Összes oldalmegjelenítés

2014. október 28., kedd

Fahéjas tulipánok kelt tésztából



Fahéjas tulipánok
Itt találtam a receptet, és főleg a formázása tetszett meg. Köszönöm a receptet, nagyon jó választás volt.  Mindjárt dupla adagból készítettem.
Kefíres kelttészta:
70 dkg liszt
1 kispohár kefír(175 gr-os)
2 egész tojás
1 dl olaj
1-1,5 dl langyos tej
1 teáskanál só
6 deka cukor
5 deka élesztő
A kenyérsütő tartályába tettem a kefírt, tejet, sóval felvert tojásokat, olajat. Rá öntöttem az átszitált lisztet (fele rétes, fele simaliszt). Tetejére szórtm a cukrot, erre morzsoltam az élesztőt, majd dagasztás-kelesztés programmal bekapcsoltam a gépet. 
A megkelt kalácsot átgyúrtam és 12 cipóba osztottam. A cipókat egyenként ovális alakúra jó vékonyra (1-2 mm) kinyújtottam. Mindegyiket  megkentem olvasztott vajjal, megszórtam a porcukorral elkevert fahéjjal és feltekertem. Mindegyik rúd mindkét végét bevágtam, úgy hogy egyik végén a felénél a közepétől kifele, a másik végén kisebbet. Ahogy a képeken látszik.
A hosszabb bevágást kétoldalról felhajtottam és kifelé fordítottam, a rövidebb bevágást is széthúztam és kifelé fordítottam, így alakítottam ki a tulipán formát. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket óvatosan, majd felvert tojással megkentem és 170 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel tepsinként 25 perc alatt megsütöttem. Két tepsiben sült ki ez a mennyiség, a tepsin egymástól távol kell rakni, mert megnőnek. A tepsiben hagytam kihűlni.
Így készült
Gulyásleves után második fogás volt ez a finom kalács. A valóságban sokkal jobban mutatott, sajnos most megint fotózási problémáim vannak.


Aki nem kenyérsütőben készíti a tésztát, az a hagyományos módon és sorrendben dagassza.

2014. október 26., vasárnap

Hámán füle

Hámán füle
Kinek a füle???
Hámán füle, Hámán táska vagy Hámán zsebe, Hámán kalap, papsapka... Többféle elnevezése is van ennek a finom süteménynek, amely a zsidó Purim ünnephez kapcsolódik. Ezen az ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékezik a zsidóság. A "purim" elnevezés  sorsvetést jelent, mivel Ahasvérus király főminisztere Hámán így választotta ki az időpontot, amikor ki akarta irtani a zsidókat. A merénylet meghiúsult, az egész történet elolvasható az ószövetségben Eszter könyvében.
Hámán tehát gyűlölt személy lett, talán ezért eszik meg a fülét a zsidó ünnepkor...
Vagy ki tudja? Több legenda többféleképpen magyarázza az elnevezés eredetét.
Hogy melyik az igaz, soha nem fog kiderülni. Nem tragédia, hiszen a lényeg az, hogy gyorsan, könnyen elkészíthető (és elfogyasztható) ez a finom omlós sütemény.


