Összes oldalmegjelenítés

2014. július 28., hétfő

Mascarponekrémes csokitorta

Mascarponekrémes csokitorta
Júliusban hat ünnepünk van, születés és névnapok, házassági évforduló. Más években minden alkalomra külön tortát csináltam, de az idén a ház külső-belső felújítása sok fáradságos munkával jár a szokásos teendők mellett, így kevesebbet ünneplünk és kevesebb "édességet" eszünk. Ami talán nem is baj, főleg ilyenkor nyáron, gyümölcsszezonban.
Most is csak egy közös tortát készítettem a névnaposoknak, azt is az egyszerűbb fajtából.
Sütöttem egy vizes piskótát, majd házilag készített mascarponéból, margarinból, tejszínből és csokiból készült krémmel kentem be kívü-belül.
Mascarponés csokikrém:
40 deka mascarpone krém
20 deka margarin
10 deka étcsokoládé
10 deka porcukor
2,5 deci habtejszín
1 zacskó zselatinfix
A margarint, a porcukrot és az összetördelt csokoládét gőz fölött felolvasztottam. A jól lehűtött tejszínt kissé felvertem, majd a zselatinfixet hozzáadva tovább vertem kemény habbá. Azután a habverő legkisebb fokozatán keverve többszörre hozzáadtam a mascarponét, majd beleöntöttem a csokis masszát és alaposan felhabosítottam.
A három lapba vágott piskótát ezzel a krémmel töltöttem és a külsejét is ezzel vontam be.
Cukordarával díszítettem.
A krém receptjét Itt találtam. Örülök neki, mert egyszerűen, gyorsan elkészíthető finom krém, bár én kicsit módosítottam rajta (2 evőkanál Baileys likőr kellett volna még bele, de az nincs itthon, és 2 kanálért nem vettem egy egész üveggel, inkább kihagytam).

A torta finom volt, ez a darabka maradt mára, talán azért, mert nem volt jelen teljes létszámmal az ebédnél a család.

2014. július 25., péntek

Ribizlis muffin

Ribizlis muffin
Mostanában elég gyakran nálunk vannak a lányok (unokáim). Egy-két éve a nagyobbik volt "sütési lázban", most meg a hatéves Dorka. Tegnap is azzal jött be, hogy : "ugye sütünk muffint"?
Sütünk, sütünk, ha találunk hozzávalókat!
Gyümölcs ribizli volt, találtam kefírt, margarint - ehhez kerestem receptet. Ribizlis muffin már van a blogomon más hozzávalókkal. Most így készült:

Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg cukor

1 db tojás
10 dkg margarin
1 csomag sütőpor
20 dkg ribizli
1 dl kefir

A lisztbe belekevertem a sütőport. A tojást meg a kristálycukrot egy tálba tettem és Dorka kezébe fakanalat adtam, hogy keverje ki. Tíz másodpercenként megkérdezte, hogy jó lesz-e már, de meg kellett tanulnia, hogy a finomságokért meg kell dolgozni, és tovább kevertettem, míg elolvadt a cukor. Akkorhozzáadtam a szobahőmérsékletű lágy margarint, és kis pihen után újra keverhette a lányka. Később a kefír is belekerült.
Én közben a ribizlit leszáraztam, megmostam, kicsit villával megnyomkodtam, így maradtak benne egész szemek is.
A tojásos masszába belekevertem a sütőporos lisztet, a ribizlit, és szilikon muffinformákba kanalaztam a masszát. Szigorúan felügyelte Dorka, nehogy sok, vagy kevés kerüljön egy-egy formába.
16 darab lett ebből az adagból
Kétszáz fokra melegítettem elő a sütőt, és alsó-felső lángon 35 perc alatt sültek meg. Dorka ötpercenként rákérdezett, hogy megsült-e már. Amikor kisültek és kiszedtük a formákból, még annyit kellett várni kóstolás előtt, hogy legalább langyosra elhűljön. Így is a kezdéstől számított 1 órán belül már ehettük a finom muffint!

