Összes oldalmegjelenítés

2014. november 27., csütörtök

Fahéjas szívek - SAD 28. forduló

Fahéjas szívek

Kabócánál van a 28. Sad rendezési joga, Ő pedig a Csábító fahéj címet adta a mostani játéknak, melyre fahéjjal készült édességeket, desszerteket vár.
Mi nagyon szeretjük ezt a fűszert, gyümölcslevesekbe, befőttekbe, süteményekbe, kalácsokba rendszeresen használom egész, vagy őrölt formában. Most leveles tésztából készítettem szíveket, és leves után második fogásként adtam asztalra.
Hozzávalók:
500 gramm mirelit levelestészta
150 gramm barna nádcukor
1,5 teáskanál őrölt fahéj
A nagy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral. A cukrot és a fahéjat összekevertem, és szórtam belőle a gyúrótáblára, majd erre tettem a kiengedett levelestésztát. A felső felületét is megszórtam fahéjas cukorral, így kezdtem el nyújtani.  Nyújtás közben mindig szórtam alá és rá a cukrot, amit a nyújtófával bele is dolgoztam.  Kb. 30x35 centis téglalapom lett, 3 mm vastagságú.
Ekkor a hosszabbik oldalán a  két szélét behajtottam középre úgy, hogy ne érjenek teljesen össze. Majd megismételtem ezt a műveletet. Azután kb. 2 centis csíkokra vágtam és vágott oldalukkal lefelé tepsibe tettem.
Készítés néhány fázisa
A 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem légkeveréssel, majd mindegyiket megfordítottam, és még 15 percre visszatettem.
Langyosra hűlt állapotban fogyasztottuk a finom ropogós kalácsokat. Kettőnknek leves után elég volt, de ez is az a fajta sütemény, amit érdemes rögtön dupla adagból sütni, mert biztos az is elfogy!
Köszönöm Kabócának a játék lehetőségét, és a jó témát!


2014. november 23., vasárnap

Kivi szelet

Kivi szelet

Rögtön az elején tisztázom, hogy kivi gyümölcs nincs benne. A nevét a vágás mentén látható kinézetéről kapta,  a zöld tésztában a mákszemek olyanok, mint a kivi belseje.
Tészta hozzávalói:
30 dkg cukor
3 tojás
1 dl olaj
csipet só
1 csomag sütőpor
35 dkg liszt
2 dl tej
3 evőkanál darálatlan mák
fél zöld színű mandula aroma
fél zöld ételszínező
Én 25 deka cukorral készítettem, zöld színt pedig matcha teaporral, meg 1 teáskanál zöldmandula aromával értem el.

A cukrot alaposan kikevertem a tojásokkal, beleadtam a sót, apránként felváltva az olajat, a sütőporral és a  matcha teaporral  elvegyített lisztet, végül a mákot és a mandulaaromát.
A tej felét kifelejtettem! Rá se jöttem volna, ha fel nem borítom véletlenül, de akkor a tészta már bent volt a sütőben. Vajjal kikent, liszttel megszórt 20x30-as tepsibe öntöttem a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 40 percig sütöttem. Tűpróbát végeztem, akkor vettem ki, mikor már nem ragadt. Rácsra tettem hűlni, addig elkészítettem a krémet.
Krém hozzávalói:
2 csomag vaníliaízű pudingpor
6 dl tej
20 dkg margarin
20 dkg cukor
Díszítés:
színes tortadara
Én vajat használtam, és csak 20 dekát, mert annyi volt.
A kimért cukorból 3 evőkanállal elvettem és azzal főztem meg a pudingot a szokásos módon. Időnként megkevertem, úgy hűtöttem ki, hogy ne bőrösödjön meg. Közben a vajat a többi cukorral krémesre kikevertem, s amikor a puding kihűlt, kanalanként kevertem hozzá a pudingot a vajhoz. Rákentem a kihűlt tésztára a krémet, megszórtam a tetejét sárga, rózsaszín és barna dekorcukorral,  és egy éjszakára hűtőbe tettem.

