Összes oldalmegjelenítés

2014. szeptember 30., kedd

Pillangó keksz

Pillangó kekszek

Belgiumban élő barátaink befejezték az idei nyaralást és haza indultak. Nekik sütöttem útravalóul ezeket a kekszeket.
Pillangó keksz:
50 dkg finomliszt
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
20 dkg vaj
2 egész tojás
1 evőkanál natúr kakaópor


A lisztbe belevegyítettem a porcukrot, vaníliáscukrot, sütőport - én csipet sót is tettem bele. A fagyos vajat belereszeltem és összemorzsoltam a lisztes keverékkel. A tojásokat hozzáadva meggyúrtam a tésztát. Kétfelé vettem és a kakaóport egyik felébe beledolgoztam.
Ugyanúgy mint a csigakeksznél (melynek nagyon hasonló a receptje) mindkét tésztát egyforma téglalappá nyújtjuk, a lapokat  egymásra helyezzük, és szorosan feltekerjük. Mivel elég nehéz ezzel a tésztával bánni, én a sárga és a barna tésztát is kettőbe vágtam, így két-két kisebb téglalapom lett, amelyeket könnyebben tudtam megmunkálni. Sütőpapírba csomagolva 1-2 órára hűtőbe kell tenni, úgy könnyebben szeletelhető.
A fél centi vastagra elszeletelt tésztából két tekercset egymás mellé helyeztem és középen  az ujjaimmal szorosan összenyomtam, ezzel alakítva pillangó formára.
Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kissé távolabb helyeztem el őket, mert valamennyit nőnek sütés alatt. Előmelegített közepesen forró sütőben 12-15 perc alatt megsűlnek.
Mindenki maga ismeri a sütőjét, én 200 fokon alsó-felső sütéssel 25 percig sütöttem a régi sütőmben.
Néhány mozzanat a készítésről
A receptet Lélekpillangó blogjáról hoztam, köszönöm neki! Mutatós és finom rágcsálnivaló, remélem, a barátaink is elégedettek voltak vele. Ebből az adagból két tepsivel lett, kb. 30 darab.


2014. szeptember 28., vasárnap

Csokoládés-diós kevert meggyes süti

Csokoládés-diós  kevert meggyes süti

Öreg nászasszonyomhoz készültem látogatóba.
Mit vigyek, mit vigyek?
Egy gyors, egyszerű, finom sütit sütöttem.
Hozzávalók:
25 deka liszt
1 cs sütőpor
csipet só
2 cs vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
10 deka vaj
2 tojás
2 nagy kanál joghurt
10 deka étcsokoládé
5 ek barna nádcukor
1 bögre (2 dl) durvára vágott dió
1 üveg magozott meggybefőtt
A durvára vágott diót kicsit megpirítottam (50 szem diót törtem fel hozzá).
A vajat egy edényben felolvasztottam a csokoládéval, majd belekevertem a joghurtot, cukrot, a tojásokat, a diót, utoljára pedig a lisztet, amit előzőleg elvegyítettem a sütőporral. Egy kerek szilikon piteformába öntöttem a masszát (26 centi átmérőjűbe), ráraktam a tetejére a meggyet (nekem 75 szem meggy volt az üvegben), és megszórtam a vaníliás cukorban elkevert fahéjjal.
Előmelegített sütőben sütöttem,170 fokon alsó-felső sütéssel, talán levegőbefúvás is volt, mert éreztem, hogy jár a levegő a sütőben. Sajnos nem értek még hozzá, nincs időm behatóan tanulmányozni, mert szerintem nagyon körülményesen van a használati útmutatóban. Negyven perc után amikor kinyitottam a sütőajtót, hogy tűpróbát végezzek, úgy képen csapott a meleg levegő, hogy azonnal leégette volna az összes szőrt, ha az arcom szőrös lennme. Ki is vettem azonnal, és utólag megállapítottam, hogy  ebben a sütőben kicsit kevesebb idő is elég.
Sütés előtt és után
Aki meg akarja sütni, nézze meg Biankánál, tőle hoztam a receptet, köszönöm neki! (Bianka mostanában ritkán blogol, úgy tudom, kisbabája született
Nagyon gyorsan elkészült, gépet se kellett elővenni, fakanállal kevertem.
Nagyon finom volt!


