Összes oldalmegjelenítés

2015. november 10., kedd

Puncskocka

Puncskocka

Hozzávalók:
Tészta

15 deka porcukor 
1/2 csomag sütőpor
2 tojás
20 deka vaj
50 deka liszt
1 citrom lereszelt héja
2-3 evőkanál tejföl

Töltelék

 5 deka vaj
1/2 deci rum
2-3 ek porcukor
 2 evőkanál lefőzött feketekávé 
3 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál natúr kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
2 deci tej 
Máz
1 citrom leve
1/2 deci meggylé
1 evőkanál rum
30 deka porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd a tésztát 2 órára hűtőbe tettem, hogy könnyebb legyen nyújtani.

Két vékony, és egy vastag lapot kell belőle sütni. Én úgy csináltam, hogy 4 egyenlő részre osztottam a tésztát, ebből 2 részt összegyúrtam, ami a vastag lap lett. A másik kettőt két sütőpapír között 23x32 centis téglalappá nyújtottam (az eredeti recept 25x35 centist ír).A lapokat sütőpapíron tepsi hátulján 180 fokosra előmelegített sütőben egyenként 10 perc alatt kisütöttem. A dupla adag tésztával szintén így jártam el, de azt nagyobbra nyújtottam  (nem muszáj hogy szabályos alakú legyen, hiszen úgyis összetörjük), és valamivel több idő alatt sült meg. 
Amikor a lapok kihűltek, a vastag lapot összemorzsoltam. A felforrósított tejben megolvasztottam a vajat, beleöntöttem a feketekávét. A megmosott mazsolát már előzőleg fél órát áztattam a rumban.
A töltelék összes hozzávalóját az összetört morzsalékra öntöttem, és mindennel alaposan összekevertem. Közben kóstolgattam, elég volt bele 2 kanál porcukor, egy kanál baracklekvárt pedig a kenhetőbb állaga miatt tettem még hozzá. Ezt a tölteléket egyik lapra rákentem, másikkal befedtem, majd nehezéknek egy vágódeszkát ráhelyeztem és egy éjszakára hideg helyre tettem.
Másnap kikevertem a mázat, csak úgy hidegen.Nekem a meggylé nem színez eléggé (szeretem ha élénk színű), ezért egy kis szelet céklát apróra lereszeltem és kis időre beáztattam a meggylébe, majd leszűrve használtam fel. A bevonat állagának tapétaragasztó sűrűségűnek kell lennie.
Az elkészült mázat rákentem a felső lapra, és amikor kicsit megdermedt, késsel bejelöltem a szeletek helyét. Ezt volt a legnehezebb kivárni, mikor dermed meg annyira, hogy nem folyik vissza a jelölés helye.
Így készült
Csak tálalás előtt metéltem fel. Nagyon finom volt ez a sütemény, az elkészítése pedig igazán nem bonyolult.
Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre ITT, és köszönöm szépen! :)

Még ezt a retro sütit is a születésnapi ebédemen szolgáltam fel. Sikere volt! :)

2 megjegyzés:

  1. A retró az igazi! A te szülinapod volt? Mert ha igen, akkor nagyon boldog születésnapot kívánok így virtuálisan is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Habocska! Igen, az én születésnapom volt, és mivel már én is eléggé"retro" vagyok( :D), kedvelem az ilye sütiket...:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...