Tálalás előtt metéltem ki. Finom volt, bár találtam hibát benne. A tésztája kicsit kiszáradt. Még a régi villanysütőm szerint sütöttem 180 fokon, pedig a légkeveréssel 160 fok is elég lett volna(lehet, hogy a kifelejtett tej is közrejátszott benne), tehát ha valaki meg akarja sütni, erre ügyeljen. A mandulaíz egyáltalán nem érzett a tésztában, ebből mehetett volna kicsit több.  Azért van keletje, nem fog ránk száradni.

A receptet  Gerditől hoztam, köszönöm neki! 


2014. november 18., kedd

Marlenka torta születésnapra

Diós marlenka torta
Kedvenc sógornőm a mai napon tölti be 60. életévét. Meglepetésnek szántam neki e tortát, amelyet már vasárnap elkészítettem, hogy a jeles napra jól összeérjen, összepuhuljon. Most csak némi dekorációt tettem rá, és indulok vele köszöntőbe, hogy még derűsebbé tegyem számára ezt a napot, amely reggel borúsan-esősen indult, de délre a nap is kisütött.
Tészta hozzávalói:
10 deka vaj
20 deka cukor(nálam barna nádcukor)
3 evőkanál méz
2 tojás
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál ecet
50 deka liszt(nálam fele rétes, fele graham búzaliszt)
Mézeslapok elkészítése:
A vajat, cukrot, mézet és a tojásokat gőz fölött összeolvasztjuk, símára keverjük.
A gőzről levéve hozzáadjuk az ecettel elkevert szódabikarbónát és a tejfölt,, utoljára pedig a lisztet. Mindent fakanállal jól összekevertem, majd szobahőmérsékleten 1 órát pihentettem a tésztát, ez idő alatt teljesen kihűlik. Aztán 6 egyforma darabra vágjuk, mindegyiket 20 centi átmérőjű körlappá nyújtottam. A nyújtást sütőpapíron végeztem, szükség szerint lisztezve. Hogy egyformák legyenek a körlapok, tortakarimával vágtam ki. A legnagyobb tepsim hátlapjának megfelelő 3 sütőpapírt kivágtam. Az elsőt a tepsi hátára helyeztem, erre 2 tésztakört raktam. Legkönnyebb azzal a sütőpapírral átfordítani, amin nyújtottuk. Mind a hat kört kinyújtottam és a sütőpapírokra rátettem, így sütéskor a készet papírral együtt lehúztam a tepsi hátáról, a következő adagot a papírral rá, így folyamatos volt a sütés. Légkeveréses sütőben 160 fokon 8 perc alatt sült meg egy tepsivel. A kisült lapokat sütőpapírral egymásra helyezve hűtöttem ki.
Krém hozzávalói:
4 tubus cukrozott sűrített tej (175 gr-os)
35 deka vaj
10 deka darált dió
2 evőkanál konyak(nálam ez kimaradt)
Én nem úgy készítettem a krémet, ahogy a legtöbb leírásban szerepel. Legtöbb recept dobozos sűrített tejet javasol, amit dobozostól vízben kell főzni 3 órán keresztül, ezidő alatt megkaramellizálódik. Mivel tubusos sűrített tejet kaptam, más megoldás kellett, bár olyan oldalon is jártam, ahol a tubusokat főzik vízben 2 órán keresztül, de ezt sem mertem bevállalni. Sőt, azt sem, hogy simán lábosba öntve alacsony hőfokon állandóan kevergetve karamellizáljam, ahogy ez a recept  ajánlja, amelyről készítem a tortát.
Valamikor valahol (de már fogalmam sincs hol) láttam olyan kivitelezést, hogy gőz fölött készítik.
Így csináltam tehát. Gőz fölött először gyakran, majd állandóan kevergetve "besűrítettem" a sűrített tejet. Amikor már elszíneződött és kellően besűrűsödött (a fakanálla belekeverve látszódott a lábas alja) akkor levettem a tűzről. Kicsit hűtöttem, majd apránként hozzákevertem az előre önmagában kikevert vajhoz. Utána a diót is belekevertem, és készen lett a krém.
A krém készítésének folyamata
Összeállítottam a tortát, vagyis a lapokat a krémmel bekenve egymásra helyeztem, majd kívülről is körbekentem az oldalát és a tetejét is. Eleve több diót daráltam, hogy jusson a külső beszóráshoz is. Két-három kocka csokit felolvasztottam egy csepp étolajjal, és it-ott megcsorgattam vele a tortát. Így került hűtőbe.
Kész a marlenka torta
Két nap után kivettem, és némi ünnepi díszítést, meg gyertyákat kapott.
A virághoz 3 deka fehércsokit 1 deka mézzel összeolvasztottam, pár csepp friss céklalével rózsaszínűre színeztem. Jól kigyúrtam, köröket szaggattam ki szirmoknak meg közepének. A szirmok széleit ecsettel céklalébe mártva kicsit sötétebbre festettem.
A leveleket ugyanezzel a módszerrel, ugyanekkora mennyiségekkel készítettem, csak szinezéshez matcha   zöldtea port gyúrtam bele.
Sikerült meglepni a sógornőmet a tortával, hétköznap lévén nem számított rá, de könnyekig meghatódott.
Az ünnepelt a tortával
Egy szelet marlenka
A torta nagyon finom volt. Eléggé édes, kevés is elég belőle.
Köszönet a receptért Zsuzsának!