Hozzávalók:(tészta)
35 dkg rétesliszt,
15 dkg margarin,
1dkg élesztő,
10 dkg cukor,
1 csipet só
reszelt citromhéj,
2 tojás,
kevés rum,
Töltelék:
mák, dió vagy szilvalekvár
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen. Fél centi vastagságúra kinyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk.
Én 6,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vágtam ki. Nálam fehér mák a töltelék (a linkre kattintva bővebben lehet tájékozódni róla).
Fehér mák töltelék:
15 deka fehérmák
4 evőkanál kristálycukor
1 deci tej
A fehérmákot a cukorral ledaráltam, majd forró tejjel leöntöttem és összekevertem. Már kihűlt állapotban tettem a tésztakörök közepére egy-egy csapott teáskanálnyi tölteléket, így ez a mennyiség éppen elég volt ehhez az adag tésztához. Összesen 32 db süteményem lett, amit kétszerre sütöttem ki, bár utólag tekintve elfért volna egy nagy gáztepsiben, nem nőttek meg túlságosan, hiszen nem kellett külön keleszteni. A tésztaköröket három helyen kicsit felhajtottam és a töltelék felett összecsippentettem. Az első tepsinél mindegyik kinyílt, így a másodiknál mielőtt a sütőbe tettem, megismételtem a műveletet. Előmelegített 180 fokos sütőben légkeveréssel sütöttem tepsinként 25 percig.
Így készült
Receptet  több helyen is láttam a neten, végül Innen  hoztam, mert hitelesnek és a legegyszerűbbnek találtam. Köszönet érte!

A töltelék okozta a legnagyobb meglepetést. Ránézésre mindenki diósnak hitte, aztán kóstoláskor találgatták a családtagjaim, hogy talán van benne mák is? A fehér mák a dióhoz hasonlatos ízű. Összességében nagyon finom ez a sütemény. Biztos, hogy máskor is készítek, és a fehér mákot is használni fogom ezután.

2014. október 25., szombat

Pillecukor torta születésnapra

Pillecukor torta
A pillecukor tortát Trollanyunál láttam meg. A krém receptjét hoztam el tőle, tortaalapnak sütöttem egy háromtojásos kakaós piskótát.
Piskóta.
3 tojás
6 deka cukor
5,5 deka liszt
1,5 deka natúr kakaópor
A lisztbe belekevertem a kakaóport. A tojásfehérjékből a fele cukorral kemény habot vertem, a cukor másik felével kikevertem a tojássárgákat, majd több részletben hozzáadtam a tojáshabot, utoljára pedig a kakaós lisztet. Egy 20 centi átmérőjű kerek tortakeretbe öntöttem a masszát és előmelegített sütőben 170 fokon alsó-felső sütéssel 25 perc alatt megsütöttem. Tűpróba!

Pillecukorkrém:
2x1,25 dl víz
2 evőkanál étkezési zselatinpor
40 deka kristálycukor
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál reszelt citromhéj
Egy mélyebb inox tálba beletettem a zselatinport és ráöntöttem 1,25 deci vizet, elkevertem. A kristálycukorra ráöntöttem a másik1,25 deci vizet és állandóan kevergetve felforraltam. Kellett 10 perc is, mire felforrt. Nem lett átlátszó, hanem mésztejhez tudnám hasonlítani. Két percen keresztül kevergetve forraltam, majd ráöntöttem a zselatinra és jól elkevertem, néhány percig kevergetve hűtöttem. Majd a gépi habverő legmagasabb fokozatán elkezdtem felverni. Hat perc után már szép fehér volt, ekkor beleadtam a citromlevet. Trollanyu  citromkivonatot is tett bele, de nekem az nem volt, én egy egész zöld citrom (lime)levét belecsavartam, és még 1-2 percig vertem. Olyan lett az állaga, mint a keményre felvert tojásfehérjéé. Ekkor 2 teáskanálnyi frissen kinyert céklalével örvényeket csináltam bele, aztán a  tortakeretbe visszatett piskótára öntöttem. Elegyengettem a tetejét, bár sietni kellett vele, mert eléggé gyorsan "kötött". Reggelig hűtőbe tettem. Akkor csokoládéval bevontam a tetejét.
1 tábla Milka tejcsoki
5 deka olvasztott vaj
2 evőkanál tejszín
A felolvasztott vajba beletördeltem a csokit, majd addig kevertem míg elolvadt, aztán belekevertem a tejszínt is, hogy nem szilárduljon meg a csokiréteg teljesen keményre (a könnyebb szeletelhetőség miatt) és késsel eélegyengettem. Fél óra hűtés után már mentem is vele a nővéremet felköszönteni születésnapján. Örült a tortának, bár a lánya is sütött neki egy pudingkrémes csokoládésat.
Mindkettő finom volt. Pillecukor tortát én először kóstoltam. Nagyon ízlett, és ha azt is hozzá számítom, milyen gyorsan elkészül, biztos máskor is lesz. Azt még megjegyezném, hogy a látvány krémes tortát sejtet, ez pedig nem az a lágy krém. Az vágjon neki elkészíteni, aki ismeri a pillecukrot, tehát nagyjából tudja, hogy mire számíthat.
Egy szelet pillecukor torta

