Összes oldalmegjelenítés

2014. december 31., szerda

Januártól decemberig - 2014.

Összeállítottam egy válogatást a 2014-es év folyamán készített desszertjeimből, minden hónapban egy receptemet kiemelve a bejegyzéseimből. Ezzel köszönök el a 2014-es esztendőtől.
Januártól decemberig

1. Január:                                     Lúdláb torta

2. Február                                    Disznóvágás torta

3. Március                                    Meggyes-csokis kelt kalács

4. Április                                      Nyuszi torta a Nyuszi csoportnak

5. Május                                       Eperkrémes torta

6.  Június                                     Mascarponés pudingkrémes torta  

7.  Július                                      Egyszerű citromtorta

8.  Augusztus                              Augusztusi diópálinka

9. Szeptember                             Születésnapi vaníliás csokoládés torta

10. Október                                 Sajtos és szilvalekváros kelt kiflik

11. November                              Marlenka torta

12. December                              Fenyő formájú kalács

Minden sütemény neve egyúttal link, melyre kattintva a recepthez lehet jutni.


Mit kívánok                                                         


Kívánok én hitet, kedvet,
szép szerelmet, hű türelmet,
utakhoz fényt, csodát, álmot,
békességes boldogságot,
magyar szót és égre kéket,
emberarcú emberséget,
verseket, célt, igazságot,
daltól derűs, jobb világot,
bokrok mellé társnak fákat,
napfényt, amely el nem fárad,
tekintetet szembe nézve,
éjt meg nappalt soha félve,
kézfogásos tiszta csöndet,
és mosolyból minél többet!
           /Balogh József verse/



A nagyvilágban szana-széjjel élő minden honfitársamnak, és minden kedves  látogatómnak ezt kívánom a 2015-ös esztendőre! 


       

2014. december 30., kedd

Malacfej pogácsák élesztős krumplis tésztából

Malacfej krumplis pogácsák 

Most is sütöttem malacfej pogácsákat mint tavaly, de most más recepttel, sima kelt krumplispogácsa tésztából Innen.
Hozzávalók:
35 deka főtt krumpli
fél kiló liszt
1kis zacskó instant élesztő
1 teáskanál cukor
1 púpos evőkanál só
25 deka margarin
175 gramm tejföl
1 tojás + 1 megkenni
 A szemeknek  most szegfűborsborsot használtam.
A sós vízben megfőzött krumpliból egy tálba kimértem a 35 dekát, összetötem, hozzáadtam a felkockázott margarint a forró krumplihoz és símára kevertem. Majd belekevertem a cukrot, sót, tejfölt, tojást, utoljára pedig az élesztőporral elkevert lisztet. Elég lágy, könnyű tésztát kaptam, amit fél óráig pihentettem, majd kétfelé vettem a tésztát, egyik feléből malacfej pogácsákat készítettem.
Ekkor már nem kelesztettem, hanem lisztezett deszkán kb. 1 centi vastagra nyújtottam és a formázást a tavaly bejegyzett módon  csináltam. 
A tavalyi fotók 
Egy facebookos csoportban találtam képet egyszerűbb formázással.
Egyszerűbb formázás
Ekkor a kiszúrt körlapot középen 3/4 részig bevágjuk, majd kétfelől visszahajtjuk a füleket.
Ezt a módszert is kipróbáltam, de nekem így kevésbé formásak lettek.
Egyszerűbb formázással készített malacfejek
Elég nagy mennyiségű ez a tészta, ezért egy  tepsi hagyományos krumplispogácsát is sütöttem.
Arról fotó se készült, pedig gyönyörűek lettek, azokat a tepsiben kelesztettem 20 percig. Langyosan azonnal meg is ettük, nagyon finom, ízre, állagra, mindenképpen.
A malacfej pogácsákat a gyerekeknek, unokáknak elosztottam. A lányok már meg is rendelték a következő adagot. Talán farsangra ismét sütök.

2014. december 28., vasárnap

Hókifli

Hókifli - és megérkezett a hó is!

Most élesztős hókiflit sütöttem, másmilyet, mint ami már fent van a blogon.
Hozzávalók:
60 deka liszt
10 deka cukor
20 deka zsír
2 deci tejföl
1 egész tojás
1 deka élesztő
csipet só
Töltelék:
kemény szilvalekvár,almapüré, gesztenyemassza, dió, mák, túró, stb.
Porcukor a hempergetéshez
A lisztet elmorzsoltam a fagyos zsírral, belemorzsoltam az élesztőt,belekevertem a sót, cukrot, majd beleütöttem a tojást, hozzáadtam a tejfölt és meggyúrtam a tésztát.
Fél órát pihentettem hideg helyen, majd kb. 3 mm vastagságúra elnyújtottam, pogácsaszaggatóval 6 centis köröket szúrtam ki belőle. Minden kör közepére 1 teáskanál tölteléket tettem, a tésztát összehajtottam, majd a széleken az ujjaimmal jól lenyomkodtam.
Előmelegített sütőben 180 fokon az első tepsi 25 perc alatt, a másik kettő 20-20 perc alatt sült ki. Általában 50-60 darab szokott lenni ebből az adagból, a méretétől függően.
Miután kisűltek, azon forrón egyenként porcukorba forgattam őket.
A tészta készítésekor a mostani sűrű tejfölökből nehéz eltalálni az egy decit, így előbb inkább kevesebbet teszek, és ha még kívánja a tészta, adok hozzá. a tészta állaga rugalmas,nem túl ragacsos, jól nyújtható legyen.
Most gesztenyés, diós és szilvalekváros töltelékel észült.
A gesztenyéshez egy 25 dekás cukrozott gesztenyekockát felengedés után 2 evőkanál rummal elkevertem.
A dióshoz a darált dióhoz tettem ízlés szerint porcukrot, és kevés forró vízzel lekvár állagúra kevertem.
Kihűlés után zárható dobozba tettem a Szilveszter esti fogyasztásig.


