Összes oldalmegjelenítés

2014. június 27., péntek

Torta születésnapra és a SAD 25. fordulójára


Mascarponés pudingkrémes torta színes plasztikcsiki virágokkal
Egyszerű vizespiskótát sütöttem.
4 tojás fehérjét 4 evőkanál hidegvízzel és 20 deka kristálycukorral kemény habbá vertem(felváltva adtam bele a vizet és a cukrot). Ezután egyenként belekevertem a tojások sárgáit a gépi habverő legkisebb fokozatán. Utána pedig kézzel fakanállal dolgoztam bele a 20 deka lisztet, melybe előzőleg belekevertem 1 teáskanál sütőport. Óvatosan kevertem a liszttel, nehogy a hab összetörjön, és a masszát az alján sütőpapírral bélelt 23 cm átmérőjű kerek kapcsos tortaformába egyengettem és a 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon fél óra alatt megsütöttem. Végeztem tűpróbát!
Míg hűlt elkészítettem a krémet.
Mascarponés pudingkrém:
2 zacskó tejszínízű pudingpor
7 deci tej
10 deka cukor
25 deka mascarpone krémsajt
20 deka vaj
amaréna meggy
A 2 zacskó pudingporból 5 deka kristálycukorral és a 7 deci tejjel pudingkrémet főztem, amit kihűtöttem.
a szobahőmérsékletű vajat 5 deka porcukorral kikevertem, hozzákevertem a mascarponét, majd kanalanként beledolgoztam a hideg pudingkrémet, végül jó alaposan  géppel felhabosítottam.
Ezt a krémet Mariamnál találtam, köszönöm neki!
A piskótát három karikába vágtam, így két helyen kellett megkenni a krémmel. Mindkét krémréteget megszórtam lecsepegtetett amaréna meggyel, amit már az idén tettem el. A krémből jutott a torta oldalára is, és nagyon vékonyan a tetejére is. Hűtőbe került, amíg a külsejére szánt krémet elkészítettem.
Tejszínes mascarpone krém:(torta külsejére)
Piszkénél tetszett meg ez a krém, köszönöm neki!
40 deka mascarpone
3 ek porcukor
4 ek habtejszín
vaníliakivonat
Ezeket cask alaposan összekevertem géppel, és kívülről bevontam vele az egész tortát.
A  torta hűtőbe került, én pedig meggyúrtam a díszekhez a plasztikcsokit.
Plasztikcsoki:
200 gramm fehércsoki
60 gramm méz
ITT a kánkán tortámnál van a leírása.
Amikor elkészült, kurkumaporral sárgát, a sárga felébe őrölt édesnemes pirospaprikát gyúrtam, ezzel narancsszínűt, matcha teaporral zöldet, frissen reszelt cékla levével rózsaszínt színeztem A kéket boltban kapható pár csepp folyékony ételszínezővel csináltam.
Ezzel a tortával jelentkezem a SAD.25.fordulójára, ahol a témát Sasó, a játék mostani háziasszonya a nyár, erdő-mező ihlette szépségeiben jelölte meg, vagyis ezeket kell megvalósítani tortán.
Ezért első mozzanatként "füvesítettem", azaz matcha teaporral füvet mintáztam. Kis mascarponéba kevertem zöld teaport, és vékony ecsettel szabálytalanul felvittem a tortára. Ma reggel kinyújtottam keményítős szilikonlapon a színezett plasztikcsokikat és pogácsaszaggatóval, linzerkivágóval, késsel megformáztam a mező virágait, a kék eget, a napot, és körbe, valamint a tetejére helyeztem őket. Egy kevés piros marcipánt találtam a hűtőben régebbről eltéve, így lett 2-3 piros virág is. Ezzel el is készültem.
A készítés fázisai
Több oldalról lefotózva

Sajnos a fotók nem adják vissza az igazi színeket.
A nyári mező virágai a tortán

Ezzel a tortával mentem születésnapot köszönteni a keresztlányomhoz, kívánva neki vidám életet, mint ez a kék eges, napsugaras, virágos torta:
- Mindig legyen kék fölötte az ég!
- Mindig süssön rá a nap!
- Mindig nyíljanak neki és a szívében virágok!