2014. szeptember 25., csütörtök

Gyors házikenyér

Gyors házi kenyér
Tegnap délután   kevésnek   gondoltam a kenyeret. Hogy ne kelljen elmenni itthonról ,olyan  receptet kerestem, amivel nincs sok macera.
Mindmegettén találtam egyet, amit keleszteni is csak 20 percig kell, bár én azért többet kelesztettem.
Hozzávalók:
3 csésze liszt
1 csésze víz
5 dkg élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
2 evőkanál étolaj
1 teáskanál só
A csészém 2 decis volt. Egy csésze teljes kiőrlésű tönkölylisztet és 2 csésze finomlisztet összekevertem a sóval.
A kenyérsütő tartályába beleöntöttem a vizet, az olajat,  ráöntöttem a lisztet. Én egy teáskanál kristálycukrot is szórtam a liszt tetejére, majd erre morzsoltam a friss élesztőt, nekem csak 4 deka volt.  Dagasztó programot kapcsoltam, és fél órát hagytam kelni is. Majd  megformáztam, ovális jénai alját papírral kibéleltem, ebbe tettem a tésztát és letakarva 20 percig kelesztettem. Utána tettem sütőbe, amit 200 fokra gyorsfűtéssel előmelegítettem, és 35 percig alsó-felső sütéssel sütöttem (sütéshez levettem a jénai tetejét). Mikor lekapcsoltam a sütőt, a kenyeret vízzel átkentem és még 5 percre visszatettem. 
Kivéve ismét megmosdattam és konyharuhába csomagolva hűtöttem ki.
A kenyér szép lett, de kicsi, a kész kenyér súlya szűk 60 deka. Kettőnknek bőven elég.
Egy szelet zsíroskenyér
Mihelyt kihűlt, megszeltem, és kentem magamnak egy szelet mangalicazsíros kenyeret, amit kis sóval, kurkumaporral hintettem meg, valamint apróra vágott snidling és oregánólevél került rá.
Jólesett uzsonnára! De azért az élesztő nagyon kiérzett belőle. Ezt a kenyeret tényleg csak szükség esetén gyors megoldásnak ajánlom.

2014. szeptember 23., kedd

Bounty kehely

Bounty kehely

Csak valami egyszerű, gyors édességet akartam készíteni. Nem sokáig kellett keresgélnem, hogy megfelelő receptet találjak,  ITT.
Bounty kehely:
5 evőkanál kókuszreszelék
4 deci tej
1 deci tejszín
2 evőkanál cukor
1 tk vaníliaaroma
5 evőkanál búzadara (nálam szezámos zabkorpa)
fél csipet só
Tetejére:
5 deka étcsoki
5 deka durvára tört dió (nálam pirított fenyőmag)
Kezdtem előrakodni a hozzávalókat, és meglepődve tapasztaltam, hogy nincs itthon búzadara. Gyorsan rákerestem a neten, hogy mivel helyettesíthető?
Itt zabkorpát javasolnak helyette. Amit én a kamrámban találtam : Szezámpelyhes zabkorpa


Ahogy készítettem:
A tejet összeöntöttem a tejszínnel (zacskós habtejszín), belekevertem a kókuszreszeléket, a cukrot és a vaníliát, majd felforraltam. A tűzről félrehúzva beleadtam először 5 evőkanál szezámos zabkorpát, de nagyon híg volt, ezért még 3 evőkanállal belekevertem, hogy megfelelő legyen az állaga.
Lefedve hagytam duzzadni. Közben natúr kicsit megpirítottam a fenyőmagot. Fél tábla Tibi étcsokit 1 evőkanál tejszínnel felolvasztottam. A langyos krémet poharakba osztottam, ráöntöttem a csokoládét. A csoki eddigre kicsit besűrűsödött, nem borította be teljesen. Megszórtam fenyőmaggal, és tálalásig hűtőbe tettem.
Felirat hozzáadása
A férjemnek nem nagyon jött be, de én nagyon szerettem, így biztos hogy máskor is lesz.

