Összes oldalmegjelenítés

2015. február 28., szombat

Joghurtos sütőporos kuglóf

Joghurtos kuglóf
Ma nagyon siettem az ebédkészítéssel. A gulyásleves fél óra alatt elkészült, hiszen a befőzőautomatával "dunsztolt" levesbe csak krumplit meg tésztát kellett főzni. Utána ezt a szintén gyorsan és könnyen elkészíthető joghurtos kuglófot választottam.
Hozzávalók:

A joghurtos pohár a mérce!

1 pohár krémes görögjoghurt  
1 pohár olaj 
1,5 pohár kristálycukor 
3 pohár liszt 
1 sütőpor 
2 vaniliáscukor 
3 tojás 
3 deka mazsola
Tetejére:
5 deka étcsoki
3 deka vaj
3 deka mandulaforgács

Gépet se kellett elővenni, csupán a hozzávalókat fakanállal összekeverni. A tojásokat kikevertem a cukrokkal, joghurttal, beleöntöttem az olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet. A megmosott mazsolát lecsepegtettem és kis lisztben megforgattam, úgy kevertem a tésztába. Egy teáskanálnyi őrölt fahéjat és ugyanannyi kakaóport csak úgy a tésztára szórtam és kicsit elkevertem márványosra. Kivajazott meglisztezett kuglófsütőben 180 fokon alsó-felső lánggal fél óra alatt sült meg. Elég lett volna kisebb sütőforma, nekem most ez akadt a kezembe.
Miután kihűlt a kisütött kuglóf, bekentem a tetejét a vajjal felolvasztott csokival és meghintettem mandulapehellyel.

Frissen nagyon finom volt. Ketten csak a felét bírtuk megenni, remélem, a maradék a reggeli tea mellé is finom lesz!
A recept Innen származik, köszönöm Kállai Ildinek!

2015. február 26., csütörtök

Rumosmeggyes torta

Rumosmeggyes szelet
Még januárban volt egyik barátnőm anyukájának a születésnapja, amelyre a Konyakmeggyes szelet receptjével tortát készítettem. Én semmiféle szeszt nem tettem külön a tortába, mindössze a felhasznált meggybefőtt volt az, ami rumos lében volt eltéve.
Mivel éppen nem volt fényképezési lehetőségem, sajnos fázisfotókat se tudtam készíteni, de még az elkészült tortát se tudtam lefotózni. A család megígérter, hogy készítenek róla fotókat és az email címemre elküldik, de ez sajnos a mai napig nem történt meg.  A barátnőm másnap hozott egy szeletet a tortából, hogy én is megkóstolhassam, ezt fotóztam le. Ha esetleg később kapok fotót a kész tortáról, majd utólag felteszem.
Tészta hozzávalói:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
2 ek tejföl
2 tojássárgája
1 evőkanál kakaópor
5 dkg Rama 
1/2 sütőpor
Krém hozzávalói:
2 tasak tejszínízű pudingpor
fél liter tej
20 deka porcukor
20 deka vaj
Töltelék hozzávalói:
15 db babapiskóta 2 centisre feldarabolva
1 üveg magozott meggybefőtt
2 deci langyos tej

Csokimáz:
10 deka 75%-os étcsoki
1 ek étolaj
Csokigallér:
10 deka 75%-os étcsoki
1 ek étolaj

Először meggyúrtam a tésztát, majd fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tettem.
Az óra leteltével két egyenlő részre osztottam, és egyenként 25 cm átmérőjű körlappá nyújtottam őket. A nyújtást méretre kivágott szilikonos sütőpapíron végeztem, és a papírral együtt áthúztam egy tepsi hátuljára, majd a 180 nfokra előmelegített sütőben egyenként 10 percig sütöttem őket, majd teljesen kihűtöttem.
A tejben megfőztem a pudingokat és míg hűlt, habosra kevertem a vajat a porcukkorral. A hidegre hűlt pudingkrémet kanalanként beledolgoztam a vajkrémbe.
A torta összeállítása:
Tortakeretbe tettem az egyik barna lapot és rákentem a pudingrém felét.
A feldarabolt babapiskótákat néhány másodpercre a langyos tejbe forgattam, majd ráraktam a krémre. A hézagokba közéjük raktam a jól lecsepegtetett meggyet, és rákentem a többi krémet. Most befedtem a második barna lappal és hűtőbe tettem 1-2 órára. a tortakeretet levéve történt a külső burkolás.

A csokimázhoz apróra összetörtem a csokit, és 1 kanál étolajjal a kis edényben mérsékelt lángon kevergetve óvatosan felolvasztottam, majd bevontam vele a torta tetejét.

