Összes oldalmegjelenítés

2015. március 28., szombat

Húsvéti ajánlat

Hozok egy összeállítást a blogomon fent lévő süteményekből, hátha valaki tud belőle választani az ünnepre.
Legyen elsőnek a Húsvéti répatorta, ami nálunk igen nagy kedvenc. Ezt megvásárolható nyuszi betétes formában sütöttem, de akinek nincs nyuszis formája, anélkül is elkészítheti más díszítéssel.
Húsvéti répatorta
Ez a Nyuszifej torta  két kerek piskótából kialakítható, és tetszés szerinti krémmel tölthető.
Én az unokámnak születésnapjára sütöttem, már többször ilyen formájút más-más krémmel.
Felirat hozzáadásaNyuszifej torta
De nem kötelező a torta, mutatós és finom sütemény a Meggyes -habos kocka is.

Meggyes-habos kocka
Ha húsvét, akkor tojás (is)! De most nem főtt, nem hímes, hanem édes "Tükörtojás".
Tükörtojás szelet
Húsvétkor a sonka is elmaradhatatlan, ha spenóttal együtt készül, akkor igazi tavaszi különlegesség, a Spenótos piskótatekercs.
Spenótos piskótatekercs
Még egy sonkás kelttésztából,  Gazdagon töltött áromszögek,  ez is nagyon finom!
Gazdagon töltött háromszögek
A gyerekek örömére ajánlom a finom túrós  Nyuszifej pogácsát.
Nyuszifej pogácsa
Nagypénteken a halászlé után nálunk elmaradhatatlan a kuglóf. Most egy gyorsan elkészíthető sütőporos túrós kuglófot ajánlok.
Sütőporos túrós kuglóf

Hogy a cukorbetegekről se feledkezzek meg ajánlom ezt a Diabetikus csokitortát.
Diabetikus csokitorta
Nagy sikere volt a Diabetikus pozsonyi kiflinek is, amit én gesztenye és rizslisztből készítettem, de ch csökkentett lisztből ugyanolyan jó
Diabetikus pozsonyi kifli
Tavaly ez volt a húsvéti ajánlatom, érdemes itt is szemezgetni.
Kellemes nézelődést és ötletelést kívánok minden látogatómnak!.

2015. március 27., péntek

Muffin - a megunhatatlan!

almás-joghurtos muffin

Dorka unokám minden alkalommal ha nálunk van, muffint akar sütni. Minap én mentem érte az iskolába, és estig nálunk volt. Persze, hogy előállt vele, hogy süssünk muffint! Még jó, hogy a muffinoknak megszámlálhatatlan variációja van. Megnéztem mi található a hűtőben-kamrában, és az alábbi hozzávalókból elkészítettük a gyors finomságot.
Hozzávalók:
1, 5 dl joghurt
2 ek tej
2 tojás
fél dl olaj
20 dkg liszt
3 ek cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
1 ek kakaópor
2 evőkanál bármilyen lekvár(nálam most almapép)
Tetejére.
2 kanál porcukor
fél citrom leve
1 mokkáskanál kurkumapor


Összekevertem a lisztet a sütőporral, kakaóporral. Addig Dorka kikeverte a tojásokat a cukrokkal, hozzáadtam a joghurtot, később az olajat, majd átvéve a fakanalat én kevertem össze a masszát a liszttel, utoljára pedig beleadtam az almapépet is.
A szilikon sütőformákba inkább én adagoltam, mert az unokámnak ez kicsit nehezen ment, és sokfelé elmaszatolódott a finom alapanyag. A háromnegyed részig rakott sütőformákat tepsibe helyeztem és 180 fokosra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem(25 perc).
A díszítést többnyire dorka végezte egyedül. Nehéz volt kivárnia, hogy teljesen kihűljenek a sütemények, mielőtt rákeni a mázat.
A porcukorhoz annyi citromlevet kevertem, hogy tapétaragasztó állagú legyen. Tompa késsel lehetett a muffinok tetejére kenni. Amikor fele kész volt, a többibe belekevertem a kurkumaport. 
a végső dekoráció a cukorszívecskék meg a csokilencse volt. Dorka egyenként helyezte rájuk. :)
A végeredménnyel elégedett volt, és ismét nehezen várta ki, hogy rászáradjon a máz, és lehessen kóstolni.