Még mindig karácsonyi mézes

Még mindig karácsonyi mézes

Többszáz darab mézesfigurát sütöttem az idei karácsonyi szezonban, mégis Ádám-Éva napján azt vettem észre, hogy nekünk csak 3 db maradt - a többit elajándékoztam...
Gyorsan begyúrtam egy adag  pihentetés nélküli mézest , egyik régi receptem szerint. 
Amiért most bejegyzést készítek, az a bevonat miatt van. Én a tojásfehérjéből készült bevonatot nem szeretem - nem eszek meg semmit, amiben   bármilyen formában   nyers tojás van.
Nemrégiben ITT  találtam egy számomra ismeretlen cukormáz receptet, amit most alkalmam volt kipróbálni. Köszönöm a receptet, nekem bevált! :)

Cukormáz:
1 csomag tejszínpótlópor
2 csomag habfixáló
15 dkg porcukor
1 dl víz
ételfesték


A tejszínpótlóport a vízzel felverjük, hozzáadjuk a cukrot, ezzel is verjük, majd a habfixálóval átkeverjük. Adagokra osztjuk, ételfestékkel színezzük.
Így csináltam fél adagból, csak a színezéshez nem ételfestéket használtam, hanem zöldtea port, pár csepp főtt feketekávét, kurkumaport. Nagyon jó állagú massza lett, amit késsel kentem a mézesfigurákra. Gyorsan elkészültem vele. Az egyetlen hátránya, hogy elég lassan szárad, szenteste még kicsit ragadtak, tehát legközelebb ha ilyennel dolgozok, ezt bele kell kalkulálni. 
Azért nem maradtunk volna mézes aprósütemény nélkül, mert a kisebbik fiam barátnője megajándékozott bennünket egy tányér maga sütötte mézessel.

Finom volt, az utolsókat a ma reggeli teámmal majszoltam el. :)

2014. december 26., péntek

Rotten csonkja - Трухлявый пень

Rotten csonkja - Трухлявый пень

Трухлявый пень- google fordítás szerint "Rotten csonkja", korhadt fatönköt jelent.
Egy  orosz receptes portálon  ezen az oldalon: http://i.ovkuse.ru/blogs/dnevnik-horoshego-nastroenija/truhljavyi-pen-na-smetane-s-suhofruktami.html -   találtam ezt a téli jellegű tortát, melynek fontos alkotórészei az aszalt gyümölcsök. Illetve, több oldalon találkoztam a torta receptjével, de mint ahogy a mi dobostortánknak is sokféle válozata létezik, így van ez náluk is. Én azt választottam, ami a legegyszerűbbnek tünt.
Az unokahúgom lefordította, én pedig elkészítettem. De jól tettem! Nagyon-nagyon finom volt!
Tészta hozzávalói:
1 pohár tejföl
2/3 pohár cukor
1 tojás
fél teáskanál szódabikarbóna
3 pohár liszt
Töltelék:
10 deka aszalt szilva
10 deka dió
15 deka aszalt barack
15 deka mazsola
Krém:
750 ml tejföl
1 pohár cukor
Elkészítés:
A töltelék előre is elkészíthető. az aszalt gyümölcsöket forró vízben leáztatjuk, majd külön-külön húsdarálón ledaráljuk. Ledaráljuk a diót is. A gyümölcsöket forró vízzel lekvár állagúra keverjük.
A darált diót és a darált szilvát összekeverjük (így 3 féle töltelékünk lesz).
Tészta: Összekeverjük a tojást a cukorral meg a tejföllel, hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. A tésztának lazának kell lennie, de ne ragadjon a kezünkhöz. Az összeállított tésztát 8 egyforma gombócra osztjuk. Sodrófával mindegyikből vékony téglalapot nyújtunk, megkenjük a töltelékkel, és bejgliszerűen feltekerjük. A töltelékeket úgy osztjuk el, hogy 3 barackos, 3 mazsolás, és 2 szilvás-diós tekercsünk legyen. előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük. Kihűtjük, majd kb. 2 centis csíkokra felvágjuk mindegyiket.
A krémhez a tejfölt kikeverjük a cukorral.
Összeállítás:
Egy mély tálat vsgy kapcsos tortaformát kibélelünk folpackkal. Az aljára krémet kenünk, erre kirakjuk szorosan egymás mellé  a vágott felükkel a barackos tekercseket. Leöntjük krémmel, majd következik egy sor mazsolás tekercs, amelyre ismét krém jön, a felső sor pedi a szilvás-diós tekercsből lesz kirakva.Tetejére kenjük a maradék krémet, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Reggel kifordítjuk a formából, és tetszőlegesen díszítjük. Ezen az oldalon: http://ligakulinarov.ru/recepty/torty/suhofrukty/tort-truhlyavyy-pen-10925-fázisfotókon megtekinthető a készítés.