2014. november 15., szombat

Gyümölcsös rizskók (rizsfelfújt)

gyümölcsös rizskók (rizsfelfújt)

A szokványos rizskók már fent van a blogomon. Most gyümölcsös rizskókot készítettem, ami csak annyiban különbözik a másiktól, hogy valamilyen friss, vagy  befőtt gyümölcs is kerül bele.
Én most kétféle befőttet használtam, 1 üveg házi ananász, meg 1 üveg házi birsbefőttet, mindkettő 720 ml-es volt. A befőtteket lecsurgattam a levüktől, kicsit apróbbra metéltem. A kész rizskókmassza felét egy vajjal kikent, morzsával megszórt 20x30-as tepsibe terítettem, kicsit megszórtam zsemlemorzsával, erre osztottam el vegyesen a befőttek nagy részét. A maradék masszával betakartam, a tetejét ismét megszórtam morzsával és kiraktam a megmaradt befőttekkel.
Légkeveréssel 170 fokon sütöttem 1 órát, szép pirosra.
Langyosan kockákra vágtam és fahéjas porcukorral meghintve tálaltam. Nagyon szeretjük!
Kellemes volt a savanykás birs és az édes ananász együtt


2014. november 14., péntek

Őszi falevelek

Őszi levelek kinn és benn

A klasszikus alap  linzertésztából készült, a 3-2-1 arány alapján.
Hozzávalók:
30 deka liszt
20 deka vaj
10 deka porcukor
1 csipet só
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbérpor
1 evőkanál tejszín(folyékony)
Színezék:
Kurkumapor - citromsárga
őröl piros paprika + kurkumapor - narancssárga
matcha zöldtea por - zöld
kakaópor - barna
Levélereknek:4 deka olvasztott csoki

A lisztet elmorzsoltam a lereszelt fagyos vajjal, hozzákevertem a sót, porcukrot, a gyömbérport és a fahajat, majd 1 evőkanál tejszínnel meggyúrtam a tésztát. Négyfelé osztottam és a természetes éelszínezékeket belegyúrva sárga, narancs, zöld és barna színű tésztát gyúrtam. Fél órára folpackba csomagolva hűtőbe tettem.
Készítéskor csak annyit szakítottam le  mindegyik színű tésztából, amivel éppen dolgoztam, a többi tészta addig a hűtőben maradt. A különféle színű tésztákból leszakított darabokat szorosan egymás mellé illesztettem, kicsit összegyúrtam, sütőpapíron keresztül nyújtófával meglapogattam (3-4 mm vastagságúra), majd egy 5 centi átmérőjű fém pogácsaszaggatót ovális alakúra nyomtam, és ezzel kiszaggtam. Továbbiakban az ovális formákból kézzel alakítgattam levél formákat, kés fokával pedig erezetet vágtam bele.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a kiszúrt formákat. Két tepsibe fértek, összesen 44 db lett.
Előmelegített sütőben 180 fokon tepsinként 20 percig sütöttem.
Így készült
Miután kihűltek a kisült kekszek nylon zacskó sarkából olvasztott étcsokival ereket rajzoltam a levelekre.


