Összes oldalmegjelenítés

2015. március 4., szerda

Gesztenyebomba

Gesztenyebomba
Csaknem egy hónapja készítettem a fiamnak születésnapja alkalmából, csak fénykép problémák miatt eddig nem posztoltam. . Mivel a gesztenyés a kedvence, szinte minden évben valami gesztenyés tortát kap.
Már van a blogomon   gesztenyebomba, de ez most kicsit másképp készült.
Hozzávalók:
3 csomag mirelit gesztenyemassza(750 gramm), cukrozott
1,5 deci habtejszín(állati, 30 %-os)
20 deka babapiskóta
1,5 deci tej
1 üveg magozott meggybefőtt
rum, vagy rumaroma
Csokoládémáz.
10 deka étcsokoládé
1 deci habtejszín
1 evőkanál méz

A kiolvasztott gesztenyemasszát az 1,5 deci habtejszínnel botmixerrel pépesre kevertem.
Egy  kb.20 centi átmérőjű, 10 centi mély  inox tálat kibéleltem folpackkal (úgy, hogy majd a tetejét is be tudjam fedni vele), és kanállal elterítettem az alján egy réteg gesztenyekrémet.
Ezt kiraktam egy sor jól lecsepegtetett meggyel. A meggyre szórtam egy kis porcukrot, mert a  cukor nélkül eltett házi meggybefőttet kicsit savanyúnak találtam. Ismét egy réteg gesztenyekrém jött, amit kiraktam meggyel(a meggy nem kellett bele az egész 720 ml-es üveggel), és meghintettem kevés porcukorral. A maradék gesztepürét rákentem . Ezután a másfél deci tejet meglangyosítottam, beleöntöttem fél üvegcse rumaromát, és a babapiskótákat egyenként megmártottam benne - 4-5 másodpercig. A megáztatott babapiskótákat két sorban ráhelyeztem a gesztenyekrémre, kicsit belenyomkodtam - kiborítva ez lesz a torta alja. A folpackot visszahajtottam, így teljesen be volt csomagolva a torta. Nehezéknek egy kilós cukrot ráraktam és fél napra hűtőbe tettem.
Miután kivettem, ráborítottam egy tányérra és "kicsomagoltam" a fóliából. Szobahőmérsékleten hagytam állni, míg elkészítettem a csokibevonatot. Jó ha nem túl hideg a torta amikor az olvasztott csokit ráöntjük, mert akkor szinte azonnal ráköt, nem terül szépen a torta felületén.
A bevonóhoz a tejszínt a mézzel együtt forrásig hevítettem(míg gyöngyözni kezdett), majd lehúztam a tűzről és beledobtam az apróra összetördelt csokoládét. Lassan kevergettem míg elolvadt. Nem szabad gyorsan keverni, mert akkor sok levegő kerül bele, ami buborék formájában megmarad a bevonaton is. A kész bevonót is hűtöttem 2-2 percig mielőtt a tortára tettem, de sokáig nem lehet vele várni, mert akkor besűrűsödik.
Ezeket a jótanácsokat, ahogy a receptet is Ötvös Zsuzsitól (Praliné Zsuzsi) hoztam a Dívány Alapkonyha januári bejegyzéséből. Na ez utóbbi jótanácsot nem sikerült betartanom, kicsit sűrű lett a bevonó, és bár vissza lehetett volna melegíteni, siettem(mikor nem?), ezért késsel kentem a tortára. Így nem lett szép egyenletes, de az íze nagyon finom volt. Voltak számgyertyák is, de  egyik eltörött, így most nem került rá (nagyon rossz minőségű gyertyákkal találkozom mostanában).
Nagyon köszönöm Zsuzsinak a receptet és a sok jó tanácsot! :)


8 megjegyzés:

  1. Jaj de finom lehet a sok gesztenyétől!
    Isten éltesse a fiadat, így utólag!

    VálaszTörlés
  2. Ó ezt a "bombát" most én is bevállalnám:-)) Nagyon finom lehet guszta! Fiadnak minden jót és szépet kívánok így utólag is!

    VálaszTörlés
  3. Na, engem is bombázhatsz ilyen finom szeletekkel :)

    VálaszTörlés
  4. Ez aztán finom lehet, szeretem a gesztenyés édességeket!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...