2014. szeptember 21., vasárnap

Virslis kígyócskák kelt tésztából

Virslis kígyócskák
Szombaton ebédvendégeink voltak. A két unokám, meg az idősebb unokám barátnője, Luca.
Karfiol levest főztem, ezt követte a tepsiben sült sertéscsülök petrezselymes burgonyapürével.
A lányok úgy jóllaktak, hogy a virslis kígyócskákat csak később, az ebéd utáni sétát követően  tudták megkóstolni. De sikere volt, ízlett nekik.
A tésztája összetevőkben és mennyiségben is megegyezett  a Fenyő formájú kalácsom tésztájával.
A megkelt tésztát ketté osztottam, és az egyik felét 6 darabba vágtam, melyeket a virslik hosszúságától kicsit hosszabb téglalapokká nyújtottam. A lebőrözött virsliket hossában kettévágtam, és minden téglalapba fél virslit becsomagoltam. Megformáztam kígyónak, lekentem tojással és szemeknek egészborsot, nyelvnek aszalt gojibogyót tettem. Az új sütőmben 190 fokon 25 perc alatt sütöttem meg, alsó-felső sütéssel.(talán...még nem nagyon értek hozzá).
Egy orosz oldalon találtam valamikor régen egy képet, amelyen kígyó formájú kalácsok voltak.

Innen vettem a formázás ötletét. Sajnos anno csak a képet hoztam el recept nélkül. most eszembe jutott, hogy kép alapján megkeressem, és sikerült: Itt az eredeti recept. Fordítás után kiderült, hogy ez édes tészta, és banán a tölteléke. Úgy is megér egy próbát, felveszem az elkészítendők listájára.



A tészta másik feléből csak kifliket formáztam.  Ezekbe is tettem virslit., alá pedig mustárt kentem. A kígyóknál a mustár nem jutott eszembe, de azok is finomak voltak.
Virslis kiflik
A sok finomságért köszönetképpen Dorka unokám rajzolt nekem. Hát nem aranyos? :)
A család: apa, anya, Anna és Dorka
Részlet az udvarunkból


2014. szeptember 19., péntek

Nyertem a Szarvas kedvenc szilvás sütije 2014 receptversenyen

2. hely: Szakál Gáborné, Kalocsa - Szilvás kölespite

A fesztiválok országa vagyunk. Főleg nagyon népszerűek a gasztronómiai fesztiválok, amelyek egy adott táj vagy  település fő mezőgazdasági terménye, vagy hagyományos étele köré szerveződnek.
Nem sorolom fel, de a bodzától, a halon keresztül a kolbásznak, a kocsonyának, a boroknak, stb., stb, van fesztiválja. A mi közelünkben  a legjelentősebbek  Bajai Halfőző Fesztivál, a Fokhagymafesztivál Bátyán, és a Kalocsai Paprikafesztivál, mely ezen a hétvégén ketrül megrendezésre városunkban . Mi idő hiányában nemigen járunk el ezekre a rendezvényekre, legfeljebb egy-egy műsorszámot megnézni. Pedig mindenütt vannak játékok, receptversenyek, amelyek érdekelnének. Talán majd ha nyugdíjba megyünk, ilyesmire is lesz idő.
A Szarvasi Szilvanapok receptversenyére lehetett oline jelentkezni  hagyományőrző, egészségmegőrző és modern süti kategóriában.
Én mindegyikre küldtem receptet, melyek már a blogomon is megtalálhatóak.
Nagyon megörültem, hogy egyik receptemmel nyertem is.
A szervezők előre tudatták és meghívtak a díjátadóra:

