Összes oldalmegjelenítés

2015. január 1., csütörtök

Néger kocka

Néger kocka
A 29. SAD fordulót Csokoládé Reformer rendezi. Nagyon találó a témaválasztása, ..."nagyi titka" címmel olyan süteményeket vár, amit még édesanyánk, nagymamánk sütött, ami a régi karácsonyokra emlékeztet bennünket.
Én most egy olyan süteményt választottam, amit anyukám gyakran sütött, de én még soha. 
A tojáshab miatt. Úgy gondoltam, hogy nekem nem fog megállni a tojáshab a piskóta tetején, ezért nem is próbálkoztam vele. Most azonban, elég idősnek tartom magam hozzá(60 felett), hát egy életem, egy halálom....én bizony megpróbálom!
Anyu receptje sajnos már nincs meg, de nagyjából emlékeztem, hogy ő mindig zsírral keverte a tésztáját, a habot több tojásfehérjéből készítette, hogy szép magas legyen. A  tetejére kakaóból főzte a mázat, tehát a neten ilyet kerestem, és Vigyori20  receptje épp ilyen.

Néger szelet
Hozzávalók:
Tészta
4 tojássárgája
20 deka cukor
12 deka zsír(mangalica)
1 bögre tej(kb.2,5 dl)
25 deka liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál natúr kakaópor

Fél üveg baracklekvár

Tetejére:
6 tojásfehérje
25 deka cukor
1 cs vaníliás cukor
1 teáskanál citromlé
Máz:
10 deka cukor
2 ek natúr kakaópor
fél deci tej
10 deka margarin

A tojássárgákat a cukorral és a lágy állagú zsírral habosra kikevertem, majd felváltva öntöttem hozzá a tejet és a sütőporos-kakaóporos lisztet. Mindent alaposan összekevertem és sütőpapírral bélelt 20x30-as tepsibe símítottam a masszát. Előmelegített  170 fokos sütőben alsó-felső lángon 35 percig sütöttem. Tűpróbát végeztem!
Közben már a habot is elkezdtem verni forró víz fölött. Apránként kevertem hozzá a kristálycukrot elektromos habverővel, és kb. 8 perc után megfelelő lett az állaga, a citromlevet csak ekkor tettem bele.
A megsült piskótát kifordítottam a tepsiből, lehúztam róla sütőpapírt és egy nagyobb tepsibe belehelyeztem, tortakeretet szorítottam mellé. Azon forrón rákentem a baracklekvárt, erre a kemény habot rásímítottam, késsel elegyengettem. Visszatettem 10 percre a sütőbe, a hőmérsékletet 70 fokra mérsékeltem. Kicsit rászárítottam a habot.
A mázhoz a cukrot, kakaóport a tejben  felfőztem, majd a tűzről levéve elkevertem benne a margarint és rásímítottam a hab tetejére. Aggodalmaskodtam, mert a recept nem tért ki rá, hogy teljesen hűtsük ki, de elég jól sikerült így langyosan is. Mikor kihűlt, hűtőbe tettem tálalásig.
No, a szeletelés volt a következő próbatétel, de forró vízben megmelegített, majd szárazra törölt nagykéssel ez is sikerült.


Ez volt az újévi süteményünk, és olyan finom volt, hogy akár anyukám is süthette volna...
Sajnos, ő már 20 éve nem süt.
Köszönöm Vigyori20-nak a receptet, Csokoládé Reformernek pedig a játék lehetőségét!



8 megjegyzés:

  1. De szép lett a néger szeleted! Nálunk is kedvelt gyerekkori süti volt, de én ritkán sütöm. Pedig nem érdemli meg a mellőzést...
    Nagyon boldog új évet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Olvastam a te receptedet is, de most anyukám receptjét akartam megkeresni.
      Viszont kívánok nektek is boldog 2015-ös esztendőt! :)

      Törlés
  2. Nagyon Boldog Új Évet kívánok neked :) Istenien néz ki ez a sütemény :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Janka! Az Újévi jókívánságokat is, amelyeket viszont kívánok nektek! :)

      Törlés
  3. Nagyon boldog új évet kívánok! Minden jót az új esztendőben! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Okki, ezt kívánom én is viszont neked!

      Törlés
  4. Szuper lett! Köszi a recepicét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annalíz, örülök, hogy neked is jól sikerült! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...