Nagyjából a recept szerint készítettem el a tortát. Ugyanazzal a pohárral(2 decis) mértem a hozzávalókat. Sűrű tejfölből a tésztához kb. 1 deci elég volt. A töltelékeket kis forró vízzel összeturmixoltam, így darálás nélkül is lekvár állagot kaptam. Az aszalt barackot mixelés előtt késsel kicsit összedaraboltam. Nekem barackból kicsit kevesebb volt (valaki megdézsmálta) így abból csak 2 tekercs lett , a másik kétféléből 3-3. A tekercseket a nagy gáztepsiben sütöttem, keresztben épp belefért a 8 tekercs. A krém miatt volt némi aggodalmam, hogy nem lesz elég kemény, de másnapra teljesen megszilárdult, megfelelő lett az állaga. A krémbe 2 csomag Valódi vaníliával készült vaníliás cukrot is tettem.Sajnos nem mindig tudtam fázisfotókat készíteni, de az összeállításró van.
A torta összeállítása
Az összeállításhoz jó lett volna kisebb átmérőjű mélyebb tortakarika, de most csak 25 centisem volt szabad, ezért nekem csak két sor jött ki. A tetejére olvasztott csokit öntöttem, és néhány fehércsokiból formázott karácsonyi dísszel dekoráltam.
Az elkészítést leírni bonyolultabb, mint megcsinálni.
Rotten csonkja - Трухлявый пень

Ezt a tortát bizonyára gyakran fogom télidőben sütni, mert nagyon bejött. Az igazi tél még úgysem érkezett meg, még itt-ott virágok is nyílnak a kertek enyhébb szegleteiben.
Ezt a nyíló kankalint és körömvirágot ma fotóztam a nővérem udvarában

2014. december 22., hétfő

Karácsonyi muffinok

Karácsonyi muffinok

Ezeket a karácsonyi muffinokat nem én sütöttem, hanem az unokáim, Anna és Dorka.
Én tényleg csak a kiskuktájuk voltam - kimértem a hozzávalókat, kezeltem a sütőt, csokit olvasztottam..., meg türelemre intettem folyamatosan őket, hiszen a süteménysütés, díszítés egy folyamat, ahol sütési, hűlési és egyéb várakozási idők vannak, szóval nem hólyag, hogy felfújjuk! :)
A lányok kérése volt, hogy a templomi karácsonyi szeretetvendégségre ők szeretnének sütni, és megkértek, keressek finom muffin receptet.
Anditól választottam a Citromos túrós muffint.
Hozzávalók:
25 deka túró
4 tojás
30 deka liszt
1 csomag sütőpor
20 deka kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1,25 deci tej
1 citrom
1 csomag mazsola
Mire a lányok jöttek, előkészítettem a tepsit, szilikon muffinsütőket, lereszeltem a citromot, kifacsartam a levét...
Kézmosás után máris lehetett nekiállni a sütésnek. 
Míg Dorka szárazon összekeverte a lisztet a sütőporral, addig Anna kikeverte a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral, beleadtuk a felolvasztott langyos margarint, a citromhéjat is. Még a túrót kellett volna hozzákeverni, ekkor jött az első megpróbáltatás. Ugyanis amint kibontottam a túrót, rózsaszínes-sárgás elszíneződést láttam a felületén. Azonnal kidobtam, ez a penészesedés első jele.
Na most mit tegyünk helyette?
A befőzőautomatával készített almaleveknél maradó almapépet süteményekbe szoktam felhasználni.