2014. június 24., kedd

Meggyes-zabpelyhes szelet a 17. Blogkóstolóra

Meggyes-zabpelyhes szelet
 Mohamama blogját most ismertem meg, hogy a Blogkóstoló 17. fordulójára ezt a blogot sorsolta nekem Ági, a "Tetovált lány" ,a mostani játék háziasszonya.
Jól el is időztem nála (szinte egész délután, a vasalás meg maradt estére), de annyira kedves, olvasmányos a blogja, hogy nem tudtam abbahagyni. Nemcsak ételek-italok, sütemények receptjeivel marasztalja a hozzá látogatót, de szemezgethetünk kedvenc filmjeiből (szinte mindegyiket láttam, az én kedvenceim is), nézhetünk nála magyar népmesét videón, olvashatunk  "tanmesét", és nem utolsó sorban gyönyörködhetünk művészi szintű ételfotóiban.
Már kiválasztottam egy hete, hogy mit sütök tőle, de aztán megláttam ezt a meggyeset, és mivel nálunk most minden a meggyről szól, ezt valósítottam meg, kis változtatással.
Tészta hozzávalói:
30 deka zabpehely
40 deka liszt(nálam kukoricaliszt)
16 deka barnacukor
15 deka vaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 deci tej
reszelt citromhéj
Ezeket csak összegyúrjuk és kicsit a hűtőben pihentetjük.
Töltelék hozzávalói:
70 deka meggy(magozva)
fél citrom leve
3 tk őrölt fahéj
5 deka cukor
2 ek étkezési keményítő
fél deci víz
A meggyet a cukorral, citromlével, őrölt fahéjjal tűzre tettem és kicsit forraltam.
Kevés idő múlva hozzáöntöttem a vízben elkevert keményítőt, megkevertem és már jó is volt, szinte azonnal besűrűsödött.
Már éppen nyújtani akartam a tésztát, mikor közbejött valami - a férjemnek sikerült kombájnt találni, így le tudtuk vágatni az árpánkat(ez még szombaton volt, csak most jutott időm a bejegyzésre). Emiatt nekem is el kellett mennem itthonról, és jó két óra múlva folytathattam  a süteményt.
Ez idő alatt a tészta jól megkeményedett a hűtőben, de mivel már estefelé volt, nem akartam másnapra hagyni. Ezért azt találtam ki, hogy a 2/3-ad - 1/3-ad részre vágott tészta nagyobbik felét kicsit megmikróztam és sütőpapíron elnyújtottam, a sütőpapírral helyeztem be 20x30-as tepsibe. A tetejére pedig inkább nagylyukú almareszelőn ráreszeltem a maradék tésztát, hogy minél hamarabb kész legyen.
Így készült

Előmelegítettem200 fokosra a sütőt és alsó-felső lángon 35 perc alatt megsütöttem.
Langyosan elég nehéz volt szeletelni, de azért megoldottam és megkóstoltuk izibe.
Nagyon finom, és annak is örülök, hogy a zabpehely újabb  felhasználását tanultam meg, mindenképpen köszönet jár ezért a receptért Mohamamának (Erikának).

Erika a fia érettségi vizsgájára a "közös büfébe" sütötte a meggyes-zabpelyhes szeletet, és nagy sikert aratott vele, többen elkérték a receptjét. Az ő oldalán egyébként részletes fázisfotókat is találtok róla.
Ja, és gratulálok a fia sikeres érettségijéhez!

