Összes oldalmegjelenítés

2014. május 31., szombat

Kelesztés nélküli pizza egyszerűen

Kelesztés nélküli pizza
Ma reggel Lillánál megláttam ezt a receptet, és máris határoztam, hogy nem grízes tészta lesz a bableves után, hanem ez.

Kelesztés nélküli pizza 
Tészta:
300 gr liszt
3 ek. olívaolaj
200 ml víz 
1 zacskó porélesztő
1 tk. só
A tészta összes hozzávalóját egy tálba öntjük, majd pár perc alatt kidagasztjuk - akár kézzel, vagy géppel.  
A tésztát egy olívaolajjal kikent pizzasütő formába, vagy gáztepsibe egyengetjük - nem nyújtjuk, csak kézzel igazítjuk formára, és kellő vastagságúra, majd Megkenjük a paradicsomszósszal, és a kívánt feltéttel megpakoljuk. Végül magas hőfokon 200-220 fokon légkeveréses üzemmódban (ha nincs megfelel az alsó-felső is) 15-20 perc alatt készre sütjük.

Feltétnek  bármi lehet, amit pizzára szoktunk tenni. Én most dupla adagot dgasztottam be fele teljes kiőrlésű búzaliszt, fele simalisztből.  A nagy gáztepsiben kolbászos, a kerek pizzasütőben vega pizza sült.
Így készült
A sütőpapírral bélelt gáztepsibe belenyomkodtam a tészta 2/3át. Megkentem házi pizzaszósszal,(amit még tavaly készítettem a befőzőautomatával). Egy üveg szintén saját készítésű lecsót (levét szűrőkanálban leszűrtem) a szószós felületen elosztottam. Ezt kiraktam házi mangalica szalámi karikákkal, megszórtam reszelt trappista sajttal és a 220 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 35 perc alatt megsütöttem.
míg sült, a kerek pizzasütőbe is belenyomkodtam a tésztát, rákentem a pizzaszószt, majd egy vékony karikákra metélt vöröshagymát osztottam el rajta. Ezután jól megszórtam főtt kukoricával (fagyasztott, de kis melegvízben kimelegítettem). Friss bazsalikom és oregánó leveleket csipkedtem rá. Sajtot reszeltem a tetejére és miután kivettem a kolbászos pizzát, mehetett a sütőbe. Ennek elég volt jó húsz perc.
Kolbászos pizza
Kukoricás pizza
Köszönöm Lillának a receptet! Finom ebédünk volt ma!

2014. május 30., péntek

Marcipános-bazsalikom fagyi - gép nélkül

Marcipános-bazsalikom fagyi
Már régóta készültem bazsalikomos fagyit csinálni. Most valóra váltottam.
Hozzávalók:
2 nagy marék bazsalikomlevél
10 deka fehércsokoládé
30 gramm marcipán (nálam Aldis, színtelen)
30 gramm cukor(én porcukrot használtam)
1 deci tej (én helyette tejszínt használtam)
1,5 deci habtejszín
A jól megmosott bazsalikom leveleket turmixgépbe tettem és ráöntöttem 1 deci tejszínt és alaposan összeturmixoltam.
A fehércsokit kockákra tördeltem és mikróban felolvasztottam. Mikor már majdnem elolvadt, hozzáadtam a sajtreszelőn lereszelt marcipánt és még néhány másodpercre visszatéve összeolvasztottam őket. Időnként fakanállal is megkevertem.
A másfél deci tejszínt a porcukorral habbá vertem. Nem lett túl kemény, de felverődött.
Aztán csak össze kellett keverni mindent. Először a marcipános fehércsokimasszához hozzáöntöttem a bazsalikomos turmixot apránként, közben habverővel a legkisebb fokozatra állítva kevertem.
Végül a tejszínhabbal is összedolgoztam és mehetett a fagyasztóba, ahol néhányszor megkevertem fagyasztás közben. Kétszer kellett megkevernem, és jó két óra alatt elérte a megfelelő állagot.
A receptet Innen hoztam. Örülök, hogy rátaláltam, és köszönöm!
Bár az enyém kevésbé zöld színű lett(semmi színező nincs benne),az állaga finom krémes, az íze mennyei!
Az eredeti receptben eperöntettel tálalják ezt a fagyit, mi anélkül fogyasztottuk el.
Most nem volt időm fázisfotókat készíteni. A fotózással egyébként is gondom volt, mert én a telefonommal tudok képeket készíteni, és sehol se találtam. Kerestem a táskáimban, zsebeimben, az egész lakásban,  a fagyi a pohárban majdnem megolvadt, mire meglett.
Kinn felejtettem a teraszon, mikor mókust próbáltam lencsevégre kapni. Már legalább egy éve próbálkozom vele, de még nem sikerült.  A  mókusok elég bizalmatlanok, mikor elég közel érek, ők már a tizedik fán ugrálnak.
Visszatérve a fagyihoz - nagyon finom, különleges ízű, csak ez az adag elég kevés, legközelebb kétszer ennyit készítek! Sherpa konyhájában is megtalálható a recept kicsit több marcipánnal.
A végére ideírok egy háztartási trükköt a fagyi tárolásával kapcsolatban.

