Összes oldalmegjelenítés

2015. április 6., hétfő

Habos mákos szelet húsvétra - egyúttal a 22. Blogkóstolóra

Habos mákos szelet
Habos mákos szelet

Tészta hozzávalói:
15 dkg margarin 
20 dkg liszt 
1 kk sütőpor 
1 ek porcukor 
1 tojássárgája 
2 evőkanál tejföl 
Gyümölcsös réteg:
20 deka meggy összetörve (vagy lekvár)
Mákos réteg:
15 dkg darált mák 
10 dkg cukor 
1 citrom reszelt héja 
1,5 dl forró tej
Hab:
4 dl tejszín 
2 ek darált mák 
2-3 ek porcukor 

A tésztához összemorzsoljuk a margarint a sütőporos liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk, ha nehezebben állna össze, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanál tejfölt, és letakarva 1-2 órát pihentetjük.

A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral, és a reszelt citromhéjjal. Ráöntünk 1,5 dl forró tejet, és félretesszük hűlni.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát lisztezett deszkán nagyjából 5 mm vastagra kinyújtjuk, majd sütőpoapírral bélelt 20x30 cm-es tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk, majd 5-10 percig elősütjük(sütőfüggő!)
Kivesszük, rátesszük a szétnyomkodott meggydarabokat, vagy a lekvárt, erre símítjuk  a máktölteléket, majd 20 percre visszatesszük a sütőbe. Ha megsült, kivesszük, és teljesen kihűtjük.
A hideg  tejszínt kemény habbá verjük, beleszórjuk a darált mákot, és ízlés szerint cukrot. A teljesen kihűlt süteményre egyszerűen rákenhetjük, vagy habzsákból rózsákat nyomkodhatunk rá. A teteje még tetszés szerint díszíthető. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük szeletelés előtt.

A recept nem írta, hogy habfixáló kellene a habba, de elkelt volna bele, mert én 30%-os habtejszínt használok, de csak ritkán sikerül belőle tartósan kemény habot verni. Ez most is így volt. Mihelyt kivettem a hűtőből és kicsit állt szobahőmérsékleten, a hab kezdett lágyulni. Ezért nem szeleteltem fel az egészet egyszerre, csak ahányan voltunk.
Hímes tojások társaságában
Ez volt egyik húsvéti süteményünk, és én ezzel a sütivel veszek részt a 22. Blogkóstoló játékban, ahol Bogi, a  Vöröskaktusz blog  írója mint a játék háziasszonya Mézeskalácskonyhát   sorsolta páromul. Tőle választottam ezt a finom süteményt, és nagyon jó választás volt, mert az ünnepi asztalon is megállta a helyét, és általános tetszést aratott.

Néhány szelet tetejére csokiból rajzoltam nyuszikat az unokáimnak. Eléggé remegett a kezem, most nem a legjobban sikerültek, de a lányok örültek neki.

Köszönöm  Mézeskalácskonyhának a jó receptet! Még tudtam volna néhányat választani a blogjáról! Nézzetek be hozzá, érdemes! :)

9 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet! Mutatós kis sütike :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Marisz! Nagyon köszönöm a kedves szavaid, örülök, hogy sikere volt a sütinek😊 Nagyon guszta lett! A habfixáló tényleg jogos észrevétel a tartósabb eredmény érdekében, bele írom a receptbe😊 Ölellek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kérdôjelek :) mosolyok szerettek volna lenni csak a billentyûzet másképp gondolta:)

      Törlés
    2. Mézeskalács, én köszönöm mégegyszer a receptet! Szerintem is jól sikerült és finom volt! :)

      Törlés
  3. Húh, de jól néz ki! Biztosan fincsi volt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Csigabige. Finom volt! :) Kár, hogy hamar elfogyott! :(

      Törlés
  4. De imádom a mákot, főleg habosan! Tuti befutó nálam! :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...