Összes oldalmegjelenítés

2014. március 30., vasárnap

Tutti frutti szelet diabetikusan

.
Diabetikus tuttu frutti szelet

Tuttu frutti szelet diabetikusan
A férjem barátjának a születésnapjára készítettem ezt a tortácskát, aki cukorbeteg.
Piskóta hozzávalói:
20 gramm kókuszliszt
20 gramm ch csökkentett liszt
1,5 ek xilit
4 ek víz
A tojásokat leütöttem, hozzáadtam a xilitet és géppel jó habosra kikevertem (kb. 6 perc alatt), közben kanalanként beleadtam a vizet is. Uroljára hozzákevertem az előzőleg összevegyített kétféle lisztet, és sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt alsó-felső lángon megsütöttem. Miután kisült, láttam, hogy lapos - kisebb tepsiben kellett volna sütni, az eredeti recept 17x23-as tepsit ír, de nekem csak nagyobb volt. Ezért újra bekevertem ezt a mennyiséget, és még egy lapot sütöttem.
Krém:
1 cs. tutti frutti pudingpor
4 deci tej
2 ek xilit
1 púpozott tk étkezési zselatin
30 gramm vaj
A  pudingport, a zselatinport és a tejet egy lábosba tettem, összekevertem és kézi habverővel állandóan kevergetve lassú tűzön sűrűre főztem. Miután kihűlt összekevertem a vajjal. Mivel nálam a piskóta is dupla adag, ezért több vajat adtam hozzá, nehogy kevés legyen a krém. 10 deka vajat 1 ek xilit porral kikevertem és kanalanként dolgoztam bele a kihűlt pudingot.
Külső krém:

115 deka házi mascarponét, 1,5 ek xilit port és a pudingkrémből 2 evőkanálnyit jól kikevertem.
Díszítés:
20 ml gyümölcslé (fajtánként )
1 ek xilit
1 ek citromlé
1 tk étkezési zselatin
Egyik fajtát bodzalével, másik fajtát citromlével, a harmadikat vérnarancs aromával színezett vízzel készítettem.
Három mikróálló kis edénybe tettem 1-1 tk zselatinport, hozzátettem mindegyikhez1 ek xilitet és felöntöttem a különféle levekkel. Mikróban óvatosan forrásig melegítettem (egyenként) időnként leállítva, kevergetve.
Kihűlés után mindegyiket a hűtőbe tettem. Miután teljesen megszilárdultak kivettem őket az edényből és ollóval apró kockákra vágtam.
A torta összeállítása:
Alulra került egyik piskótalap, rákentem a pudingos krémet, megszórtam zselatinkockákkal, majd ráborítottam a másik piskótalapot. Kívülről körbekentem a mascarponés krémmel és a tetejét is, az oldalát is kiraktam zselatinkockákkal. Ezután hűtőben tartottam.
A receptet a FittKonyhából hoztam. Nem egészen úgy csináltam, de csak minimálisat változtattam.
Köszönöm a receptet. Legközelebb dupla adagból készítem.
A teljes torta
A születésnapos
Finom volt, elégedett volt vele az ünnepelt.
Felirat hozzáadása

2014. március 25., kedd

Kókuszos sütemény - a 23. SAD-ra


Kókuszos sütemény
"Kókusz pókusz" elnevezést adta a mostani játéknak Niki, a forduló háziasszonya, a Be Sweet...Minden, ami süti :) blog írója. Kókuszos édes süteményeket vár a játékra.
Szeretjük a kókuszt, nem esett nehezemre teljesíteni a kiírást.
Kókuszos sütemény
Hozzávalók:
Tészta:
4 tojás
13 ek.cukor
1 dl olaj
1 dl tej
13 ek.liszt
1 sütőpor
2 ek.kakaópor
1 ek.tej



A tojásokat kikeverjük habosra a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet, majd a masszát 2 egyforma adagra osztjuk. Az egyik felébe belekeverjük a kakaót és az 1 ek. tejet. A barna tésztát  kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje át nem sül. 

Közben elkészítjük a krémet.
Krém:
5 dl tej
5 ek.cukor

3 evőkanál liszt
1 ek.vaníliaroma, vagy 1 vaníliás cukor
20 dkg kókuszreszelék

Felforraljuk a tejet a cukorral és a liszttel, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a vanília kivonatot és a kókuszreszeléket.
A félig sült barna tésztára rákenjük a kókuszos krémet, a krémre pedig ráöntjük a sárga masszát és elsímítjuk. Visszatesszük a sütőbe és szép aranybarnára sütjük.
miután kihűlt, leöntjük a tetejét olvasztott csokival.
Tetejére:
10 deka bevonó csokoládé

Kockákra metélve tálaljuk.
Vasárnap, a férjem névnapi  ebédjén a meggyes-habos mellett ez volt a másik sütemény. Ennek is sikere volt.
A recept Innen van, köszönet érte. Amikor készítettem, volt egy déjà vu érzésem, hogy ezzel a sütivel nekem már volt valami dolgom. Akkor jutott eszembe, mikor óvatoskodtam a forró tepsivel, és valóban egyszer régen hozzászóltam  Fagyal Hajnalka ugyanezen sütijéhez. Nem égettem meg a kezem, óvatos voltam, a süti remekül sikerült, szívvel ajánlom elkészítésre mindenkinek, aki a kókuszosat szereti!

