Összes oldalmegjelenítés

2015. január 31., szombat

Csicsóka fánk

Csicsóka fánk
Csicsóka fánk:
Hozzávalók:
30 dkg csicsóka
40 dkg liszt
3 deka élesztő
1 tojás
1 ek cukor
1 dl tej
csipet só
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben és az átszitált liszthez hozzáadva az élesztős tejet, a tojást, fánk tésztát dagasztunk. A megtisztított csicsókát lereszeljük apró lyukú reszelőn,  és mikor a tészta még nem állt össze teljesen, hozzáadjuk a lereszelt csicsókát. A dagasztás befejeztével  meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát apró fánkszaggatóval kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük. 
Nekem nem sikerült az utolsó művelet, mert a fánksütést azzal kezdtem, hogy lereszeltem a csicsókát, és míg a többi előkészületet elvégeztem, ált. Állás közben levet eresztett és így lágyabb lett a tészta a kívánatosnál. Úgy ítéltem meg, hogy nem tudom nyújtani, ezért a következő képpen jártam el: egy tepsi nagyságú sütőpapírt bekentem étolajjal, a két tenyeremet is bekentem étolajjal és olajos kézzel a megkelt  tésztából gombócokat szaggattam, amelyeket forró olajban kisütöttem.
Szilvalekvárral megkenve fogyasztottuk. Nagyon finom volt, éppen csak édes, de a férjem se kért rá porcukrot, így ettük.
A receptet  Innen  hoztam, bár én nem teljesen úgy csináltam, mert az eredeti recept  sósan, borsosan, fokhagymásan írja. Biztosan úgy is nagyon finom, egyszer majd kipróbálom, de  most csülkös bableves után második fogásnak édeset akartam. Köszönöm a receptet Erika (Sasó)!
Még jó tanácsként megjegyezném, hogy legközelebb nem hagyom állni a reszelt csicsókát.


2015. január 29., csütörtök

Csodapalacsinta torta a SAD. 30. fordulójára

Csodapalacsinta

SAD. 30. fordulójára a játék mostani háziasszonya Szilvi, az Egy falat Svájc blog írója a palacsintát jelölte ki témának.
Jól beletalált, mert ez az egyszerű "sütemény" rengeteg féle módon variálható.
Már van belőle néhány variáció az én blogomon is, de most a már régen kinézett "csodapalacsinta" tortát készítettem el. Ehhez a hagyományos kakaós palacsintákat különböző ízű és színű pudingkrémekkel rétegezve tortaformában kidermesztjük.
Hozzávalók:
kakaós palacsinták - 10-12 db, a tortaforma átmérőjétől függően
14-16 db babapiskóta
1 deci feketekávé,

fél deci rum 
1-1 csomag puncsos, vaníliás és csokis pudingpor
1 liter tej
cukor
kb. fél kg magozott meggy
őrölt fahéj 
3 dl meggylé



Hagyományos módon sütöttem 12 db nagy alakú palacsintát, amelyeket cukros kakaóval megtöltöttem, feltekertem.

Fél liter tejbe beleöntöttem 1 deci feketekávét, belekevertem 3 ek cukrot, a rumot,  kicsit meglangyosítottam és a a babapiskótákat egyenként beleforgattam. Egy 24 centi átmérőjű kapcsos tortaformát kibéleltem folpackkal, és a megmártott babapiskótákkal szorosan kiraktam az alját. A visszamaradt tejben felfőztem a csoki ízesétésű pudingport és forrón ráöntöttem a babapiskóták tetejére.
A  feltekert palacsinták mindkét végét levágtam, és csigavonalban ráraktam a csokipuding tetejéra, a tortaforma külső peremétől befelé haladva.
Ezután fél liter tejben 3 ek cukorral felfőztem a vaníliapudingot, forrón ráöntöttem a palacsinták tetejére és kiraktam magozott meggybefőttel. (Egy üveg házi meggybefőttet használtam el, kb. 70 szem meggy volt benne, ebből tettem félre a tetejét díszíteni, és 3-4 deci lé.)
A meggy visszamaradt levében felfőztem a puncspudingot és ezt is forrón a meggyréteg tetejére öntöttem.
Néhány mozzanat a készítésről
Amikor kicsit hűlt, meggyszemekkel és csokireszelékkel díszítettem és tálalásig hűtőbe tettem.