Lágy jégkrém mindig


"Ennénk egy kis jégkrémet, ami a fagyasztóban vár ránk már egy ideje, de amikor kivesszük, megáll benne a kanál, annyira fagyos. Alacsonyabb hűtési fokozatra állíthatjuk a hűtőnket, na de miért kockáztatnánk a többi termékünket? Egy plusz mozdulat, és minden marad a régi, a jégkrém pedig bármikor lágy, és azonnal fogyasztható. Mielőtt a fagyóba tesszük, az egész dobozt tegyük egy hűtőzacskóba, ami nem befolyásolja a hűtését, viszont enyhíti a fagyasztását."
Ezt a praktikát  erről az oldalról hoztam, és feltétlenül ki fogom próbálni!




2014. május 28., szerda

Zabpelyhes-mákos kekszek

Zabpelyhes-mákos kekszek
Még hétfőn készült, mivel vasárnapról semmi süteményünk nem maradt.
Gyorsan kellett valami kekszféle, amit lehet csomagolni, de amihez a hozzávalók éppen vannak itthon.
Ilcsi konyhájában  akadtam a Zabpelyhes-mákos puszedlikre, és bár nekem nem puszedlik lettek, hanem kekszek, azért nagyon finomra sikerültek és a célnak is épp megfeleltek.
Hozzávalók.
15 deka zabpehely
15 deka liszt (nálam teljes kiőrlésű)
15 deka cukor (nálam xilit)
12 deka margarin (nálam vaj)
5 deka darált mák
1 tojás
1 tk szódabikarbóna
1-2 kanál meleg tej
A zabpelyhet leöntjük annyi vízzel, ami ellepi és néhány percig áztatjuk, majd kinyomkodjuk a vizet belőle.
Én 10 percig rajta hagytam a vizet(aprószemű zabpelyhem volt), és valószínű, hogy ez hosszú idő volt, mert elázott és mállott szét amikor megpróbáltam kinyomkodni. Tehát tésztaszűrőbe öntöttem és hagytam lecsurogni.
Az én esetemben már itt eldőlt, hogy nem lesz olyan állaga, mint Ilcsiének, bár a továbbiakban igyekeztem a recept előírásait betartani.
A meleg tejben elkevertem a szódabikarbónát, a vajat felolvasztottam. A száraz hozzávalókat egy tálban összekevertem, beleadtam a lecsurgatott zabpelyhet, a tojást és a szódabikarbónás tejet. Fakanállal kevertem, közben óvatosan öntöttem hozzá az olvasztott vajat. A vajnak csak a felét tettem bele, mert nagyon lágynak találtam a tészta állagát. ezért nem is tudtam a tésztából tojásnyi gömböket formálni, ahogy Ilcsi javasolta, hanem  sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal diónyi halmokat raktam , melyeket a kanál hátával kör alakúra lapogattam. 180 fokon 10-15 perc alatt kell megsütni, de nálam 200 fokon 20 percig sült .

Háromszrra tudtam kisütni ezt a mennyiséget, nekem 50 darab kekszem lett. Nagyon finom puha, nem túl édes, tehát elégedett vagyok a végeredménnyel. Legközelebb nagyszemű zabpelyhet tényleg csak 1-2 percre öntök le vízzel, akkor nekem is olyan rusztikus puszedlijeim lesznek, mint Ilcsinek. Most pedig megköszönöm neki a receptet!
Útrakészen a finom kekszek

2014. május 26., hétfő

Epres krémes

Epres krémes
Még javában tart az eperszezon, természetes hát, hogy ismét valami epres finomságot kerestem hétvégére.
Most  Konyhavirtuóz oldalán tetszett meg az Epres krémes.
Első olvasatra egyszerűnek tűnik, de azért a tészta megsütése igényel némi odafigyelést.
Tészta hozzávalói:
6 dkg margarin (nálam vaj)
20 dkg liszt
5 db tojás
csipetnyi só
másfél deci víz
csipet só

