Összes oldalmegjelenítés

2015. április 21., kedd

Szilvalekváros süti

Szilvalekváros süti
Ennek a süteménynek a tésztájába kerül a szilvalekvár.
Hozzávalók:
20 dkg liszt(nálam fele sima, fele grízes)
3 db tojás,
10 dkg olvasztott langyos vaj,
15 dkg cukor,
5 ek. jó kemény szilvalekvár,
9 ek. víz,
1 tk. sütőpor,
fél tk. szódabikarbóna,
1 tk. őrölt fahéj,
fél tk. őrölt szegfűszeg(nálam kimaradt)
1 cs. vaníliás cukor,
csipet só.

Tetejére:
szilvalekvár.
Csokimáz:
10 dkg étcsokoládé,
0,5 dl olaj.



Elkészítés:
A szilvalekvárt keverjük ki a vízzel.Ha lekvárunk híg akkor vizet nem muszáj beletenni hanem csak a lekvárt tegyük bele.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral,csipet sóval,belekeverjük a vajat,kikevert lekvárt. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport,szódabikarbónát,fűszereket.
Sütőpapírral bélelt közepes tepsibe öntjük és 180 fokos előmelegített sütőben kb.20 percig sütjük,végezzünk tűpróbát,ha nem ragad rá semmi akkor megsült.Amint kivettük a sütőből azonnal forrón kenjük meg vékonyan szilvalekvárral és hagyjuk kihűlni.
Bevonjuk csokimázzal:amihez a csokit megolvasztjuk vízgőz felett,majd belekeverjük az olajat. Ráöntjük a süti tetejére.

Készítés közben
Én újabban nem vízgőz fölött olvasztom a csokoládét. Egy kis lábosba beleöntöm az olajat és felforrósítom - vigyázva, azért nem szabad megégetni. Beledobom az előre kockákra tört csokit (most Tibi étcsokit) és addig kevergetem, mígg elolvad. Kicsit várok vele, aztán ráöntöm a sütemény tetejére. Semmiféle eszközt nem használok hogy elterüljön, csupán a tepsit mozgatom míg mindenütt egyenletesen befedi. Így szép egyenletes és szép fényes lesz.
Muffin formában is süthetjük. 
Másfajta lekvárral is készíthető.


A tetejét meghintettem mandulaforgáccsal
A fiam munkahelyére vittem, ezzel vendégelte meg a születésnapja alkalmából őt felköszöntő kollégáit. Biztos vagyok benne, hogy meg voltak vele elégedve. Az oldalait körbevágtam, azt mi ettük meg a férjemmel, nekünk nagyon bejött.

A  receptet megköszönöm Barna Papp Mónikának !

9 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom sütemény! Jó ötletet adtál a csokimázzal kapcsolatban, köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, örülök, hogy tetszik! A csokimáz nekem így vált be leginkább. Ha vajjal készítem, akkor is a vajat előbb felolvasztom, abba teszem a csokit.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm Millye! Mindenki megdícsérte aki evett belőle.

      Törlés
  3. Tudom, hogy finom, mert már nálunk is készült, de azért jól esne most egy-két szelet belőle. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és boldog születésnapot így utólag is a fiadnak! :)

      Törlés
    2. Ez nagyon finom süti, főleg a csokimázzal a tetején. Én hasonlót Limara receptje alapján szoktam sütni, volt amikor csokimáz nélkül készült. Úgy is finom, de így ahogy te csináltad még jobb.

      Törlés
    3. Köszönöm Piroska, tényleg nagyon finom volt! :)

      Törlés
    4. Köszönöm Okki, a fiam nevében is! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...