Megszáradt a csoki és bedobozoltam. Elvileg sokáig eláll.
Yasmine és Tücsökbogár az ötletadó, nagyon köszönöm mindkettőjüknek!

2014. november 12., szerda

Gyömbéres-zabpelyhes keksz

Gyömbéres-zabpelyhes keksz
Beteglátóba vittem ezeket a kekszeket.
Hozzávalók:
12,5 deka liszt
12,5 deka zabpehely(aprószemű)
12,5 deka vaj
7,5 deka barnacukor
1 teáskanál sütőpor
csipet só
kb. 30 ml tej
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
A lisztet, zabpelyhet, sót, sütőport szárazon összekevertem,  a fagyos vajat belereszeltem és elmorzsoltam. Hozzákevertem a cukrot, gyömbérport és a reszelt gyömbért. A tejjel gyorsan meggyúrtam a tésztát, ezután folpackba téve hideg helyre tettem fél órára.
Miután kivettem, két sütőpapír között kb. fél centi vastagra kinyújtottam és 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kivágtam. Sütőpapiros tepsibe tettem és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem. A tepsiben hagytam kihűlni.

Nálam nagyméretű zabpehellyel készültek a kekszek, ezért "rücskösebb" a felületük.
Tejcsokival kentem be mindegyiknek egyik felét.
                       
Nagyon kellemes ízű, éppen csak édes rágcsálnivaló
A receptet Okkitól hoztam, és nagyon megköszönöm neki. Gyorsan, könnyen elkészíthető, és légmentesen tárolva sokáig eltartható (csak nem nálunk ).  :)


2014. november 8., szombat

Gyors hacsapuri

Gyors hacsapuri

A kelt hacsapuri sikere után most egy gyorsabb változatát is kipróbáltam. Ennek nálam nagyobb sikere volt, vagy talán éhesebb voltam, de csak legekben tudok róla beszélni.
Hozzávalók:
1 tojás
1 csésze tej
1 csésze liszt
1 csapott tk só
300 gramm suluguni (vagy túró)
30 gramm vaj(vagy olívaolaj)
Ezek az Eredeti recept  hozzávalói.
A sulguni egy sós, savanyú grúz sajt, ami nekem nem volt, helyette tehéntúrót használtam.
Mivel nálunk 25 dekásak a túrók, a hiányzó 5 dekát reszelt trappista sajttal pótoltam. Nekem sót is kellett beletenni, kóstolás alapján 1 csapott teáskanállal. Vaj helyett olíva olajon sütöttem.
A csésze 2,5 decis volt.
A továbbiakban a recept szerint jártam el.
A felütött tojást tálba tettem, ráöntöttem a tejet, felvertem. Hozzákevertem a lisztet. A túrót már előzőleg villával szétnyomkodtam és összekevertem a lereszelt sajttal. Most ezt is a tésztához vegyítettem. A csapott teáskanál sónak előbb csak a felét kevertem bele, de kellett a másik fele is.
Egy 28 centi átmérőjű serpenyőt körbekentem 2 evőkanál olívaolajjal, felforrósítottam. Beleöntöttem a tésztát, elegyengettem és egy percig erős tűzön megkapattam, majd mérsékelt tűzön fedő alatt sütöttem, míg az alsó fele pirosra sült.  Ekkor két falapát segítségével óvatosan megfordítottam és már fedő nélkül, erősebb lángon fejeztem be a sütést.