A tésztához a vizet, sót és a vajat egy edényben a tűzre tettem és felforraltam (Ez tulajdonképpen egy égetett tészta. Mire felforrt, elolvadt benne a vaj, ekkot beleadtam a lisztet, és kevergetve főztem, még összeállt (1 percnyi idő). Kicsit hűlni hagytam, majd egyenként beledolgoztam a tojásokat. No, nekem 4 közepes méretű tojás elég volt, öttől már nagyon lágy lett volna a tészta. Először fakanállal, de aztán muszáj volt kézzel gyúrogatni (előzőleg alapos kéz és körömtisztítást igényel!). Így is úgy kellett a sütőpapírral bélelt tepsibe belenyomkodni, közben tortalapáttal egyengetni, már amennyire lehetett. Kétszáz fokosra előmelegített sütőben 20-25 percig kellett volna sütni, de nálam 220 fokon alsó-felső lángon fél óra alatt sült meg. Lehúztam róla a papírt és kihűtöttem.
Eperkrém hozzávalói:
30 dkg eper (nálam fél kiló)
8 dkg porcukor
1 tasak zselatinfix
2 dl tejszín
A jól megmosott lecsumázott epret összeturmixoljuk a porcukorral, hozzákeverjük a zselatinfixet. A tejszínt külön kemény habbá verjük és az eperkrémbe forgatjuk.

Joghurtkrém hozzávalói:
3 dl joghurt 
8 dkg porcukor
1 tasak zselatinfix
2 dl tejszín

A joghurtot a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a zselatinfixet, majd összeforgatjuk a külön felvert tejszínhabbal.
Nagyon egyszerűnek tűnik a krémek elkészítése. Nekem persze meggyűlt a bajom vele. A tejszínnel nagyon gyakran úgy járok, hogy nem tudom kemény habbá verni a létező összes praktika ellenére se(hűtött edény, hűtött tejszín,stb.).
Persze, hogy most is úgy jártam, hogy nagyon folyékony lett mindkét krémem.
Egy facebookos süteményes csoporttól kértem segítséget. Kaptam is több jó ötletet, de mivel utimagfűhéjam, de sima étkezési zselatinom sincs itthon, azt a tanácsot fogadtam meg, aki étkezési keményítőt javasolt.
Trinity a Zamat és illat blog írója javasolta:  vegyél ki a hideg krémből pár kanállal, ebbe keverj megfelelő mennyiségű keményítőt, mintha puding készülne, majd tégy hozzá még 1 dl krémet, ezzel főzd fel, 1 perc forrás után hűtsd ki picit, majd alaposan keverd el az egész krémben. 
Így tettem külön-külön mindkét krémmel, és végre megfelelő állagot kaptam, össze tudtam állítani a tortát.

A képen látszik, hogy ez nem túl vékony tészta és nem egyenletes a felülete.. Keresztben 3 lapba vágtam, így 3 darab 12x28 centis lapom lett.
Az alsó lapra rákentem a joghurtkrémet, arra következő lap az eperkrémmel, a harmadik lappal pedig befedtem és éjszakára ment a hűtőbe. A biztonság kedvéért a legfelső polcra, ahol elég jól kifagyott tálalásig. Jó is volt, mert így szeletelhető lett (elektromos késsel vágtam fel).
Készítés közben
Mindenkinek nagyon ízlett, és mivel nem túl nagy ez az adag, el is fogyott.
Köszönöm Konyhavirtuóznak a receptet. Bár nem éppen símán ment az elkészítés, a végeredmény kárpótolt a nehézségekért.
A facebookos csoportnak is köszönöm a segítséget, főleg Trinitynek! Máskor már csináltam hasonló krémeket más recept szerint, de zselatinfixet nemigen szoktam használni. A recept szerint akartam eljárni, hát most így sikerült.

Ha legközelebb ilyet akarnék csinálni, azt hiszem bolti leveles tésztából a hagyományosan zselatinporral készülő krémmel csinálnám. Szerintem úgy egyszerűbb és legalább ilyen finom.
Azt hiszem, a következő málnával lesz! :)


2014. május 25., vasárnap

Túrós dallam

Túrós dallam

Már a neve "megfogott" ennek a süteménynek, amikor pedig láttam, hogy milyen egyszerű elkészíteni, máris megvettem a hozzávalókat.
Hozzávalók:
fél kiló túró
1 kis doboz tejföl
1 zacskó vaníliás pudingpor
1 zacskó vaníliás cukor
2 tojás
2-3 ek cukor
fél citrom leve
ízlés szerint gyümölcs (mirelit meggyel csináltam)
Az elkészítése pofonegyszerű. A gyümölcs kivételével minden hozzávalót egy tálba teszünk és összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, a gyümölcsöt a tetejére szórjuk és előmelegített sütőben (180 fok a javasolt) megsütjük.
23x23 centis szögletes tortaformában 200 fokon alsó-felső sütéssel 1 óra hosszát sütöttem.
Sütés előtt és után
Hidegen szeleteltem.
Egy baj volt ezzel a finomsággal, hogy kevés volt! Pillanatok alatt elfogyott, az utolsó két darabot megmentettem fotózásra, meg azért, hogy mi is megkóstolhassuk a papával.  Az idei gyermeknapra nem volt időm, hogy különlegességeket készítsek a gyerekeimnek, unokáimnak, de azért meghívtam őket ebédre, és kétféle desszert is volt -egyik ez. És most első alkalommal süteményt nem tudtam csomagolni nekik, mert mindkét fajta olyan kapós volt, hogy elfogyott (másikról is hamarosan hozom a beírást).
Anna unokám meg is fogadta, hogy ezt ő is el fogja készíteni, mert annyira egyszerű, és annyira finom.
Csigabige receptje,  nagyon köszönöm neki


