Összes oldalmegjelenítés

2015. december 25., péntek

Karácsonyi Zsuzsi szelet Blogkóstolóra

Zsuzsi szelet

Az egyik kedvenc játékom a Blogkóstoló, aminek a lényege, hogy mindenki a neki kisorsolt gasztroblogról süt-főz. A mostani, 26. forduló háziasszonya Simone, aki vegyes blogot ír, remek ételek, finom sütemények találhatók nála.

De a játékos párom blogján is- Xsaránál- a bográcsulyástól a worcester szószig minden megtalálható, érdemes nála kutakodni.
Én persze egyik karácsonyi süteményünket választottam tőle, a Zsuzsi szeletet.
Tészta hozzávalói:
15 dkg cukor
5 nagy evőkanál méz
5-6 dkg vaj
40 dkg liszt
1/2 evőkanál szódabikarbóna (8-9 g)
3 dkg kakaópor (2 hatalmas kanálnyi)
csipet só
2 tojás 
Krém hozzávalói:
3 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál liszt
1l  tej
5 dkg cukor
15 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
1 teáskanál vanília eszencia
Tetejére:
10 dkg tejcsokoládé(nekem étcsokoládém volt)
2 ek olaj
A vajat a mézzel és a cukorral felolvasztojuk, majd a tojásokkal és az összekevert száraz hozzávalókkal együtt meggyúrjuk a tésztát. Egy két órán át pihentetjük (nem kell hűtőbe tenni).
Pihentetés után 4 db 30x30 lapot nyújtunk belőle. Én 4 azonos részre vágtam(a nyers tészta összsúlya 1 kiló volt, egyenként 25 dekás darabok lettek), majd a tepsi méretére vágott sütőpapíron nyújtottam ki a lapokat. Kicsit liszteznem kellett, és centivel mértem meg, hogy egyformák legyenek. A sütőpapírral csak áthúztam a tepsi hátára, és 170 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsűltek.  Ügyelni kell rájuk, mert könnyen megégnek! 

A krémhez az 5 deka cukorral megfőztem a pudingporokat és időnként megkeverve hagytam kihűlni.
A porcukorral kikevert margarinhoz kanalanként hozzákevertem a kihűlt pudingkrémet, jól felhabosítottam.
Megtöltöttem vele a lapokat. Lett három krém rétegem. a negyedik lapot a tetejére igazítottam, és éjszakára hideg helyre tettem. Reggel az olajjal felolvasztottam a csokit és rásímítottam a sütemény tetejére.
Az ünnepre tekintettel felszeletelés után karácsonyi dekorációt kapott. 
Fél tábla fehércsokit 1 kanál étolajjal felolvasztottam, és fenyő, csengő, valamint gömb formájú sablonokba öntöttem. Hűtőben 20 perc alatt megszilárdultak és könnyen kivehetők voltak a formából. Néhány zöld ételfestékkel színezést is kapott. Minden szelet tetejére tettem egyet.

Nem valami szépen sikerült a szeletelése (siettem vele, kapkodtam), de ízre nagyon finom volt.
Főleg Anna unokám dícsérte meg nagyon. :)

Köszönöm Xsarának a receptet!Igazán jó választás volt tőle ez a süti, és mást is kinéztem már tőle. :)



1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...