Összes oldalmegjelenítés

2015. december 21., hétfő

Mákos marcipános stollen karácsonyra (Mohnstollen)

Mákos marcipános stollen

Stollen - egy ismert német karácsonyi sütemény, leginkább a magyar gyümölcskenyérhez hasonló, ám ennek a tésztája élesztős, egyéb jellemzői pedig a vaj, mazsola és kandírozott gyümölcsök.
Vicuska blogján már régebben megcsodáltam, most pedig az ünnepre elkészítettem.
Tészta hozzávalói:
40 g friss élesztő
50 g cukor
500 g liszt
125 ml langyos tej
100 ml rum (sötét)
100 g mazsola
50 g kandírozott narancshéj
50 g kandírozott citromhéj
50 g kicsit darabosabbra darált
erdei mogyoró (nálam dió)
1 vaníliarúd (nálam kimaradt)
100 g marcipán
200 g puha vaj 
csipet só

Töltelék hozzávalói:
300 g darált mák
100 g marcipán
180 ml tej
60 g cukor
3 evőkanál méz

A kisült stollen tetejére:
100 g puha vaj (picivel kevesebb is elég volt)
100 g porcukor

Először a mazsolát megmostam, majd a kandírozott citrusokkal összekevertem és leöntöttem a deci rummal (én egy éjszakát áztattam benne, de elég 1 óra is).
Megdaráltam a diót(durvára), mákot. A máktöltelékhez magam daráltam le a mákot, ezért az édesítésén kicsit változtattam, mert a mákot cukorral összekeverve szoktam darálni, ennyi mákhoz pedig kevés volt a 60 gramm cukor, ezért 5 evőkanál cukrot és 2 evőkanál mézet tettem a töltelékbe. Készen vásárolt máktölteléknél nincs ilyen gond.
Egy húszdekás marcipán téglát már előzőleg a fagyasztóba tettem, hogy könnyebb legyen lereszelni. a lereszelt marcipánt kétfelé osztottam (fele a tésztába, fele a töltelékbe kell).
A tésztához a cukros langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, beleadtam 200 gramm lisztet, és letakarva állni hagytam kb.fél órát. Mikor feljött a tészta hozzáadtam a reszelt marcipánt, a lágy vajat, a 300 gramm lisztet és összeállítottam a kalácstésztát. Beledolgoztam  a rumba áztatott mazsolát,citrom és narancshéjat, diót. egy kevés liszttel még át kellett gyúrnom, hogy megfeleő állagú (puha, de nem ragacsos) legyen. Letakarva meleg helyen 2-2,5 órát kell keleszteni.
A töltelékhez a tejet felforrósítottam, belekevertem a cukros darált mákot, majd a tűzről levéve belekevertem 2 kanál mézet(az első kanál után megkóstoltam, de még egy kellett bele). mikor kihűlt, akkor kevertem bele a lereszelt marcipánt.
A megkelt tésztát a nagy gáztepsimbe szabott sütőpapíron nyújtottam ki (alá liszteztem) kb. 32x42 centis téglalappá.
Szemben egymással a két hosszabbik oldalára rákentem a máktölteléket, és két oldalról feltekertem. a sütőpapírral átemeltem a tepsibe, aholletakarva még 1 órát kelesztettem, mielőtt a 180 fokra előmelegített sütőbe tettem.(Légkeveréssel 175 fokon 45 perc elég.)
Egy óra alatt sült meg, 40 perc után a tetejét papírral letakartam, nehogy megégjen.
A sütőből kivéve még forrón rákentem a tíz deka vajat, és vastagon beszórtam porcukorral.
Néhány fázis a készítésről
Alig bírtam kivárni, hogy kicsit hűljön, és megvághassam - isteni illat lengte be a konyhát míg sült. :)
Hosszában a közepén kettévágtam, úgy szeleteltem.


Tényleg nagyon finom!
Dobozolva eltartható, bár az is kétséges, hogy a karácsonyt megéri belőle 1-2 szelet...:)


Nagyon köszönöm Vicuskának a receptet! :)

2 megjegyzés:

  1. De örülök Marisz, hogy ilyen szép és finom lett, én is imádom, annyira harmonikus ízű ez a stollen! Mi is rájárunk, de van többféle süti készítve, így remélem, marad az ünnepi asztalra is pár szelet. Ha meg tudsz menteni keveset, megéri félretenni, mert sütés után 2-3 hét alatt annyira összeérnek az ízek, hogy nem lehet vele betelni. Köszönöm a bizalmat a recepthez :) Kellemes ünnepeket!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, én köszönöm a receptet! Nem hiszem, hogy tudok félretenni, mert nagyon nagy keletje van! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...