2014. május 24., szombat

Csíkos kifli

Csíkos kifli
Hozzávalók:
80 dkg liszt
300 g joghurt
1,4 dl langyos tej
2 kisebb tojás 
6 evőkanál cukor
10 dkg puha vaj
4 dkg élesztő
A kakaós tésztához:
4 evőkanál kakaópor
2 evőkanál tej

Lekenni:
2 evőkanál tej

Az eredeti recept töltelékkel írja ezt a kiflit, és bár én anélkül csináltam, ideírom.
Tölteléknek:
pár kocka csokoládé, lekvár, stb.
Én most is a kenyérsütő géppel állíttattam össze a tésztát, de akinek nincs, az a hagyományos módon dagassza ki az alaptésztát.
A megkelt tésztát átgyúrtam és két részre osztottam. Az egyik felébe belegyúrtam a kakaót és a tejet, majd ezeket is elfeleztem. Külön külön nyújtottam el a fehér és a kakaós tésztákat. Mindegyik kakaós téglalapra egy fehér téglalapot tettem, majd hosszában kettévágtam, a csíkokat pedig háromszög formákra. A háromszögeket szélesebb végüknél kezdve tekertem fel kiflinek. Váltakozva csavartam fel őket, némelyiknek barna, némelyiknek fehér lett a külseje. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsiben negyed órát kelesztettem, majd tejjel lekentem őket és 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon  tepsinként 30 perc alatt megsütöttem.
Fázisok
Nagyon finom gyenge tésztájú, kellemesen édeskés kiflijeim lettek.
A belsejük is csíkos
Ebből a mennyiségből kb. 40 darab lett(én dupla adagból készítettem, mint az eredeti recept). Kőművesek dolgoznak nálunk, megkínáltam őket kiflivel. Mind a hatan nagyon dícsérték. Persze, tudom, hogy nem mondták volna akkor se, hogy nem jó, ha kevésbé sikeres. De tényleg nagyon finom volt, a családnak is ízlett.
A tészta receptjét Borsótól hoztam, köszönet érte! (nem sok tejem volt itthon, viszont volt joghurt, ezért kutakodtam olyan recept után, aminek az összetevői rendelkezésemre állnak.) Borsó töltve készítette el, úgy biztos finomabb!

2014. május 21., szerda

Csokoládés zabkása torta

Csokoládés zabkása torta
Ahogy rátaláltam Gabojszánál erre a receptre, máris raktam az asztalra a hozzávalókat,egy jó óra múlva pedig már hűtöttem, hogy mielőbb meg tudjam kóstolni. Csak annyit módosítottam rajta, hogy nem xukorral készült.
Hozzávalók:
fél liter tej
15 evőkanál zabpehely
3 evőkanál sötétbarna bio nádcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál natúr kakaópor
5 deka jó minőségű étcsokoládé
A felmelegített tejbe belemértem a zabpelyhet és visszatettem a tűzre, kevergetve összeforraltam. Nekem be is sűrűsödött. Elzártam alatta a lángot és belekevertem a többi hozzávalót. a csokoládé azonnal bele is olvadt.
Gondban voltam, hogy milyen formában süssem. A kerek szilikon sütőm nagy, a 18 centis tortaformám kicsi hozzá.
(A férjem ilyenkor elkezdi vakargatni a kopasz feje tetejét, nem azért mert viszket neki, hanem ezzel fejezi ki a véleményét. El se kell mondania, a fejvakargatásból tudom, hogy szerinte annyi sütőforma van a háznál, hogy Dunát lehetne vele rekeszteni). De ehhez a gérfiak nem értenek! :)
Ennél a szív alakú sütőformánál kötöttem ki. (Utóbb kiderült, hogy mégiscsak a 18 centisbe kellett volna sütni, mert ebben kicsit lapos lapos lett.) Fagyos vajjal bekentem, megszórtam morzsával és beleterítettem a sűrű masszát.
Előmelegítettem a sütőt(180 fokon 45 perc sütési idő a javasolt). mivel az én sütőm lassúbb, 220 fokon kezdtem a sütést, alsó-felső lángon sütöttem. Sajnos pontos időt most nem néztem, de a sütemény állagából, színéből meg tudtam állapítani, amikor elkészült.

