Összes oldalmegjelenítés

2015. augusztus 7., péntek

Zöldséges rétes

Friss zöldségek a kertemből
Mostanában, hogy terem többféle friss zöldségem, gyakran sütök-főzök  zöldséges tésztákat.
Ezt a rétest főleg nagyon szeretjük.
Kész réteslapból  gyorsan elkészíthető. A munkásabb része inkább a zöldségekkel van, mert azokat alaposan meg kell mosni, tisztítani, összemetélni. Bármilyen zöldségféle felhasználható hozzá, nekem most a képen láthatóakból van sok, így azokat használom. Az egyes zöldségek aránya is szabadon választható, ki melyiket szereti jobban, vagy épp melyikből van bővebben.
Zöldségek a rétesbe:
vöröshagyma    -  nálam 2 fej
fokhagyma       -   nálam 4 gerezd
cukkini             - nálam 2 db gömbcukkini, egyenként kb. 30 dekásak
fehérpaprika     - nálam 2 db
paradicsom       - nálam 2 db
zöld mángold   -  nálam kb. 15 levél
piros mángold - nálam kb. 15 levél
1 csokor petrezselyemzöld
15-20 friss bazsalikom levél

2-3 ek olívaolaj

őrölt fehérbors
1-2 ek étkezési keményítő vagy liszt

1 csomag 8 lapos bolti réteslap
1 kispohár tejföl
2-3 ek. olívaolaj
Elkészítés.
A vöröshagymákat apróra metéltem és 2 kanál olajon üvegesre pároltam. Ezután sorban hozzáadtam fajtánként a 2-3 centisre metélt zöldségeket és kevergetve pároltam őket. A mángold leveleit meg a nyeleket külön készítettem elő. A leveleket laskára metéltem, a nyelekről lehúztam a héjat és 2 centis kockákra vágva tettem az edénybe. Amikor minden puha lett sóztam, borsoztam, majd belekevertem 2 evőkanál étkezési keményítőt, ami kicsit összefogta a tölteléket. Elzártam a tüzet, belekevertem az apróra összemetélt bazsalikomleveleket és a petrezselyemzöldet, ezzel el is készült.
Betöltéshez a nagy gáztepsimet kibéleltem sütőpapírral.  A rétest most sem csavartam, hanem ahogy az epres túrós rétesnél bevált, "szendvics" módon készítettem.
A tepsi aljára leraktam 3 réteslapot, megkentem olajos tejföllel, majd rákentem a zöldségtöltelék felét. Ezt beborítottam 2 réteslappal, amit újfent megkentem olajos tejföllel, és rákerült a töltelék másik fele. A tetejére ismét 3 réteslap került, megkenve az olajos tejföl maradékával. Tetejét megszórtam fekete szezámmaggal, és a 200 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lánggal 25 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Így készült a zöldséges rétes
Langyosan kell kimetélni. Hidegen melegen egyaránt finom!



2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötletet adtál, van sok mangold levelem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha ötletet adtam! Mi egyre több módon igyekszünk felhasználni ezt a kevéssé ismert, értékes növényt.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...