A csokigallérhoz szilikonos sütőpapírból kivágtam egy olyan hosszú csíkot, mint a torta átmérője, a torta magasságánál 1 centivel szélesebbet.
A csokit az iménti módon felolvasztottam és rákentem a papírcsíkra, 1-2 perc után a papírcsíkkal együtt ráhelyeztem a gallért körbe a tortára.Körben kicsit megnyomkodtam, majd hűtőbe tettem. Ilyenkor télen már néhány perc után lehúzható a papírcsík róla. A csokigallér készítéséről egy régebbi posztomban ITT vannak fázisfotók.
Egész mutatós torta lett, és amint reméltem, tényleg finom volt. 
Annyit jegyeznék meg, hogy érdemes hozzá jó minőségű, pl.Savoiardi babapiskótát venni.
Az enyém nem az volt, és elázott, ami az ízhatást nem zavarta, de jobb minőségű szebben mutat szeleteléskor.

sütigyárból hoztam a receptet, bár ott nem torta formájú, és én a krémet is kicsit másképp csináltam.

2015. február 18., szerda

Zsolt a nyertes!


Megtörtént a sorsolás a két héttel ezelőtt meghirdetett blogszülinapi játékra.
A terítőkért 21-en jelentkeztek, a pályázók neve a kiírás hozzászólásaiban Itt olvasható.
Minden nevet felírtam egy kis papírcetlire:

Az összehajtott cetliket  ebbe a favázába tettem, majd kihúztam egyet.

A szerencsés nyertes :
Váradi Zsolt a nyertes!



Gratulálok Zsoltnak, aki "régi" internetes ismerős, a "lábas, fazék, fakanál" blog írója.
Kérem, hogy  privát üzenetben  írja meg a címét, hogy mielőbb postára adhassam a képen lévő három kalocsai kézimunkát.
Mindenkinek megköszönöm a kedves hozzászólást, köszönöm, hogy olvastok, várlak benneteket a jövőben is!

2015. február 15., vasárnap

Gyors csokilencsés muffin


Csokilencsés muffin
Hozzávalók:
22 deka liszt
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 tojás
14 deka kristálycukor
1 zacskó vaníliáscukor
180 ml tej
65 ml étolaj
8-10 deka csokilencse

díszítéshez tejszínhab kb.1 deci

A lisztet szárazon összekevertem a sütőporral és a sóval. A csokilencséből félretettem díszítéshez.
A tojást alaposan kikevertem a kétféle cukorral, majd beleöntöttem a tejet, aztán az olajat is, végül hozzákevertem a lisztet meg a csokilencsét. Nem dolgoztam ki túlságosan, hanem máris osztottam szét a szilikon muffinformákba. Ebből az adagból 12 db lett. A 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem. Kivettem a formákból, és miután teljesen kihűltek, felvert tejszínhabbal vontam be mindegyik tetejét, amit a félretett csokilencsével megszórtam. Most növényi tejszínt használtam, ami eleve édes, tehát külön nem kellett bele cukor.Mintás muffinpapírba helyeztem őket. A februári névnaposok kapták tőlem, a nővérem meg egyik barátnőm.

Egy Itt talált muffinreceptet készítettem el leegyszerűsítve. 

2015. február 8., vasárnap

Krokodil kalács farsangi bulira

Almás krokodil kalács
Több orosz gasztrooldalon is találkoztam krokodil formájú kaláccsal. Ott általában fűszerezett darált hússal töltik, de egy helyen spenótos töltelékkel is láttam.
Hétvégén  utcafarsangra voltunk hivatalosak egyik szomszédba. Amolyan batyus bálra, tehát mi vittük az ételeket, italokat, süteményeket.
Erre az alkalomra sütöttem a krokodil formájú kalácsot, kimondottan az óvodás, iskolás gyerekeknek szánva. Ezért is tettem bele  almás tölteléket, mert a gyerekek válogatósak, az édeset azonban mindegyik szereti.
Meglepetésemre gyerek egyáltalán nem volt a bulin. Mozgósítva lettek a nagymamák, hogy a szülők felhőtlenül szórakozhassanak.
Így aztán a felnőtteknek lett elkínálva a kalács
Külön receptet nem is írok hozzá, hiszen bármilyen kelt kalácstésztából készíthető.
És nem ördöngősség a formázása sem, én Innen néztem le. Sajnos, a fázisfotók nagyon rosszul sikerültek, csak néhány megmutatható.
Néhány mozzanat
Azért a végeredmény nem lett rossz mind a külsejét, mind az élvezeti értékét tekintve.