2014. június 23., hétfő

Meggyes muffin

Meggyes muffin
Meggyes muffin már kétszer is van a blogomon, két különböző recept szerint. Mivel meggyet szedtem, befőzöm, ládázom, kézenfekvő volt, hogy valami meggyeset süssek, így hát most egy harmadik recept következik, bár a muffin receptek nagyon hasonlítanak egymásra.
Most így csináltam.
Hozzávalók:
250g gyümölcs, ami friss, mirelit, vagy konzerv, (nálam friss magozott meggy)
260g liszt, 
2 ½ tk sütőpor, 
½ tk szódabikarbóna, 
1 tojás, 
120g cukor, 
80 ml olaj, vagy 125g vaj/margarin, (nálam napraforgóolaj)
260g tej, joghurt, vagy tejszín(nálam tej)
Elkészítése a szokásos módon történt: összekevertem külön a száraz, külön a nedves hozzávalókat, majd a kettőt összevegyítettem. A meggyszemeket egyenként lisztbe forgattam és utoljára belekevertem a masszába. Szilikon muffinsütőkbe kanalaztam, a formát 3/4 részig megtöltve. Előmelegített sütőben alsó-felső lángon     sütöttem. Az én sütőmet 220 fokra kellett előmelegíteni. Nálam 35 perc alatt sültek meg. Ebből az adagból 16 darab lett.
A tészta receptjét ITT találtam, köszönet érte.


2014. június 21., szombat

Zöld dió pálinka cefréből


Ezt a bejegyzést azért írom, mert ugyan "tortás" blog lennék, mégis a második leggyakrabban nézett bejegyzésem a Zölddió pálinka, ami valójában nem pálinka, hanem zölddióval készített eszencia, amivel a pálinkát ízesítjük.
Kutakodtam az interneten, hogy zölddióból készíthető-e pálinka cefre, és - magyar embernek semmi sem lehetetlen! :) - hát készíthető! Persze "hivatalosan" nincs zölddió pálinka, mert a zölddiónak nincs megfelelő mennyiségű cukortartalma. De az ember találékony!
memo.hu nem chat oldal, hanem  "olyan webhely, amely valódi válaszokat igyekszik adni a valódi kérdésekre".
Nem vagyok tagja ennek a közösségnek, nem ismerem a használatát, de mivel linkkel hivatkozom rá, bárki megnézheti a hivatkozott oldalon az e témában feltett kérdéseket és válaszokat.

memo.hu ezen oldalán  Zotyo44 így csinálja:

Zöld dióból a következő képpen készítek pálinkát:a leszedett,megmosott,majd ledarált diót kilónként kb 50dkg cukorral lecefrézem,ami két,három hét mulva átfordul,kifőzhető.A cefréhez persze vizet is adok,a cukor abban van feloldva.Elég jó italú a kész pálinka,persze minél tovább pihen,annál teljesebb az íze.

dzsoni ugyanitt így ír:
Tisztelt Uraim Hölgyeim szivesen segítek midenkinek. Diópálinka menete: A Zöld diót lekel szedni amikor fehér belöröl . Lekeldarálni apróra ,4napig hagyodálni . Levet enged Semi cukor .Minden1kg dióhoz 48dkg cukor. A levet amit engedet beleteszed egy nagy fazékba ebben olvasztod a cukrot fel Kb 75 fok legyen a cukros szirup amikor ráöntöd a dióra. legyen ellepve a cefre teteje . Én ugycsinálom hogy hordóban van az egész kifurtam a tetejét és bor kotyogót tetem bele. Hogy amikorbeindul az erjedés tudjon a gáz eltávozni de levegő semi befelé. Kb 3hónap után megfodul. És lehet főzetni. Fontos kis tűzön kőzölni a kifőzdésel. Nagyon finom a pálinkája. van 

Én nem főzök pálinkát, de érdekességként közreadom ezen ismereteimet.

A díjak sorsa

Ismét divat a bloggerek között egymásnak díjakat adni.
Most Liebster Award díj-at kaptam, mégpedig kettőt is. Ez egy vándordíj a bloggertársak elismerésére, hogy olvassuk és értékeljük egymás munkáját.
Persze a díj elfogadása feltételekkel jár, különböző, a díj ajándékozója által feltett kérdéseket meg kell válaszolni, valamint újabb krérdéseket feltenni az általam kedvet 11 bloggernek, akinek továbbadom.
                                                                                                 