"Örömmel tudatjuk, hogy a Szarvas kedvenc szilvás sütije 2014 versenyen az Ön által beküldött recept Modern kategória 2. helyezését érte el.
Gratulálunk!
A díjátadó és eredményhirdetés 2014. szeptember 14-én, vasárnap 11.00 órakor lesz Szarvason, a rendezvény Fesztiválszínpadánál, melyre szeretettel elvárjuk.
Amennyiben részt tudna venni személyesen is a rendezvényen, kérem, hozzon egy tálcányi süteményt (kóstoltatás címén) magával, melyet a közönség köreiben osztana szét. 
Nagyon köszönjük közreműködését!
Várom visszajelzését:"

Üdvözlettel: Décsei Mónika

A helyi újságban bővebben lehet olvasni a fesztiválról, meg a nyertesek névsora is benne van:

Modern kategória
1. hely: Nagyné Demcsák Andrea, Szarvas - Szilvás-vaníliás morzsa receptje
2. hely: Szakál Gáborné, Kalocsa - Szilvás kölespite
3. hely: Nagy Imréné, Sárvár - Dodó kedvenc szilvás sütije
Sajnos a díjátadóra nem tudtunk elmenni. Igazán sajnálom, szívesen vittem volna egy tányér szilvás kölespitét, amely nekünk is igen ízlett

Köszönöm a szervezőknek a verseny lehetőségét. És remélem, mások is kipróbálják ezt az egészséges sütit.


2014. szeptember 18., csütörtök

Teljes kiőrlésű kenyér

Teljes kiőrlésű kenyér

Most kezdem tetsztelni az új villanysütőmet. A  mazsolás fonottkalács  remekül megsült benne.
Ez alkalommal a kenyérsütéssel próbálkoztam.
A receptet Gizitől hoztam, és teljesen az ő útmutatásai szerint csináltam.

Teljes kiőrlésű kenyér

50 dkg teljes kiőrlésű liszt(nálam tönköly)
1 ek burgonyapehely
2 ek olaj
4 dl víz
3 mk só
1 tk cukor
1,5 dk élesztő(friss)
A kenyérsütő tartályába először az olajat, majd a vizet öntöttem bele. Erre került a burgonyapehellyel és a sóval összekevert liszt, ennek a tetejére szórtam a cukrot és rámorzsoltam az élesztőt. Dagasztó programra kapcsoltam a gépet, a dagasztás után pedig áttettem egy lisztezett tálba és letakarva 1 óra hosszat kelesztettem.
Miután megkelt, lisztezett deszkán megformáltam és egy sütőpapírral bélelt ovális jénai tálba tettem, ahol még lefedve újabb 30 percet kelt.
Ekkor a tetejét bevagdaltam, és megkentem vizes ecsettel. Rátettem a jénai fedőt, amelynek a belső felét szintén kikentem vízzel.
A sütőt előmelegítettem 270 fokra, mert a sütő használati utasítása ennyit ír. 8 percig ezen a hőmérsékleten sütöttem, majd levettem 200 fokra és így még 50 percig. Hogy légkeverés be volt-e kapcsolva, fogalmam sincs, még nem tanultam meg a jelzéseket, egyszerűen nincs időm hosszasan tanulmányozni. Utoljára pedig ismét Gizi útmutatása szerint jártam el: óvatosan levettem a jénai tetetjét, átkentem vízzel és még 5 percre visszadugtam, hogy szép pirosra süljön a teteje. De nálam nem lett piros, mert közben lekapcsoltam a sütőt, hogy a maradék hő elhasználódjon. Bár nem lett piros a teteje, azért rendesen átsült.
Nekünk finom volt.


2014. szeptember 16., kedd

Tejfölös csodasüti

Puncspudingos tejfölös csodasüti

Pudingos tejfölös szelet néven is fut ez a mutatós, finom sütemény a különböző receptes oldalakon.
Tészta hozzávalói:
40 deka liszt
1 kiskanál szódabikarbóna
2 evőkanál kakaópor
10 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
1  tojás
1-2 evőkanál tejföl

Krém hozzávalói:
fél liter tej
2 cs. vaníliás pudingpor (nálam puncspuding)
1 cs. vaníliás cukor
20 dkg kristálycukor
1 nagy és 1 kispohár tejföl 
A készítést tanácsos a krémmel kezdeni, mert amíg hűl, meggyúrhatjuk a tésztát. A sütés előtt 2-3 órával tüllkendőbe tettem a tejfölt  és tésztaszűrőben hagytam kicsit lecsepegni. (Igy kevéssé lesz savós, és sűrűbb lesz a krém.) A  fél liter tejben megfőzzük a 2 csomag pudingot a kétféle cukorral jó sűrű krémmé. Időnként megkevergetve kihűtjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és géppel símára keverjük.