Trollanyu, köszönöm a receptet!

2014. október 19., vasárnap

Zserbó a 19. blogkóstolóra

Zserbó
A 19. Blogkóstoló háziasszonya Fűszermánia Gabi, aki páromul Culin 'Art blogot sorsolta, tehát tőle kellett választanom valami elkészítendő finomságot.
Andrea vegyes blogot ír, vagyis ételek-italok, kenyerek, édes és sós tészták, húsos, gyümölcsös és zöldséges finomságok több műfajban megtalálhatók a blogon, pedig még alig egy éves a "múltja".
Először egy egytálételt választottam, de amint beléptem a spájzba, megláttam, hogy ott vár törésre egy szakajtó tavalyi dió. Könnyen meggyőztem magam, hogy mielőbb el kell használni, így aztán a diós receptjei közül választottam. Nem a fagyit, nekem ahhoz már hideg van. Nem a Sárgabarackos mákos/diós guba felfújtat, ami szintén annyira tetszik, hogy egyszer biztos megvalósítom, hanem a klasszikusnak számító zserbót.
Pedig már van a blogomon egy Zserbótorta, meg egy Diabetikus zserbó is, de azok más recept.
Következzen hát Culin 'Art Zserbó-ja.
Hozzávalók:                                                                    
Tésztához:                                                                            Töltelékhez:
50 dkg liszt                                                                           4-5 dl sárgabarack lekvár
25 dkg vaj(vagy margarin                                                    45 dkg darált dió
2 dkg élesztő                                                                        25 dkg cukor
1 dl tej                                                                                  1 csg vaníliás cukor
1 tk. cukor
4 tojás sárgája
1 csipet só
Tetejére:  csokimáz
5 ek. holland kakaópor
5 ek. porcukor
7-8 ek. forró víz
8 dkg vaj
1-2 ek. frissen facsart citromlé
Vagy: olvasztott csoki 

A tésztához az élesztőt cukros tejben feldobattam. A lisztet elmorzsoltam a vajjal, majd a tojássárgákat, sót beleadtam és beleöntöttem az élesztős tejet. Meggyúrtam a tésztát, ami szép rugalmas lett.  Négy cipóba osztottam, majd lisztezett deszkán tepsi méretű, 35x25-ös lapokká nyújtottam őket.
A töltelékhez ledaráltam a diót és összekevertem a kétféle cukorral

Összeállítás:
A tepsit kikentem zsírral és beliszteztem. Aljára tettem az első kinyújtott lapot, amit megkentem lekvárral. Én őszibarack lekvárt használtam, abból van több. A  lekvár tetejére rászórtam a cukros dió egyharmadát. Erre került a következő kinyújtott tésztalap, amit villával megszúrkáltam, majd  ismét lekvár és dió. a szurkálás után még egy réteg töltelék következett, az utolsó lappal pedig befedtem, eligazgattam és ezt is megszúrkáltam.
 .  
Fázisok a készítésről
Lefedve a tepsiben hagytam pihenni fél órát. Majd 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 40 percig sütöttem. A tepsiben hagytam kihűlni, a csokimázat csak ezután tettem rá.
Én most 10 deka étcsokiból és 5 deka vajból készítettem a mázat.
A vajat felolvasztottam a tűzhelyen egy kislábosban. Mikor teljesen felolvadt, beleadtam a kockára tördelt csokit és addig kevertem míg a csoki is teljesen elolvadt. Ekkor késsel elkentem a sütemény tetején. Mikor megszilárdult, lehetett szeletelni.
Nem metéltem fel az egészet, csak amit ketten elfogyasztunk. Ez a sütemény néhány napig "kitart", hűvös helyen akár egy hétig is eltartható.