Meleg, de már nem forró állapotban szeleteltem és azonnal fogyasztottuk. Ez a mennyiség két személynek elég, de én simán meg tudtam volna enni mégennyit, annyira finom volt!
Nem utolsó szempont, hogy nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető. Én gépet se vettem elő hozzá, villával, fakanállal összeállítottam a tésztát 5 perc alatt, a sütés is csak negyedórát vett igénybe.
Sütőpor vagy élesztő egyáltalán nem kell bele!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, hálás vagyok érte, köszönöm! :)

2014. november 6., csütörtök

Őrülten csokis csokitorta

Őrülten csokis csokitorta
Amint megláttam az őrülten csokis csokitortát  Mónikánál, rögtön tudtam, hogy ez lesz a születésnapi tortám.
Ez a torta ünnepre való, mert mutatós is, finom is, azonkívül nem az olcsó kategóriába tartozik.
Tészta hozzávalói:
12,5 dkg jó minőségű étcsokoládé(nálam 75% kakótartalmú)
12,5 dkg vaj
25 dkg cukor
35 dkg liszt
1,5 dkg kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál fehérborecet(nálam almaecet)
2,5 dl. tej
2 db tojás
Krém hozzávalói:
14 -14 dkg fehér és étcsokoládé
3 dl. 30 % habtejszín
3 evőkanál marsala bor, vagy brandy(nálam griotka)
Fehérbor ecetem nincs itthon, almaecetet használtam helyette .A  marsala bort nem ismertem, utánanéztem: édes, gyümölcsös desszertbor a csokoládé ízével, és nagyon drága, úgy 4000.-Ft körül van literje.  Tehát helyette griotkát (házi meggylikőrt) használtam.
Díszítés:
10-12 db marcipános bonbon,
csokoládéforgács
vagy tetszés szerinti
A tésztához kis lángom felolvasztottam a vajat, majd az edényt a tűzről félrehúzva beletettem az összetördelt csokoládét és kevergettem míg egyneművé vált. Kicsit hagytam hűlni. Addig a lisztbe belekevertem a kakaóport, sütőport és a szódabikarbónát. A langyos vajas csokoládéba belekevertem a cukrot. Az ecetet belekevertem a tejbe és a tojásokkal együtt adtam hozzá, utoljára pedig a lisztes keveréket. Gépi habverővel csomómentesre, krémesre kidolgoztam.
Eddig minden jól alakult, de most kezdődött a kálváriám. Mónika 20 centi átmérőjű kapcsos formát javasol a sütéshez. Nekem 18 centis van, azt kicsinek gondoltam, ezért egy tepsi aljára sütőpapírt tettem, erre helyeztem az állítható tortakeretet. Ebbe öntöttem a masszát, és a 160 fokra előmelegített sütőbe tettem. Tíz perc múlva benéztem rá, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a tortakeret alján körben folyik ki a tészta. Gyorsan kivettem és ttortalapáttal felszedtem a kifolyt masszát, majd visszatettem a tortát sülni. Újabb 10 perc múlva meg kellett ismételni ezt a műveletet, és újabb néhány prc múlva szintén meg kellett volna, de ekkor már hagytam úgy ahogy van. a sütési idő 1 óra 15 perc volt, és elég jól megégett a körben kifolyt massza, de ami a keretben maradt az szépen megsült.Tíz percig a formában pihentettem, utánaa rácson hűtöttem ki.

