Összes oldalmegjelenítés

2014. augusztus 25., hétfő

Hot dog

Hot dog házilag
hot dog egy virsliből és úgynevezett hot dog kifliből álló, melegen felszolgált étel. A főtt virslit puha, félbevágott hot dog kiflibe helyezik és általában mustárt tesznek a tetejére. Mustár helyett sokféle szószt (majonézketchupcsiliszósz) vagy felvágott zöldségeket, savanyúságot is tehetnek a virsli mellé a kiflibe. Ez a meghatározás a Wikipédiáról származik.
Otthon is készíthető hot dog, a leírt módon is, hogy megsütjük hozzá a kiflit és utólag tesszük bele a főtt virslit.
De célszerűbb az a változat, amikor a nyers tésztába helyezzük a nyers virslit és együtt sütjük.
Én ez utóbbit készítettem, a Lilla oldalán talált recept alapján.
Hozzávalók:
150 gr szénhidrát csökkentett liszt,
150 gr tk. rozsliszt,
150-200 ml víz,
1 szárított élesztő,
1 tk. himalája só,
1 tojás
1 csipet cukor (elhagyható)

Töltelék: 
mustár,
ketchup,
3 db hosszabb virsli

A különféle maradék lisztjeimet el akartam használni, de az összetétel nem éppen ilyen lett.A szénhidrát csökkentett lisztem csak 120 gramm volt, ehhez 150 gramm fehér rozslisztet tettem, a többi finomliszt lett. az élesztő kis tasak porélesztő, nálam 10 grammos. 200 ml langyos vízzel dolgoztam, és tettem 1 teáskanál cukrot is a tésztába, amit csak fakanállal dagasztottam meg, kb. 6-8 perc alatt. Letakarva jó félórát kelesztettem, majd lisztezett deszkán kinyűjtottam, először a lehéjazott félbevágott virslik hosszához mérve. az utolsó két virslit nem vágtam félbe, hanem egyben hagytam. A tésztát dijoni mustárral kentem meg, és a feltekert hot dogokat sütés előtt lekentem tojással.
Én 220 fokra melegítettem elő a sütőt, és alsó-felső lángon 35 perc alatt sültek meg. Mikor kivettem, mindegyiket lekentem sós hideg vízzel.
Már sütéskor is nagyon kellemes volt az illata, alig vártam, hogy megkóstolhassam.
Mire a férjem hazaért az uszodából, én már meg is reggeliztem. :)

Nagyon finom volt, köszönöm Lillának a receptet!

2014. augusztus 24., vasárnap

Szilvás joghurtos pite - clafoutis

Szilvás joghurtos pite
A tejespite mintájára készül ez a pite, csak natúr joghurttal. Másnéven clafoutis, egy francia eredetű nyári pite, ami eredetileg magozatlan feketecseresznyével van kirakva,
Nálunk még mindig a szilva a "főszereplő" gyümölcs, ezért ezzel készült.
Hozzávalók:
150 g liszt 
1 tk. sütőpor 
100 g nádcukor 
2 dl natúr joghurt 
120 g puha vaj 
1 kezeletlen citrom héja 
1 tojás 
kb. 200 g magozott meggy/szeder/málna/stb - szilva
A nádcukorral kikevertem a tojást habosra, majd tovább kevertem a szobahőmérsékletű lágy vajjal, majd a joghurttal. 
A lisztbe szárazon belekevertema sütőport meg a lereszelt citromhéjat és beleszitáltam a tojásos masszába, amit egy 26 cm átmérőjű szilikon formába öntöttem.(Ha nem szilikonos a sütőforma, akkor ki kell vajazni, lisztezni.) A félbevágott magozott szilvákat a tetejére raktam héjukkal felfelé. Nem mértem a gyümölcsöt, de több volt, mint 20 deka.
Javasolt sütés 175 fokon 30.35 perc, de az én sütőmben 200 fokon alsó-felső lángon 45 perc alatt sült meg. Akkor jó, ha a külseje szép aranybarnára sül. Én az utolsó 5 percben meghintettem a tetejét barnacukorral, ami rákaramellizálódott.




A receptet Itt találtam, köszönöm Ötvös Zsuzsinak!

