Összes oldalmegjelenítés

2015. május 26., kedd

Tuiles - francia mandulás keksz

Tuiles - francia mandulás keksz
A pünkösdi Banános roládhoz csak a tojások sárgája kellett a tésztába, a maradék fehérjékből mást sütöttem.
Tuiles - francia szó, tetőcserepet, csempét jelent. Valamint egy keksznek az elnevezése, ami maradék tojásfehérje felhasználásához nagyon alkalmas.
Ennek a keksznek is többféle változata van. Édes és sós ízben egyaránt sütik, de a fő jellegzetessége, hogy Ívelt (hajlított) megjelenésű a végeredmény. Hogy ezt a formát elérjük, kell egy kis trükk, vagyis hogy azon forrón kell hajlítani, ahogy a sütőből kivesszük. Később már megmerevedik, és eltörik. Azért megpróbálkoztam vele, és a mostani tapasztalataim alapján a következő már biztosan jobban sikerül.
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
5 evőkanál finomliszt
2 evőkanál zsíros tejszín
2,5 dkg sótlan vaj
2,5 dkg szeletelt mandula
A hozzávalók egy adaghoz vannak, de én mindjárt 3 adagot sütöttem.
Elkészítés:


A tepsit kibéleltem sütőpapírral, (még vajjal is megkenhetjük). Kimértem a hozzávalókat, a mandulát szárazon kicsit megpirítottam.
Hozzávalók
Egy tálban összekevertem a tojásfehérjét a cukorral,  felverni nem kell, csak simára elkeverni. Beleadtam  a lisztet, átkevertem, majd apránként a tejszínt, miután azt is beledolgoztam, jöhetett bele a megolvasztott vaj.. Sűrű palacsintatésztaszerű masszát kaptam. A masszából egy evőkanállal halmokat raktam a  tepsire, úgy hogy köztük maradjon elég távolság, mert terül egy kicsit. Elég fél evőkanálnyi egy helyre a tésztából, kevés igazgatással kör alakúra terjed.  A 190 fokra előmelegített sütőben 10  percig  sütöttem egy-egy tepsivel. Amikor piulni kezd a kekszek széle, akkor már kivehetők. 

Nyújtófán 
Miután kisűltek, egy nyújtófára ráhajlítottam a forró kekszeket, és ott kellett volna tartani, míg felveszik a hajlított formát. Mivel én három adag tésztát bekevertem egyszerre, és közben a következő tepsi kekszet is készítenem kellett, nemigen volt időm formázni. Nem sikerült sehova fixre megállítanom a nyújtófát, így ha nem fogtam, leborultak róla a kekszek. Szóval ez a része elég nehezen ment és nem is lett tökéletes, de most már tudom, hogy ebből csak kisebb mennyiséget kell egyszerre sütni. Illetve később olvastam egy külföldi blogon, hogy a tészta jól tárolható hűtőben, tehát akár másnap is folytathattam volna sütést.
A már kihűlt kekszek
Ezt a receptet itt találtam, köszönöm!

4 megjegyzés:

  1. Jó az a feliratozás :) Finom keksz lehet, a leborultak is biztos ehetőek, hiszen pont olyan a keksz formája, hogy elhajlott erre-arra :) Milyen gyorsan sülnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm Vicuska! Külföldi oldalakon láttam hajlékonyabbakat is, legközelebb majd én is olyanra ügyeskedem! :)

      Törlés
  2. Nem művészi tornászlányok ők :D Tényleg jól mutatnak! Ügyes voltál!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...