Összes oldalmegjelenítés

2015. április 11., szombat

Dobostorta házilag


Dobostorta 
A dobostorta megalkotója a híres pesti cukrászmester Dobos C.József volt. A torta neve tehát az ő nevét viseli, bár sokan úgy tudták, hogy az elnevezés a  torta tetején lévő karamellrétegre utal.
A mester titokban tartotta a receptet, csak 1906-ban, amikor visszavonult adta át a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek. Ma az egész világon ismerik, és hungarikum.  Többféle variációja létezik, de a fő jellegzetessége, hogy a sima vagy vajas piskótából sütött tortalapok (legalább 6 db)csokoládés vajkrémmel vannak megtöltve, a torta tetejét karamellréteggel, az oldalát szórattal vonják be.
Mivel az elkészítése elég munkás, csak ritkán szánom rá magam, de mivel a fiam szereti, a születésnapjára ezt készítettem, a kkövetkezőképpen:
A piskótát a hagyományos módon sütöttem, egyszerre 2 tojásból a nagy gáztepsiben, összesen 3 tepsivel. Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütöttem mindegyiket. Miután kihültek a piskóták mindegyik lapból 2 kört vágtam ki, de csak 20 centi átmérőjűt sikerült. 
Krém:
4 tojás
20 deka kristálycukor
2 tasak vaníliáscukor
10 deka étcsoki
2 ek natúr kakaópor
20 deka vaj
kevés rum
A tojásokat a cukrokkal gőz fölött habverővel kevertem míg besűrűsödött. Az eltördelt étcsokit mikróban megolvasztottam, és miután levettem a gőzről a tojáskrémet, belekevertem az olvasztott csokit, a kakóport, meg egy löttyintésnyi rumot. Hagytam teljesen kihűlni, majd kanalanként adagoltam a szobahőmérsékletű vajba, és jól felhabosítottam.
Fél órára hűtőbe tettem, majd ismét átkevertem, és úgy töltöttem meg vele a lapokat. Egy piskótakarikát félretettem tetejének, a többi bekentem a krémmel, felül is, meg a torta oldalát is. Mehet a hűtőbe.
Karamellréteg:
15 deka kristálycukor
1 evőkanál ecet
A cukrot az ecettel megolvasztottam állandóan kevergetve. A félretett piskótakarikát 8 cikkre vágtam, és az olvasztott cukorral egyenként bekentem. Késsel símogattam el a karamellt. Sietni kellett vele, mert az égetett cukor hamar megköt. A cikkek szélét nylonzacskó sarkából kicsit körbecsokiztam.
A torta oldalát darált dióval paníroztam. 
Nem sok fázisfotót készítettem.
Készítés közben
A torta teteje

A dobostortát fotózni se könnyű...
Belül pedig ilyen volt
A blogomon már van egy dobostorta másképp készítve, akit érdekel,  Itt  megnézheti.
Ennek a tortának a krémjét Macitól hoztam, nagyon köszönöm neki!
Még voltak gyertyák is, csak sajnos mindkettő eltörött. :(
És még utóiratnak egy  mondat.  Ha valaki rászánja magát, akkor inkább a kerek lapok sütését ajánlom, mert így elég vékonyak lettek a lapok. Bár nagyon finom volt a torta, azért csak jobb, ha vastagabb a tésztája. Legközelebb én is úgy fogom csinálni.

8 megjegyzés:

  1. Olyan szép lett, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! Láttam a tiedet, nagyon szép az is! :)

      Törlés
  2. Milyen vállalkozó szellemű vagy, irigyellek :-) Nagyon szépre sikerült, finom lehet! Még soha nem sütöttem, de szeretem :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! Ha szeretd, érdemes lenne megsütni.

      Törlés
  3. Gratulálok, nagyon szép lett! Boldog szülinapot a fiadnak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Tejszínhab, köszönjük! :)

      Törlés
  4. Nagyon csinosra sikeredett! Én egyszer megpróbálkoztam a dobostorta készítéssel, de az enyém nem lett ilyen szép! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Csigabige! Majd a következő neked is szebb lesz! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...