A tésztához a szódabikarbónával elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval meggyúrjuk a tésztát. A tejfölt szükség szerint adjuk hozzá, hogy rendesen összeálljon (nálam 2 kanállal kellett). A tésztát nem kell pihentetni, azonnal nyújtható.
Kétfelé vágtam és 25x30-as tepsi méretéhez sütőpapíron  kinyújtottam egymás után a két lapot. Közben liszteztem, foldozgattam, ahogy az omlós tésztát szoktam. Egyik lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, ráöntöttem a krémet, és elsímáztam, majd betakartam a másik lappal. Máris mehetett az előmelegített sütőbe.
Ezt a süteményt általában 180 fokon 20-25 percig kell sütni, de nálam másként teljesít a sütő, ezért én200 fokon 45 percig sütöttem.
Néhány mozzanat a készítésről
Kihűlés után egy éjszakát hűtőben tartottam. ez idő idő alatt átpuhult, így könnyebb volt szeletelni. A tetejére porcukrot szitáltam. Mutatós is, finom is ez a süti, és még nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthető.
Persze, azért jó, ha ismerünk néhány fogást, hogyan kell az omlós tésztával bánni.
Adjunk hozzá szükséges mennyiségű folyadékot (jelen esetben tejfölt), hogy rendesen összeálljon, ne morzsálódjon a tészta. Nyújtani legközelebb úgy fogom, hogy a tepsi nagyságának megfelelő 2 db sütőpapíron kinyújtom egymás után mindkét lapot, és a sütőpapírral megfogva helyezem a tepsibe, illetve a krémre (most takarékoskodnom kellett a sütőpapírral, és nyújtófára tekerve kicsit nehezen boldogultam vele).
Több oldalon megnéztem ezt a sütit és Innen írtam ki a mennyiségeket, de figyelembe vettem, hogy másutt nemcsak vaníliás pudinggal készítették. Sőt, volt ahol gyümölcsöt is tettek a krémbe, azt hiszem legközelebb úgy is kipróbálom. 
Sajnos a fotóim nagyon rosszak lettek, a valóságban jobban nézett ki.

Vasárnap a Tanévníitó Istentisztelet után rendezett Szeretevendégségre vittük a Kalocsai Református Gyülekezetbe. Úgy láttam, rendesen fogyott, mások is szerették. Nekünk nagyon bejött.

2014. szeptember 15., hétfő

Sütés nélküli almatorta a SAD! 26.fordulóra

Sütés nélküli almatorta
A mostani SAD játéknak Pitelány a háziasszonya, aki "tortaszüret"-et rendelt el, vagyis tortákat kér termésekkel.
Már megkezdődött az almaszüret, kaptunk is egy nagy láda almát a Szabolcs megyében élő rokonoktól, így nálam most ezzel készült a torta.


Hozzávalók:
1 kg reszelt alma
15-20 db babapiskóta (nálam 23)
2 csomag vanília pudingpor
4,5 dl víz
3 ek. cukor (én barnacukrot használtam)
fél  citrom leve
1 tk őrölt fahéj
2 dl habtejszín (nálam 2,5 dl)
2 zacskó vaníliás pudingpor