                                                                                                   
  Hahopihétől kaptam

Andreától kaptam













Kedves Andrea és Regina!
Megtiszteltetésnek veszem a díjat, és köszönöm mindkettőtöknek! Mindkettőtök blogját ismerem, nagyszerű bloggerek vagytok, ajánlom a blogotokat másoknak is, a  linkre kattintva bárki azonnal nálatok lehet.
Ugyanakkor - nem akarok ünneprontó lenni - már régebben írtam bejegyzésben, hogy sajnos nincs időm a kérdések megválaszolására, a továbbítandó bloggerek kiválasztására. Mindezek az én alapszintű internetes ismereteim miatt nekem gondot jelentenek.
Lehet, hogy így már nem is vagyok érdemes a díjakra - visszavonásuk miatt nem sértődöm meg.
Szeretem olvasni a blogokat, az új blogokat igyekszem felfedezni. Kommentelésre se igen van újabban időm, meg az is oka, hogy mára már nagyon sok gasztroblog van, fizikailag is képtelenség (legalábbis nekem) mindenkinél hozzászólni. De ami nagyon érdekel, vagy nagyon tetszik, azt azért nem hagyom szó nélkül. A másik oka, hogy szinte mindannyian benne vagyunk különböző facebookos sütő-főző csoportokban, ahol egyszerűbb a tetszésnyilvánítás.
Mégegyszer hangsúlyozom, hogy örülök a díjaknak, és nem akarok senkit megbántani vele, de nem továbbítom őket. Nagyon sok bloggert ismerek, néhányukkal már személyesn is volt alkalmam találkozni, nehéz lenne a díjazottak kiválasztása is.  Még annyi, hogy bárki elviheti, aki úgy gondolja, hogy ő szívesen továbbítja.
Mindkettőtöknek, és minden gasztroblogger társamnak sikeres, jó blogolást kívánok szeretettel: Tortafüggő Marisz

2014. június 20., péntek

Háromféle kalács egy tésztából

Meggylekváros kifli
Leves után kalács volt. A Csíkos kifli tésztáját dagasztottam be, kenyérsütőgépben, de dagasztás után meg is kelesztettem a gépben, és nem kevertem bele kakaót, hagytam az egész tésztát fehéren. Mivel ez jó nagy adag, háromfelé vettem, és háromféle kalács készült belőle.
Az egyik darabot meggylekváros kiflinek készítettem el.
A második darabot téglalapra nyújtva lágy vajjal megkentem és megszórtam bió barnacukorral, arra pedig jól hintettem kakaóport. Kerek formában koszorúnak sütöttem meg.
Kakaós koszorú

A harmadik darab tésztából fahéjas csigákat csináltam, most egy kicsit más formájúra, kétoldalt szembe tekertem a tésztacsík két végét, majd egy kicsit ráhagytam középen és összecsippentettem szív formára.
Fahéjas csigák

A fotók sajnos nem a legjobban sikerültek, főleg a fahéjas csigák olyannak látszanak, mintha megégtek volna, pedig nem. A tetejükre sötétbarna bio nádcukrot szórtam, ez rákaramellizálódott, és égett hatást mutat a fotón.
Nagyon finom volt mindegyik. A csíkos kifli tésztájából bármilyen édes töltelékes kalács süthető.

2014. június 18., szerda

Kaukázusi gyümölcstorta

Egy szelet a kaukázusi gyümölcstortából

Egy újságkívágást találtam fióktakarításkor. Kicsit viseltes - ezért elnézést kérek.
Nálam előfordul hogy a konyhában ez-az elmaszatolódik.
Az újságkivágás

Nem tudom, milyen magazinban lehetett, a Meglepetésre, vagy a Kiskegyedre tippelek, esetleg néha vettem Fanny-t. És hát jópár éve nem veszek magazinokat, az interneten úgyis minden rajta van.
Az ingyenes újságokból is szép köteg összejön, amit az unokámnak adok az iskolai papírgyűjtésre.
 És őszintén mondom, hogy aggodalommal tölt el ez a sok felesleges, káros színes lap, amivel bombáznak bennünket a különféle kereskedelmi egységek.
Megint szómenésem van - eltértem a témától. :)