Mikor végre megkóstolta, elégedett volt, hogy milyen finomat sütöttünk, és milyen ügyesek voltunk! :)
Recept Innen, köszönöm szépen

2015. március 23., hétfő

Óriás fahéjas csiga

Óriás fahéjas csiga
Okkinál tetszett meg ez az óriás fahéjas csiga. Szinte mindent úgy csináltam, mint ő, de dupla adagból. A töltelékhez pedig kókuszzsírt használtam.

Tészta hozzávalói:
70 deka liszt
120 ml langyos tej
240 ml langyos víz
6 evőkanál cukor
2 csipet só
2 tojás
9 deka olvasztott vaj
Töltelék hozzávalói:
9 deka olvasztott vaj
6 evőkanál porcukor
3 evőkanál őrölt fahéj
Tetejére:
tojássárgája
tej
Én a kenyérsütő tartályába raktam a tészta hozzávalóit a szokásos sorrendben(folyadékok, ízesítők, liszt, tetejére a morzsolt élesztő)és dagasztás-kelesztés program után a megkelt tésztát vettem ki.
Ezután kicsit átgyúrtam, és a felénél valamivel nagyobb tésztadarabot nyújtottam ki kb. 30x40cm-es téglalappá. alaposan bekentem az előzőleg kikevert krémmel (a krémet kókuszvajjal készítettem), majd hosszában felvágtam 6 csíkra, és a sütőpapírral kibélelt nagy gáztepsim közepébe helyeztem a lazánösszetekert első csíkot. a többit eköré tekertem úgy, hogy a tésztavégek kicsit fedjék egymást. Okkinál vannak fázisfotók, érdemes nála megnézni.
Tejjel hígított tojássárgájával lekentem, kb. 20 percet pihentettem, addig a sütőt előmelegítettem 180 fokosra. Harminc perc alatt sült meg, de a sütőt elzárva még öt percig bent hagytam.
Mire megsült, teljes szélességében beterült a tepsibe.
Rácson hűtöttem és langyosan szeleteltem.

Nagyon finom könnyű tészta, még jó hogy nem kell elhízástól tartanom, mert igencsak "etette magát".
A többi tésztából hagyományos, kis alakú csigákat csináltam.

Okki, köszönöm a receptet!

2015. március 21., szombat

Pöttyös szelet

Pöttyös szelet
Sütöttem egy kakaós-vizes piskótát.
Hozzávalók tésztához:
4 db tojás
4 ek. hideg víz
20 dkg porcukor
18 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 vaníliás cukor
1 tk. sütőpor
1 ek. olaj



A tojásokat ketté választjuk.

A fehérjéket a hideg vízzel jól felverjük,apránként adjuk hozzá a cukrokat kemény habbá verjük.
A lisztet a kakaóporral,sütőporral összekeverjük.
A cukros kemény habhoz házzá keverjük a tojássárgákat,majd az olajat és a kakaóval ,sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon megsütjük.
A sütő ajtóját nem nyitogatjuk!
A nagy gáztepsimben sütöttem.
A kisült piskótáról lehúztam a papírt, teljesen kihűtöttem és hosszában kettévágtam. Egymásra tettem a két fél piskótát és mind a négy oldalát körben levágtam. A levágott részeket sajtreszelőn lereszeltem, ezt felhasználtam a "pöttyök"(rudak) készítéséhez.
Krém hozzávalói:
7 deci tej
2 cs tejszínízű pudingpor
2 ek rétesliszt
1 zacskó vaníliás cukor
25 deka margarin
20 deka porcukor


A hozzávalókból sűrű pudingkrémet főzünk. A tűzről levéve én rögtön belekevertem 2 deka margarint meg 1 evőkanál tejfölt - ettől símább lesz. Időnként megkeverve langyosra kihűtjük.

Közben a margarint a porcukorral habosra kavarjuk. A krémesre kavart margarinba kanalanként dolgoztam bele a langyos pudingot, ezt már géppel.

Rudak hozzávalói:
A lereszelt piskótamorzsa
10 deka kekszdara
1 evőkanál kakaópor
2 ek szilvalekvár
1 deci frissen főzött feketekávé


A hozzávalókat összegyúrtam. A kávé nem kellett min. Lekvár bármilyen jó hozzá. Én elég édesnek találtam, így cukrot nem is tettem bele. Négy a piskótalapok hosszának megfelelő rudat sodortam a masszából


Összeállítás:
Az egyik lapra rákenjük a krém egyharmadát, majd a rudakat egyenlő távolságra elhelyezzük.
Betakarjuk a többi krémmel, beigazgatjuk a rudak közé is. Ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejét bevonjuk olvasztott csokoládéval


Csokimáz:
10 deka étcsokoládé
1 diónyi margarin
Egészben 
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük.
A hhossza 32cm, szélessége 14cm, magassága 8cm
Metéléskor 2 pötty esik egy szeletbe

Mutatós és finom! Ünnepi asztalon is megállja a helyét.A piskóta Edit receptje szerint készült, köszönöm neki!
A krém receptjét Inenn hoztam, köszönöm! 