A reszelt almát a cukorral, fahéjjal és 2 deci vízzel puhára pároljuk. 
A pudingporokat 2,5 deci vízzel símára keverjük, és amikor már jó az alma, ráöntjük és 1-2 perc alatt sűrűre főzzük. Végül belecsavarjuk a citromlét.
Közben egy 23 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát kirakunk babapiskótával. 
Nekem ekkora formához kevésnek bizonyult a babapiskótám - szám szerint 23 volt a húszdekás csomagban, de nem lett volna elég - ezért 21 centisre vettem a tortakarikát.
Az alsó sor babapiskótára ráöntöttem a forró krém felét, majd újabb réteg babapiskóta, amire a maradék krémet ráöntöttem, eligazgattam. Miután kihűlt, egy éjszakára hűtőbe tettem.
Csak másnap reggel tettem rá az 1 evőkanál porcukorral és 1 kiszacskó habfixálóval felvert tejszínhabot.
Így készült
A receptet PiciJuci cukrászdájából hoztam, a díszítést kivéve szinte teljesen úgy csináltam.
És egyúttal ez volt a névnapi tortám is.

Egy szelet
Nagyon finom volt, köszönöm Juci a receptet!

2014. szeptember 13., szombat

Lenmagos-szezámmagos sütemény

Lenmagos-szezámmagos masni
Az eredeti neve Lenmagos-szezámmagos masni, de nekem nem sikerült a masniforma.
Hozzávalók:
a tésztához:
12,5 dkg zabpehelyliszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál só
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál lenmagliszt
1 evőkanál tahini (pirított, őrölt szezámmag)
bő 1 dl víz
a kenéshez:
1 teáskanál lenmagliszt
2 evőkanál langyos víz
a szóráshoz:
kb. 5 dkg lenmag
kb. 5 dkg szezámmag
a tepsi kenéséhez:
kevés olaj vagy tisztán növényi eredetű margarin
1 kávéscsésze (70 ml) olaj
Először összekevertem a száraz anyagokat, majd apránként adagoltam bele a vizet meg az olajat, hogy lágy, de nem túl ragadós tésztává álljon össze. Bár nekem  nem volt teljesen egyértelmű, hogy a tésztához mennyi olaj kell, végül a 70 ml-t tettem bele, de vízből nem kellett az 1 deci. Nagyon nehezen kezelhető volt számomra ez a tészta, a nyújtását két sütőpapír között sikerült megoldanom. 3-4 mm vastagságúra elnyújtottam, félarasznyi széles téglalapokat vágtam belőle, ezeket bekentem ecsettel a lenmaglisztes keverékkel, majd sűrűn megszórtam egész lenmaggal, amit a tenyeremmel jól bele is nyomkodtam a tésztába. Aztán a sütőpapírral átfordítottam, a másik oldalát is megkentem, és szezámmaggal szórtam be, ugyancsak jól belenyomkodtam.
Keresztirányban másfél centis csíkokra vágtam fel, középen megcsavartam, ettől lesz egyik felén lenmag, másikon szezámmag. De nekem nem sikerült a csavarás, mert elszakadt a tészta, úgy kellett összenyomkodnom. Ezért nem is lett olyan mutatós.  Mennyiségre is csak egy tepsivel lett, pedig az eredeti recept a Kifőztük gasztromagazinban két nagy tepsivel írja ebből a tésztamennyiségből.
A sütést 180 fokon 20 percig javasolják, de mindenki maga ismeri a sütőjét. Akkor jó, ha már pirul a teteje.  Én a régi sütőmben 200 fokon 30 percig sütöttem alsó-felső lángon.
Megköszönöm a receptet a Kifőztük magazinnak, és bár az enyém kevésbé szép lett, kárpótolt bennünket, hogy nagyon finom volt. Egykettőre végére jártunk!