Levettem róla a tortakarikát
 Szeletben igen mutatós, és kiadós ez a torta.
A közelgő Valentin nap alkalmából papírszívecskével fotóztam

A receptet  Ágnestől hoztam, és nagyon megköszönöm neki, mert kinézetre is, ízre is nagy sikere volt! Az elkészítése pedig nem túl bonyolult,  leírni nehezebb. :)

2015. január 28., szerda

Tepsis bundáskenyér

Tepsis bundáskenyér

Már egy idő óta így sütöm a bundáskenyeret, de még nem volt feljegyzés róla a blogomon.
Következzék tehát a Tepsis bundáskenyér.
Hozzávalók:
7 - 8 fél szelet kenyér
kb. 2 dl tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
4 tojás
só, őrölt bors ízlés szerint
10-15 dkg reszelt trappista sajt

Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral , és belehelyezem a kenyérszeleteket szorosan egymás mellé. 
A tojásokat felvertem, hozzákevertem a tejfölt, a zúzott  fokhagymát, ízesítettm sóval, borssal. 
Ezt a masszát ráöntöttem a kenyérre (nem baj, ha lefolyik), majd  megszórtam a reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lánggal kb. 30 perc alatt szép aranysárgára/barnára sütöttem. 

Az elkészítése így egyszerűbb, nincs olajszag, nem szívja meg magát, és nekünk így finomabb, mint a hagyományos módon, egészségesebb, hiszen zsiradék nincs is benne.
Köszönöm Gabriellának a receptet, ajánlom ezt a készítési módot másoknak is!
Az utolsó darab a tepsiben

2015. január 18., vasárnap

Szilvalekváros ravioli kosárkák Blogkóstolóra

Szilvalekváros ravioli kosárkák

A mostani  29.Blogkóstoló  játékon nekem az Aranytepsi blogból kell válogatnom. Szerencsés volt Márti  keze, itt aztán van bőven választék, Andrea a blog írója rendkívül "termékeny" ami a bejegyzéseket illeti. Vegyes blogot ír, mindenféle ételekkel, de nekem mégis a süteményei a legszimpatikusabbak, főleg a kelt tésztái. Most is ilyet választottam. A nem túl kacifántos, mégis mutatós formázás miatt. De persze a finomsága vetekszik a szépségével.

Szilvalekváros ravioli kalácskák

Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 kk só
3 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
2 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 nagyobb tojás sárgája
10 dkg margarin
Tölteni:
sűrű szilvalekvár
Lekenni:
2 púpos ek darált dió
2 ek tej
Én a kenyérsütő tartályába először a folyékony, majd a szilárd hozzávalókat beletettem és dagasztás-kelesztés programra kapcsoltam a gépet.
Miután kivettem a megkelt tésztát,  lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra kinyújtottam. Egy nagyobb méretű linzerkivágóval páros számú köröket szaggattam.
Minden második kör közepére tettem egy teáskanálnyi lekvárt, minden második kör közepét pedig 2,5 centi hosszúságban kereszt formában éles késsel bevágtam. Kézbe véve a bevágásokat kézzel kicsit széjjelhúztam, és a lekváros körre terítettem. Az összeillesztéskor a virágok lisztezett felülete alulra és felülre kerüljön, így jobban összetapad a tészta.
Egy kisebb linzerkivágóval összenyomtam, előtte megkentem a lekváros köröket körben tojásfehérjével, hogy biztosan összeragadjon. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam - 12 db lett, épp egy nagy gáztepsire való.

A kiszúráskor leesett tésztaszélekből még lett 8 darab lekváros kifli, azt nem fotóztam le.
Tejjel elkevert tojássárgájával megkentem a kosárkákat és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 25 perc alatt megsütöttem őket.

Köszönöm Mártinak a játék lehetőségét, Andreának pedig a receptet!

