Összes oldalmegjelenítés

2015. augusztus 21., péntek

Kelt szilvássütemény mandulás édesmorzsával

Kelt szilvássütemény mandulás édesmorzsával
Hozzávalók:
500 gr liszt
250 ml tej
100 gr cukor
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
2 tojássárgája
1 citrom lereszelt héja
20 gr élesztő
50 gr olvasztott vaj

1- 1,5 kg szilva
őrölt fahéj

Édesmorzsa:
150 gr liszt
50 gr darált mandula
150 gr cukor
150 gr hideg vaj


A langyos tejben pici cukorral felfutattjuk az élesztöt. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, tojás sárgákat, citromhéjat. A lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfutott élesztöt, majd dagasztani kezdjük. Dagasztás közben folyamatosan adjuk hozzá az olvasztott vajat. Nem túl lágy tésztát kapunk, amit letakarva duplájára kelesztünk.
Akinek van kenyérsütő gépe, az könnyebben elvégezheti a dagasztást-kelesztést.  A kenyérsütő tartályába először a folyékony hozzávalókat tesszük, majd erre a száraz alkotóelemeket, az élesztőt a tetejére morzsoljuk. A dagasztás kelesztés programot bekapcsoljuk, a sípszó után adjuk bele az olvasztott vajat, ezután a program végét jelző sípszó után kivesszük a megkelt tésztát.
Egy nagyobb méretű tepsit kikenünk vajjal, megszórunk liszttel (én a nagy gáztepsit).
Beleigazítjuk a tésztát és a kimagvalt félbevágott szilvaszemekkel kirakjuk úgy, hogy a belső felük nézzen felfelé. a magok helyére fahéjat rakunk és letakarva pihentetjük még 20 percig.
Közben elkészítjük a morzsát a tetejére.  A száraz anyagokat összekeverjük és annyi hideg vajat adunk hozzá, hogy morzsává álljon össze. Gyorsan kell dolgozni, mert a kéz melegétöl hamar olvad a vaj.  Késes robotgéppel is elkészíthető. Az elkészült morzsát rászórjuk  a szilva tetejére és 180°-ra elömelegített sütöben 25-30 perc alatt készre süjük.
Készítés fázisai
A kész sütemény
Langyosra hűlt állapotban kockákra vágva tálaljuk.
A receptet Ancsikától hoztam, ő vaníliafagylaltot adott hozzá.
Én a tésztába répacukrot használtam, a tetejére a morzsába viszont barna nádcukrot, ami kissé megkaramellizálódva kellemesebb ízt ad neki.
A kalács és a sütemény közötti finom desszert.

Köszönöm a receptet Ancsikának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...