Köszönöm Dorkának a segítséget,  Évinek pedig a receptet!


2014. július 21., hétfő

Marcipános tallér

Marcipános tallérok
Marcipános tallér:
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt 
12 dkg porcukor 
2 dkg kakaópor
2 tojás sárgája
25 dkg vaj
Fél üveg mogyorókrém
Kb. 1 dl sűrű lekvár
20 dkg marcipán
A lisztet, porcukrot, kakaóport szárazon összekeverjük és elmorzsoljuk a vajjal, majd a két tojássárgájával összegyúrjuk. Pihentetés nélkül azonnal elnyújtjuk lisztezett deszkán 3 mm vastagra. Kerek formákat szaggatunk belőle 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, majd ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokosra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütjük. 
Én a sütőmet ismerve 220 fokon, alsó-felső lángon 15 percig sütöttem.
Miután kihűltek, mogyorókrémmel összeragasztjuk kettesével.
No, én itt eltévesztettem a dolgot, mert figyelmetlenségből mogyoróvajjal ragasztottam őket össze. Már mindegyik kész volt, amikor ez bevillant nálam. Ezért hát megkóstoltam, hogy érdemes-e tovább dolgozni vele?
Igen, különleges, de nagyon élvezhető ízvilága volt, így hát folytattam a lekvárral. Én sűrű szilvalekvárral kentem meg mindegyiknek a tetejét.
A marcipánt elnyújtottam vékonyra(1-2 mm)és ugyanazzal a pogácsaszaggatóval köröket vágtam ki belőle, melyeket a lekvárréteg tetejére ragasztottam. Előtte egy műanyag eszközzek kicsit "megszúrkáltam", hogy mintát adjak neki.
Fázisok
Mikor elkészült, egy órát vártam vele, hogy összeérjenek az ízek, aztán megkóstoltam. Nagyon finomnak találtam, így el mertem vinni a horgászatra.
Császártöltésen voltunk a halastavaknál a hétvégén, ahol a fiúk horgásztak, a lányok dolga a sütés-főzés, no meg a beszélgetés.
Bográcsban főtt a vaddisznópörkölt ebédre, vacsorára  tárcsán  pácolt csirkecombokat meg zöldségeket  sütöttünk. A süteményeket ki-ki otthonról hozta.


Nem vallottam szégyent vele, elfogyott.
A receptet a Tetovált lánytól hoztam, köszönöm Ági!
A ponty, amit a férjem fogott

2014. július 19., szombat

Cukkini tócsni sütőben

Cukkini tócsni sütőben sütve

Cukkini tócsni sütőben
Hozzávalók:
30 dkg reszelt cukkini
30 dkg reszelt krumpli
2 db tojás
4-5 ek. liszt
2 gerezd fokhagyma
tetejére szalonna /vagy kolbász, sonka/(nálam reszelt sajt)
só, bors
tejföl
A cukkinit és a krumplit nagy lyukú reszelővel lereszeljük, alaposan lesózzuk, és 15 percet állni hagyjuk. A sütőt 200 fokra melegítjük. A lereszelt zöldségeket alaposan kinyomkodjuk, a levet nem fogjuk felhasználni. Hozzákeverjük a tojást, a fokhagymát és apránként a lisztet. Állaga akkor jó, ha nincsenek lisztcsomók, és egy palacsintatésztánál sűrűbb tészta vonja be a zöldségeket.Én Külön összekevertem a tojást,őrölt borsot, lisztet, és összeforgattam a reszelt zöldségekkel. Egy 20x30-as tepsit kikentem mangalicazsírral, megszórtam morzsával, és ebbe terítettem el a massszát. Tetejére sajtot reszeltem, majd 220 fokosra előmelegített sütőben 25 percig fólia alatt, majd 20 percig fólia nélkül felső lángon sütöttem. Tálaláskor fokagymás tejföllel megkentem a tetejét.

A receptet  Itt  találtam, kicsit módosítottam rajta. Nagyon bevált ez a tepsis zöldség, örülök neki, és köszönöm!
Én ebédre második fogásnak készítettem, de gyors vacsora is lehet, vagy uzsonna.