Remélem, olvasható a recept. Egyébként pedig nem is igazi tortáról van szó, hanem egy zselatinos desszertről, ami lehűtve nagyon finom.
Gyorsan, könnyen elkészíthető volt (az elfogyasztása ugyanilyen gyorsan és könnyen végbement).
Mentás áfonyás kaukázusi kefírt vettem, az áfonya még saját fagyasztott gyümölcs.
A zselatinnal elkevert 2 deci kefírt forrásig állandóan kevergettem. Mikor langyosra hűlt, akkor kevertem össze a többi kefírrel, amiben már elkevertem a porcukrot.
Mindannyian tudjuk, hogy a kuglófformát ha nem szilikon, nem elég kivizezni, hanem folpackkal kell bélelni, hogy egészben kivehető legyen a kész édesség. Nálam kicsit meggyűrődött, így nem lett szép síma a torta külseje, de ez csak szépséghiba. De lehet, hogy azért ilyen, mert nem tartottam 3 órát hűtőben, előbb megvágtam.
A készítés menete a fogyasztásig

Finom volt, ez a mennyiség 4 személy részére elég. Más gyümölcsökkel is készíthető, és szerintem joghurttal is működik. Ki fogom úgy is próbálni. Ha cukor helyett xilittel, vagy sztíviával készül, akkor már az egészséges kategóriába is sorolható.

2014. június 16., hétfő

Meggyes morzsasüti (crumble)

Meggyes morzsasüti
Ez a morzsasüti még tavalyi meggyel készült. Ki kell ürítenem a fagyasztót, hiszen jövő héten már szedjük az idei meggyet. 
Most nem úgy csináltam a "tésztáját", mint az előző morzsasüti bejegyzésemnél.
Máginál láttam, hogy a zabpelyhet egészben beletette a tésztába, így hát én is így csináltam. Meg kukoricaliszttel, mert még mindig van a megkezdett zacskóban, amit minél előbb el akarok használni.
Tészta hozzávalói:
15 deka kukoricaliszt
10 deka zabpehely
10 deka cukor
12,5 deka vaj
csipet só
Töltelék:
fél kiló magozott mirelit meggy
1 ek étkezési keményítő
2 ek barna nádcukor
1 tk őrölt fahéj
10-12 apróra tépett citreomfűlevél
Egy jénai tálat fagyos vajjal kikentem, abba tettem a felengedett, lecsöpögtetett meggyet, rászórtam a keményítőt és egyéb ízesítőket, aztán a "morzsát" is, majd alufóliával lefedve tettem a 220 fokra előmelegített sütőbe.  Alsó-felső lángon sütöttem, majd félóra múlva levettem a fóliát és még 10 percig pirítottam a tetejét.
Már a sütőben volt, amikor észrevettem, hogy a barnacukrot elfelejtettem a meggyre szórni. Kicsit aggódtam, hogy savanyú lesz a meggyes része, de így is  éppen megfelelő lett az édessége.
Langyos állapotban tettem asztalra. Ez a csúnya, de finom kategória, nemigen lehetett szép szeleteket vágni.
Most egy kicsit száraz lett, talán nagyon lecsöpögtettem a meggyet. Ezen úgy segítettem, hogy 2 kanál bonbonmeggy likőrt, meg 2 kanál csokoládé likőrt rálocsoltam.
Így már nagyon etette magát! El is fogyott mind a délután folyamán, pedig csak ketten voltunk itthon.


2014. június 14., szombat

Málnás joghurtkrém

Málnás joghurtkrém
Gyümölcsös joghurtot már máskor is csináltam, most annyi az "érdekessége", hogy sárga színű málnából készült. Nagyon egyszerű, gyorsan elkészülő, és hűtés után nagyon gyorsan el is fogy. :)
Hozzávalók mindössze: natúr joghurt, málna, de lehet más gyümölcs is, cukor, vagy egyéb édesítő.
Vaníliakivonat, citromlé nem szoros követelmény, de finomabbá teszi.
Két kispohár natúr Actívia krémes joghurtot elkevertem 2 csapott evőkanál porcukorral. A málnát nem mértem, saccra 25 deka (egy kis tállal volt) csak úgy villával összenyomkodtam, és belekevertem a cukros joghurtba.
Sárga színű málna
Amibe piros málna is volt, azt ettem meg én
Most fél citromot csavartam még bele, meg 1 teáskanál kurkuma porral kicsit "sárgítottam" rajta.
Kevés dekoráció egész málnaszemekből, citromfűből, aztán hűtőben várta a sorát. Ma ez volt az ebéd utáni desszertünk. Egy-egy pohárral jutott, és nagyon finom volt.

