül se folyhasson ki a töltelék. Párnácska formájúakat is csináltam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, lekentem tojással és a 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Így készült
Kicsit hűltek és meghintettem porcukorral. A kóstolással tanácsos várni, míg a külseje langyosra hűl, mert a forró csokitöltelék megégetheti a szánkat.

Itt találtam a receptet, köszönöm Ilcsinek!

2015. május 26., kedd

Tuiles - francia mandulás keksz

Tuiles - francia mandulás keksz
A pünkösdi Banános roládhoz csak a tojások sárgája kellett a tésztába, a maradék fehérjékből mást sütöttem.
Tuiles - francia szó, tetőcserepet, csempét jelent. Valamint egy keksznek az elnevezése, ami maradék tojásfehérje felhasználásához nagyon alkalmas.
Ennek a keksznek is többféle változata van. Édes és sós ízben egyaránt sütik, de a fő jellegzetessége, hogy Ívelt (hajlított) megjelenésű a végeredmény. Hogy ezt a formát elérjük, kell egy kis trükk, vagyis hogy azon forrón kell hajlítani, ahogy a sütőből kivesszük. Később már megmerevedik, és eltörik. Azért megpróbálkoztam vele, és a mostani tapasztalataim alapján a következő már biztosan jobban sikerül.
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
5 evőkanál finomliszt
2 evőkanál zsíros tejszín
2,5 dkg sótlan vaj
2,5 dkg szeletelt mandula
A hozzávalók egy adaghoz vannak, de én mindjárt 3 adagot sütöttem.
Elkészítés:


A tepsit kibéleltem sütőpapírral, (még vajjal is megkenhetjük). Kimértem a hozzávalókat, a mandulát szárazon kicsit megpirítottam.
Hozzávalók
Egy tálban összekevertem a tojásfehérjét a cukorral,  felverni nem kell, csak simára elkeverni. Beleadtam  a lisztet, átkevertem, majd apránként a tejszínt, miután azt is beledolgoztam, jöhetett bele a megolvasztott vaj.. Sűrű palacsintatésztaszerű masszát kaptam. A masszából egy evőkanállal halmokat raktam a  tepsire, úgy hogy köztük maradjon elég távolság, mert terül egy kicsit. Elég fél evőkanálnyi egy helyre a tésztából, kevés igazgatással kör alakúra terjed.  A 190 fokra előmelegített sütőben 10  percig  sütöttem egy-egy tepsivel. Amikor piulni kezd a kekszek széle, akkor már kivehetők. 

Nyújtófán 
Miután kisűltek, egy nyújtófára ráhajlítottam a forró kekszeket, és ott kellett volna tartani, míg felveszik a hajlított formát. Mivel én három adag tésztát bekevertem egyszerre, és közben a következő tepsi kekszet is készítenem kellett, nemigen volt időm formázni. Nem sikerült sehova fixre megállítanom a nyújtófát, így ha nem fogtam, leborultak róla a kekszek. Szóval ez a része elég nehezen ment és nem is lett tökéletes, de most már tudom, hogy ebből csak kisebb mennyiséget kell egyszerre sütni. Illetve később olvastam egy külföldi blogon, hogy a tészta jól tárolható hűtőben, tehát akár másnap is folytathattam volna sütést.
A már kihűlt kekszek
Ezt a receptet itt találtam, köszönöm!

