Összes oldalmegjelenítés

2015. június 27., szombat

Gyümölcstorta születésnapra

Születésnapi gyümölcstorta

Olajos piskóta:
3 tojás
4 ek porcukor
2 ek étolaj(napraforgó)
1 ek ecet
5 ek liszt
fél tasak sütőpor
A tojásokat egészben habosra kevertem a porcukorral, majd beleadtam az olajat meg az ecetet.
A sütőporral elvegyített lisztet fakanállal belekevertem és egy sütőpapírral kibélelt 23 cm-es kerek tortaformába öntöttem a masszát. Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, és alsó-felső lángon 25    perc alatt megsütöttem. Tűpróba!
Kivettem a formából és rácsra tettem.
Míg hűlt a piskóta, elkészítettem a krémet.
Krém hozzávalói:
1 zacskó eperízű pudingpor
2,5 deci tej
2 ek kristálycukor
250 gramm mascarpone
200 ml Hulala habtejszín
2 ek porcukor
1 kis zacskó habfix
Gyümölcs: tetszés szerinti friss, befőtt, vagy mirelit gyümölcs

A pudingport a 2 kanál cukorral sűrű krémmé főztem a tejben. Időnként megkevertem míg kihűlt.Utána belekevertem a mascarponét.
A tejszínt a cukorral a turmixgépbe tettem, félig felvertem , akkor beleszórtam a habfixet és teljes kemény habbá vertem. Nekem turmixgéppel mindig felverődik a tejszínhab, a hátránya, hogy nehéz a kehelyből kiszedni, de lefőzött kávéval szoktam kiöblíteni.
A habot is belekevertem a mascarponés krémbe, majd felét rákentem a piskótakarikára, és kiraktam összemetélt gyümölcsökkel. (A piskótakarikát visszaraktam a kapcsos formába).
Én most friss nektarint, sárgabarackot, banánt metéltem össze, valamint magozott meggyet és rissen szedett málnát szórtam közéjük. Pár levél menta és citromfű is került bele apróra összevágva (sokat nem mertem, hátha nem szeretik).
A gyümölcsréteg tetejére rákentem a krém másik felét, és erre került a zselatinréteg.
Zselatinréteg:
20 gramm étkezési zselatin
2,5 deci víz 
1 ek porcukor
A vízben leáztattam a zselatint, majd tűzre tettem, ekkor belekevertem a porcukrot, meg néhány csepp málnalét, hogy kicsit színezze. Forrásig hevítettem (nem szabad főzni) és forrón a torta tetejére öntöttem.
Miután kicsit hűlt a zselatin, hűtőbe tettem a tortát.
Kevés fehér és étcsokit mikróban felolvasztottam, és spontán pöttyöztem vele a torta tetejét.
Így készült
Elég bizarr kinézete lett, de nekem tetszenek az ilyen szabálytalan megoldások, és akinek készítem, annak is.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy újfajta zselatinos díszítési módot szerettem volna kipróbálni, amit még valamikor a télen olvastam egy orosz internetes portálon. Úgy hittem akkor hogy elmentettem, most mégse találtam sehol. Próbáltam felidézni, de nem sikerült. Persze addig nem nyugszom, míg meg nem lesz és ki nem próbálom. Csupán a torta tetején a zselatinréteggel lett volna egy kis trükk. Ha meglesz, feltétlenül bemutatom.
Most pedig ez van. A keresztlányom születésnapjára készítettem.
El volt tőle ragadtatva. Ma van a születésnapja, de a vasárnapi ebédig hűtőbe kerül. Majd ha megvágják, kapok róla fotót és megmutatom szeletben is. 
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Az ünneplők elfelejtettek fotózni, már az utolsó asztalon árválkodó szeletnél jutott valakinek eszébe...

4 megjegyzés:

  1. Fantasztikus lett :) várom a szelet fotót is :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűséges! A szeletfotó kóstolható lesz...? :-DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa! Nem mindenkinek fontos a süti fotózás, ez a szeletfotón is látszik. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...