Gyorsan kibontottam egy üveggel, és 25 dekát kimértünk belőle a túró helyett. Összekeverve az állaga épp megfelelőnek tűnt, ezért a citromlevet nem is tettük bele. Már csak a liszttel kellett összekeverni - nem túlságosan, a muffin tésztájának nem árt, ha marad benne néhány csomó, de ha túlkeverjük, nem lesz elég laza szerkezetű, könnyed a tésztánk. Szóval egy-két gyors mozdulattal összekeverjük, és máris lehet merni a muffinsütő formákba, aztán azonnal mehetnek az előmelegített sütőbe, mert a formában sem szabad sokáig várakoznia a nyers tésztának.
Munka közben ezeket az aranyigazságokat hangosan mondogattam. Dorka időnként utánam mondta, úgy vélem, ő az érdeklődőbb a konyhai tevékenységek iránt.
Utolsó mozzanatnak a mazsolát kevertük bele, amit előzőleg megmostam, lecsepegtettem és lisztben meghempergettem.Én csak 5 dekányi mazsolát tettem bele. Annával ketten kanállal  mertük a tésztát a sütőformkba háromnegyed részig. Összesen 25 darab lett ebből a mennyiségből.
Előmelegített 160 fokos sütőben légkeveréssel 35 perc alatt sültek meg. Dorka nagyon nehezen tudta kivárni, ötpercenként nyugtatgatni kellett, hogy nem fog megégni. :)
Amikor kivettem a sütőből a tepsit, egyenként kiforgattam a süteményeket a formákból. Most pedig azt volt nehéz kivárni a lányoknak, hogy kihűljenek. Közben megkóstoltuk. Finom volt, de én kicsit jellegtelennek találtam az ízét, ezért a tésztából kihagyott citromlevet rákentem a muffinok tetejére.
Amikor eléggé hűltnek találtam öket,  a lányok boldogan láttak neki a dekorálásnak. Ezt szinte teljesen maguk csinálták. Vettem zacskós önterülő mázat a tetejükre. Erre Anna olvasztott, zöld teaporral megszínezett fehércsokiból nylonzacskó sarkával fenyőmintákat rajzolt, Dorka pedig hópelyhekkel, cukorgyöngyökkel beszórta. Öröm volt nézni, ahogy belemélyedtek a munkába. És közben Dorka hangosan gyönyörködött a szép alkotásokban.
Néhány süti tetejére nem jutott máz, ahhoz pár kocka csokit olvasztottam, amit Dorka ecsettel a tetejükre kent, majd "ezzel-azzal" meghintett.
Az elkészült műveket színes papírformákba raktuk.
Nagyon kellemes délutánunk volt, ha nem lennének annyira elfoglaltak a lányok, több ilyen is lehetne!
A  karácsonyi műsoron a lányok szépen szerepeltek, igazán büszke vagyok az unokáimra!

A szeretetvendégségen nagy sikere volt a  muffinjaiknak, egyet sikerült elcsípnünk a tálcáról, hogy a másik nagymama is megkóstolhassa.
Alkalomadtán majd kipróbáljuk a túrós változatot is, addig is köszönjük  Andinak a receptet!


2014. december 20., szombat

Görög tejespite a 20. Blogkóstolóra

Görög tejes pite
Serpenyővirtuóz  a mostani, immár 20. Blogkóstoló háziasszonya. A  sorsolás  Mohamama  blogját juttatta nekem, ahonnan hosszas válogatás után a Görög tejespitét választottam.
Nehéz volt a választás, mert sok általam még nem elkészített étel, sütemény van Szócsi Erika blogján, másrészt ez a blog nem csupán gasztroblog, de egyéb témákra is szívesen elkalandozik, egészség, ezotéria, gondolatok, érzések, stb. És mindezt gyönyörű fotókkal illusztrálja.
Szívesen olvasgattam az ilyen beírásait is,  ajánlom Erika blogját másoknak is!
Következzen a választott Tejespite  receptje:
Hozzávalók:
8 db réteslap
1,2 deci tej
5 tojás
10 deka cukor
2 evőkanál vaníliás cukor
fél rúd vanília(nekem nem volt)
8 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál búzadara
étolaj kenéshez(nálam kb. 1 deci)
Tetejére szirup:
1 deci víz
10 deka cukor
1 citrom leve

A töltelék elkészítésével kezdtem, mert annak kicsit állni kell.
A tejet, cukrot, tojásokat, vaníliát, búzadarát és a keményítőt összekevertem.
A sziruphoz összemelegítettem a cukrot, vizet, citromlevet.
A réteslkapokat kettévágtam, így 2x8 lappal dolgoztam.
Egy 20x30-as tepsi alját kiolajoztam, ebbe fektettem az egyik 8 réteslapot egymás tetejére úgy, hogy egyenként megkentem őket olajjal. Ráöntöttem a tölteléket, amelyben az állás alatt kissé megduzzadt a búzadara. A következő 8 réteslappal befedtem az előző módon.
Tetejére rálocsoltam a cukorszirupot és 160 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 50 percig sütöttem. Sütés alatt szépen felduzzadt a pite teteje, hólyagos lett.


Langyosan szeleteltem.
Finom volt. Készítés közben tartottam tőle, hogy nagyon édes lesz, de pont a megfelő édeskés-citromos volt. A férjemnek nagyon bejött, megkérdezte, mi a neve ennek a rétesszerű pitének?
Köszönöm Erikának a receptet, Serpenyővirtuóznak a játék lehetőségét!


2014. december 19., péntek

Karácsonyi süti ajánlatom 2014.