2015. május 24., vasárnap

Banános rolád

Banános tekercs
Egyik pünkösdi desszertemmel nagyon megjártam! A Receptneked.hu  oldaláról a Banános tigris rolád receptjét választottam.
Kezdőknek ajánlják, 25 perc elkészítési időt írnak, és nagyon jól néz ki. Persze kicsit drága - 10 tojássárgája kell a tésztájába (nálam 11, mert kisebb jércetojásokat használtam). Most éppen jól tojnak a tyúkjaim, kezdő se vagyok, időmilliomos se, bátran nekifogtam hát.
De aki ezt a receptet feltette az oldalra, az lehet, hogy kezdő - ami biztos, hogy egyszer sem készítette el, vagy ha igen, akkor neki se sikerült úgy, ahogy a fotón van. Mert alul van forrásmegjelölés, és az eredeti angol nyelvű oldalon is ugyanezek a fotók vannak. Összehasonlítottam a két receptet, és az angol oldal szerint grammra kimértem a tojássárgákat, így biztosabbnak gondoltam.
Tészta hozzávalói:
180 gramm tojássárga
70 gramm porcukor
40 gramm kukoricaliszt
1 tk vanília kivonat vagy egy zacskó vaníliás cukor

A tojássárgákat a cukorral és a vaníliáscukorral habosra kevertem géppel, majd beleszitáltam a kukoricalisztet, amit csak kézi fakanállal beleforgattam. Pikk-pakk megvolt,eddig gond egy szál se. Egy sütőpapírral bélelt 25x35 centis tepsibe símogattam a masszát, és a 200 fokosra előmelegített sütőbe tettem.  Meg kellett volna sülnie 3-4 perc alatt, de megnéztem, és mivel nem "púposodott", meg csíkos se volt, hagytam még 2 percig. Kivettem és kiborítottam, és miután lehúztam róla a sütőpapírt, láttam, hogy az a fele se csíkos.  Ekkor egy merészet gondoltam és visszatettem a tepsibe ahogy eredetileg is volt a teteje, egy ecsettel pedig lefőtt kávéból csík féléket húzogattam rá keresztirányban, majd visszatettem a sütőbe és ráadtam a felső grillt, kb. 1 percre.
Valamiféle színezetet kapott, persze ez nem tigriscsík.  Kivettem és a sütőpapírral a tepsi hosszirányába felcsavartam, így hagytam kihűlni. Sajnos nem volt időm fázisfotókat készíteni, talán érthető amit leírtam.
Míg hűlt, elkészítettem a krémet.
Krém hozzávalói:
75 gramm natúr krémsajt vagy mascarpone
125 gramm vaj
30 gramm porcukor
4-5 banán

A porcukrot a vajjal habosra kevertem, majd hozzákevertem a magam készítette mascarponét. Megkóstoltam, és mivel jellegtelen ízűnek találtam, belecsavartam fél kisebb citrom levét.
Mielőtt megkentem volna a kihűlt piskótát, először "belepróbáltam" a banánt, hogyan lehet tekerni. 
Megkentem a piskóta jó egyharmadát a krémmel és keresztben beleillesztettem egy meghámozott banánt. Jó nagy banánokat vettem, a vége kilógott. Egyszer tekercseltem csak át, hogy mégegyet tudjak csinálni. Tehát a piskótát középen elvágtam és mégegyszer ugyanezt megcsináltam.
Néhány mozzanat a készítésről
Nem tudtam belekenni az összes krémet, mert sok lett volna bele, így is az összeeresztésnél 1 mm-nyi rés maradt.Banánt is csak kettőt használtam el, azoknak is a végeit le kellett vágni, mert hosszabbak voltak a tésztánál. Hűtőbe tettem 1-2 órára szeletelés előtt. Két kb. 15 centi hosszú, 6 centi átmérőjű rudam lett. Két centi széles karikákra vágtam fel. Nagyon jól mutattak tányéron, és nagyon finomak voltak, de... Ha nem a tigriscsík lett volna a lényeg, kaphatott volna egy csokiborítást.
Tudom, hogy nem ilyennek kellett volna lennie, meg ez a sok bosszúság a készítéskor...
No, nem bosszankodok tovább, inkább eszek még 1-2 karikát.:)

                                                                         



Ha valaki elolvassa a linkkel megjelölt recepteket, és valamit másként értelmez, szívesen veszem az észrevételét!
Ha valaki pedig elkészítené, kérem küldje el nekem a fotót róla, meg a tapasztalatait - hátha kiderül,hogy mégis az "én készülékemben" volt a hiba. :) 

Pünkösd


Minden kedves látogatómnak!