Felvágva
Sokféle ételt és süteményt "összehordtunk", senkinek nem kellett éhesen mulatni.
Sült csirkeszárnyak, fasírt,töltött tekercs, oldalas, szendvicsek, majonézes krumpli...
A bulin résztvevő kb. 20 személy többsége jelmezt viselt. A házigazda módos selyemszoknyás parasztmenyecskének öltözött, a felesége hetykekalapos parasztgazdának. Volt itt arab sejk (olajkutak és miiliók nélkül), találkoztam egy pisztolyos rablóval(aki nem követelte a pénzemet vagy az életemet), láttam Július Cézárt, és a Mikulás feleségéről is mindenki megtudhatta, hogy bizony nem az a kis szende, hanem egy jó nagy...hm. hogyismondjam finoman...szóval aki a világ legősibb mesterségét űzi, de nem ám az utcasarkon! - legalábbis az öltözékéből ítélve ...:)
Néhányan a "díszes társaságból"
Összegezve: jó kis buli volt! Zenével, tánccal, lehetett csocsózni és társasjátékot játszani.
Néha ilyen is kell!

2015. február 7., szombat

Citromos rombusz

Citromos rombusz

Ez is retro süteménynek számít, de a kellemes savanykás krém omlós tésztarétegek között finom szilvalekvárral megbolondítva - azonnal lecsptam rá, mihelyt megláttam Olajbogyónál a receptet.
És bár nem teljesen így készítettem - én a krémbe besamelt is kevertem - nagyon finom lett, és köszönöm Aninak, hogy elővette egy régi "cukrász mester" újságból.
Tészta hozzávalói: 
600 g liszt
200 g zsír
100 g porcukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

3-4 ek tej (nálam 1 pohár 125 grammos natúr krémes joghurt)
1 üveg savanykás lekvár (nálam kemény szilvalekvár fél deci rum belekeverve)

Krém hozzávalói:
200 g vaj
200 g porcukor
2 citrom leve (nálam 1 nagy citrom leve)
1/2 citrom reszelt héja

4 deci tej
4 ek rétesliszt

Máz:
citrom leve
porcukor, amennyit felvesz

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kimértem, a száraz anyagokat összekevertem, elmorzsoltam a zsírral és a joghurtot kanalanként beledolgozva gyors mozdulatokkal meggyúrtam a tésztát, majd nylonba csomagolva 1 órára hűtőbe tettem.
Addig elkészítettem a krémet. 
Megfőztem a tejben a lisztet sűrűre, majd időnként megkeverve kihűtöttem.
A vajat habosra kevertem a porcukorral, majd kanalanként beledolgoztam a kihűlt besamelt, belekevertem a citromhéjat, citromlevet, jól felhabosítottam és félretettem.
A hűtőből kivett tésztát 4 egyenlő részre osztottam. Egyenként 20x30 centis lapokká nyújtottam sütőpapíron. Az ilyen tésztáknál nálam a lapok nyújtása szokott a legkritikusabb lenni, de már kitapasztaltam, hogy sütőpapíron nyújtom és centivel lemérem mindegyiket, így biztosan egyformák lesznek. Előfordul, hogy szakadozik, ilyenkor tenyérrel besegítek, formára nyomkodom a tésztát, ahol kell foltozom.
Egy nagyméretű sütőpapírral bélelt tepsi aljába belehelyeztem az első kinyújtott lapot (sütőpapírral együtt belefordítottam) és megkentem lekvárral. A lekvárréteget beborítottam a második kinyújtott tésztalappal, és  villával sűrűn megszúrkáltam, hogy a gőz távozni tudjon. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső lángon 15 percig sütöttem - mikor már kicsit kezd színeződni, jó.
A többi tésztával ugyanígy jártam el.
Összeállítás:
Egyik  teljesen kihűlt  lekváros tésztalapot deszkára helyeztem és rákentem a citromos krémet, amire ráhelyeztem a másik lekváros tésztalapot.
Máz elkészítése:
Egy citrom levét kifacsartam és belekevertem annyi porcukrot, hogy tapétaragasztó állaga legyen. Ezt késsel rákentem a felső tésztarétegre. Frissen reszelt citromhéjjal meghintettem.
Hideg helyre tettem, jó ha legalább 24 órát áll, hogy kellően összepuhuljon.
rombusz alakúra metéljük a fogyasztáshoz.