Én nagyon szeretem a zabpelyhes dolgokat. Ez is olyan kellemes illatot árasztott, hogy alig bírtam kivárni, amíg langyosra hűlt. Nagyon-nagyon finom volt!
Nemcsak nekünk ízlett, felét elvittem a sógornőmnek, ő is nagyon dícsérte.
Gabojszának köszönöm a receptet!


2014. május 18., vasárnap

Bodza-fánk

Bodza-fánk
Amint megláttam tegnap Gizinél ezt a receptet, máris indultam bodzavirágért. Éppen eső után voltunk, így tiszta virágokat sikerült szednem a szomszédék kerítése mellett. Kiterítettem őket száradni. Ma reggel csak le kellett csipkedni a szárról a virágokat, és már készülhetett is a finom bodzafánk.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
2 kisebb tojás
1,5 dl tejszín
1 dl szénsavas ásványvíz
1 cs vaníliás cukor
csipet só
2-3 marék bodzavirág
bőséges olaj a sütéshez
Én mindjárt dupla hozzávalókat mértem ki. Egy tálba szitáltam a lisztet, hozátettem a felütött tojásokat és az összes többi hozzávalót, majd géppel csomómentesre kikevertem. Utoljára fakanállal kevertem bele a bodzavirágot, és már lehetett is sütni.

Egy liter olajat felforrósítottam, majd kanállal szaggattam bele a fánkokat. Lejjebb vettem a lángot, és többször forgatva szép pirosra sütöttem őket. Öt-hat perc alatt sült meg egy adag. Nekem laposabbak lettek, mint Gizié, valószínűleg lágyabb volt a tésztám. Lehet még bele lisztet keverni utólag is, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen.
A kisűlt, lecsepegtetett fánkokat forrón vaníliás porcukorba forgattam.
Melegen ajánlatos fogyasztani, bár nálunk hidegen is elfogyott.
Mindenkinek ajánlom, hogy amíg tart a bodzaszezon, próbálja ki, nagyon finom!
Gizi, köszönöm a receptet!

Szórt túrós

Szórt túrós
Szórt túrós, lusta asszony rétese, agglegény rétes, stb. neveken is lehet vele találkozni.
Körülbelül 20 éve sütöm már, és most vettem észre, hogy még nem írtam róla bejegyzést.
Az én receptem a következő.
35 deka liszt (fele sima, fele rétesliszt)
30 deka kristálycukor
1 cs. sütőpor
15 deka vaj
fél kiló félzsíros tehéntúró
3 cs. vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja
10 deka mazsola
3 deci tej
3 tojás

A lisztet, cukrot, sütőport egy tálban szárazon összekeverem.
A túróba belekeverem a citromhéjat, vaníliás cukrot és a mazsolát.
A tojásokat elhabarom a tejjeel.
Egy közepes méretű tepsit (20 x 30 centis) a fagyos vaj felével vastagon kikenek. Beleszórom a lisztes keverék felét. Erre rászórom a túrót, majd betakarom a maradék liszttel. Leöntöm a tojásos tejjel, a maradék fagyos vajat pedig rászeletelem a tetejére. Előmelegített forró sütőben sütöm.
Az én sütőmben 220 fokon alsó-felső lánggal  60    perc alatt sült meg.

Nagyon finom volt! Gulyásleves után második fogásnak tálaltam.

Az első facebookos hozzászólásból megtudtam, hogy  a "hivatalos" neve bólyi túrós lepény. Köszönöm az információt Pető Erzsébetnek!

2014. május 17., szombat

Karamellás fűszeres keksz

Karamellás fűszeres keksz
A mostani esős-szeles időben még tegnap sem volt kedvem kilépni  a házból, így hát olyan recepteket kerestem, amihez megvolt itthon a hozzávaló. És ismét kekszet sütöttem.
Vöröskaktusznál leltem rá a Karamellás fűszeres keksz receptjére. Bár nekem nincsenek olyan mutatós formázóim, azért nagyon finom lett a végeredmény.
Hozzávalók:
18 deka cukor
12,5 deka vaj
1 bő ek juharszirup, agavé szirup vagy méz
30 deka liszt
1 tojás
fűszerek 1 kiskanál őrölt fahéj, őrölt gyömbér,kevés szerecsendió