2015. január 16., péntek

Mokkafánk

Mokkafánk
Itt a farsang, a fánkszezon, de én még nem igazi farsangi fánkkal jövök.
Mokkafánk
A tésztához:
50 dkg liszt
fél csomag sütőpor 
17 dkg porcukor
1 kávéskanál darált kávé
1 tojás sárgája
1 egész tojás
20 dkg sütőmargarin
A krémhez:
1,25 dl erős feketekávé
1 evőkanál rétesliszt
13 dkg sütőmargarin
15 dkg porcukor
A mázhoz:
20 dkg porcukor
2 kanál forró feketekávé
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy órát pihentetjük, majd lisztezett gyúrótáblán 3 mm-re nyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kivajazott tepsiben megsütjük. A krémhez a feketekávét felfőzzük a liszttel, majd kihűtjük. Kikeverjük a margarint a porcukorral és a kettőt összekeverjük. A krémmel betöltünk  2-2  kihűlt  korongot,a mázzal bevonjuk. A mázhoz a forró kávét ráöntjük a porcukorra, hozzáadjuk az olajat és addig keverjük,míg a cukor el nem olvad,vagyis szép,fényes mázat kapunk.

Az előírásnak megfelelően igyekeztem elkészíteni, bár nekem a tésztába kellett tennem egy szűk evőkanál tejfölt, hogy jól nyújtható legyen. Sütőpapíron nyújtottam és 6 centi átmérőjűm pogácsaszaggatóval szúrtam ki a köröket, összesen 50-et, összeragasztva tehát 25 darab süteményem lett. két nagy gáztepsiben sütöttem 200 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon, tepsinként 12 percig. Az előírt mennyiségből elkészített krém nem fogyott el mind a korongok összeragasztásához (vagy lehet, hogy keveset kentem).
A mázat csak fele mennyiségből csináltam, szilikon ecsettel kentem a sütemények tetejére, és éppen elég lett.

A recept Vass Lászlóné Edit tulajdona, a Konyhamánia Edit módra  facebook oldalon találtam. Köszönöm a receptet Editke, finom sütemény, és gyorsan elkészíthető, annak ellenére, hogy első olvasatra hosszadalmasnak tűnik.



2015. január 9., péntek

Kókuszos grízes morzsakocka

Kókuszos grízes morzsakocka


Tészta hozzávalói:

  1. 30 deka liszt
  2. 10 deka porcukor
  3. egy csipet só
  4. 1 mokkáskanál sütőpor
  5. 1 citrom reszelt héja
  6. 1 vaníliás cukor
  7. 10 deka margarin
  8. 1 tojássárgája
  9. 1-2 evőkanál tejföl                                                                                                                           

Az első hat hozzávalót szárazon összekeverjük, majd elmorzsoljuk a fagyos margarinnal. Beleadjuk a tojást meg 1 evőkanál tejfölt és meggyúrjuk a tésztát. A második evőkanál tejfölt csak szükség esetén tegyük hozzá (annyi tejföl kell bele, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk). Felhasználás előtt 1-2 órát hűtőben pihentessük.
A pihentetett tésztát 2/3-ad, 1/3-ad részre osztjuk. Az egyharmad részt visszatesszük a hűtőbe, a másik felét vékonyra kinyújtjuk és kibélelünk vele egy magas falú tepsit, majd 190 fokra előmelegített sütőben 10-12  perc alatt világosbarnára sütjük.
Míg sül, elkészítjük a grízes tölteléket.
Grízes töltelék:
  1. 1 liter tej
  2. 20 deka búzadara
  3. 5 deka vaníliás cukor
  4. 10 deka kristálycukor
  5. 10 deka kókuszreszelék
  Kenéshez:
    15 deka baracklekvár
A tejet felmelegítjük, és habverővel állandóan kevergetve belefőzzük a búzadarát. Mikor már eléggé megdagadt a búzadara, félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a cukrokat és a kókuszreszeléket. Miután kissé kihűlt, a grízes krémet átkanalazzuk az elősütött linzertésztára, majd megkenjük a baracklekvárral, erre pedig ráreszeljük a maradék hideg linzertésztát, majd az egészet betesszük az időközben 180 fokosra mérsékelt sütőbe, ahol 35-40 perc alatt készre sütjük.
A tepsiben hűtjük, langyosan lehet szeletelni.


A receptet Innen hoztam, köszönöm szépen!
Finom volt ám!