A krémhez az összetördelt csokoládét felolvasztottam. Vízgőz felett, vagy csokoládéolvasztóban tanácsos ezt csinálni, de én egy idő óta (mióta villanytűzhelyem van) kis fokozaton(2-es)gyakran kevergetve szoktam csokit olvasztani. Miután felolvadt hozzáöntöttem a tejszint, egyneműre kevertem és lehúztam a tűzről. Ezzel a krém készen is van. Elég híg állagú ilyenkor, nehéz elhinni, hogy ezzel lehet tortát tölteni. Rákérdeztem Mónikától, aki megnyugtatott, hogy mire teljesen kihűlik sűrű, de nem teljesen szilárd krém lesz belőle. Így is lett. Egy órára hűtőbe tettem, ennyi elég volt neki, lehetett állni tölteni a tortát.
Újabb próbatétel volt számomra a torta elvágása. Nekem nagyon morzsálódott, és alig kezdtem el a műveletet elkezdett töredezni is. Ennek ellenére 3 lapba vágtam. a lapokat meglocsoltam meggylikőrrel, majd megkentem krémmel. Nem volt sima ügy, mivel több helyen úgy kellett összerakni mint a puzzle kirakós játékot. ezáltal a torta végső formája se lett sima, inkább csokoládé bomba jellegű. A külsejét is sikerült körbekennem - épp elég lett a krém.
Díszítéshez fél tábla fehércsokoládét krumlplihámozóval lefaragtam és azzal szórtam be.
Készítés közben nem  fényképeztem, de Mónikánál vannak fázisfotók, érdemes megnézni.
A torta elkészült tegnap, a születésnapomon, de ma van a házassági évfordulónk, így erre az alkalomra is ez a tortánk. Majd jönnek a gyerekek, akkor vágjuk fel, és mutatok róla szeletfotókat.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Megtörtént a torta felvágása, kóstolása.
Egy szelet őrülten csokis torta
Nekem nagyon finom volt, de őszintén megmondom, volt olyan családtagom, akinek csalódást okozott. Nagyon tömörnek, töménynek találta, másra számított, de az ízét ő is dícsérte. Később, amikor a torta kicsit állt szobahőmérsékleten és már nem volt annyira merev, mint amikor a hűtőből kivettük, könnyedebb lett az állaga.
Összefoglalva jó laktató ez a torta, kevesebb is elég belőle - mostmár nem találtuk "kicsinek".
Én el tudnám képzelni ünnepi díszítéssel a karácsonyi asztalon is. Másodjára - ismerve a készítés problémásabb fázisait - már biztos jobban sikerülne...
No, addig még majd meglátjuk!


2014. november 3., hétfő

Töltött mézeskalács szelet

Töltött mézeskalács szelet

Minap láttam meg Gerdinél ezt s sütit, és annyira megtetszett, hogy máris megsütöttem.
Hozzávalók:
20 dkg búzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csomag sütőpor
20 dkg cukor
10 dkg margarin (nálam vaj)
1 teáskanál fahéj
csipet őrölt gyömbér
csipet só
1 citrom lereszelt héja
2 tojás
3 evőkanál méz
Tölteni: 
sárgabarack és meggylekvár
A liszteket összekevertem a sütőporral, fahéjjal, gyömbérporral, sóval, elmorzsoltam a vajjal, majd a tojásokat és a mézet hozzáadva meggyúrtam a tésztát.Kétfelé vettem és egyik felét kinyújtottam. Egy 35x22 centis tepsi alját sütőpapírral kibéleltem, ebbe tettem a mézeslapot. A kétféle lekvárt felváltva kentem a tésztára, kb. egyújjnyi vastagon. A másik kinyújtott tésztalappal befedtem. Villával megszúrkáltam és 170 fokosra előmelegített sütőben légkeveréssel 30 perc alatt megsütöttem.
Miután kivettem a sütőből, ráborítottam egy másik tepsit, úgy hagytam kihűlni. Mivel este sütöttem a süteményt, reggelig rajta hagytam a másik tepsit, hogy gyöngüljön meg minél hamarabb.
Tálalás előtt  a széleit körbevágtam, és megkóstoltam. Isteni finom, a kétféle savanykás lekvár nagyon jól harmonizál a mézes tésztával! A másik erénye, hogy egyszerűen, gyorsan elkészíthető, ezért külön köszönet jár Gerdinek!
készítés
Porcukrot szórtam a tetejére
Szerintem sokáig eltartható lenne, mint a mézes sütemények általában, de nálunk erre esélye se volt....:)

