Összes oldalmegjelenítés

2015. szeptember 5., szombat

Áfonyás túrótorta a 24. Blogkóstolóra


Áfonyás túrótorta
Melinda a Habverő és fakanál blog írója a háziasszonya a 24.Blogkóstolónak.
Bodó Tímeát, a Brioche blog íróját sorsolta páromul, vagyis az ő blogjáról kellett receptet választanom, ahonnan most az Áfonyás túrótorta lett a nyerő. 
Áfonyás túrótorta
Tészta hozzávalói:
20 deka finomliszt
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só
10 deka  vaj
1 ek tejfölMelinda 
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája

Túrótöltelékhez:
25 deka túró
2 db tojás
125 gr tejföl
4 ek cukor
1 tk vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja
10 dkg áfonya

Tetejére: még 10 deka áfonya
Elkészítés:
A lisztet egy tálban  összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval. Ezután összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, a tejfölt és a cukrot. Meggyúrjuk a  közepesen lágy tésztát és pihentetjük amíg a tölteléket elkészítjük.
A töltelékhez  villával összetörjük a túrót, beleadjuk a tojásokat, a tejfölt, a citromhéjat, a cukrot és a vaníliát, alaposan összekeverjük. Ezután a megmosott és lecsepegtetett áfonyát is óvatosan beleforgatjuk.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk és az egyik felét kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy kisebb tortaformát, amit előzőleg vajaztunk-liszteztünk, majd villával megszúrkáljuk. Ráterítjük a túrókrémet, a maradék tésztából pedig golyócskákat formázunk és kirakjuk vele a torta tetejét. A golyócskák közé elosztjuk a másik 10 deka áfonyát, lehetőleg 1 golyó, 1 szem áfonya párosításban.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt sül meg.
Sütés előtt és sütés után
Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy cukor helyett Oligo Life  édesítőszert használtam, amelyet cukorbetegek is fogyaszthatnak, a felhasználás mennyisége pedig megegyezik a cukoréval. Apró szemű eredi áfonyám volt, a tetejére nem mértem, annyit tettem, amennyi ráfért. A tortaforma 18 cm átmérőjű volt.

Ezzel a tortával bebizonyítottam, hogy "ami késik, az nem múlik", ugyanis felköszöntöttem vele Ari barátnőmet -  csaknem 2 hónapos késéssel. :)
A nyáron forróság volt, aztán hol egyőnk, hol másónk nem ért rá...De most, hogy váratlanul megleptem vele, talán nagyobb volt az öröme.
Kissé megkésve - Isten éltessen drága barátnőm! :)
Mindjárt meg is kóstoltuk - finom volt! :)

Ja, és Köszönöm a receptet Tímeának! Sikere volt a tortának, és gyorsan, könnyen elkészíthető.  Egyébként már nem először sütöttem tőle, a citromos szilvás kukoricalisztes sütemény  az ő blogjáról való, és nekünk nagyon bevált. Ajánlom mindenkinek, hogy látogassa meg a briochet, ahol sok finom desszertet talál.


4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...