Már van egy  Pöttyös süti  a blogomon, hasonló ehhez, érdemes azt is megnézni!
Pöttyös süti 2011-ből

2015. március 19., csütörtök

Fanta torta születésnapra

Fanta torta
Tészta hozzávalói.
10 deka liszt
1/2 cs. sütőpor
2 ek kakaópor
4 tojás
4 ek porcukor
0,7 deci étolaj
Túrókrém hozzávalói:
fél kiló túró
25 deka porcukor
10 deka margarin
1 citrom lereszelt héja
Fantás krém:
7 dl szénsavas narancs üdítő
2 cs vaníliás pudingpor
2 ek cukor

A piskótához szárazon összekevertem a lisztet, sütőport és a kakaóport.
A tojások fehérjéből kemény habot vertem 2 ek porcukorral. A tojássárgákat a másik 2 ek porcukorral kikevertem, majd beledolgoztam az olajat.Ezután óvatosan belekevertem a fehérjehabot, utoljára pedig többszörre beleszitáltam a lisztes keveréket. Sütőpapírral bélelt 26 centis formába símítottam, és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lánggal tűpróbáig sütöttem (kb.35 perc).

A túrókrémhez a margarint kikevertem a cukorral, ezután kellett volna belekeverni a szitán áttört túrót. A túrót belekevertem, de szitán nem törtem át. Elektromos habverővel jól kikevertem, oszt jónapot. Egyszer csináltam a szitán áttörést, kb. 20 éve, de nem szeretek vele vacakolni, és ha nagyon sim kell legyen a túrókrém, akkor inkább veszek vödrös krémtúrót.

A Fantakrémet ugyanúgy készítettem, mint a pudinkrémet, csak tej helyett Fanta üdítővel.

Összeállítás:
A kihűlt piskótakarikát visszaraktam abba csatos tortaformába amiben sült. Aljára tettem a piskótát, a tortakarika oldalát pedi ecsettel körbekentem étolajjal. A piskótára rásímítottam a túrókrémet, ennek a tetejére pedig a félig kihűtött fantakrémet.
Éles késsel körben fellazítottam mielőtt lekapcsoltam a tortakarimát
Csak egy feliratos marcipánlapot tettem rá.


Egy idős barátnőmnek vittem meglepetésnek a 78. születésnapjára, aki 4 éve agyvérzés következtében nem tud teljes életet élni. Útközben vettem rá gyertyát, de azzal már nem készült fotó. Igyekeztem délre odaérni, hogy ebédkor meg tudják vágni a tortát.
Évike (az ünnepelt) nem tud beszéddel kommunikálni, de minden egyéb módon tudtomra adta, mennyire örül neki. Én is nagyon örültem látva a széles mosolyt, ölelgettük egymást. Én nagyon meghatódom minden ilyen alkalommal.
Remélem, a családi ebéden mindenki elégedett volt a finom tortával.

A receptet Itt találtam, köszönöm szépen.

2015. március 18., szerda

Püspökkenyér tojásfehérjéből

Püspökkenyér maradék tojásfehérjéből
A Napóleon tortánál megmaradt tojásfehérjéket, valamint a télről megmaradt aszalt gyümölcsöket hasznosítottam ebben a gyümölcskenyérben.
Hozzávalók:
5 tojásfehérje
25 deka vegyes aszalt gyümölcs
12 deka porcukor
8 deka liszt
4 deka olvasztott vaj

Négyféle aszalványom volt, sárgabarack, vörösáfonya, gojibogyó és mazsola. Fajtánként nem mértem őket, összesen lett 25 deka. Mindegyiket langyos vízbe leáztattam, alaposan megmostam, majd leszárítottam. A sárgabarackokat apróra összemetéltem, és az így elkészített gyümölcsöket összekevertem a kimért liszttel. A tojásfehérjékből habot vertem a porcukorral (pici sót és pár csepp citrolevet is adtam hozzá), majd finoman belekevertem a lisztes aszalványokat, utoljára pedig az olvasztott vajat. Előre vajjal kikent lisztezett gyümölcskenyér formába öntöttem a masszát és 180 fokos sütőben  40 percig   (tűpróba!) sütöttem.
Az ötletet Latsia konyhájából hoztam, és bár én nem azokkal a gyümölcsökkel csináltam, nekem is jól sikerült. Ezúton is köszönöm Latsiának a receptet!
Annyit még megjegyeznék, hogy én kissé édesnek találtamt. Talán több savanyú gyümölcs, vagy kevesebb cukor kellett volna bele.