Kinézetre is, ízre is jól sikerült a sütemény, jó választás volt. Puha a tésztája, isteni az íze (egy egész üveg  7,2 dl-es lekvárt elhasználtam). Andrea, köszönöm a receptet, Gabinak pedig  a játék lehetőségét!

2014. október 14., kedd

Karamellás-kókuszos-kekszes nápolyitekercs

Karamellás-kókuszos keksztekercs

Hozzávalók:
1 db ostyalap
1.Krém
150 g cukor 
260 ml víz 
225 g darált keksz
Az első  krémhez a cukrot megkaramellizáljuk, majd amikor szép világosbarna, felöntjük a vízzel, és melegítjük, míg a karamell elolvad. Ekkor lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a kekszdarát.
Azon forrón rákenjük az ostyalapra. Mivel nekem most kis alakú ostyám volt itthon, kettőt egymás alá csúsztattam, így kb. 30x25-ös téglalapom lett.
2.Krém
150 g cukor 
150 g cukor 150 g vaj vagy margarin
4-5 evőkanál víz
150 g tejpor 
6 evőkanál kókuszreszelék
Szinte az első krémmel egyidőben már hozzá is kezdtem a második krémhez. A vajat, cukrot, margarint egy lábosban a ztűzre tettem, és időnként kevergetve összeolvasztottam. utána lehúztam a tűzről és hozzáadtam a tejport meg a kókuszreszeléket. Jól összekevertem, és 5 perc hűlés után rákentem az 1. számú krémre.
1. számú és 2. számú krém rákenve az osstyalapra
A legnehezebb művelet most következett: a felcsavarás. Azért volt nehéz, mert két ostyalapom volt, ráadásul alufóliára tettem az ostyalapokat, az pedig tekeréskor elszakadt. Nem is tudtam róla fázisfotót készíteni, örültem, hogy valahogy sikerült felcsavarni. Egyébként a meleg krémtől képlékennyé válnak a nápolyilapok. Beletettem fóliástól egy őzgerinc formába és úgy került a hűtőbe.
Ezt a receptet Itt találtam(nagyon köszönöm!), s géppel fordítottam le, mivel az oldal nem magyar.

Felszeleteltem, és megkóstoltuk.
Ez valami felséges finom!

2014. október 12., vasárnap

Mákos-almás-kókuszos paleo süti

Mákos-almás-kókuszos paleo süti
Egy ideje foglalkoztat a paleolit étrend. Nem, mintha én is ilyen díétát kívánnék tartani, dekipróbálásképpen elkészítek ilyen módon néhány desszertet és ételt.
Bővebben nem kívánok kitérni a paleo étkezésre, a lényege talán az, hogy károsnak tartja az ipari feldolgozáson átesett élelmiszereket, alapanyagokat, ezen kívül cukormentes, lisztmentes, tejmentes. Ezeket az alapanyagokat mással váltják ki. Cukor helyett xilit,
Cukor helyett: xilit, stevia, eritrit,szacharin, méz vagy kókuszcukor kis mennyiségben.

Lisztek helyett: darált dió, darált mák, darált szezámmag,darált lenmag, paleo liszt, stb

Tej helyett: magtejek, kókusztej, diótej, mandulatej, stb. Ezek házilag is elkészíthetők.

Zsiradékok: sertészsír,libazsír, kacsazsír, tisztított vaj(ghí) növényi hidegen sajtolt olajak, stb.