2014. június 11., szerda

Málnafagyi gép nélkül

Málnafagyi

Ebben a mai hőségben csak egy gyors fagyit csináltam. Most frissen szedett málnából, az Eperfagyi mintájára.
Csak annyit változtattam, hogy  a tej helyett is tejszínt használtam. És elég sikeresen felverődött turmixgépben a tejszín. Gép nélkül készült, ezért a fagyasztóból időnként kivettem, és átkavargattam. Szűk 3 óra múlva lehetett is fogyasztani. Belülről csokoládéval bevont ostyatálakban tálaltam (egyszer régebben az Aldiban vettem), aztán utoljára az ostyatálakat is megettük.
Nagyon nagyon finom volt! Négy tálkával lett ebből a mennyiségből, meg egy kicsi.


2014. június 10., kedd

Meggyes leveles süti

Meggyes leveles süti

Pünkösdvasárnap délután nekiálltam ennek a gyorsan elkészíthető meggyes desszertnek.
A recept a Femina oldalán kínálta magát.
Meggyes leveles süti
Hozzávaéók:
  • 50 dkg leveles tészta
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 80 dkg meggy
  • 1 dl meggylé
  • 1 púpozott evőkanálnyi kristálycukor
Készítsd el a pudingot a csomagon leírtaknak megfelelően, majd tedd félre egy kicsit hűlni. A meggyeket magozd ki, ha ez megvan, vágd őket félbe, és úsztasd a meggylében, a legjobb, ha befőttet használsz, akkor ott már adott a lé is. Ha mindezzel kész vagy, nemes egyszerűséggel kend a tésztára a pudingot, egyenletesen oszlasd el rajta a meggyeket, szórd meg a tetejét a cukorral, és told be a sütőbe körülbelül fél órára.
Annyiban tértem el az eredetitől, hogy epres pudingot főztem fel. A 3 deci tejbe tettem még 3 evőkanál kristálycukrot.
A bolti levelestésztám 6 téglalapból állt. Ezeket, miután felengedtek szobahőmérsékletűre, egyenként még kicsit kinyújtottam. Egymást helyenként takarva béleltem ki egy 23 centi átmérőjű kerek kapcsos tortaformát a tésztalapokkal. Rákentem a pudingot(illetve nálam nemigen lehetett kenni, mert merevre kihűlt,most nem figyeltem a receptben javasoltra,  tehát erre figyelni kell, hogy a pudingot ne hűtsük ki teljesen), rászórtam a meggyet, aztán gondolkodtam, hogy levét is ráöntsem-e?
Etekintetben nem valami szájbarágós a recept, de végülis nem olyan sok az 1 deci lé 80 deka meggyhez (nálam 2 üveg házi meggybefőtt volt), hát ráöntöttem. És most szórtam a tetejére az 1 kanál kristálycukrot is. (a recept erre sem tér ki, a pudingot eleve több cukorral kell főzni, mint 1 kanál, hát úgy gondoltam, ez ide kell).Én 220 fokra melegítettem elő a sütőt és    sütöttem alsó-felső lángon.
Fázisfotók
Hááááát..... Az enyém nem olyan lett, mint a Femina fotóján lévő. A tetején a meggy nem lett szép fényes, szószos. De nem is értem, mitől lett volna szószos, hiszen semmivel nem kellett sűríteni a meggylét. Szerintem valami kimaradt a receptből. A szeleteléssel is meggyűlt a gondom. Nem lehetett szépen szeletelni se. No mindegy, a kinézete ellenére finom volt, elfogyott.


Nem hiszem, hogy máskor is sütök ilyet...