2015. március 15., vasárnap

Napóleon torta a 31. SAD játékra

Napóleon torta
Kisbogár  a SAD. játék 31. fordulójának a háziasszonya a "A Föld körül" címmel  hirdette meg a játékot, vagyis ki-ki a föld bármely országából hozhatja a neki tetsző desszertet.
A  híres orosz Napóleon tortával,  már régóta kacérkodtam, most jött el az ideje, hogy megvalósítsam.
Több, mint 100 éve készült az első ilyen torta, a több mint 200 évvel ezelőtt vívott Borogyinói csata emlékére, amikor Kutuzov marsall megfutamította Napóleon seregeit. Aki történelmi ismereteit akarja feleleveníteni ez ügyben, vagy az eredeti receptre kíváncsi,  Itt megteheti. 
Napóleon torta
Tészta hozzávalói:
30 deka vaj
6 csésze liszt=1 csésze 200 ml)
3 deci víz
4 ek ecet
Krém hozzávalói:
5 tojássárgája
2 zacskó vaníliás cukor
30 deka kristálycukor
1,5 liter tej
3 ek étkezési keményítő
Elkészítés:


A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a lisztes kézzel szétnyomogatott szobahőmérsékletű vajat. Egy mélyedést formálunk benne, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojást, az ecetet és a vizet és egyenletes simaságú tésztát gyúrunk belőle. A tésztát gömbbé formáljuk, a tálban hagyjuk, folpackkal lefedjük és 1,5-2 órára a hűtőbe tesszük. Ezután annyi részre vágjuk, ahány réteg leveles tésztából szeretnénk elkészíteni a tortát. (Az eredeti recept 16 réteget ír, de bőven elég a 8 is – ebből 6 biztosan szépre sikerül.)
Liszttel megszórt gyúródeszkán a 8 részből egyenként kb. 2 mm-es vastagságú kerek lapokat nyújtunk, majd sütőpapírra rakva őket, előmelegített sütőben 250 fokon enyhén aranysárgára sütjük (kb. 5-7 perc.) Aki nem szeretne kerek tortaformát téglalap alakúra is formázhatja.
Amíg sülnek a lapok, elkészítjük a krémet
.
A tejet egy lábasban feltesszük forralni, de egy pohárral tegyünk félre belőle. Amíg a tej forrni kezd, összekeverjük a tojássárgáját a meghagyott pohár tejjel, ízlés szerinti vaníliás cukorral és a keményítővel. Ezt a keveréket a felforralt tejhez adjuk és besűrűsödésig kevergetve főzzük. (A kész krém a keverő fakanalat egyenletesen befedi, a rajta húzott vonal megtartja a formáját.)
A tűzről levett krémet még 3 percig kavargatjuk, majd hagyjuk kihűlni . A krém kihűlése után hozzálátunk a kerek lapok bevonásához. Kenjünk egyre-egyre 2-3 evőkanál krémet egyenletesen, és helyezzük egymásra. Ahol szükséges, korrigáljuk ki az egyenlőtlenségeket a rétegelt tortalapok külsején egy késsel vagy spatulával. Végül a tortát kívül is bevonjuk a maradék krémmel, a tetejét pedig szórjuk meg tortamorzsával (ehhez felhasználhatjuk a formátlanra sült, összemorzsált, kimaradt lapokat).
A Napóleon tortát 4-5 óráig hideg helyen állni hagyjuk, majd tetszés szerint felvágjuk.
Személyes tapasztalatom a készítés során: az elkészült nyers tészta közel 1,5 kiló lett. Ezt 8 egyenlő részre vágtam, körlap formára kivágott lisztezett sütőpapíron kinyújtottam és egy 23 cm átmérőjű fedöt rátéve körbevágtam, majd a papírral együtt áthúztam egy tepsi hátuljára, úgy sütöttem. A körlap széléről az esedékeket megint összegyúrtam, így nekem 10 lapom lett. Az eredeti recept szerintin 16 lapot én nem tudtam volna kihozni ebből a tésztamennyiségből, elég nehézkes a nyújtása. A sütése nálam 200 fokon történt, laponként 7-8 perc alatt.
A kisült lapokat egymásra téve kihűtöttem
Kilenc lapot megtöltöttem, kívülről is körbekentem a tortát, a tizedik lapot pedig összetörtem és ezzel paníroztam.