A cukrot megkaramellizáltam, majd felolvasztottam benne a vajat és a mézet. A lisztbe belekevertem a fűszereket. A kissé már hűlt szirupot a liszthez öntöttem, majd a tojást is hozzáadva meggyúrtam a tésztát.
fél órára hűtőbe tettem, aztán vékonyra nyújtottam és formákra szaggattam.
Sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben  sütöttem. Az én sütőm lassabban süt, ezért a javasolt 180 fokon 5-7 percig sütés helyett 200 fokon 15 percig sütöttem alsó-felső lángon.
Azért leírni könnyebb volt, mint elkészíteni. Nekem a karamellizálás jelentett némi gondot. Ép zománcú kislábosba beleszórtam a cukrot és állandóan kevergetve megkaramellizáltam. Csomómentesre kell, de amíg ezt az állapotot elérte, az több mint 10 perc kevergetést jelentett. Akkor tettem bele a vajat. A vaj olvadni kezdett, de egyúttal sűrűsödött is a massza állaga.Nem sok jót néztem ki belőle. Nem segített a helyzeten a méz hozzákeverése sem. Félrehúztam a lángról és egyre kevergettem, hátha lesz belőle valami.
Lett! Kicsit besűrűsödött, mártás szerű lett az állaga. Elkevergettem benne a csomókat és  ráöntöttem a lisztre. Ráütöttem 1 tojást, és először fakanállal mindent összekevertem, majd kézzel meggyúrtam a tésztát.
Mivel a forró cukor balesetveszélyes, erre is ügyelni kell készítés közben. A lábos oldalára is tapadt elég jól az anyagból, pedig eleinte próbáltam kevergetés közben leszedni, de nem ment.Ezért a lisztbe még 1 evőkanál cukrot belekevertem. Ezeket a nehézségeimet azért adom közre, mert ezt a receptet egy 18 éves lány blogjáról hoztam. Ő nem írta, hogy készítés közben lett volna bármi nehézsége, én pedig nem szégyenlem azt, ami az én tapasztalatom volt. Így csak köszönetet mondhatok ezért a receptért, hiszen a kekszek nagyon finomak lettek! Én pedig legközelebb már sokkal "gyakorlottabb" leszek a vajas karamell készítésében! :)
Így készült

2014. május 16., péntek

Citromos-bazsalikomos keksz

Citromos-bazsalikomos keksz
Hekvanc blogján tetszett meg ez a citromos-bazsalikomos keksz. Minimális eltéréssel elkészítettem.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
5 dkg zabpehely
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
10 dkg nádcukor + egy kevés a tetejére
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
25-30 bazsalikom levél
12 dkg vaj
A lisztbe belekevertem a sütőport, sót, cukrot, zabpelyhet, reszelt citromhéjat, apróra metélt bazsalikomlevelet. A hideg vajat sajtreszelőn belereszeltem és elmorzsoltam a liszttel. A citrom levét kikevertem egy törpetyúk tojásával és ezzel gyúrtam meg a tésztát. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtottam és kb. 4 centis pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a kekszeket (28 darab lett).  Szilikon ecsettel citromlevet kentem mindegyik tetejére és megszórtam barna nádcukorral. kétszáz fokra előmelegített sütőben 15 percig kellett volna sütni, de az én sütőm másként működik. Én 220 fokra melegítettem elő és 25 percig sütöttem alsó-felső lángon(jobb ízűek lesznek, ha kicsit megpirulnak). Hekvanc szerint az ízek hidegen érvényesülnek igazán. 
Biztosan így igaz, de nekünk langyosan is igen ízlett, felét mindjárt megettük.
Nagyon kellemes,  különleges íze lett a bazsalikomtól, mivel a nádcukor elég öregszemű és nem olvadt el a tésztában, ropogós lett a kekszek állaga. Előnye még, hogy nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető.
Hekvancnak köszönöm a receptet!  Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Legközelebb dupla adag készül

2014. május 11., vasárnap

Almás tekercs

Almás tekercs
Almatölteléket befőzőautomatával tettem el, így az adott volt az almás süteményhez, de tej nem volt itthon, vaj csak 10 deka, tehát valami egyszerűbb tésztareceptet kellett hozzá  keresnem. 
Találtam is Itt.
Tészta hozzávalói:
200 g liszt
10 kanál olaj
7 kanál ásványvíz
1 kanál ecet
1 kanál sűtőpor
1 kanál cukor
A lisztből elveszünk 2 kanállal, az olajból 3 kanállal. Ezt egy edényben tűzre tesszük és homogén szósszá összemelegítjük, majd féltretesszük.
A többi lisztbe belekeverjük a sütőport, a cukrot, maradék olajat, az ásványvizet és az ecetet, és fakanállal összekeverjük, jól összedolgozzuk. Ezt a tésztát vékony téglalppá nyújtjuk, megkenjük az olajos szósszal, feltekerjük és hűtőbe tesszük 2 órára. A két óra leteltével újból összegyúrjuk és újból kinyújtjuk vékonyra.
Majd rákenjük a tölteléket, feltekerjük és kikent lisztezett tepsibe helyezve előmelegített sütővben 25-30 percig sütjük.
Akadt azért némi gondom ezzel a tésztával, mert bár pontosan mértem ki a hozzávalókat, annyira lágy lett, hogy nyújtásról szó sem lehetett. A recept nem tér ki a kanál méretére, én evőkanállal mértem mindent, de elég sok lisztet kellett még hozzáadnom, hogy nyújtható legyen.
Az almatöltelék szerintem lehet a szokásos párolt, édesített, fahéjas töltelék, de biztos más gyümölccsel is finom.
A sütő hőmérséklete szintén nincs megadva, én 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem és még 5 percig bent hagytam elzárás után.
Fázisok a készítésről
Langyosan szeleteltem 2 centi szélesre. Finom omlós volt. Örülök ennek a tésztareceptnek, mert kevés hozzávalóból igen gyorsan készíthető sütemény.