2014. augusztus 22., péntek

Szilvadli

Szilvadli

  • 1 kg magozott szilva
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 tojás
  • 14 dkg darált dió
  • 15 dkg vaj

  • A szilvát megmossuk és szétdaraboljuk, majd félretesszük. Egy keverőtálba a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vanilincukorral. Hozzáadjuk a langyosra melegített vajat, a tejfölt, az alaposan lemosott-szárazra törölt, majd lereszelt citrom héját, amit fakanállal alaposan elkeverünk. A kétféle lisztet összedolgozzuk egy másik tálban a sütőporral és a darált dióval, majd csomómentesre keverjük a tojásos masszával. A tojások fehérjét kemény habbá verjük (géppel), amit szintén beledolgozunk a tésztába. A kizsírozott-kilisztezett magas falú tepsibe egyenletesen elterítjük a tésztát, majd a szilvát a héjával lefelé ráhelyezzük. Előmelegített sütőben, alacsonyabb hőfokon tűpróbáig sütjük.
    A receptet Itt találtam. Teljesen így csináltam.  Magasfalú 35x28 cm-es tepsiben sütöttem 180 fokon alsó-felső lánggal 1 óra hosszat. Tűpróbát végeztem. (Mindenki maga ismeri a saját sütőjét.)
    Langyosan sikerült deszkára borítanom, és egészben tálcára. Felszeletelve fahéjas porcukorral meghintve kellett volna asztalra tenni, de nálunk nem mindeki szereti a fahéjat,  többen semmit nem hintettünk a tetejére, így volt éppen jó.

    Megköszönöm Kiss Imréné Magdinak a receptet. Figyelembe vettem Magdi ajánlását, hogy soknak találta a lisztet, amitől kissé sűrű lett a tésztája.  Ezért én 5 dekával kevesebb liszttel készítettem, és megfelelő laza szerkezetű tésztát kaptam, ami szépen feljött.


    2014. augusztus 21., csütörtök

    Áfonyás túrótorta

    Áfonyás túrótorta
    Tészta hozzávalói:
    4 db tojás
    12,5 dkg porcukor
    10 dkg liszt
    1-2 ek mák (egész)
    2 ek forró víz
    1 tk vaníliaaroma
    Krém hozzávalói:
    25 dkg ricotta (v. túró)
    15 dkg áfonya(nálam még +5 deka)
    1 ek barna cukor)
    porcukor (ízlés szerint
    2 cs vaníliás cukor
    1 citrom reszelt héja
    1/2 citrom leve
    2 dl habtejszín (v. Hulala)
    10 g porzselatin
    0,5 dl víz
    Csokoládés ganache:
    12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
    1,5 dl habtejszín (v. Hulala)
    Elkészítés:
    Előszőr szárazon megpörköltem a mákot, és kihűtöttem.
    A porcukrot a tojásokkal habosra kevertem, míg háromszorosra nőtt a térfogata.Beleadtam a vaníliaaromát, a mákot, kanalanként a forró vizet, közben állandóan kevertem.Végül beleszitáltam a lisztet és fakanállal óvatosan összeforgattam (sütőpor nem kell bele).
    Sütőpapírral bélelt gáztepsibe símítottam a masszát, majd 160 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 20 percig sütöttem. Kivéve lisztezett sütőpapírra borítottam, az aljáról lehúztam a sütőpapírt és nyirkos konyharuhával letakarva hagytam teljesen kihűlni.
    Míg hűlt, elkészítettem a krémet.
    Az áfonyát kislábosba tettem 1 evőkanál barna nádcukorral, majd kislángon egyszer kétszer megkeverve óvatosan megpároltam, és hagytam teljesen kihűlni.
    Egy 25 dekás csészés félzsíros túrót kikevertem 1 cs.vaníliás és 2 ek. porcukorral, beletettem a reszelt citromhéjat és a citromlevet is. Utoljára hozzákevertem az áfonyát. Mivel géppel kevertem, az áfonya összetört, megszínezte a krémet.
    A fél deci vizet mikróban felforraltam, ráöntöttem a porzselatinra és kevergettem, míg a zselatin teljesen feloldódott és langyosra hűlt. Ekkor hozzákevertem az áfonyás krémhez.
    Egy zacskó állati tejszínt (2,5 dl) 1 ek porcukorral felvertem és a túrós krémhez adtam. A kész krémet kis időre hűtőbe tettem, majd összeállítottam a tortát.
    A kihűlt tortalapot középen kettévágtam széltében. Egyik lapra rákentem a krém felét, majd megszórtam áfonyaszemekkel és erre kentem a többi krémet, egy keveset a tetejére is. Hűtőbe tettem.