A Napóleon tortát nem szokták díszíteni. Én sem díszítettem, de mivel a nászasszonyomat ezzel köszöntöttem fel születésnapján, egy feliratos  marcipánlapocskát, meg gyertyákat tettem rá.


Ilyen volt a torta belseje
A torta nagyon finom volt, mindenki megdícsérte.
A Jandexen keresve egy orosz oldalról elhoztam egy linket a Napóleon tortáról.
Szerintem az enyém legalább ilyen jól sikerült! :)

2015. március 4., szerda

Gesztenyebomba

Gesztenyebomba
Csaknem egy hónapja készítettem a fiamnak születésnapja alkalmából, csak fénykép problémák miatt eddig nem posztoltam. . Mivel a gesztenyés a kedvence, szinte minden évben valami gesztenyés tortát kap.
Már van a blogomon   gesztenyebomba, de ez most kicsit másképp készült.
Hozzávalók:
3 csomag mirelit gesztenyemassza(750 gramm), cukrozott
1,5 deci habtejszín(állati, 30 %-os)
20 deka babapiskóta
1,5 deci tej
1 üveg magozott meggybefőtt
rum, vagy rumaroma
Csokoládémáz.
10 deka étcsokoládé
1 deci habtejszín
1 evőkanál méz

A kiolvasztott gesztenyemasszát az 1,5 deci habtejszínnel botmixerrel pépesre kevertem.
Egy  kb.20 centi átmérőjű, 10 centi mély  inox tálat kibéleltem folpackkal (úgy, hogy majd a tetejét is be tudjam fedni vele), és kanállal elterítettem az alján egy réteg gesztenyekrémet.
Ezt kiraktam egy sor jól lecsepegtetett meggyel. A meggyre szórtam egy kis porcukrot, mert a  cukor nélkül eltett házi meggybefőttet kicsit savanyúnak találtam. Ismét egy réteg gesztenyekrém jött, amit kiraktam meggyel(a meggy nem kellett bele az egész 720 ml-es üveggel), és meghintettem kevés porcukorral. A maradék gesztepürét rákentem . Ezután a másfél deci tejet meglangyosítottam, beleöntöttem fél üvegcse rumaromát, és a babapiskótákat egyenként megmártottam benne - 4-5 másodpercig. A megáztatott babapiskótákat két sorban ráhelyeztem a gesztenyekrémre, kicsit belenyomkodtam - kiborítva ez lesz a torta alja. A folpackot visszahajtottam, így teljesen be volt csomagolva a torta. Nehezéknek egy kilós cukrot ráraktam és fél napra hűtőbe tettem.
Miután kivettem, ráborítottam egy tányérra és "kicsomagoltam" a fóliából. Szobahőmérsékleten hagytam állni, míg elkészítettem a csokibevonatot. Jó ha nem túl hideg a torta amikor az olvasztott csokit ráöntjük, mert akkor szinte azonnal ráköt, nem terül szépen a torta felületén.
A bevonóhoz a tejszínt a mézzel együtt forrásig hevítettem(míg gyöngyözni kezdett), majd lehúztam a tűzről és beledobtam az apróra összetördelt csokoládét. Lassan kevergettem míg elolvadt. Nem szabad gyorsan keverni, mert akkor sok levegő kerül bele, ami buborék formájában megmarad a bevonaton is. A kész bevonót is hűtöttem 2-2 percig mielőtt a tortára tettem, de sokáig nem lehet vele várni, mert akkor besűrűsödik.
Ezeket a jótanácsokat, ahogy a receptet is Ötvös Zsuzsitól (Praliné Zsuzsi) hoztam a Dívány Alapkonyha januári bejegyzéséből. Na ez utóbbi jótanácsot nem sikerült betartanom, kicsit sűrű lett a bevonó, és bár vissza lehetett volna melegíteni, siettem(mikor nem?), ezért késsel kentem a tortára. Így nem lett szép egyenletes, de az íze nagyon finom volt. Voltak számgyertyák is, de  egyik eltörött, így most nem került rá (nagyon rossz minőségű gyertyákkal találkozom mostanában).
Nagyon köszönöm Zsuzsinak a receptet és a sok jó tanácsot! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...