2014. november 2., vasárnap

Hacsapuri - magyar módra

Hacsapuri

Az unokahúgom Grúziában járván feltett egy lepény fotót a  facebookra, hogy "íme, a finom hacsapuri"! Hacsaturján nevét (és néhány művét) ismerem, ő a Grúziában született, de örmény nemzetiségű híres zeneszerző. Az ő nevéről könnyen eszembe jut ennek a grúz kenyérlepénynek a neve - ez azért fontos, mert ahogy megláttam, elhatároztam, hogy kipróbálom.
A grúzok úgy érzik, ez a sajtos kenyérféleség fejezi ki legjobban nemzeti identitásukat. Nem hiányozhat náluk sem a hétköznapi, sem az ünnepi asztalról. A tésztáját általában macónival készítik, ez a joghurthoz hasonló savanyított tejtermék. A tölteléke szuluguni sajt, imeretini sajt, ezek hiányában mozarella, feta,brindza, - nálam ami éppen van itthon. Eredetileg kör alakú lepényeket alakítanak és serpenyőben kevés vajon mindkét oldalát megsütik.
Többféle recepttel találkoztam a neten (ki tudja, melyik az eredeti?), a hozzávalók se ugyanazok itthon, mint a hazájában, ezért is írtam a címben, hogy "magyar módra".
A tészta receptjét Vicuska blogjáról hoztam (bár némileg módosítottam). Nagyon köszönöm neki!
Nálam így készült(az otthon fellelhető alapanyagokból):
Tészta:
1 pohár kefír(150 grammoos)
1 pohár joghurt(150 grammos)
1 pohárkrémes natúr görög joghurt(125 grammos)
1 deci tej
150 gramm olaj(fele napraforgó, fele olíva)
10 deka vaj
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 púpozott teáskanál himalája só
75 deka liszt(fele sima, fele rétesliszt)
1 evőkanál porélesztő
Töltelék:
25 deka túró(aprószemű, félzsíros)
10 deka ementáli sajt
15 deka trappista sajt
2 evőkanál tejföl
1 tojás
5 deka vaj
1 teáskanál himalája só
A sajtokat lereszeltem, a túrót villával szétnyomkodtam és mindent összekevertem a tejföllel, tojással meg az olvasztott vajjal. A sózáshoz kóstolni kell, attól függ, mennyire sósak a sajtok, nálam 1 teáskanál só kellett bele.

A kenyérsütő tartályába beleöntöttem a kefírt meg a joghurtokat, az olajat, a tejet, tojást és a sót. Erre került a liszt, a cukrot és a porélesztőt rászórtam a tetejére és dagasztás-kelesztésre kapcsoltam a gépet. A felolvasztott vajat a sípszó után adtam hozzá kétszerre. A megkelt tésztát a tartályból kivettem, kézzel kicsit átgyúrtam és egy belisztezett inox tálban letakarva még egy órát kelesztettem a meleg konyhában. Nagyon könnyű, selymes tészta lett a végeredmény. A megkelt tésztát két egyforma részre vágtam, és az egyiket a nagytepsim formájára vágott sütőpapíron kinyújtottam és a sütőpapírral együtt belehelyeztem a tepsibe. A tésztalap felületén egyenletesen elkentem a tölteléket.  A másik tésztát is kinyújtottam kicsit nagyobbra és nyújtófa segítségével befedtem vele a töltelékes lapot. Körben a széleit összenyomkodtam, hogy ne follyon ki a töltelék. Tetejét megkentem 2 kanál tejföl és 1tojássárgája keverékével és villával megszúrkáltam. Előmelegített sütőben 220 fokon alsó-felső lánggal 25 percig sütöttem. Egy másik tepsivel lefedtem tálalásig.

Frissen kisült hacsapuri

Háromszögletűre kimetélve tálaltam. Sikere volt a családom körében, sőt, vendégek is ettek belőle, ők is megdícsérték, kérték a receptjét. Amit az unokahúgom Tallinban evett, biztos finomabb volt, de mi ezzel is nagyon elégedettek voltunk.
Legközelebb megpróbálkozom a serpenyős változatával.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...