Húsfélék: sertés, marha,csirke, kacsa,liba, hal stb.

Zöldségek: Minden zöldség fogyasztható a hüvelyesek (bab, borsó,szójabab, és a nagy szénhidráttartalmú burgonya, kukorica  kivételével.

Tojás és kemény sajtok fogyaszthatók

Gyümölcsök: bármilyen friss és fagyasztott gyümölcs, az aszalványok csak módjával.
Fűszerek bátran fogyaszthatók.

A paleolit étrenddel kivédhetők, vagy csökkenthetők a korunkra oly jellemző civilizációs betegségek (pl. szív és érrendszeri, cukorbetegség, st). Aki pontosabban és bővebben akar a kérdésről tájékozódni, olvassa el Szendi Gábor blogját.
Hozzávalók:
20 dkg darált mák
10 dkg kókuszreszelék
4 tojás
3 ek kókuszolaj
2 db alma
12 tk xilit 
2 tk fahéj
1 dl víz
2 tk sütőpor
1 deci víz
A mákot a fele mennyiségű xilittel ledaráltam, az almákat lereszeltem almareszelőn és kevés citromlevet csurgattam rájuk. A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat a maradék xilittel habosra kevertem, ezután hozzávegyítettem a többi hozzávalót (a sütőport előzőleg a mákhoz kevertem). A fehérjékből kemény habot vertem, amit óvatosan hozzákevertem a mákos masszához. Sütőpapírral bélelt 23 centis kerek kapcsos tortaformában sütöttem. A sütőt előmelegítettem 180 fokra és 20 percig csak alsó sütéssel sütöttem, majd még 20 percig alsó-felső sütéssel. Ekkor már kezdett pirulni a teteje.
Kivettem a sütőformából, de még nincs rajta csokimáz
A recept Innen van. Tetejére a mázat Trollanyutól hoztam. Mindkettőjüknek köszönöm a receptet!
Máz hozávalói:
3 ek. natúr kakaópor
3 ek. forró víz 
2 ek. xilitpor
5 dkg kókuszolaj
A kakaóport, xilitport a forró vízzel összekevertem, majd a kókuszvajjal símára kevertem. Rákentem a tortára.  Elég jól beitta a sütemény a mázt. És 3-4 szem dió belét összevagdaltam,  ezzel, meg 1 kanál kókuszreszelákkel meghintettem.
Állagra kicsit különbözik a hagyományos süteményektől, de ízre mindenkinek finom volt.


2014. október 10., péntek

Kevert túrós sütemény

Kevert túrós

Jó laktató csülkös bablevest főztem ebédre. Az ilyen leves után nemigen kívánunk második fogást, esetleg valami könnyű tésztát.
Egy ilyet találtam a NOSALTY-n. Gyorsan, könnyen elkészíthető és finom! Csak annyit módosítottam, hogy az eredeti receptben a liszt, túró, cukor  mennyiségek 30 deka volt, nálam ezek 25 deka.  Ott nem  volt mazsola, én pedig tettem bele.
következzen az én változatom.
Hozzávalók:
25 deka tehéntúró
25 deka liszt
25 deka porcukor
3 kisebb tojás
1 citrom lereszelt héja
1 deci tej
1 cs sütőpor
5 deka mazsola
2 cs vaníliás cukor
Először a tojásokat habosra kevertem a kétféle cukorral, majd hozzátettem a túrót, és miután azzal is jól elkevertem, mehetett bele a tejben feloldott sütőpor, utoljára pedig a liszt. Legvégül a lisztbe forgatott mazsola, aztán egy sütőpapírral bélelt 20x30-as tepsibe öntöttem a masszát, és máris mehetett a 170 fokra előmelegített sütőbe alsó-felső lángon, 35 perc után lezártam a sütőt, és még hagytam 5 percig a tésztát. Ennél a fajta sütőnél az ilyesmivel vigyázni kell, mert ilyenkor könnyen megégeti.
Kiborítottam a tepsiből és langyosan szeleteltem. Tényleg nagyon finom, a piskóta és a kelt tejes pite közötti átmenet. A receptíró tölteni is ajánlja ezt a tésztát. Lehet, hogy egyszer úgy is kipróbálom.