2014. június 8., vasárnap

Buborékos kókusztorta

Buborékos kókusztorta

Most éppen nem volt kedvem sütni. Házfelújítás, udvarrendezés van nálunk, és ez rengeteg munkával jár.
Az ilyenkor szzükséges takarítási munkákat úgy szeretem csinálni, hogy hajrá, aztán mindent bele, amíg tart.
Csak hát jött az ünnep, meg egyébként is főzök mindennap most is, hiszen enni kell, a nasi pedig hiányozna, így hát valami gyors megoldású sütikét kerestem.
Mártinál akadtam a Buborékos kókusztortára, ami mutatós is, gyorsan elkészíthető és nagyon finomnak ígérkezett.
Buborék hozzávalói:
  • 25 dkg. túró
  • 5 dkg. kókusz
  • 5dkg. cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • pár csepp piros ételfesték /ez el is maradhat/- nálam elmaradt 
Tészta hozzávalói:
  • 2 tojás + a buborékból megmaradt fehérje
  • 6 dk. cukor
  • 5 dk. olvasztott csokoládé
  • 2 ek. liszt
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 3 ek. kakaó
  • csipet só
  • 1/2 cs. sütőpor
Tetejére:
  • 1 dl. tej
  • 5 dk. cukor
  • 5 dkg. vaj
  • 1 tábla csoki
Célszerú először a "buborékok" elkészítésével kezdeni. Csak össze kell gyúrni a hozzávalkat, majd diónyi gömböket formálni belőlük, melyeket sütőpapírral bélelt kerek tortaformába tettem.Márti nem írta a tortaforma nagyságát, én 23 centi átmérőjűt használtam.
Ezután a tészta száraz összetevőit összekevertem. Egy edényben kemény habbá vertem a 4 tojásfehérjét, utojára belekevertem a 2 tojássárgáját. Apránként kevertem hozzá a lisztes elegyhez, felváltva az olvasztott csokival. Én túl sűrűnek találtam a masszát, így még belekevertem 1 evőkanál forróvizet. Ennek ellenére elég nehezen tudtam beborítíni vele a buborékokat, kanállal igyekeztem eligazgatni, hogy mindegyiket bfeje.
Előmelegített 180 fokosforró sütőben kell sütni 20-25 percig, de nálam 200 fokon, alsó-felső lángon 40 perc alatt sült meg. Tűpróbát végeztem!
Összemelegítettem a máz hozzávalóit egyneművé kevergettem, kicsit főztem, míg sűrűsödött, majd a forró mázat a kissé már hűlt tortára öntöttem. Ez a torta nem lesz magas.
 Az 1. és 2. képen nyersen, a harmadikon készen 
A máz nem szilárdult teljesen keménnyé rajta, de azért szépen vágható volt. Brutálisan csokoládés, elég tömény, ezért is javasolja Márti, hogy fagyival tálaljuk. El tudtam volna képzelni hozzá kókuszfagyit, vagy vaníliás öntetet, de most nem szántam időt ilyesmik készítésére, ezért tejszínhabbal tálaltam.
Nagyon finom! Köszönöm mártinak a receptet!

Áldott, békés pünkösdöt kívánok minden olvasómnak!

2014. június 5., csütörtök

Kukoricalisztes-epres sütemény

kukoricalisztes-epres sütemény

A hét elején láttam meg ezt a süteményt, és nagyon megörültem neki. Egyrészt, mert még van friss eper, másrészt mert már elég régi a kukoricalisztem, ideje elhasználni, nehogy megkeseredjen.
Abroszra- való  Kipróbált és bevált receptje nálunk is nagyon bevált, hálám és köszönetem érte. Mindent az ő leírása alapján csináltam, talán az eper kicsit több volt, nem mértem.
Hozzávalók:
 17 dkg liszt
- 10 dkg kukoricaliszt
- 11 dkg cukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk sütőpor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 2,4 dl natúr joghurt
- 2 tk vaníliakivonat
- 2 tojás
- 80 ml olaj (nálam napraforgóolaj)
20 dkg eper
A kimért liszteket, cukrot sót, sütőport, szódabikarbónát, reszelt citromhéjat szárazon összekevertem.
Egy másik edényben a joghurtot, olajat, tojásokat, vaníliaeszenciát szintén jól elkevertem, majd apránként hozzáadtam a lisztes elegyet. Csak fakanalat használtam, nem kell nagyo kikeverni, készítése hasonlatos a muffinéhoz. a masszát beleöntöttem egy sütőpapírral bélelt 23 centis kapcsos kerek tortaformába, és a tetejére szórtam az előzőleg alaposan megmosott, jól lecsurgatott félbevágott eperszemeket.
az eredeti recept 185 fokon 35-40 perc sütési időt ír.
Én 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 50 percig sütöttem.