2014. július 17., csütörtök

Narancsos gyümölcskenyér

Narancsos gyümölcskenyér
Megláttam Zsuzsánál ezt a gyümölcskenyeret és már indultam is a konyhába elkészíteni.
Hozzávalók:
 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- fél tk só
- 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
A tojásokat a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a szobahőmérsékletű lágy vajat, a narancs lereszelt héját és levét. Külön edényben előzőleg már belekevertem a lisztbe a sütport és a sót, ezt most összekevertem a tojásos masszával. Végül következtek a gyümölcsök. Nekem 10 deka kandírozott ananászom volt, meg 10 deka fehérmazsolám. Az óriásmazsolát fel kellett darabolnom, olyan nagyok voltak. A kész tésztát egy vajazott-lisztezett püspökkenyér formába öntöttem és 200 fokra előmelegített sütőbe tettem. Alsó-felső lángon sütöttem 50 percig. Félidőben a tetejét letakartam, és tűpróba után vettem ki.

Jönnek a lányok (unokáim) délután, majd ezt kapják uzsonnára. Finom, én már megkóstoltam.
Zsuzsa, köszönöm a receptet!

2014. július 16., szerda

Bögrés palacsinta

Bögrés palacsinta
Hozzávalók:
1 bögre liszt (2 dl)
1 bögre tej
2 tojás
2 ek kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
olaj a sütéshez
Én mindjárt dupla adagot készítettem.
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjékből kemény habot verünk. A többi hozzávalót csomómentesre kikeverjük és beleforgatjuk a tojáshabot. Sűrűbb, könnyedebb tésztánk lesz, mint a hagyományos palacsintatészta, ezért én nehezebben boldogultam a sütéssel.
A  palacsintasütőt ecsettel bekentem olajjal, a sütő közepére öntöttem egy merőkanál masszát, majd a kanál hátuljával kör formájúra igazgattam. Vastagabb a hagyományos palacsintánál, a cukor miatt nekem leragadt és nem lettek szép formásak a palacsintáim. Ezen úgy segítettem, hogy kis tejjel felhígítottam és máris úgy terült magától, mint a hagyományos palacsinta.

Barack és meggylekváros, valamint fahéjas és kakaós készült. Hogy összesen hány lett, nem tudom, mert az unokáim segítettek, és már sütés közben elkezdett fogyni a palacsinta, csak úgy, töltelék nélkül.
Mire végére értünk a sütésnek, összesen 2 palacsinta maradt (1 meggylekváros meg egy kakaós), azt meghagytuk a papának.
Összegezve: jó volt a bögrés palacsinta, de én a továbbiakban is inkább a hagyományos palacsintát részesítem előnyben.
A receptet Itt találtam, köszönöm!

2014. július 14., hétfő

Egyszerű citromtorta születésnapra

Citromtorta
Menyem születésnapjára készült ez a citromtorta. Ennek a receptje már fenn van a blogon, egyike az első tortáimnak, csak akkor burkolt külsővel készítettem a férjem születésnapjára a  Négylevelű lóhere  tortát.
Akkor is nagy sikere volt, most is, így szerényebb kivitelezésben is, mert ízre nagyon finom.
Kerek piskótalap háromba vágva, megtöltve, és kívülről bekenve liszttel főzött, cukros vajjal kihabosított krémmel, melybe citrom levét facsartam.  Citromkarikák és citromfű levelek adták a díszítést.
Megvágva
Egy szelet

2014. július 11., péntek

Sütés nélküli kókusz torta

Sütés nélküli kókusz torta
Bár nagyon elfoglalt vagyok mostanság, azért Aranka barátnőm születésnapjára összehoztam egy sütés nélküli tortácskát. Igazából nem is torta, de tortaformában dermesztettem, és a végeredmény torta lett.
Hozzávalók:
3 deci tej
10 deka vaj
10 deka xilit
12 deka kókuszreszelék
4 evőkanál búzadara
A tejet a vajjal és a xilittel egy lábosban felfőztem, majd belekevertem a búzadarát és a kókuszreszeléket.
Egy 18 centi átmérőjű  kerek tortaformát kibéleltem folpackkal és a masszát ebbe öntöttem.
A kókuszos tejbegrízre amaréna meggyet szórtam