2015. január 7., szerda

Mézes krémes -retro

Mézes krémes

Mézes krémes is szerepel már a blogomon. Akkor más recepttel, kakaós tésztával készült, most a "retro" változat, ahogy anyáink, nagyanyáink készítették.
Tészta hozzávalói:
55 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek zsír
4 ek méz
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
1 dl tej
1 teáskanál őrölt fahéj
A szárazanyagokat egy nagyobb tálban összekevertem. A zsírt és a mézet összeolvasztottam (vigyázat, nem szabad forralni!), majd a liszt közepébe vájt mélyedésbe öntöttem a kissé felvert tojással és a tejjel együtt. Fakanállal összekevertem, majd kézzel egy-két mozdulattal meggyúrtam a tésztát. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, nekem nem is kellett bele az összes tej (akinek viszont túl kemény lenne, az kanalanként adagolhat még hozzá tejet a megfelelő állag eléréséhez).
Én pihentettem fél órát, csak amíg kihűlt, majd négy egyenlő részre osztottam, és mindegyik részt vékony, 20x30-as téglalappá nyújtottam. A nyújtáshoz előre kiszabtam 4 ekkora méretű sütőpapírt,  a sütőpapíron történt a nyújtás, és a sütőpapírral együtt csak át kellett emelni a tepsi hátuljára. A 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt sül meg egy-egy lap, de mindenki maga ismeri a saját sütőjét. Óvatosan kell vele bánni, mert könnyen megég. A kisült lapokról mindjárt lehúztam a sütőpapírt, és amíg kihűltek, elkészítettem a krémet.
Krém hozzávalói:
fél liter tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 evőkanál rum
A tejben megföztem a grízt sűrűre. Amíg elhűlt, kikevertem a margarint a cukrokkal meg a rummal jó habosra. Amikor a tejbegríz teljesen kihűlt, kanalanként adagolva gépi habverővel hozzákevertem a margarinhoz.
Összeállítás:
Egy tepsibe sütőpapírra belehelyeztem az elő lapot, és megkentem a grízes krém felével.
Erre rátettem a következő lapot, amire rákentem több mint fél üveg házi baracklekvárt.
Erre jött a harmadik lap, amire a krém második felét kentem. A negyedik lappal betakartam.
Tetejére 1 tábla 75%-os étcsokoládét olvasztottam 3 deka margarinnal, késsel kentem rá. 
Egy napot pihent, azalatt összepuhult. 
Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteltem.
Nagyon-nagyon finom volt, épp olyan, mint 20-30 évvel ezelőtt a falusi lakodalmakban, búcsúkban tettek asztalra.
Én ugyan csak a levágott széleit ettem meg, egyik betegeskedő szomszédasszonyomnak vittem.
Megköszönöm Gizinek a receptet, az ő blogjáról hoztam.
Kint a teraszunkon készült fotó


2015. január 3., szombat

Húsos rétes

Húsos rétes

Kész friss réteslapokból készítettem.
Töltelék:
30 deka darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma

őrölt bors
őrölt kömény
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál zsemlemorzsa

Az apróra vágott vöröshagymát egy kanálka zsíron üvegesre pároltam, majd hozzáadtm a darált húst.
Kevergetve 15 perc alatt megpirítottam. Végül sóztam, fűszereztem és belekevertem a zúzott fokhagymát. Hagytam kihűlni, és akkor kevertem át a 2 tojássárgájával meg a két kanál tejföllel.
A réteslapokat egyenként megkentem tejföllel, kettőt egymásra helyeztem, a másodikra került a töltelék, amely alá morzsát hintettem. Feltekertem, a külsejüket megkentem zsíros tejföllel, és  200 fokon 25 percig sütöttem. Langyosan szeleteltem. A család azon tagjai, akik szeretik a disznóhúst, nagyon megdícsérték.
Újévi rétesünk
Ebből a húsmennyiségből 2 rúd rétesem lett. Az újévi asztalra került 2 rúd almás rétessel együtt.