Bejglit mindenki süt karácsonyra. Tavaly nálunk ennek a  Bejglitortának  volt a legnagyobb sikere.
Elkészítése nem sokkal bonyolultabb, mint a rúd bejglié.  Tavaly Meska sütijátékán nyertem vele.
Diós-mákos bejglitorta
A zserbó is klasszikus karácsonyi sütemény, amelynek a hagyományos  és a diabetikus változata is megtalálható a blogomon.
Zserbó
Aki nem szereti a zserbót, annak finom karamellás Stollwerck szeletet ajánlok.
Stollwerck szelet

Ez a csokisrolád is  Francia karácsonyi  fatörzs mindig nagy sikert arat. Egyik évben első díjat nyertem vele egy süteményes versenyen. Egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, és egyedileg díszíthető.
Francia karácsonyi fatörzs

A karácsonyi asztalra való ez az Osztrák mézeskalács torta is.Különösen azoknak ajánlom, akik kedvelik a Sacher tortát, állagban is, ízben is ahhoz hasonlatos.
Osztrák mézeskalács torta

Aki nem szeret sütni, pikk-pakk, készítse el  Nagymama gesztenyés tekercsét, biztosan sikert arat vele!
Nagymama gesztenyés tekercse

Hogy valami sós is legyen, megmutatom a Nehéz sós teasüteményemet.
Nehéz sós teasütemény
Gyorsan elkészíthető ez a Szezámmagos sós süti is.
Szezámmagos sós süti
Mindenki válogasson kedvére!  Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!



2014. december 13., szombat

Fenyő formájú kalács

Fenyő kalács

Fenyő formájú kalács. Bármilyen kelt tésztából készíthető. Én cukros fahéjas csigákat csináltam és úgy raktam egymás mellé, hogy fenyőfát formázzon. Aszalt meggyel, mandulapehellyel még sütés előtt megszórtam, kis olvasztott csokival is díszítettem.
A  tészta Csíkos kifli tésztája kakaópor nélkül. Ebből az adagból 2 ilyen kalácsfenyő készíthető.
Sütőpapíron a nagy gáztepsiben 1 fért egyszerre.
Templomi karácsonyi rendezvényre küldtem.

2014. december 10., szerda

Mézes tejszelet torta születésnapra

Mézes tejszelet torta

Tészta hozzávalói:
35 deka liszt
2 evőkanál natúr kakaópor
1 kiskanál szódabikarbóna
2 evőkanál méz
2 egész tojás
20 deka porcukor
Krém hozzávalói:
9 deci tej
3 zacskó tejszínízű pudingpor
20 deka porcukor
25 deka margarin
Tetejére:
1 tábla étcsoki
3 deka vaj
Elkészítés:
A tésztát a hagyományos mézestészta eljárással csináltam, vagyis a tojásokat, mézet, porcukrot gőz fölött összeolvasztottam. Mikor minden elolvadt, lehúztam a tűzről és belekevertem a szódabikarbónát, majd a kakaóporral összekevert (előzőleg átszitált) lisztet is. Fakanállal dolgoztam, ilyenkor a tészta nmég lágy állagú, nincs nyújtható állapotban, de egy éjszakai hűtőben állás után igen. A hűtőből kivett tésztát 3 egyenlő részre osztottam (egyenként kb.360 grammos darabokra) és lisztezett sütőpapíron 23 centi átmérőjű körlapot nyújtottam belőlük. Mindegyiket külön sütőpapíron nyújtottam, és sütőpapírral együtt áthúztam egy tepsi hátuljára, úgy tettem a 180 fokra előmelegített sütőbe. Az első lap 12 perc alatt sült meg, a többinek 10-10 perc is elég volt.
A kisűlt mézeslapokról lehúztam a sütőpapírt és rácson kihűtöttem őket.

A krémhez a tejben sűrűre főztem a pudingokat, majd időnként megkeverve kihűtöttem.
A szobahőmérsékletű margarint kikevertem a porcukorral, és kanalanként hozzákevertem a kihűlt pudingot. Jól felhabosítottam és megtöltöttem vele a tortát.
A tortát úgy állítottam össze, hogy egy magasfalú tortakeretbe beletettem egy mézeslapot, rákentem a krém felét, ráhelyeztem a második mézeslapot, amire a krém másik fele került. Tetejére tettem a harmadik mézeslapot és jöhetett a csokitető.
A csokibevonatot egy idő ót úgy csinálom, hogy először a vajat felolvasztom tűzhelyen kislábosban. Kicsit meg is sütögetem, hogy kisűljön belőle a víz, aztán adom bele az összetördelt csokoládét. Csak ritkán használok tortabevonót, inkább a 60 %-os étcsokival szoktam dolgozni. Óvatosan, kis lángon, állandóan kevergetve összeolvasztom a csokit a vajjal, és már lehet is ráönteni a torta tetejére.
Mikor ezzel elkészültem, hűtőbe került a torta éjszakára. Úgy terveztem, hogy  ezzel kész is, csak gyertya kell rá. De amikor reggel levettem róla a tortakarimát, nekem nem tetszett az oldala, bármennyire divatos is most, hogy az oldalán nincs semmi, én befejezetlennek  találtam. Ezért gyorsan ki kellett találjak valami díszítést.
Múltkorról maradt céklával színezett fehércsoki mézesgyurmám, megmikróztam, kinyújtottam és linzerkívágóval virágokat vágtam, amit kis vízzel körbe az oldalára ragasztottam. Még mindig hiányzott valami, ezért fél tábla fehércsokit mikróban felolvasztottam, zöldtea porral megszíneztem és nylonzacskó sarkából indákat leveleket rajzoltam. Középre mandulaforgácsból raktam egy virágot, aztán már tényleg csak a felirat, meg a gyertya kellett.
A férjem egyik kolléganőjének készítettem ezt a tortát - már vagy 30 éve együtt dolgoznak.
Meglepetés volt a torta, és az ünnepelt nagyon örült, és nagyon meglepődött, mikor meglátta.
Utólag pedig nagyon megdícsérte.
Isten éltessen, Ibolya!
Köszönöm a receptet Tramita Ritának !

