Összes oldalmegjelenítés

2015. október 10., szombat

Madártejkrémes mákosguba-torta születésnapra 1.

Madártejkrémes mákosguba -torta születésnapra
Pár napja megláttam egy képet a neten, amely mákosguba tortát ábrázolt. Rögtön elhatároztam, hogy volt osztályfőnökömnek ezt fogom készíteni születésnapjára. Kutakodtam a témában, és többféle kivitelezés közül a madártej krémmel készültet találtam legszimpatikusabbnak.
Hozzávalók:
fél kiló kalács (vagy 12 db vajaskifli)
1 liter tej
3 tojássárgája
10 deka vaj
1 csomag vaníliás cukor 
10 deka cukor 
15 dkg darált mák
1 citrom lereszelt héja
10 dkg mazsola 

Krém :
4 tojássárgája
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliáscukor 
8 dkg cukor 
fél liter tej
15 deka vaj

Tetejére :
3 dl tejszínhab
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál darált mák
1 kistasak habfixáló

Az elkészítést a mákosgubával kezdtem. A kalácsot kb. 2-3 centis kockákra metéltem. A cukorból 1 kanállal kivettem, a többivel ledaráltam a mákot. 
A tejet melegedni tettem, beledobtam a vajat elolvadni. A tojássárgákat a félretett kanál cukorral meg a vaníliás cukorral alaposan kikevertem, a langyos vajas tejhez öntöttem, majd kicsit felfőztem. Hozzáadtam a darált mákot, a reszelt citromhéjat és az egészet a kalácskockákra öntöttem, beletettem a jól megmosott mazsolát is és mindent alaposan összeforgattam (ezt egy nagyméretű tálban csináltam). Kicsit vártam hogy beszívja a kalács a folyadékot. Utána egy tepsi aljába sütőpapírt tettem, egy állítható tortakarimát 24 centire beállítottam, ennek az aljába belenyomkodtam a masszás kalácskockákat majd 170 fokosra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöttem. A formában hagytam kihűlni.

A krémhez a tojássárgákat a cukrokkal és a pudingporral alaposan kikevertem, majd az időközben tűzre tett már meleg tejből egy decit belekevertem, ezután öntöttem a többi tejhez(így nem csapódott ki a tojássárgája), és állandóan kevergetve sűrűre főztem. Hagytam teljesen kihűlni.
A szobahőmérsékletű lágy vajat előbb önmagában kikevertem, majd a pudingot kanalanként hozzádolgoztam. Jól felhabosítottam és rásímítottam a formában lévő mákosguba tetejére. Egy éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap a tejszínhabot kicsit felvertem, majd 1 kis zacskó habfixálót, 1 kanál porcukrot és 1 kanál darált mákot belekevertem. A recept zselatinfixet ír, én azt kihagytam. Kellett volna bele, mert anélkül nagyon folyós, nem is mertem habzsákkal próbálkozni, csak úgy rásímítottam a krém tetejére,ami nem is volt olyan egyszerű, hiszen a krém is elég lágy volt. Egyébként is hűtést igényel ez a torta, elkészítés után tanácsos egy időre hűtőbe tenni, ami nálam nem történt meg, mert ahogy elkészült, indultam vele születésnapot köszönteni.
volt általános iskolai tanárunkat napján akartam felköszönteni a 77. születésnapján.
Az alábbi képen látszik, amint kibuggyan a lágy krém. Ezt elkentem a torta oldalán, betakarva a mákosgubás részt.

A tanár úr nagyon megörült a tortának is, nekem is.

Sok boldog születésnapot kívánunk! :)
Ez a torta sokkal szebb volt, mint a képen látszik, de nem is igen értek a fotózáshoz, időm meg főleg nem volt sok.
A belsejét nem tudom megmutatni, mert a családi ebéden lesz felvágva. 
De előtte egy 18 cm-es formában kipróbáltam, amit mi elfogyasztottunk. Arról meg egészben nem készült fotó, de egy szeletről igen.
Nagyon-nagyon finom volt!

A receptet Itt találtam (bár kicsit módosítottam), köszönöm Melindának!


6 megjegyzés:

  1. Egyszerűnek tűnik és mégis különleges, a tojásos-pudingos krém ízre nagyszerű választás volt, Marisz :) Volt tanárod születésnapján méltón képviselt Téged és iránta való szeretetedet ez a torta! Az a szelet!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! A Tanár Úr nagyon örült a tortának, szerinte minden torta nagyon finom, amit én készítek. :)

      Törlés
  2. Nagyon tetszik a tortád! Mikor először láttam egy másik blogon nekem is megfordult a fejemben hogy ezt egyszer ki kell próbálnom! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva! Feltétlenül próbáld ki, ez a torta mennyei élvezet! :)

      Törlés
  3. De jo otlet tortasitani a makos gubat! Szivesen meg is kostolnam :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Razana! Látrtam a blogodon, hogy nagyon ügyes szakács vagy! Javaslom, hogy készítsd el a mákosguba tortát, hogy megkóstolhasd! Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...