Összes oldalmegjelenítés

2015. február 7., szombat

Citromos rombusz

Citromos rombusz

Ez is retro süteménynek számít, de a kellemes savanykás krém omlós tésztarétegek között finom szilvalekvárral megbolondítva - azonnal lecsptam rá, mihelyt megláttam Olajbogyónál a receptet.
És bár nem teljesen így készítettem - én a krémbe besamelt is kevertem - nagyon finom lett, és köszönöm Aninak, hogy elővette egy régi "cukrász mester" újságból.
Tészta hozzávalói: 
600 g liszt
200 g zsír
100 g porcukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

3-4 ek tej (nálam 1 pohár 125 grammos natúr krémes joghurt)
1 üveg savanykás lekvár (nálam kemény szilvalekvár fél deci rum belekeverve)

Krém hozzávalói:
200 g vaj
200 g porcukor
2 citrom leve (nálam 1 nagy citrom leve)
1/2 citrom reszelt héja

4 deci tej
4 ek rétesliszt

Máz:
citrom leve
porcukor, amennyit felvesz

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kimértem, a száraz anyagokat összekevertem, elmorzsoltam a zsírral és a joghurtot kanalanként beledolgozva gyors mozdulatokkal meggyúrtam a tésztát, majd nylonba csomagolva 1 órára hűtőbe tettem.
Addig elkészítettem a krémet. 
Megfőztem a tejben a lisztet sűrűre, majd időnként megkeverve kihűtöttem.
A vajat habosra kevertem a porcukorral, majd kanalanként beledolgoztam a kihűlt besamelt, belekevertem a citromhéjat, citromlevet, jól felhabosítottam és félretettem.
A hűtőből kivett tésztát 4 egyenlő részre osztottam. Egyenként 20x30 centis lapokká nyújtottam sütőpapíron. Az ilyen tésztáknál nálam a lapok nyújtása szokott a legkritikusabb lenni, de már kitapasztaltam, hogy sütőpapíron nyújtom és centivel lemérem mindegyiket, így biztosan egyformák lesznek. Előfordul, hogy szakadozik, ilyenkor tenyérrel besegítek, formára nyomkodom a tésztát, ahol kell foltozom.
Egy nagyméretű sütőpapírral bélelt tepsi aljába belehelyeztem az első kinyújtott lapot (sütőpapírral együtt belefordítottam) és megkentem lekvárral. A lekvárréteget beborítottam a második kinyújtott tésztalappal, és  villával sűrűn megszúrkáltam, hogy a gőz távozni tudjon. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső lángon 15 percig sütöttem - mikor már kicsit kezd színeződni, jó.
A többi tésztával ugyanígy jártam el.
Összeállítás:
Egyik  teljesen kihűlt  lekváros tésztalapot deszkára helyeztem és rákentem a citromos krémet, amire ráhelyeztem a másik lekváros tésztalapot.
Máz elkészítése:
Egy citrom levét kifacsartam és belekevertem annyi porcukrot, hogy tapétaragasztó állaga legyen. Ezt késsel rákentem a felső tésztarétegre. Frissen reszelt citromhéjjal meghintettem.
Hideg helyre tettem, jó ha legalább 24 órát áll, hogy kellően összepuhuljon.
rombusz alakúra metéljük a fogyasztáshoz.



6 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...