Összes oldalmegjelenítés

2015. február 5., csütörtök

Sonkás burgonyafánk

Sonkás burgonyafánk
Ma jó tartalmas krumplileves ologjáról hoztam a receptet. Ő azt írja, hldalassal volt ebédre, utána pedig sonkás burgonyafánkot sütöttem a tegnapról maradt krumplipüré felhasználásával.
Krumplit  krumplival?  :)
Na és aztán! Mindkettő nagyon finom volt!
Sonkás burgonyafánk:
Hozzávalók:
60 deka krumplipüré
1 deci tej
1 tojás
25 deka liszt
1 teáskanál cukor
1 mokkáskanál só
15 deka sonka
1 deka élesztő
olaj a sütéshez
Az élesztőt felfuttattam langyos cukros tejben. Hozzáöntöttem a krumplipüréhez. Belekevertem a tojást meg a sót, majd az apró kockákra vágott sonkát (én uzsonnasonkát használtam, de másféle is lehet). Utoljára adtam hozzá a lisztet. Liszt annyi kell bele, amennyit felvesz, hogy se túl kemény, se túl lágy fánkjellegű tésztát kapjunk. Gyakorlott háziasszonyok neimgen szokták méregetni, én is csak a recept kedvéért mértem. Letakarva egy órát állni hagytam, majd olajat forrósítottam a sütéshez.
Olajba mártottam egy evőkanalat amivel belenyúltam a tésztába és mindig egy-egy gombócnyit kivettem belőle, amit olajos kézzel kicsit meggömbölygettem, úgy raktam a forró olajba.
Erika (Saso) blogján találtam a receptet. Ő azt írja, hogy fordítani se kell, ha jó a tészta, megfordul magától.
Nos, az én fánkjaimnak némelyike renitens magatartást mutatott, mert csak hintázott jobbra-balra, és kicsit meg kellett pöccinteni villával, hogy forduljon. Mások meg maguktól megfordultak! Rejtély számomra a fánkok ilyetén viselkedése, talán sose derül ki, hogy irántam éreztek ellenszenvet, vagy kevesebb sonka jutott némelyikbe, vagy...ki tudja?
Ebből az adagból nekem 32 fánkom lett(a darabszám persze függ attól, hogy mekkorákat csinálunk), amit tálaláskor fokhagymás tejföllel ettünk, de adható hozzá ketchup (kecsap), vagy éppen chili zselé, mint Erikánál (receptje Erika blogján megnézhető). 
Kimondottan finom!- így dícsérte a férjem a fánkot, de gondoltam hogy ízleni fog neki, mert a csicsókás fánktól is el volt ragadtatva. Erika, köszönöm a receptet!

Térültömben-fordultomban egész délután rájártam a fánkra - kettőnknek ez elég tisztességes adag volt, nem fogyott el délben. Estig biztos elfogyasztottam volna, de eszembe jutott  egy idős, beteg baráti házaspár ismerősünk, akik pár utcával odébb laknak.
A még meglévő nyolcat becsomagolom nekik, biztos szívesen fogádják!
Indulok is.

2 megjegyzés:

  1. Ez aztán különleges lehet! Tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Csigabige! Ki kell próbálni, és megtudod, milyen finom! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...