2014. március 24., hétfő

Meggyes-habos

Meggyes-habos kocka

Valamikor a régi szép időkben (úgy 30 éve) nagyon szerettük a cukrászdai meggyes-habos szeletet.
Mostanában nem járunk cukrászdába, de ráóhajtottunk, és mivel mutatós is, finom is, a férjem névnapjára elkészítettem.
Nagyon sok receptet tanulmányoztam a neten, de egyiknél sem kötöttem ki, hanem megalkottam a saját verziómat.
Ez egy olajos piskóta alapon meggykrém, tetején vaníliás pudingkrém, ami tejszínhabbal van megkoronázva.
Tészta:
4 tojás
15 deka cukor
8 evőkaál étolaj
8 evőkanál víz
30 deka rétesliszt
1 cs sütőpor
A tojásokat a cukorral  géppel habosra  kevertem, majd kanalanként hozzáadtam a vizet és az olajat, utoljára pedig fakanállal belekevertem a sütőporral elvegyített lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsiben közepes hőmérsékleten alsó-felső sütéssel fél óra alatt megsütöttem.
Meggyes töltelék:
2 üveg magozott meggybefőtt
4 ek kristálycukor
8 ek rétesliszt
6 deci befőttlé
A meggybefőttek levét  vízzel kiegészítettem 6 decire, belekevertem a kristálycukrot, hozzáadtam a lisztet és mikor már kicsit sűrűsödött beleöntöttem a meggyszemeket is. Együtt még főztem jó sűrű állagúra.
Pudingkrém:
2 cs vaníliás pudingpor
4-5 ek kristálycukor
8 deci tej
25 deka vaj
2 ek porcukor
A pudingkrémet a szokásos módon megfőztem. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, kanalanként hozzákevertem a két ek porcukorral kihabosított vajhoz.
Tejszínhab:
fél liter állati tejszín(zacskós, 30
3 ek porcukor

A jól lehűtött tejszínt szintén lehűtött tálban a porcukorral géppel habbá vertem. A tejszín felverése nálam gyakran sikertelen, már a létező összes praktikát kipróbáltam, azért hűtöttem le az edényt is. Persze a tejszínek se valami jó minőségűek. Ezért találták ki a különféle fixáló, stabilizáló anyagokat hozzá, de én többnyire ódzkodom tőlük. De nyáron kell bele, mert különben elfolyik a hab, ha áll.  Ha két kis zacskó habfixálót tettem volna bele, akkor a keményebb habbal szebben szeletelhető lett volna.
Az összeállítás volt a legnehezebb.
Tortakeretet raktam a piskóta köré. A piskótára rákentem a meggyes krémet, erre a pudingkrémet. Aztán meg kellett emelni a tortakeretet, mert nem volt elég magas. Körben késekkel (jobb híján) támogattam alá.
Tetejére került a tejszínhab és éjszakára tortakeretben  mehetett a hűtőbe.
Meg kellett emelni a tortakeretet mert nem volt elég magas

Reggel kibontottam a keretből és felmetéltem. Kockákra vágva tettem asztalra. Nem metéltem fel egyszerre mindet, mert a meleg lakásban a hab elég hamar folyóssá vált.  A hűtőből vágtam annak, aki még kért.

Levettem a keretet












    


A férjem névnapját ünnepeltük, ez alkalomból volt a meggyes-habos az egyik sütemény.
Nagy sikert aratott, bár ha máskor sütök, kicsit másképp csinálom. Nem kell ilyen vastag tészta , elég lett volna 3 tojásból, meggy pedig (ha van) lehet egy kicsit több.