2015. január 2., péntek

Túrós szalámis rózsák

Túrós szalámis rózsák

Megláttam  Hankkánál, és beleszerettem. Újévkor meg is sütöttem, bár én nem juhtúróval, és nem sajtos kérgű szalámival, nem is lett olyan mutatós, mint Hankkáé, de sikerem volt vele.
Hozzávalók:
2 csomag friss levelestészta
20 deka  szalámi (kb.50 karika)
15 deka túró
1 tojás
1 mokkáskanál só
1 evőkanál tejföl
A túrót villával összetörtem, 1 mokkáskanál sóval meg 1 kanál tejföllel elkevertem.
A szalámikarikákat középen kettévágtam.
Kettő 25x40 centis téglalap volt a levelestészta. A tésztalapokat megkentem a túrós töltelékkel.
Keresztben (a 25 centis oldalán)kb. 4 centi széles csíkokat vágtam belőle, és minden csíkra 5 db fél szalámit tettem (épp úgy, mint a fahéjas almarózsánál az almaszeleteket). Feltekertem a tésztacsíkokat, az aljukat fogvájóval összetűztem. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, és a 200 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütöttem őket.Nekem összesen 23 rózsám lett.
Mozzanatok a készítésről
Nagyon jól mutatott az ünnepi asztalon, és nagyon finom volt!
Köszönöm Hankkának az ötletet és a receptet!


2015. január 1., csütörtök

Néger kocka

Néger kocka
A 29. SAD fordulót Csokoládé Reformer rendezi. Nagyon találó a témaválasztása, ..."nagyi titka" címmel olyan süteményeket vár, amit még édesanyánk, nagymamánk sütött, ami a régi karácsonyokra emlékeztet bennünket.
Én most egy olyan süteményt választottam, amit anyukám gyakran sütött, de én még soha. 
A tojáshab miatt. Úgy gondoltam, hogy nekem nem fog megállni a tojáshab a piskóta tetején, ezért nem is próbálkoztam vele. Most azonban, elég idősnek tartom magam hozzá(60 felett), hát egy életem, egy halálom....én bizony megpróbálom!
Anyu receptje sajnos már nincs meg, de nagyjából emlékeztem, hogy ő mindig zsírral keverte a tésztáját, a habot több tojásfehérjéből készítette, hogy szép magas legyen. A  tetejére kakaóból főzte a mázat, tehát a neten ilyet kerestem, és Vigyori20  receptje épp ilyen.

Néger szelet
Hozzávalók:
Tészta
4 tojássárgája
20 deka cukor
12 deka zsír(mangalica)
1 bögre tej(kb.2,5 dl)
25 deka liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál natúr kakaópor

Fél üveg baracklekvár

Tetejére:
6 tojásfehérje
25 deka cukor
1 cs vaníliás cukor
1 teáskanál citromlé
Máz:
10 deka cukor
2 ek natúr kakaópor
fél deci tej
10 deka margarin

A tojássárgákat a cukorral és a lágy állagú zsírral habosra kikevertem, majd felváltva öntöttem hozzá a tejet és a sütőporos-kakaóporos lisztet. Mindent alaposan összekevertem és sütőpapírral bélelt 20x30-as tepsibe símítottam a masszát. Előmelegített  170 fokos sütőben alsó-felső lángon 35 percig sütöttem. Tűpróbát végeztem!
Közben már a habot is elkezdtem verni forró víz fölött. Apránként kevertem hozzá a kristálycukrot elektromos habverővel, és kb. 8 perc után megfelelő lett az állaga, a citromlevet csak ekkor tettem bele.
A megsült piskótát kifordítottam a tepsiből, lehúztam róla sütőpapírt és egy nagyobb tepsibe belehelyeztem, tortakeretet szorítottam mellé. Azon forrón rákentem a baracklekvárt, erre a kemény habot rásímítottam, késsel elegyengettem. Visszatettem 10 percre a sütőbe, a hőmérsékletet 70 fokra mérsékeltem. Kicsit rászárítottam a habot.
A mázhoz a cukrot, kakaóport a tejben  felfőztem, majd a tűzről levéve elkevertem benne a margarint és rásímítottam a hab tetejére. Aggodalmaskodtam, mert a recept nem tért ki rá, hogy teljesen hűtsük ki, de elég jól sikerült így langyosan is. Mikor kihűlt, hűtőbe tettem tálalásig.
No, a szeletelés volt a következő próbatétel, de forró vízben megmelegített, majd szárazra törölt nagykéssel ez is sikerült.


Ez volt az újévi süteményünk, és olyan finom volt, hogy akár anyukám is süthette volna...
Sajnos, ő már 20 éve nem süt.
Köszönöm Vigyori20-nak a receptet, Csokoládé Reformernek pedig a játék lehetőségét!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...