2015. május 21., csütörtök

Pünkösdi desszert ajánlatom


Hétvégén itt a pünkösd. Elkezdődött az eperszezon is. Az ünnepre néhány eperrel készült desszertet ajánlok régebbi receptjeimből.
Sütést sem igényel az Epres-túrós rolád
Epres-túrós rolád
Szintén sütés nélküli a Joghurtos epertorta
Joghurtos epertorta
A Túrókrémes epertortához  csak egy 2 tojásos piskótakarikarikát kell sütni.
Túrókrémes epertorta
Aki komolyabb tortát akar sütni, az válassza a pudingos krémmel készült Eperkrémes tortát
Eperkrémes torta
Ha pedig igazi ünnepi tortát szeretne valaki, annak ajánlom az Epres csokoládés tortámat
Epres csokoládés torta
Mindenkinek kellemes nézelődést, jó sütögetést és áldott Pünkösdöt kívánok!

2015. május 17., vasárnap

Dalmát kocka

Dalmát kocka
Néhány hete "Dalmát kocka láz"-ban égnek a gasztrobloggerek, ami engem is elért. Gizi is, Zsuzsa is ezt sütött, aztán én is. Most Gizi receptje szerint készítettem.
Tészta hozzávalói:
4 db (nagy)tojásfehérje nagy
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
6 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 nagy marék apróra vágott dió
1 marék mazsola 
Krém hozzávalói.
2,5 dkg vaníliás pudingpor
2 ek cukor
2 dl tej
1 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)
Elkészítés:
A tojásfehérjét egy csipet sóval, kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a cukrot, majd verjük kemény habbá. Ezután szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan belekeverjük a darált diót.
Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe (nálam 30x40-es) belesímítjuk a masszát, a tetejét megszórjuk vágott dióval meg mazsolával (én előtte kis rumba áztattam) és 
közepesre előmelegített sütőben 15-20 prcig sütjük(én 160 fokon 20 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki. Ezután óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd vágjuk el két egyforma darabra a tésztát.

A krémhez a hozzávalókból a szokásos módon sűrű pudingot főzünk, amelyet gyakran kevergetve kihűtünk.
A tejszínből kemény habot verünk, amiből 2 evőkanálnyit alaposan elkeverünk a kihűlt pudinggal, majd hozzáadjuk a többi tejszínhabot is és mindent óvatosan kézi habverővel összekeverünk. Készítés közben aggódtam, hogy kevés lesz a krém, de elég lett. Most Hulalát használtam, ami tényleg mindig tökéletesen felverődik, én még egy kis zacskó habfixálót is tettem bele.
Egyik tésztalapra rákenjük a krémet, ráhelyezzük a másik tésztalapot és néhány órára hűtőbe tesszük.
Néhány fázis a készítésről
Tálaláshoz a tetejét meghintjük porcukorral és tetszés szerinti alakzatra felszeletelve kínáljuk.
Köszönöm Gizinek a receptet, nagyon finom lett a sütemény, legközelebb dupla adaggal kell készíteni! :)