Éjszakára hűtőbe tettem, reggel pedig a tetejét megszórtam amaréna meggyel,  hideg  csokoládémázzal vontam be, mint ITT, csak fél adaggal.
3 deka lágy vaj
10 deka xilitpor
2 ek natúr kakaópor
2 ek forróvíz
egy korty rum
A hozzávalókból egynemű masszát kevertem és rásímítottam a torta oldalára, kis folyadékot hozzákevertem és úgy kanalaztam a tetejére.

Gyertya se, felirat se került most rá, de elmondtam a barátnőmnek a hosszútávra szóló jókívánságaimat. :)
Aranka, sok boldog születésnapot kívánunk!
Ezen az oldalon talált receptet variáltam diabetikusra és tortaformájúra.

2014. július 10., csütörtök

Mogyoróvajas fudge(karamella) kockák

Mogyoróvajas fudge
Ezen a nyáron a ház külső-belső felújítása miatt elfoglaltabb vagyok, mint máskor.  Főzök mindennap, de a sütésre, desszertekre kevesebb idő jut, így kánikulában inkább valamelyik jól bevált fagyimat készítem el, hűvösebb időben valamelyik egyszerűbb sütimet, amelyek már fent vannak a blogon.
Vagy ilyen hamari édességet csinálok, mint ez is.
Mogyoróvajas fudge(karamella)
Hozzávalók:
250 gramm mogyoróvaj
230 gramm vaj
460 gramm porcukor
A vajat és a mogyoróvajat egy lábosba tesszük és összeolvasztjuk. Ezután belekeverjük a porcukrot.
A masszát egy 20x20 centis folpackkal bélelt tepsibe símítjuk, és mehet a hűtőbe dermedni, legalább 4 órára.
Így készült
Utána csak annyi dolgunk van, hogy kockákra metéljük, és élvezettel elfogyasszuk.
Nem éppen díétás nasi, de nagyon finom! Gasztroajándéknak, vagy vendégvárásra is megfelel.
A receptet Manókánál láttam meg, és gyorsan lecsaptam rá. Köszönöm neki, mert épp valami egyszerűt kerestem, és finomságra is nagyon bevált!


2014. július 2., szerda

Eper tejföllel

Eper tejföllel
Mostanában mindig befőzök, ma is egész nap "kukoricáztam", ezért nem is sütemény volt a desszert.
Még a fő eperszezonban felfigyeltem több blogon erre a "bonyolult" édességre, de leginkább Mági bejegyzése győzött meg róla, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom, illetve az e bejegyzésben található Hamvas Béla leírás.
Recept se kell hozzá, csak eper, porcukor meg tejföl. Ezeket kell rétegezni, aztán pár órát érni hagyni. Nem kell túl hidegnek lennie, legmegfelelőbb hőmérséklet a pincehideg (a hűtő legalsó polca).
Vettem a piacon fél kiló folytonérő földiepret, alapos mosás után a nagyobb szemeket kettévágva, a kisebbeket egészben egy porcelán tál aljára egy sor epret raktam, amit megszórtam csakúgy gondolomra 
kristálycukorral, mert siettem és nem akartam darálni, aztán beborítottam tejföllel. Így rétegeztem, míg az anyagok elfogytak - tejfölből egy nagy pohárral használtam el (330 grammos). Tetejét megszórtam apróra vágott mentával.
Várakozáson felül finom volt, csak ajánlani tudom mindenkinek! Köszönöm az ötletet Máginak!

Hamvas Béla  szerint ezt júniusban kell enni, hát én két napot késtem vele, de most is nagyon jólesett.A jóisten uzsonnája című novellájában nagyon élvezetesen ír erről a desszertről, érdemes elolvasni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...