2015. február 5., csütörtök

Sonkás burgonyafánk

Sonkás burgonyafánk
Ma jó tartalmas krumplileves ologjáról hoztam a receptet. Ő azt írja, hldalassal volt ebédre, utána pedig sonkás burgonyafánkot sütöttem a tegnapról maradt krumplipüré felhasználásával.
Krumplit  krumplival?  :)
Na és aztán! Mindkettő nagyon finom volt!
Sonkás burgonyafánk:
Hozzávalók:
60 deka krumplipüré
1 deci tej
1 tojás
25 deka liszt
1 teáskanál cukor
1 mokkáskanál só
15 deka sonka
1 deka élesztő
olaj a sütéshez
Az élesztőt felfuttattam langyos cukros tejben. Hozzáöntöttem a krumplipüréhez. Belekevertem a tojást meg a sót, majd az apró kockákra vágott sonkát (én uzsonnasonkát használtam, de másféle is lehet). Utoljára adtam hozzá a lisztet. Liszt annyi kell bele, amennyit felvesz, hogy se túl kemény, se túl lágy fánkjellegű tésztát kapjunk. Gyakorlott háziasszonyok neimgen szokták méregetni, én is csak a recept kedvéért mértem. Letakarva egy órát állni hagytam, majd olajat forrósítottam a sütéshez.
Olajba mártottam egy evőkanalat amivel belenyúltam a tésztába és mindig egy-egy gombócnyit kivettem belőle, amit olajos kézzel kicsit meggömbölygettem, úgy raktam a forró olajba.
Erika (Saso) blogján találtam a receptet. Ő azt írja, hogy fordítani se kell, ha jó a tészta, megfordul magától.
Nos, az én fánkjaimnak némelyike renitens magatartást mutatott, mert csak hintázott jobbra-balra, és kicsit meg kellett pöccinteni villával, hogy forduljon. Mások meg maguktól megfordultak! Rejtély számomra a fánkok ilyetén viselkedése, talán sose derül ki, hogy irántam éreztek ellenszenvet, vagy kevesebb sonka jutott némelyikbe, vagy...ki tudja?
Ebből az adagból nekem 32 fánkom lett(a darabszám persze függ attól, hogy mekkorákat csinálunk), amit tálaláskor fokhagymás tejföllel ettünk, de adható hozzá ketchup (kecsap), vagy éppen chili zselé, mint Erikánál (receptje Erika blogján megnézhető). 
Kimondottan finom!- így dícsérte a férjem a fánkot, de gondoltam hogy ízleni fog neki, mert a csicsókás fánktól is el volt ragadtatva. Erika, köszönöm a receptet!

Térültömben-fordultomban egész délután rájártam a fánkra - kettőnknek ez elég tisztességes adag volt, nem fogyott el délben. Estig biztos elfogyasztottam volna, de eszembe jutott  egy idős, beteg baráti házaspár ismerősünk, akik pár utcával odébb laknak.
A még meglévő nyolcat becsomagolom nekik, biztos szívesen fogádják!
Indulok is.

2015. február 3., kedd

Négyéves a blogom

Blogszülinapi ajándékom 3 db 15 cm átmérőjű terítő

Éppen négy éve történt, hogy megírtam az első bejegyzést ebbe a blogba.
Tortás blognak szántam, ami kiderül az elnevezésből is. De azóta már nem vagyok "tortafüggő", legalábbis abban az értelemben, ahogy négy évvel ezelőtt gondoltam - nem.
Már nem akarok minden különleges formatortát magam is elkészíteni.
Inkább az egyszerűbb, ehetőbb torták, sütemények érdekelnek, amire a családnak igénye van.
Igyekszem minél egészségesebb alapanyagokat felhasználni, néha egy-egy ételt is beteszek az Ételeimből rovatba, a "csodamasinámmal", vagyis a befőzőautomatámmal készített finomságaimat pedig a Befőzőautomata címszó alatt érhetik el az érdeklődők. Az olvasóim által kedvelt  bejegyzések között az első tízben torta nem is szerepel...
Szeretem írni a blogomat, bár mostanában kevesebb időm van rá, és azért is kevesebb a bejegyzés, mert nem lehet mindig újdonságokat sütni, a család ragaszkodik és kéri a jól bevált régi süteményeket, kalácsokat is. :)
Nemcsak magamnak írom, hanem mások kedvére is, hiszen a több mint 700.000 oldalletöltés mutatja, hogy bár tele van az internet blogokkal és receptekkel, azért van, aki az én szerény blogomra is  kíváncsi.
Köszönöm, hogy olvastok, hozzászóltok, bíztattok, kritizáltok!
Néhány bloggertársammal már sikerült személyesen is megismerkedni, de akit csak a hozzászólások , "beszélgetések" alapján ismerek, azoknak is nagyon örülök!
Valamint a "névtelen" többségnek, a meg nem szólaló, de a világ minden tájáról rendszeresen idelátogató olvasóimnak!
És örülök, hogy  Facebook oldalamon  is egyre több követőm van!
A jövőben is szeretettel várom mindannyiótokat! :)
Na, mot hogy már kellőképpen kiörvendeztem magam, következzen a szülinapi felajánlásom.
Mint azt tőlem már megszokhattátok, blogszülinapi ajándékom a képen látható 3 db 15 cm átmérőjű hímzett kalocsai terítő kisorsolása azon jelentkezők között, akik örülnének neki. a jelentkezőnek nem szükséges "Követő"-nek lennie, csupán egy megjegyzést kérek itt a bejegyzés alatt, hogy "Elfogadnám"
Február 17-e éjfélig fogadok el jelentkezést, 18-án pedig sorsolok!
Puszi mindenkinek! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...