Sütőből kivéve kis pihentetés után kivettem a formából. Langyosan vágtam fel, porcukorral meghintve tálaltam. nagyon finom volt, a kukoricaliszt kellemes különleges ízt adott neki. Más gyümölccsel is süthető.



2014. június 3., kedd

Rongyos kifli

Rongyoskifli

Hozzávalók:
70 dkg liszt
1 pohár kefir (175 g)
2 dl langyos tej
2 kk só
fél ek cukor
2 tojás
50 g friss élesztő
30 dkg hideg vaj
A hozzávalókból a vaj kivételével megdagasztjuk a tésztát. Én a kenyérsütő dagasztó-kelesztő programját használtam erre a célra. Dagasztás után mindjárt kivettem és 1 órára hűtőbe tettem.
Ezután átgyúrtam, elosztottam 8 egyenrő részre, gombócokká formáztam. minden gombócot egyenként jó vékonyra kinyújtottam (1-2 mm-re). Minden kinyújtott körlapra fagyos vajból reszeltem sajtreszelővel úgy, hogy lehetőleg egyenletesen legyen a kör felületén.A vajat szemmértékkel igyekeztem úgy elosztani, hogy 7 tésztalapra egyformán jusson.Erre ismét kinyújtott körlap, arra pedig fagyos vaj. Így rétegeztem. A nyolcadik körlappal betakartam, ennek a teteje üres. Ekkor nyújtófával elnyújtottam a 8 rétegű tésztát. Én téglalappá, mert most azt akartam, hogy több kisebb kiflim legyen.
A téglalapot hosszában 4 cskíba vágtam, a csíkokat pedig háromszögekbe. A háromszögeket a szélesebb oldaluknál kezdve feltekertem kiflikké. Sütőpapiros tepsibe téve még 35 percet pihentek sütés előtt.

Akkor lekentem tojással őket és 220 fokon kb. 40 perc alatt sült meg tepsinként. Nekem 2 nagy gáztepsiben 37 db kiflim lett ebből az adagból. Félidőben megfordítottam a tepsit, ekkor még kicsit megkentem a kifliket tojással és szezámmaggal meghintettem.
Megemlítem még, hogy két deszkán dolgoztam egyszerre, így volt célszerű. Egyiken elnyújtottam a körlapokat, másikon összeraktam őket.
Így készült

Gabojsza konyhájában akadtam erre a receptre, és nagyon megörültem, mert  kívánatosak a fotóján a kiflik, és egyszerűen elkészíthető.
Nem csalódtam benne! Gabojszának köszönöm a receptet!

2014. június 1., vasárnap

Meggyes muffin

Meggyes muffin

Már érnek a korai meggyek, és bár van még a fagyóban meggyem, már idei meggyel sütöttem ezt a muffint.
Minimális változtatással a már  ITT  levő receptem szerint, csak most joghurt helyett kefírrel. Még annyiban tértem el, hogy teljesen homogénre mixeltem a hozzávalókat, így a tésztában nem darabosan van a meggy. Ezért mindegyik tetejére tettem egy magozott meggyszemet. A nyers massza hígabb volt, mint a szokásos muffintészta, kisűlve laposabb lett a sütemények teteje. Ebből az adagból 22 darab muffinom lett. 
sütés előtt
Ezt most a menyem nagymamájának küldtem, aki combnyaktöréssel kórházban van. A combnyaktörés fiatalabb korúnak se kellemes, majdnem 85 évesen pedig már aggodalomra ad okot a családban. De azért reméljük, hogy felgyógyul, és mire a születésnapját ünnepli, már túl lesz a nehezén.
Azért mi is megkóstoltuk, így kefíresen is finom volt.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...