Összes oldalmegjelenítés

2015. január 7., szerda

Mézes krémes -retro

Mézes krémes

Mézes krémes is szerepel már a blogomon. Akkor más recepttel, kakaós tésztával készült, most a "retro" változat, ahogy anyáink, nagyanyáink készítették.
Tészta hozzávalói:
55 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek zsír
4 ek méz
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
1 dl tej
1 teáskanál őrölt fahéj
A szárazanyagokat egy nagyobb tálban összekevertem. A zsírt és a mézet összeolvasztottam (vigyázat, nem szabad forralni!), majd a liszt közepébe vájt mélyedésbe öntöttem a kissé felvert tojással és a tejjel együtt. Fakanállal összekevertem, majd kézzel egy-két mozdulattal meggyúrtam a tésztát. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, nekem nem is kellett bele az összes tej (akinek viszont túl kemény lenne, az kanalanként adagolhat még hozzá tejet a megfelelő állag eléréséhez).
Én pihentettem fél órát, csak amíg kihűlt, majd négy egyenlő részre osztottam, és mindegyik részt vékony, 20x30-as téglalappá nyújtottam. A nyújtáshoz előre kiszabtam 4 ekkora méretű sütőpapírt,  a sütőpapíron történt a nyújtás, és a sütőpapírral együtt csak át kellett emelni a tepsi hátuljára. A 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt sül meg egy-egy lap, de mindenki maga ismeri a saját sütőjét. Óvatosan kell vele bánni, mert könnyen megég. A kisült lapokról mindjárt lehúztam a sütőpapírt, és amíg kihűltek, elkészítettem a krémet.
Krém hozzávalói:
fél liter tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 evőkanál rum
A tejben megföztem a grízt sűrűre. Amíg elhűlt, kikevertem a margarint a cukrokkal meg a rummal jó habosra. Amikor a tejbegríz teljesen kihűlt, kanalanként adagolva gépi habverővel hozzákevertem a margarinhoz.
Összeállítás:
Egy tepsibe sütőpapírra belehelyeztem az elő lapot, és megkentem a grízes krém felével.
Erre rátettem a következő lapot, amire rákentem több mint fél üveg házi baracklekvárt.
Erre jött a harmadik lap, amire a krém második felét kentem. A negyedik lappal betakartam.
Tetejére 1 tábla 75%-os étcsokoládét olvasztottam 3 deka margarinnal, késsel kentem rá. 
Egy napot pihent, azalatt összepuhult. 
Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteltem.
Nagyon-nagyon finom volt, épp olyan, mint 20-30 évvel ezelőtt a falusi lakodalmakban, búcsúkban tettek asztalra.
Én ugyan csak a levágott széleit ettem meg, egyik betegeskedő szomszédasszonyomnak vittem.
Megköszönöm Gizinek a receptet, az ő blogjáról hoztam.
Kint a teraszunkon készült fotó


4 megjegyzés:

  1. Köszönöm Csigabige! Valóban nagyon fincsi! :)

    VálaszTörlés
  2. gyerekkorom kedvenc süteménye :) repíts ebben a szélben egy pár szeletkét :) nyitom az ablakot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Millye! Sajnos későn olvastam el a kérést, sajnos már elfogyott! :) De majd legközelebb...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...