2015. május 16., szombat

Hagymás és fahéjas csigák a 32. SAD-ra

Hagymás és fahéjas csigák
Zsuzsi, a Táncoló fakanál blog írója a "A kelt tészta művészete" címmel hirdette meg a SAD. 32.fordulóját. Vagyis a régi időket idézve élesztős tésztával kell nevezni a játékra.
Na, ez a téma szinte kimeríthetetlen!  Hiszen a pogácsától kezdve a túrós lepényen keresztül a mákos kalácsig számtalan lehetőség szóba jöhet. Nehéz volt, de azért sikerült választani. 
Limara  Hagymás csigáit készítettem el, meg ugyanebből a tésztából fahéjas csigákat..
Tészta hozzávalói:
Fél kiló finomliszt
2 tk só
150 gr natúr joghurt
2 deci víz
fél deci étolaj
2 deka élesztő
Töltelék:
3 közepes fej vöröshagyma
1 pritamin paprika
2 ek kacsa vagy libazsír(olaj)
só, bors ízlés szerint
1 tk.kakukkfű
1 deci száraz fehérbor
1-2 ek tejszín
5-7 deka reszelt sajt
A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni.
A vékony szeletekre vágott vöröshagymát a felolvasztott zsiradékon nagylángon, gyakori kevergetéssel aranyszínűre sütjük. Hozzátesszük a szintén feldarabolt(kb. 2 centisre) paprikát, sózzuk-borsozzuk, meghintjük a kakukkfűvel. Aláöntjük a fehérbort és kevergetjük, amíg elforr alóla. Utoljára  hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjü, forralunk vele egyet, majd a lángot elzárva hagyjuk kihűlni.
Én annyiban tértem el az eredeti recepttől, hogy nem pritamin paprikát, hanem egy érettebb fehér paprikát használtam, valamint fele kakukkfű, fele bazsalikom volt a zöldfűszerezés.

Bedagasztjuk a tésztát. Én egy idő óta a kenyérsütő géppel csinálom a dagasztást. Most is a megfelelő sorrendben beletettem a hozzávalókat, és dagasztás-kelesztés program lejárta után a megkelt tésztát vettem ki a gépből

Ezután kicsit átgyúrtam, liszezett deszkán fél centi vastag téglalappá nyújtottam, megkentem a töltelékkel, bejgliszerűen felcsavartam, majd ujjnyi széles csíkokra vágtam.A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam 3-4 centire egymástól, hogy legyen helyük nőni. Letakarva 20 percig kelesztettem, majd egy felvert tojással lekentem és fekete szezámmaggal meghintettem őket. Kétszáz fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt sült ki egy tepsivel - nekem ebből az adagból kettővel lett.
Hagymás csigák
Melegen nagyon finom volt, ahogy kisűlt bevágtam belőle 4 darabot, aztán ebédkor alig bírtam fél tányérnyi borsólevest megenni. :)
Másik adag tésztát is bedagasztottam, amit édes fahéjas cukorral töltöttem meg - az elnyújtott tésztát olvasztott vajjal megkentem, megszórtam barna cukorral meg fahéjjal, feltekertem és feldaraboltam.. Több blogon láttam már ezt a formázást, így nemcsak finom lett, de mutatósabb is. 
Tetszetős alakzatban sütés előtt és után
Köszönöm Limarának a receptet, Zsuzsinak pedig a játék lehetőségét!
Hagymás csiga
Fahéjas csigák

2015. május 8., péntek

Diplomata torta sütés nélkül

Diplomata torta születésnapra
A férjem ma tölti be a 65. életévét. Mindenkinek torta dukál a születésnapján. 
Mivel a szerdai vihar miatt még csütörtökön is gyakran elment az áram, sütés nélküli tortát választottam, mégpedig Rozitól (az ő tortája a linkre kattintva megnézhető). 

Hozávalók:
400 gramm babapiskóta
Krém:
fél liter tej
2 púpozott ek rétesliszt
5 tojás sárgája
20 deka kristálycukor
2 zacskó vaníliás cukor
20 gramm zselatinpor(étkezési)
1,5 deci víz
fél liter habtejszín
Előbb megfőztem a pudingot. egy edénybe beleraktam a tojássárgákat, a cukrokat, a lisztet, majd fokozatosan hozzáöntve a tejet állandóan kevergetve sűrűre főztem, majd langyosra hűtöttem.

A zselatint elkevertem a hideg vízzel, és hagytam duzzadni, s miután langyosra hűlt a puding,belekevertem.