2014. május 8., csütörtök

Eperkrémes torta születésnapra

Eperkrémes torta

Ma van a férjem születésnapja. Csokitortát  terveztem, mert a fondant bevonatos tortákat nem kedveli a család (pedig a SAD-ra azt kellett volna készíteni, de így most onnan kimaradok). 
Ám a piacon gyönyörű epret árultak  kiskőrősi kistermelők elfogadható áron, azt nem lehetett kihagyni.
De szereti az epres tortát is, tavaly Ezt készítettem neki, és nagyon elégedett volt a küllemével is, az ízvilágával is. Most a tavalyinál egyszerűbb torta lett.
Hat tojásból vizes piskótát sütöttem, úgy mint Itt.
Míg sült a piskóta, a krémet is megfőztem.
Két csomag epres pudingport 6 csapott ek kristálycukorral egy lábasban összekevertem, felöntöttem 6 deci tej és 1 deci meggylé keverékével és sűrűre főztem. Kevergetve kihűtöttem.
A három lapba vágott piskótát kívül-belül ezzel a krémmel kentem be. A belsejébe minden réteg krémre szeletelt epret raktam. Éjszakára hűtőbe került.
Reggel a külső díszítést kicsit elkapkodtam. Általában a csinosítgatásra jut a legkevesebb időm, pedig azt szeretem csinálni legjobban. Délig is elszuttyogtam volna vele szívem szerint, de sietnem kellett.
Reggel én voltam a lányokkal (unokákkal). Anna már önállóan elkészült, elment az iskolába, de Dorkát elég volt az ágyból "kiénekelni"! Már háromszor elénekeltem a Pálkatapétert, de "mégegyszer" akarta hallani. Aztán verselés következett, mikor pedig végre felkelt, jól eljátszottuk a mosdást, öltözést, reggelizést.
(Csodálkoztam is magamon a türelmem miatt. :)
Az óvoda előtt nehéz parkolni, a hátizsákjáért vissza kellett mennem, na szóval 9 óra volt majdnem, hogy hazaértem. Gyorsan olvasztott csokiba mártogattam a félretett epreket, egy keveset nylonzacskó sarkába tettem a feliratnak. A maradékkal csokipöttyöket nyomtam a torta oldalára, oszt jónapot!
Találtam gyertyát, de pink rózsaszín, nem kimondottan férfiembörnek való....
Ha időben megfő a kakaspörkölt, akkor talán sikerül elugranom a legközelebbi százforintos boltba gyertyáért.
Egy órakor ebéd, akkor majd kiderül, hogy finom-e a torta?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Finom volt a torta

2014. május 4., vasárnap

Zöldspárgás kombe - töltött kenyér

Zöldspárgás kombe

Két-három éve gasztroblogger körökben szinte "kötelező gyakorlat" volt a kombe sütés.
A kombe török eredetű töltött kenyérféle. A törökök állítólag ö-vel ejtik: kömbe. Nos, kinek hogy esik jól.
Nekem inkább  a töltött kenyér elnevezés tetszik, az legalább magyarul van. Persze nem kenyér jellege van, inkább lepényszerű, finom leveles tészta. Hagyományosan juhtúróval töltötték, de a sok gasztroblogon rengeteg féle édes és sós töltelékkel találkoztam.
Én eddig valahogy kimaradtam a kombe sütésből, hát épp ideje volt kipróbálnom.
Tészta hozzávalói.
- 600 g búzaliszt 
- 2,5dkg élesztő
- 1 csapott teáskanál kristálycukor
- 350 ml tej
- 2 csapott teáskanál só
- 100 ml víz

Töltelék.
25 deka félzsíros ttehéntúró
1 kispohár tejföl
fél csokor friss zöldspárga
1 fej  lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
só ízlés szerint
zöldfűszerek(zsálya,bazsalikom,oregánó)
2 ek olívaolaj
Kenni:
10 deka vaj
5 ek étolaj
Tetejére.
1 felvert tojás
magvak megszórni
Elkészítés:
Érdemes a töltelékkel kezdeni.
A töltelékhez a  túrót a tejföllel összekevertem.  A  megtisztított spárgát gőz fölött kicsit megpároltam, majd hideg vízben gyorsan lehűtöttem és összemetéltem apróra. A hagymát apróra metéltem és az olívaolajon megfuttattam. Később hozzáadtam a spárgát meg a szétnyomott fokhagymát és együtt még dinszteltem kicsit. Enyhén megsóztam és a fehérborsot is ráhintettem. Mikor kihűlt összekevertem a tejfölös túróval és az összevágott zöldfűszerekkel.