    A ganázshoz a tejszínt felforrósítottam, de nem forraltam fel. Ráőntöttem az apróra tördelt csokoládéra (nálam fele ét, fele tej) és kevergettem kihűlésig.
    Ráöntöttem a tortára, de mivel hígnak találtam, csak felét. Ez egy önterülő öntet, az oldalán lefolyva a tálcára is ráfolyt, ezért hogy "megfogjam", mandulaforgáccsal körberaktam az oldalát. a mandulát először kicsit megpirítottam.
    A készítés fázisai
    A receptet Gizitől hoztam, minimális eltéréssel úgy csináltam, ahogy ő, bár nem kerekre, hanem szögletesre. Így nem lett "esedék", kb.20x15 cm-es volt a kész torta. Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, sikere volt a tortának! Vendégek is ettek belőle, és nagyon megdícsérték.


    Sajnos nagyon rossz fotókat sikerült készíteni.

    2014. augusztus 16., szombat

    Az idei első szilvalekvár

    Elkészült az idei év első szilvalekvárja. Idén hamarabb érik minden, így már elkezdtem a szilvalekvár főzését a sütöben, ahogy máskor is szoktam. Még legalább kétszer főzök, elég sok szilvánk termett, folyamatosan érik.
    Nagyon jól sikerült amit tegnap főztem, jó kemény lett. Ez volt ma a reggelim.

    Mielőtt betettem a lekvárt, ezt a fahéjas meg kakaós csigákat kisütöttem. A csíkos kifli tésztáját készítettem el kakaó nélkül, a formázást pedig szív alakúra vettem.
    Fahéjas és kakaós szívek

    2014. augusztus 15., péntek

    "Eredeti" TúróRudi muffin a 18. Blogkóstolóra

    TúróRudi muffin
    Vöröskaktusz a háziasszonya a 18. Blogkóstolónak. Vea blogját sorsolta nekem, aminek nagyon örülök, mert sok csábító finomság található nála minden gasztro "műfajban". Én most mégis első pillantásra kiválasztottam ezt a muffint - éppen látogatóba készültem valahova, ahol mindig nagyra értékelik a konyhai ténykedésem. De az idővel állandóan versenyt futok, tehát most is valami gyorsan elkészíthet egyszerű, de finom süteményt kerestem.
    Íme, ezt találtam: Az "eredeti" TúróRudi muffin.
    (Azért "eredeti", mert, valódi TúróRudival vannak bélelve).

    Hozzávalók:
    25 dkg liszt
    2 evőkanál kakaópor
    1 kiskanál szódabikarbóna
    1 kiskanál sütőpor
    1 db tojás
    15 dkg kristálycukor
    2 cs. Vaníliás cukor
    1 dl étolaj
    3,5 dl natúr joghurt
    4 db óriás Túró Rudi
    Egy edényben az első négy hozzávalót szárazon összekevertem. Másik edényben kikeveretm a nedves hozzávalókat, majd a kettőt összevegyítettem, és szilikon muffinformákba 3/4 részig töltve elosztottam. Nekem 18 db -ba jutott.
    Ezután minden Túrórudit négybe vágtam, és minden muffinforma közepébe a masszába egy darabot belenyomtam. A sütőt már előzőleg előmelegítettem jó forróra (nálam 220 fokra) és alsó-felső lángon 35 perc alatt megsütöttem. A formában hűtöttem langyosra őket, majd  muffinpapírba helyeztem. Porcukorral megszórható.
    Készítés fázisai
    Jó választás volt, nagyon ízlett mindenkinek (otthon is hagytam belőle, hogy mi is megkóstolhassuk)!
    Az unokáim máris a következő adagot kérték.
    Köszönöm Veának a receptet, vöröskaktusznak pedig a játék lebonyolítását!

    2014. augusztus 12., kedd

    Pöfeteg kekszek tombolaajándéknak

    Kekszek  becsomagolva
    Negyedik alkalommal rendezték meg  szombaton a Szelidi-tó futást, amelyen az első három alkalommal én is részt vettem, de az idén sajnos rendetlenkedett a derekam, ezért nem mertem nevezni.
    Tombolaajándékot azonban készítettem, mégpedig a családban nagy sikernek örvendő pöfeteg kekszekből a Kakaós pöfeteg, valamint a citromos-kókuszos keksz narancshéjjal készült változatából sütöttem egy-egy adagot.
    Dorka unokám segített, ezért néhányat kihagytam a csomagból, hogy megkóstolhassa ő is munkánk eredményét.