2014. október 9., csütörtök

Marlenka torta születésnapra, egyúttal a 27. SAD-ra.

Marlenka torta

Születésnapi tortát sütöttem, egyúttal megragadtam a lehetőséget, hogy ezzel a tortával nevezzek a SAD 27. fordulójára,  melynek háziasszonya Csigabige, aki mézzel készült tortákat vár a mostani játékra.
Sokan félnek a marlenka sütéstől, bonyolultnak tartják, pedig nem az. Főleg, hogy Mónikánál találtam egy egyszerű receptet, igaz, nem az eredeti örmény recept, de hasonló hozzá. Én egy picit módosítottam rajta. Mivel nem sűrített tejjel készült, én karamellizáltam a krémbe a cukrot.
Az én változatomat írom le.
Tészta hozzávalói:
20 deka porcukor
2 evőkanál méz
2 egész tojás
5 deka vaj
2 mokkáskanál szódabikarbóna
40 deka liszt
2 evőkanál natúr kakópor
A porcukrot, mézet,tojásokat,vajat egy inox tálban gőz fölött állandóan kevergetve sűrűre főztem. Utoljára belekevertem a szódabikarbónát, majd félrehúzva kicsit hűlni hagytam. Addig az átszitált lisztbe belevegyítettem a kakaóport, és a mézes masszához keverve összeállítottam a tésztát.
Letakarva 1 órárav a hűvös spájba tettem, majd 6 egyenlő részre elosztottam és mindegyiket 20 centi átmérőjű körlappá nyújtottam. A nyújtást sütőpapíron végeztem, szükség szerint lisztezve. Hogy egyformák legyenek a körlapok, tortakarimával vágtam ki. A legnagyobb tepsim hátlapjának megfelelő 3 sütőpapírt kivágtam. Az elsőt a tepsi hátára helyeztem, erre 2 tésztakört raktam. Legkönnyebb azzal a sütőpapírral átfordítani, amin nyújtottuk. Mind a hat kört kinyújtottam és a sütőpapírokra rátettem, így sütéskor a készet papírral együtt lehúztam a tepsi hátáról, a következő adagot a papírral rá, így folyamatos volt a sütés. Légkeveréses sütőben 160 fokon 8 perc alatt sült meg egy tepsivel. A kisült lapokat sütőpapírral egymásra helyezve hűtöttem ki.
Krém hozzávalói:
20 deka porcukor
fél liter tej
4 evőkanál liszt
25 deke Ráma margarin
A porcukrot önmagában megkaramellizáltam. Majd félrehúzva felöntöttem a tejjel, és imét a tűzhelyre téve felforraltam, míg teljesen elolvadt a cukorkaramell. Ekkor a liszttel sűrű krémmé főztem. Kevergetve kihűtöttem, és mikor már csak langyos volt, apránként adagolva hozzákevertem a margarint gépi habverővel. Jól felhabosítottam, könnyű, finom krémem lett.
Megszórni:
fél marék darált dió
Meglocsolni:
3 deka olvasztott étcsoki
Összeállítás:
A lapokat a krémmel megkenve egymásra helyeztem, kívülről is körbekentem. Az oldalát meg a tetejét beszórtam darált dióval, meglocsoltam olvasztott csokival.
A készítés menete
Néhány órát állt a hűtőben és mentem vele felköszönteni a volt osztáályfőnökünket. Tavaly a 75. születésnapja alkalmából osztálytalaálkozót szerveztünk, Akkor Könyv formájú feketeerdő tortát készítettem. Ez most szerényebb, de reméltem, ennek is örül majd a Tanár Úr.
Persze, hogy örült!
Az ünnepelt Terney  Dezső  a tortával
Nem vágtuk most meg, majd ha együtt ünnepel a család. A marlenkának direkt jót tesz 1-2 napos hűtőben tartózkodás.
Én biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lesz, és mihelyt mégegyszer elkészítem, hozok szeletről is fotót. (Remélem jobb fotókat, mint most, mert ismét fotózási gondjaim vannak. Hosszú lenne elmesélni, bízom benne, hogy hamarosan megoldódik.)
Köszönöm Mónikának a receptet, Csigabigének pedig a remek téma választást!