2014. december 9., kedd

Mákos kókuszlisztes paleo kréker

Mákos kókuszlisztes paleo kréker

Hozzávalók:
10 dkg kókuszliszt
2 dkg lenmagliszt (nálam szezámmagliszt)
3 dkg mák (egész)
2 dl langyos víz
1/4 tk. só (ízlés szerint)
2 ek. olvasztott kókuszolaj vagy zsír

A száraz hozzávalókat összevegyítettem, beleöntöttem a vizet, elkevertem, majd az olvasztott kókuszolajjal meggyúrtam a tésztát. Nem akart rendesen összeállni, ezért átgyúrtam még fél deci vízzel és hűtőbe tettem, hátha az segít rajta.  Trollanyunál  találtam a receptet, őt is megkérdeztem privát üzenetben, mi lehet a probléma, de közösen se tudtunk rájönni. Trollanyu mindjárt gyúrt be egy adagot és fotót is küldött nekem róla, mutatva, hogy az övé milyen szép gombóccá összeállt.
Trollanyu tésztája

Két sütőpapír között kellett volna  kinyújtani 3-4 mm vastagra, de mivel ez a hűtőztetés után sem sikerült, belegyúrtam 2 kisebb tojást, meg még 1-2 kanál olvasztott kókuszolajat. Ezután ismét megpróbáltam kinyújtani, ami most sikerült, de a felmetélés se késsel, se derelyemetszővel nem. Egyszerűen porlott a tészta. Még egy kis méretű tojással átgyúrtam. Egy 20x30-as tepsit kibéleltem sütőpapírral, ebbe nyomkodtam bele a tésztát és egy henger alakú pohárral nyújtottam el a tepsiben saroktól sarrokig.
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra és légkeveréssel 20 percig sütöttem. Kicsit megpirrítottam, hogy jó ropogós legyen, de nem lett ropogós. Teljesen kihűtöttem, azután vágtam fel kockákra.
Ízre nagyon finom lett, úgy eteti magát, hogy szinte abba se lehet hagyni!
Fogalmam sincs, nekem mért nem állt úgy össze, mint Trollanyué, de így is elfogyott.
Köszönöm a receptet Trollanyunak, a paleo süteményekhez még gyakorolnom kell, mire nekem is jól sikerülnek.


Néhány adalék a különleges lisztekről, melyek a paleo táplálkozás lényeges elemei:
A  kókuszliszt  szárított és zsírtalanított kókuszhúsból készül (melléktermék kókusztej, kókuszzsír), alacsony szénhidráttartalmú, ideális kenyerek és péksütemények sütéséhez. Kevesebb emészthető szénhidrátot tartalmaz, mint bármely más liszt, kiváló fehérjeforrás, glutén és laktózmentes. 38%-os rosttartalmával, ami a legnagyobb arányú más lisztekhez képest, hozzájárul a jó emésztéshez. Sütemények készítésére, levesek, főzelékek sűrítésére önmagában nagyon jó magas nedvszívó képessége miatt.
Lenmagliszt: Agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. Omega-3 (linolénsav) tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.
A szezámliszt készítése során vegyszermentesen, hidegen csigás préssel kisajtolják az olaját, majd a pelletet finomra őrlik. A szezámliszt alacsony kalóriatartalmú, kiváló kalcium- és magnéziumforrás, ami fontos szerepet játszik az immunrendszer és az izomrendszer védelmében. Nagy mennyiségben tartalmaz cinket is, ami egy fontos nyomelem, számos fehérje alkotórésze, valamint sok enzimreakcióban vesz részt. A cink egyrészt elősegíti az immunrendszer működését és a szellemi teljesítőképességet is, valamint a bőr, a haj és a köröm egészségéhez is hozzájárul. Fontos szerepet játszik a sejtosztódásban és a sejtképződésben is. Főleg lepényeket, kenyeret, muffint és süteményt készíthetünk belőle, de alkalmas vajas-gyümölcsös kásák készítésére, valamint zöldségek és húsok panírozására is. Vigyázzunk vele, mert ha túl sok kerül belőle az ételbe, kesernyés ízt adhat.
A maglisztekről Innen hoztam az információt.

2014. december 7., vasárnap

Fahéjas virág kelttésztából -28. SAD

Fahéjas virág kelttésztából
Már a fahéjas szívekkel neveztem a SAD 28. fordulójára amelynek Kabóca a háziasszonya, a témája pedig

…a csábító FAHÉJ!