A jól lehűtött tejszínt lehűtött edényben kemény habbá vertem, majd hozzákevertem a tojásos pudinghoz. Mindezt kézi habverővel csináltam, és nagyon finom könnyű krémet kaptam.
E műveletek közben  megtisztítottam és apróra vágtam a gyümölcsöket.
Gyümölcsök:
1 kisebb ananász
20 deka földieper
1 nagyobb mandarin
2 közepes kivi
Összeállítás:
Kiraktam egy 26 centis kerek kapcsos tortaforma alját babapiskótával, amit meglocsoltam egy kevés meggylikőrrel. Erre kentem egy réteg krémet, amit megszórtam vegyesen a gyümölcskockákkal, majd ismét krém, gyümölcs. A tetején elegyengettem a krémet és gyümölcsdarabokkal díszítettem.

Éjszakára hűtőbe tettem. Reggel óvatosan levettem a tortakarimát, áttettem egy tálcára, és körben kiraktam félbevágott babapiskótákkal. (Egészben hagyva nem lett volna elég a babapiskóta.)
Így készült
Egy szalaggal körbefogtam, szülinapi felirat és gyertyák kerültek még rá. Meglepetésszerűen megköszöntöttük vele a férjemet - most csak négyen - hétköznap nehéz összeszedni a családot. Majd később tartjuk az ünnepi ebédet, amikor mindenki ráér.
Egy szelet torta
Mindjárt fel is vágtuk a tortát, és nagyon-nagyon megdícsérte mindenki.
Rozi, köszönöm a receptet! :)

2015. május 3., vasárnap

Tündérsüti Anyák napjára

Tündérsüti
Tészta hozzávalói:
25 dkg puha margarin
20 dkg porcukor 
5 tojás sárgája
csipet só
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Krém hozzávalói:
2 csomag eper ízű pudingpor
8 csapott evőkanál kristálycukor
5 dl tej
450 g tejföl
5 tojás fehérje
1/2  citrom reszelt héja
1 tk rum /vagy rumaroma

Először a krémet készítjük el. A szokott módon megfőzzük a pudingot, majd még forrón belekeverjük a tejfölt,citromhéjat. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, és óvatosan, hogy ne nagyon törjön össze, ezt is a még meleg krémhez keverjük.

Ezután bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéshez.

A tésztához a szobahőmérsékletű margarint a porcukorral habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
Ebbe a masszába öntjük a sütőporral elvegyített lisztet, és fakanállal keverve kezdjük összeállítani a tészát.
Aztán kézzel gyúrjuk, ha szükséges, még adunk hozzá lisztet(én még gyúrtam hozzá, nem mértem, de öt dekányi lehetett). 
Nem kell soká gyúrnunk,lágy, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk.
A tésztát 60-40 % arányban kettéosztjuk. A nagyobb részt sütőpapíron lisztezett nyújtófával tepsi méretűre nyújtjuk(24x38 centis).
Sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe és elegyengetjük a tésztán a krémet. A kisebbik tésztarészből vékony rudakat sodrunk, amit rács alakzatban a töltelékre rakunk. A forró sütőbe tesszük 40 percre. Harminc perc után papírral takarjuk le a tetejét, nehogy megégjenek a tésztarácsok.
Sütés elött
Miután kivesszük, a krém még remegős lehet, de mire kihűlik, megszilárdul.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, a tetejét meghinthetjük porcukorral és hidegen tetszés szerinti formára felmetéljük jó éles késsel - a rácsozás miatt kicsit óvatosabban kell vági.
Egy napi állás után a legfinomabb.
A receptet OlajBogyó blogján találtam. Köszönöm Anikó! :)
A tepsiben metéljük ki
Az Anyák napi köszöntőimnek kínáltam, tetszést aratott.

A mutatósságán és finpmságán kívül még nagy erénye ennek a sütinek, hogy gyorsan elkészíthető! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...