A tészta hozzávalóit a megfelelő sorrendben a kenyérsütő tartályába tettem és dagasztásra kapcsoltam a gépet. Ahogy összeállította a tésztát már ki is vettem, nem kell keleszteni. Három egyforma részre osztottam.Minden  gombócot kinyújtunk kb. 30 centis körré. Az elsőt megkenjük a felolvasztott vaj és az étolaj keverékének felével. A következő kinyújtott tésztakört erre ráhelyezzük és rákenjük az összes tölteléket. A harmadik kinyújtott tésztával betakarjuk, és erre kenjük a vaj-olaj másik felét.

Most következik a hajtogatás. A  tészta két szélét középre hajtjuk. Másik oldalról is középre hajtjuk a tésztát, és kicsit össze is csippenthetjük. Ez a fele kerül alulra a sütőpapírral bélelt tepsiben. Én még egy tortakarimát is raktam bele, hogy formás kerek legyen.  Amikor ezzel megvagyunk, kicsit meglapogatjuk és éles késsel nyolc cikkelyre bevágjuk. nem vágjuk teljesen át, csak hogy kicsit kibuggyanjon a töltelék.
Letakarva egy órát kelesztjük. ezután lekenjük felvert tojással, és ízlés szerint magvakkal vagy reszelt sajttal megszórjuk. Én szezámmagot, lenmagot, tökmagot és napraforgót használtam.
180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsütjük.
Nálam 200 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső ángon 1 óra alatt sült meg.
Néhány mozzanat a készítésről
Nem annyira bonyolult ám elkészíteni! Lehet, hogy leírva annak tűnik, vagy az én stílusom kicsit kacifántos?
A receptet egyébként Chef Viki Házias konyhájából hoztam és (bár én más töltelékkel csináltam) nagyon köszönöm neki! :)
De azért török oldalakon is körül néztem, például  Itt. Náluk tényleg kömbe, a receptje szinte megegyezik, de a sütemény kategóriába sorolják, nem a kenyerekhez. 
Ezzel (is) kínáltam az Anyáknapi köszöntőimet. Jó laktató finomság, biztos máskopr is sütök.
Felvágva
Vaníliavirágot és cserepes szegfűt kaptam - mindkettőt nagyon kedvelem
A templomi ünnepségen ez a szép vers is elhangzott.
Ezzel köszöntök én is minden Édesanyát!

Dsida Jenő: Hálaadás

Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat.
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel,
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restell.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad,
Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este
imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.
Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban
itt e földön senki sem szerethet jobban!
Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
Istenem köszönöm az édesanyámat!
Te tudod, Istenem milyen sok az árva,
Aki oltalmadat, vigaszodat várja.
Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,
Hiszen szegényeknek nincsen édesanyjuk!
Vigasztald meg őket áldó kegyelmeddel,
Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!
Áldd meg édesanyám járását-kelését,
Áldd meg könnyhullatását, áldd meg szenvedését!
Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,
Áldd meg két kezeddel az édesanyámat!
Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
Köszönöm, köszönöm az édesanyámat!

2014. május 2., péntek

Meggyes vajaspiskóta

Meggyes vajaspiskóta
Fagyasztótakarításkor észleltem, hogy nagyon sok meggyem van még, ezért döntöttem most a meggyes sütemény mellett.
Vajas piskótát készítettem alaptésztának. Vajaspiskóta recept már van fenn a blogomon (Barbi torta), de az más arányokkal készült, ezért leírom, ahogy most csináltam.
Hozzávalók:
8 tojás 
20 deka vaj
50 deka liszt
4 deci tej
1 cs sütőpor
fél kiló porcukor
1 kiló mirelit meggy(magozott)

A tojásokat szétválasztottam és a tojásfehérjéket a porcukor egyharmadával és egy csipet sóval kemény habbá vertem.
A tojássárgákat a maradék cukor kétharmadával és a szobahőmérsékletű vajjal habosra kevertem, majd apránként váltakozva hozzáadtam a tejet és a sütőporral elvegyített lisztet. Utoljára fakanállal óvatosan belekevertem a tojáshabot és kivajazott lisztezett tepsibe (nagy gáztepsi) öntöttem a masszát. 
A szobahőmérsékleten felolvasztott lecsepegtetett meggyet lisztbe forgattam (ehhez kb 10 deka lisztet használtam el) és rászórtam a tészta tetejére. Ekkor ráhintettem a maradék porcukrot.
Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokosra és alsó-felső lángon 1 óra alatt megsütöttem.
sütés előtt és után a tepsiben
Kockákra metélve porcukorral meghintve tálaltam. Nagyon finom volt!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...