Ez a kalács bármilyen édeskés kelt tésztából elkészíthető, itt a formázás tér el a megszokottól.
A tölteléke is lehet szabadon választott, de azért ne legyen túl darabos, vagy nagyon híg.
Én most a török zsemle receptje alapján készítettem a tésztát, a töltelék pedig cukros cimet volt .
A megkelt tésztát 4 részre osztottam, gombóccá gyúrtam, és egyenként nyújtottam körlappá a gombócokat. Az első körlapot  megkentem olvasztott vajjal és meghintettem őrölt fahéjjal összekevert kristálycukorral. Ráhelyeztem a következő lapot és ugyanígy jártam el vele, sőt a harmadik lappal is. A negyedik körlapot kicsi nagyobbra nyújtottam és befedtem vele a többi lapot úgy, hogy alul körben a szélét alátűrtem és összenyomkodtam. A tetején 8 bevágást ejtettem, de a széleken és a közepé 2 centi helyen egyben hagytam a tésztát. A 8 bemetszésnél arra is ügyeltem, hogy a legalsó lapot ne vágjam át, hogy ott ne folyjon ki a töltelék. A bevágások között bekentem a tésztát olvasztott vajjal, és a vágott tésztafelület 2 rétegét kifelé fordítottam, kicsit megnyomkodtam, hogy ragadjanak le. Így kaptam a sztirom formát. Még az elején félretettem egy gombócka tésztát, amit most vékonyra kinyújtottam, pálinkás pohárral köröket szaggattam belőle és rózsának összeállítva a kalácsvirág közepére nyomtam. Felvert tojással megkentem a tésztarészeket és fél órát még kelesztettem a tepsiben sütés előtt.
Így készült
Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel 40 perc alatt sütöttem meg.
Kabóca, ugye nem baj, hogy ezzel is jelentkezem a SAD-ra?


Kekszes-tejfölös szelet, sütés nélkül

Kekszes-tejfölös szelet

Ferenc napi köszöntőnek vittem ezt a gyorsan összerakható sütés nélküli desszertet.
Gerdinél szerettem bele a minap, és mivel nem macerás, erre esett a választásom.
Hozzávalók:
40 deka szögletes keksz(pl. Petite Beurre)
8 deci tejföl
8 evőkanál cukor
1 evőkanál natúr kakaópor
2 cs vaníliás cukor
Három napig a receptben ajánlott Petite Buerre kekszet hajtottam, mire végre sikerült beszereznem.
Négy tízdekás csomagban egyenként 35 db téglalap alakú keksz volt, és először megpróbáltam kideríteni, hogy mekkora, és hány rétegű desszertet tudok belőle előállítani. A szögletes tortakeretembe kipróbáltam lerakni, és 3x8 db keksz ad ki egy réteget, ebből a kekszmennyiségből 4 réteg lesz, és még marad is ki néhány darab. A krémet tehát öt részre kell elosztani, hogy a tetejére is jusson. A krémekhez 2 db 450 grammos tejfölt vettem (S Budget márkát, szerintem ez kevésbé karakteres ízű).
Elkészítettem a krémeket. Az egyik pohár tejfölt tálba öntöttem és elkevertem 4 kanál aprószemű kristálycukorral meg a vaníliás cukrokkal. Nem kell megijedni, hamar elolvad a kristálycukor.
A másik tejfölt egy másik tálban 4 kanál cukorral és a kakaóporral kevertem el.
Összeállítás:
Egy nagyobb vágódeszkára sütőpapírt szabtam, erre állítottamn a tortakeretet. Az alsó sorba kiraktam 24 darab kekszet, majd kanállal rámertem a fehér vaníliás krémből és késsel eligazgattam. Következett újabb sor keksz, aminek a tetejére a kakaós krémből tettem. Lett még egy réteg vaníliás meg kakaókrémes sor, az ötödik sor kekszre pedig először a vaníliás krémm maradékát símítottam, majd a kakaósat. Elég kevés krém maradt a tetejére, bűvészkedtem, hogy befedje, de nem sikerült, ezért még egy kispohár tejfölt kikevertem fél kanál cukorral meg egy teáskanál kakaóporral és rákentem. Most márványozni kellet volna a tetejét, de én csokilencsével gondoltam díszíteni.
Eddig még soha nem sikerült csokilencsét vennem, így hát most nagyon megörültem, mikor az egyik áruházban ráakadtam. És nagyon meglepődtam, amikor kibontottam, mert szép sötétbarna, fényes lencsékre számítottam, ehelyett szürkés színű, fénytelen és elég sok összeragadt volt benne. Megkóstoltam, és mivel ízre nem volt semmi baja(jótállása érvényes), mégiscsak ezzel szórtam be a torta tetejét.
Majd egy napra hűtőbe került. Nem volt alkalmam fázisfotókat készíteni, de az érthetőség kedvéért elismétlem, hogy összesen 5 kekszréteg, vagyis 120 darab keksz lett felhasználva, és a krém is öt réteg, először felváltva vaníliás, majd kakaós, a tetejére pedig mindkettő.
A felmetélés nem a legjobban sikerült, hamarabb ki kellett venni a hűtőből, és akkor mindjárt nem metéltem ki.
De azért finom volt, a receptjét is kérdezték, hát itt megtalálják.

Köszönöm Gerdinek a receptet!