2014. szeptember 12., péntek

Fonott mazsolás kalács

Mazsolás kalács

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 1 db L-es tojás + 2 evőkanál tej villával felverve
  • 1 csomag instant élesztő (7 g-os)
  • 8 dkg lágy vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 kis citrom reszelt héja
  • kb. 2-2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg mazsola
  • Valamint:
  • 1 teáskanál porcukor
  • 2 teáskanál víz
Hagyományos módon is dagasztható, de én a kenyérsütő géppel csináltam.
A szokásos módon a kenyérsütő tartályába tettem a hozzávalókat a mazsola kivételével(alulra a folyékony, majd a liszt, tetejére morzsolva 2,5 deka friss élesztő), majd dagasztó-kelesztő programot kapcsoltam. Az olvasztott vajat a sípszó után adtam hozzá. Mikor megkelt a tészta kivettem és belegyúrtam az alaposan megmosott, lecsöpögtetett, lisztbe forgatott mazsolát, majd két egyforma részre vágtam, és kézzel hosszú rúddá kisodortam mindkettőt. Először kereszt formában egymásra fektettem, majd felváltva két-két ágát egymáson áthajtva megfontam. Sütőpapírral bélelt tepsiben 20 percig letakarva kelesztettem, majd tojással lekentem
Előmelegített sütőben sütöttem - most először próbáltam ki az új villanysütőmet, a kezelési útmutató szerint a sütő középső rácsára tettem a tepsit és 170-090 fokra állítottam a hőmérsékletet, az időt pedig 30 percre. Alsó-felső sütést is alkalmaztam, és még 5 percig  bent hagytam, miután lekapcsolt.
Mihelyt kivettem, azon forrón lekentem a porcukor és víz keverékével és a tepsiben hagytam kihűlni.
Néhány mozzanat a készítésről
Míg hűlt, kicsit összeesett. Ez olyankor szokott történni, ha kissé lágy a tésztája. Legközelebb  csak 2 deci tejet teszek bele, most 2,5 -tel készült.A receptet a Mindmegette oldalán találtam, köszönöm  Gaby53-nak!
Nagyon finom volt a kalács! Éppen megfelelően édes, gyenge. Mi kolbászos lencseleves után második fogásnak ettük, de tízóraira vagy uzsonnára tea mellé is kiváló.




2014. szeptember 11., csütörtök

Csokis mazsolás muffin

Fehércsokis mazsolás ostyás muffin

Dorka unokám már belépett az iskolások táborába. Nálunk volt, míg anyukája az első szülői értekezletre ment. Számítottam rá, hogy ismét muffint akar sütni, mint az utóbbi időben szinte mindig, ezért már előre  körülnéztem a spájzban, hűtőben  hozzávalók után, így kerestem receptet.
Egy csokoládés muffin receptet választottam, amit kis átalakítással elkészítettünk.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
3 ek kakaópor 
15 dkg cukor
10 dkg margarin
2 tojás
1 tk szódabikarbóna 
1 tk sütőpor 
5 dkg csoki
5 dkg mazsola 
1,5 dl natúr joghurt
1 dl szőlőlé
 kevés rum 
A liszt fele rétes, fele finomliszt volt. Margarin helyett vajat használtam, 3 deka fehércsokim volt itthon, és még ostyalapot tördeltem egész apróra, rumot pedig egyáltalán nem tettem bele.
A cukrot és a tojásokat Dorka fakanállal kézzel alaposan kikeverte. Később adtam hozzá a natúr joghurtot meg az olvasztott vajat. A lisztet, kakaóport, sütőport,szódabikarbónát szárazon összekevertem és részletekben adtam a masszához, a kislány pedig óvatosan keverte. Utoljára a szőlőlét is beleöntöttük - magam eltette cukor nélküli feketeszőlő levét - majd az apróra összevágott fehércsokit, a jól megmosott mazsolát és az apróra tördelt 2 dekányi ostyát kevertük bele.
Háromnegyed részig töltöttük a szilikon muffinformákat, nálam 16 lett, és már mehettek is a sütőbe.
Bíró Viktória, akitől a receptet hoztam(köszönöm neki!), sütéshez 180 fok, 25 percet ajánl, de nálam 200 fokon 40 perc alatt sültek meg. Sütőfüggő!
Dorka  nehezen tudta kivárni, míg langyosra, ehetőre hűltek.
Nagyon-nagyon elégedett volt vele, isteni finomnak találta! Ami persze nem véletlen, hiszen a "keverés" nagyban hozzájárult a végső sikerhez! :)


2014. szeptember 6., szombat

Születésnapi vaníliás-csokoládés torta

vaníliás-csokoláés torta
Menyem nagymamáját a 85. születésnapján ezzel a tortával köszöntöttem.
Piskótája ugyanaz, mint Dorka unokám tavalyi névnapi Süni akakú tortájának.

