Összes oldalmegjelenítés

2015. június 7., vasárnap

Berlini sütemény

Berlini sütemény
Ez a sütemény nem azonos a "Berliner" elnevezésű süteménnyel. A receptet a NoSaltyn találtam gyönyörű fotóval, azonnal beleszerettem és elhatároztam, hogy megsütöm. A sütéshez hozzáfogva nekem nem minden stimmelt a szűkszavú receptben, ezért elolvastam a hozzászólásokat is, amiből láttam, hogy másoknak se érthető néhány dolog. Így hát magamra szabtam a receptet, és bár kinézetre nem lett olyan mutatós, de nagyon finom volt.
Az eredeti recept a linken elolvasható,  én azt írom le, ahogy én csináltam.

Hozzávalók:
Tésztához:
150 gramm porcukor,
300 gramm finomliszt,
200 gramm vaj,
3 tojás sárgája,
1 citrom lereszelt héja
1 ek tejföl

Töltelékhez: 
150 gramm mandula (vagy dió),
30 gramm natúr kakaópor,
100 gramm porcukor,
1 tk őrölt  fahéj,
1 egész tojás
3 tojásfehérje

6+2 ek sűrű baracklekvár
50 gramm összetördelt mandulapehely


A tésztához  összekevertem a lisztet  a porcukorral, citromhéjjal, belereszeltem a fagyos vajat, és elmorzsoltam, majd a tojássárgákkal összegyúrtam. Nekem kellett hozzáadnom  1 evőkanál sűrű tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjak. Gyorsan kellett dolgozni, hogy a tészta ne melegedjen fel. A tepsi méretéhez kivágtam a sütőpapírt (20x37 centis), és ezt a gyúrólapra teríve kicsit megliszteztem, egy másik sütőpapírt ráborítottam és így nyújtottam ki a tészta 2/3 részét  a két sütőpapír között. Így az alsó sütőpapírral könnyen át tudtam emelni a tepsibe, ahol kötőtűvel megböködtem, hogy ne púposodjon fel. A maradék tésztarészt amiből a rácsot csináltam, hűtőbe tettem.
A 180 fokosra előmelegített sütőben 20 perc alatt elősütöttem, közben elkészítettem a tölteléket.

A töltelékhez ledaráltam a mandulapelyhet, és összekevertem a többi száraz anyaggal. Beleütöttem 1 egész tojást, a 3 tojásfehérjét pedig kemény habbá vertem, és apránként kevertem össze mindent.
A sütőből kivett elősütött tésztát a tepsiben megkentem 6 evőkanál baracklekvárral, és erre igazítottam rá a mandulás krémet. Majd kivettem a hűtőből a félretett tésztát -  ami elég kevés volt, rosszul számoltam szemmértékkel a 2/3-ot. Lisztes sütőpapíron kinyújtottam és rádlival csíkokra vágtam, amivel berácsoztam a sütemény tetejét. Kevés is lett a rácsnak a tészta, meg szakadt is, ezért nem valami szabályosra sikeredett. A forró sütőbe visszatettem a tepsit, amíg szép rózsaszínre sültek a rácsok a sütemény tetején.
Miután kivettem, a rácsok közötti részt ecsettel vékonyan bekentem baracklekvárral, és megszórtam összetört mandulapehellyel. Felvágás előtt egy napot hűvös helyen pihentettem.
1. a frissen kisült tészta, 2. a rácsok közepe belekvározva, mandulával meghintve
Kockákra vágva tettem tálcára.


A református hittan évzáróra mentünk az unokáimmal. Ilyenkor szokott lenni teadélután. Szerintem tea mellé épp illik ez a sütemény - mert nagyon finom volt ám!
Mások is hoztak, bőven volt választék.





4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom süti lehet! Szeretem a hasonlókat. A rácsozáshoz maradt tésztával már én is jártam hasonlóan; vagy még rosszabbul, mert a süti majd harmada rács nélkül maradt. Hát úgy ettük meg! :-)
    A NoSaltyt régebb szerettem, de mióta szinte több a reklám, mint a recept, nagyon ritkán kattintok rájuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Én mindig sietek mindennel, tralán ez is oka, hogy nem mindig úgy sikerül, ahogy szeretném.

      Törlés
  2. Ezért szeretek inkább a megbízható blogos ismerőseimtől receptet kipróbálni! Nem ismerem ezt a sütit, de tetszik, ezért alkalomadtán meg is sütöm a változtatásaiddal :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, nekünk nagyon ízlett, de én is meg akarom újra sütni - majd talán egyszer a télen - mert mutatósabbra szeretném megcsinálni. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...