2014. december 5., péntek

Mikulás kalács

Mikulás kalács

Kisült a mikulás formájú kalács, amit az unokáim fognak megkapni.
A  tavalyi recept  alapján készült. Remélem, a lányok most is örömmel fogadják! :)

Diétás fahéjas mézes keksz

Diétás fahéjas mézes keksz
Ez ugyan nem a hagyományos karácsonyi mézesem, de az is lehetne, mert reform jellege ellenére nagyon hasonlatos ízben ahhoz.
Hozzávalók:
20 deka rozsliszt
1 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál őrölt fahéj
6 evőkanál napraforgóolaj
5 evőkanál méz
1 tojás
pár csepp citromlé

Fehér rozslisztet használtam a kekszekhez. Először a száraz hozzávalókat összekevertem, aztán hozzáadtam az olajat, mézet, citromlevet, tojást és meggyúrtam a tésztát. Nem írja a recept, hogy pihentessük, de nálam úgy alakult, hogy 1 éjszakát hideg helyen várakozott.
Kb. 1 centi vastagra kinyújtottam (lisztezett deszkán) és 6 centi átmérőjű  linzerkivágóval virágformákra kiszaggattam.  Alá kellett lisztezni, mert ez jobban ragadt, mint a karácsonyi mézesem tésztája. Szaggatás után is alá kellett nyúlnom süteménylapáttal, és úgy tenni át a tepsibe. Egy nagy gáztepsivel lett, ebből az adagból 20 darab.
Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel 12 perc alatt  megsütöttem. Ahogy kivettem, azonnal lekentem őket egyenként citromlével. Ez nincs a receptben, de kekszeknél gyakran alkalmazom ezt a citromleves lekenést. Fél citrom levét használtam el, a sütemények azonnal beszívták. Most nem tettem a citromlébe porcukrot, ha nem diétás keksz készül, akkor porcukorral kikevert citromlét használok.
A receptet Itt találtam, nagyon örülök neki, mert karácsonyi gasztroajándéknak szánom fogyókúrázó személynek. Már bánom is, hogy nem fenyő formákat szaggattam. Szerintem jó választás, hiszen nincs benne fehérliszt, fehércukor, adalékanyagok. Kettőt megettem - csak hogy tudjam, mit viszek másnak. Nagyon finom, minden diétázónak, fogyni vágyónak merem ajánlani! És még az is erénye, hogy azonnal puha.


Lehet, hogy lesz, aki úgy gondolja, mitől díétás ez, hiszen  méz is van benne.
De a méz csak közepes Glikémiás Indexű, a szervezet másképp reagál rá mint a finomított cukrokra, azonkívül tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal.

2014. december 2., kedd

A világ legjobb szaloncukra - diabetikus változat


Marcipános diabetikus szaloncukor

A "Világ legjobb szaloncukra" néven találtam Annánál ezt a receptet, és mivel a rokonságban, barátaink között szép számmal vannak cukorbetegek, "lecsaptam rá", éppen jó lesz karácsonyi gasztroajándéknak.
Hozzávalók:
150 gramm őrölt mandula
50 gramm nyírfa porcukor
1 kezeletlen narancs lereszelt héja
2 teáskanál narancsvirág víz
1,5 evőkanál víz
Diabetikus csokoládé - natúr kakaópor
Héjas őrölt mandulát vettem, és szerencsém volt, mert narancsvirág vizet is kaptam reformboltban. Kezeletlen narancsot nem kaptam, de szódabikarbónás vízben áztattam, majd ilyen célra rendszeresített körömkefével alaposan megdörzsöltam, folyóvízben lemostam, szárazra törölgettem a narancsot, mielőtt lereszeltem.A nyírfacukrot kávédarálón őröltem meg, a mártogatáshoz pedig diabetikus csokit olvasztottam.
Elkészítés:
Az őrölt mandulát meg a nyírfacukor port összekevertem, beleadtam a reszelt narancshéjat, a narancsvirág vizet, a másfél kanál vizet, és összegyúrtam. Egy órára hűtőbe tettem, hogy könnyebben formázható legyen. Kivéve vékony rudakat sodortam belőle,  szaloncukor hosszúságúra felvágtam, és kicsit megformáztam őket.
A diabetikus csokit egy teáskanál étolajjal felolvasztottam, és csipesszel megfogva egyenként megmártottam benne a szaloncukrokat. Rácson megdermesztettem.
Száradnak a csokiban megmártott szaloncukrok
Összegyűjtögetett szaloncukor papírba csomagoltam őket. Tizenöt darab készült.
Természetesen kóstolgattam, és mivel igen finomnak találtam, készítek magunknak is barnacukorral, étcsokiba mártva.
De gyors desszertnek is alkalmas, ilyenkor nem hosszúkásra formázzuk, hanem gyolyókat gömbölygetünk, és natúr kakóporba hempergetjük.
Kakaóporba hempergetett marcipános golyók
Tényleg nagyon finom ez a szaloncukor, és egyszerű elkészíteni. Nekem a natúr kakaóporba hempergetett golyócskák még jobban ízlettek, mint a csokisak.
A narancsvízből kevés kell bele, de érdemes beszerezni, mert különlegesen kellemes ízt-illatot ad a narancsos desszerteknek.
Köszönöm Annának a receptet! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...