    A kekszek finomak voltak, nekem a narancshéjjal készült még jobban ízlett, mint a citromos. Nem tudom, ki nyerte, de remélem örült neki.
    A verseny egyébként nagyon jól sikerült, akit érdekel, bővebben is olvashat róla.

    A fiam a futáson (fekete mezben)

    2014. augusztus 4., hétfő

    Augusztusi diópálinka

    Augusztusi diópálinka
    Diópálinka házilag - ezen a címen találtam ezt a receptet, bár én inkább a likőr kategóriába sorolnám.
    A cikk időlegessége abban rejlik, hogy zöld dió kell a recept elkészítéséhez.
    Ötliteres befőttesüveg aljára július 20-tól augusztus 20-ig szedhető zöld dióthelyezzünk (a korábbiból 25 a későbbiből 20 félbevágott szemet). Kb. 3,5 liter pálinka fér az üvegbe: literenként ízlés szerint 20-25 dkg kristálycukrot a dióra szórunk, egy evőkanál szegfűszeget, két evőkanál ánizsmagot (ha van négy öt darab csillagánizst), 3 dl fekete kávét, 2-3 rúd vaníliát (vagy ugyanennyi csomag vaníliás cukrot) hozzáadunk, majd felöntjük bármilyen olcsó pálinkával (a törköly és barack pálinka kivételével bármilyen pálinka megfelel).
    Kistányérral lefedjük. Két hétig napon, és legalább még két hétig konyhában, kamrában érleljük. Leszűrjük, majd üvegekbe töltjük.
    Mindent így csináltam, ahogy Martina recept írója javasolja.
    Mivel apróbb szemű a dió, ezért 25 -öt használtam. Már csontos a héja a zöld burok alatt, ezért nagykést ráillesztettem a diószemre, majd húsklopfolóval ráütöttem, így vágtam ketté.
    Cukrot 40 dekát használtam összesen, nem akartam, hogy túl édes legyen. A vaníliarudakat elsőbb ketté vágtam, majd feldaraboltam. A csillagánizs kimaradt. A három deci feketekávéba már nem tettem cukrot, és 3 liter szilva pálinkával öntöttem fel az 5 literes üveget. Még fél liter fért volna, de ennyi volt. Kistányérral a tetején a teraszon napozik, majd 2 hét múlva beviszem a konyhába, 1 hónap múlva pedig le lehet szűrni.
    Szűrés után majd beszámolok róla, addig én is kíváncsian várom, mi lesz e kotyvaszból? :)
    Így készült
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    Leszűrtem és megkóstoltuk. Kellemesen kesernyés, finom! Még érlelem karácsonyig


    2014. augusztus 2., szombat

    Citromos-kókuszos pöfeteg keksz

    Citromos-kókuszos pöfeteg keksz
    Már van a blogomon kétféle pöfeteg keksz, egy csokoládés, meg egy kakaós, most tehát citromosat készítettem. A receptek hasonlóak, de azért mindegyiknél van egy kis eltérés.
    Citromos-kókuszos pöfeteg keksz
    Hozzávalók:
    6 deka margarin (szobahőmérsékletű)
    15 deka cukor
    24 deka liszt
    2 tk sütőpor
    csipet só
    1 citrom lereszelt héja
    2 tojás
    9 deka kókuszreszelék
    3 ek porcukor a forgatáshoz
    A margarint a cukorral kikevertem, majd tovább kevertem a tojásokkal.
    A lisztbe belevegyítettem a sütőport, sót, a reszelt citromhéjat meg a kókuszreszeléket, és fokozatosan hozzákevertem a tojásos margarinhoz. Egy kissé lágy tésztát kaptam, amit egy órára hűtőbe tettem. 
    Diónyi gombócokat formáztam, amiket sütőpapíros tepsibe sorakoztattam, egymástól kissé távolabb. Kétszáz fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 25 perc alatt megsütöttem. Más sütőben másképp sülhet, eredetileg 180 fokon 20 perc elég neki, de az én sütőm már régi. Sülés közben megrepedeztek.
    26 darab lett ebből a tészta mennyiségből
    Van, aki úgy szereti ezt a fajta kekszet, hogy a külsejét gyorsan süti, a belsejét pedig lágyra hagyja.
    Én szeretem a belsejét is megsütni, amint látszik is a félbeharapott kekszen.
    Finom volt!
    Ez a recept több helyen megtalálható a neten, de én Évánál találtam, köszönöm neki! Éva írta, hogy kevesebb cukorral készítette, azt hiszem, legközelebb én is csak 10 dekát teszek, nekem kicsit édes volt.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...