Piskóta hozzávalói:
5 db tojás
5 evőkanál víz
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
2 kávéskanál sütőpor
A tojásfehérjéket a vízzel együtt kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a tojássárgákat, a cukrot és a sütőporral elkevert lisztet. Most 23 centis kerek formában sütöttem 180 fokon alsó-felső lángon kb. 50 percig.
Elég lenne 160 fok, de az én sütőmmásként működik. (Be van szerelve az új Bosch tűzhelyem, de egyelőre még nem használom, mert túl bonyolultnak tűnik, nekem meg nincs időm a tanulmányozására. Még mindig tart nálunk a befőzés meg a ládázás, most tököt rakok el, jövő héten meg homoktövist).
A krém receptjét Kiskuktától hoztam.
6 tojássárgája
1 egész tojás
10 csapott evőkanál cukor
25 deka vaj
A  tojást kihabosítottam az aprószemű kristálycukorral - én vaníliát is tettem bele - majd vízgőz fölött állandó kevergetéssel felfőztem. Hideg vízben  lehűtöttem és a szobahőmérsékletűvajhoz kanalanként hozzákevertem.
a három lapra vágott piskótát két helyen ezzel kentem meg, minden réteg krémet megdobáltam magozott rumos meggyel. Éjszakára hűtőbe tettem és a külsejét reggel fejeztem be.
Külsejére krém:
10 deka vaj
1 ekporcukor
1 ek natúr kakaópor
Ezeket jól kikevertem és kívülről körbekentem vele a tortát. Kicsit hűtöttem, majd csokimázzal leöntöttem.
Csokimáz:
10 deka  75%-os étcsoki
1 ek étolaj
A csokimázhoz kis edénybe tördeltem a csokit , beleadtam az olajat és mérsékelt tűzön állandóan kevergetve - időnként lehúzva felolvasztottam.
Az orchidea dekoráció M@rti munkája, még régebben kaptam tőle ajándékba.Fotózáshoz kivittem a tortát a teraszra, ahol rögtön rácsöppent 2 csepp víz a tetőről, sajnos ez szépséghiba lett.
Meglepetés ebédet rendezett a család a nagymamának, aki a márciusi combnyaktörése óta még nem épült fel teljesen, ugyanis ismét műtétre vár. Nagyon meghatódott, a tortának is nagyon örült.
Az ünnepelt a tortával


A születésnapi ebéd nagyon jól sikerült és a torta is nagyon finom volt.




2014. szeptember 3., szerda

Gyors torta születésnapra

Bagoly torta

Anna unokám szülinapja augusztus végén van.  Nekem ez idő tájt nagyon sok a dolgom, főleg amióta van befőzőautomatám. Most is egész héten paradicsom és szilva "variációk" készültek, meg még főtt kukoricát is tettem (azt a fagyóba), de ünnepi tortát azért  sütöttem, bár csak egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthetőt.
Hat tojásból kakaós piskótát sütöttem, a krémhez pedig 8 deci tejben 1 zacskó csoki meg 1 zacskó tejkaramella pudingport (ezek voltak itthon) megfőztem 8 ek cukorral. Húsz deka vajat kikevertem magában és kanalanként hozzádolgoztam a kihűlt pudingot. A 3 lapba vágott piskótát ezzel a krémmel töltöttem, és kívülről is ezzel vontam be. A krémre magozott meggybefőttet is szórtam.
Bőségesen került bele meggy
Mivel Anna nagyon szereti a baglyokat (most divatos ez a madár), szívószálas színes cukordrazséval rajzoltam baglyot a torta tetejére - rózsaszínű meg sárga volt itthon. Szemgolyóknak félbevágtam egy szőlőszemet.
Nem valami dekoratív, hezitáltam is, hogy megmutassam-e, de most ennyire futotta az időmből meg az erőmből. 
Nagyon finom volt, mindenki megdícsérte.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...