2014. október 5., vasárnap

Fordított körtetorta

Fordított körtetorta
Már van fordított torta a blogomon, Limara fordított fügetortája, ami nagyon finom volt. Akkor magam készítettem a tésztát hozzá, most csak gyors megoldással mirelit leveles tésztából készítettem.
A gyümölcs pedig körte, mivel már el kellett használni.
Hozzávalók:
4 db érett körte
4 evőkanál barnacukor
1 zacskó vaníliás cukor
3 deka margarin
1 deci rum
őrölt fahéj

250 gramm leveles tészta

A körtéket meghámoztam, felszeleteltem, citromlevet csorgattam rájuk, hogy ne barnuljanak meg.
Egy edényben a kétféle cukrot megkaramellizáltam. Mikor felolvadt, beletettem a margarint és a rumot is, így kevergettem néhány percig. Majd belekerültek a körteszeletek és puhára pároltam őket.
Azután egy nem kapcsos formába átöntöttem az egészet, szépen elhelyezve a körteszeleteket.
Ekkor a felengedett leveles tésztát elnyújtjukés  a forma méretének megfelelő nagyságúra vágjuk, majd beborítjuk vele a karamellizált körtéket. Mivel az én formám szív alakú, így két darab tésztából tettem a körtékre a borítást.
Néhány mozzanat a készítésről
.
A 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem alsó-felső lángon. Mennyei illata volt sütéskor.Miután kivettem átfordítottam egy tálcára, így került alulra a tésztarész, ami eddig a teteje volt, a körtés fele pedig felülre.

Ezt a levele tésztás változatot Gizitől hoztam, köszönöm neki.
Nálunk most is nyílik a cifraibolya

2014. október 2., csütörtök

Sajtos és szilvalekváros kelt kiflik

Sajtos és szilvalekváros kelt kiflik

Hozzávalók:
60 deka liszt (nagymama kelttészta lisztje)
250 gramm joghurt
1 deci tej
1 kanál kristálycukor
1 teáskanál só
2 tojássárgája
8 deka vaj
3 deka élesztő
A hozzávalókból a kenyérsütőben megdagasztottam és kelesztettem a tésztát. (Alulra a folyékony hozzávalók, rá a liszt, élesztő a tetejére morzsolva.) Kelesztés után átgyúrtam és kétfelé vettem. Mindkettőt külön-külön fél centi vastagra kör alakúra nyújtottam, s körönként 16 cikkelyre vágtam. 
Egyik kört sajtos töltelékkel töltöttem, másikat kemény szilvalekvárral.
Sajtos töltelék:
10 deka reszelt trappista sajt
150 gramm tejföl
csipet só
Ezeket összekevertem, a megtöltött kifliket tojásfehérjével megkentem és szezámmaggal meghintettem.
Amelyeket lekvárral töltöttem,  a tetejüket sütés előtt cukorral szórtam meg.
Sütése 160 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel légkeveréssel 30 perc alatt történt.
A második tepsinél 20 perc után elzártam a sütőt, s kicsit még bent hagytam.
Leves után második fogásnak tálaltam, de még egész délután is rájártunk, mire elfogytak ezek a finom kiflik.

Természetesen a hagyományos módon is bedagasztható a tészta. Akkor az ott szokásos szabályokat, sorrendet alkalmazzuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...