2014. március 23., vasárnap

Mindentudó kalácstészta

Kiflik
kalács
Mindentudó kalácstésza:
1 kiló liszt
6 deci tej
3 deci olaj
5 deka élesztő
cukor

A cukor, illetve só mennyisége attól függ, hogy inkább édes, vagy inkább sós kalácsot szeretnénk, illetve, ha töltjük, édes vagy sós-e a töltelék.
Tehát ez egy univerzális tészta, amit dagasztás után háromnegyed órát pihentetve már lehet is tölteni.
Én most csak 3/4 adagot  készítettem, tehát 75 deka liszt, 450 ml tej, 225 ml olaj és 4 deka friss élesztővel. Mivel sósat akartam, 1 csapott evőkanál sót és ugyanennyi cukrot tettem bele.
A kenyérsütőgépben dagasztottam, de akinek nincs, az a szokásos módon elkészítheti.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrtam és 3 egyforma részre osztottam.
Az egyiket kerekre kinyújtottam, kb. fél centi vastagtagra, 8 cikkbe vágtam és a sajtos tejföllel megkentem, majd egyenként kiflinek feltekertem őket. (Tölteléknek 3 deci tejfölbe belekevertem 10 deka reszelt sajtot meg 1 tojást.)Tetejüket tojással megkentem és szzámmaggal megszórtam. Húsz perc kelesztés után 220 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon megsütöttem.
A másik két tésztadarabot téglalap alakúra nyújtottam és a töltelékkel megkentem, majd bejgliszerűen felcsavartam. A továbbiakban a kiflikhez hasonló módon sütöttem.
Fázisok
A nyers tésztával jó volt dolgozni, kisülve pedig nagyon finom puha kalácsunk lett. Másnap is olyan volt, mintha akkor sült volna.
A recept a Webcukrászdából van, nagyon örülök neki, köszönöm szépen!

2014. március 21., péntek

Csokikrémes születésnapi torta

Csokikrémes torta
Hozzávalók a piskótához:
5 tojás
15 deka cukor
17,5 deka liszt
2 teáskanál étolaj
1 teáskanál ecet
csipet só
Krém hozzávalói:
20 deka cukor
2 ek natúr kakaópor
1,5 ek liszt
3 tojás
2 ek víz
2 ek tej
pár csepp rum
20 deka vaj
A krém Kiskukta receptje.
A piskótához az egész tojásokat a cukorral kézi mixerrel alaposan kikeverjük. Beleadjuk az olajat és az ecetet is, és amikor már jó habos, akkor keverjük bele kézi fakanállal a lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Öt perc után a sütő hőmérsékletét 170 fokra csökkentjük, és tűpróáig sütjük. (A tortaforma 24 cm átmérőjű volt).
Az én sütőm másként működik, nekem 200 fokon kellett először sütnöm, majd 180 fokra mérsékeltem és alsó felső lánggal 40 perc alatt sütöttem készre.
Míg a piskóta sült elkészítettem a krémet.
A cukrot, kakaóport, lisztet szárazon összekevertem, majd beletettem a tojásokat és a folyadékokat, és állandó kevergetés mellett sűrűre főztem. Egy-két perc pöfögés után elzártam alatta a lángot és még fél tábla (5 deka) étcsoki beletördeltem és kevertem míg teljesen elolvadt. Időnként megkevergetve hűtöttem ki. Rumaromát használtam rum helyett.
Amikor szobahőmérsékletűre hűlt, kihabosítottam a lágy  vajjal, és kis időre hűtőbe tettem.
Ezt a piskóta receptet Yasmin bazárjából hoztam, és nagyon elégedett voltam vele.
A teljesen kihűlt piskótát három lapba vágtam, jól lehetett vágni, nem morzsálódott.
Az alsó lapot megkentem krémmel, és egy hirtelen ötlettől vezérelve felbontottam egy üveg magozott meggybefőttet és a krém tetejére szórtam lecsöpögtetett meggyet(ez nincs a receptben). A következő lapot is így csináltam, és a tetejét ráborítva az egész torta külsejét körbekentem vékonyan krémmel (sikerült úgy elosztanom a krémet hogy kívülre is jutott).
Néhány fázis
A torta dekorálását is nagyon egyszerűen oldottam meg.
5 deka fehércsokit felolvasztottam, nylonzacskóba töltöttem és a sarkát kivágva virágokat rajzoltam.
Lehet, hogy a hatéves unokám szebben rajzol, dehát én ilyet tudok. Talán ha nem kellett volna most is sietnem vele, mint mindig...
Ez a nap megint nagyon zűrös volt. Főznöm is kellett, de közben már nekiláttam a tavaszi nagytakarításnak a téli holmik mosásával-elrakásával. Beiktattam egy hajfestést-vágást, mert délután fél ötkor balettbemutatóra mentem, hogy megnézzem a kis balerinákat, az unokáimat.
(Nagyon helyesek voltak a lányok a tüll szoknyácskáikban, és nagyon szépen, kecsesen táncoltak.)
És ezen tevékenységeim közbe kellett elvégeznem ennek a tortának az utolsó símításait és a köszöntést. Mert napján akartam felköszönteni vele egyik idősebb barátnőmet aki most ünnepelte a  78. születésnapját. Évike három éve agyvérzést kapott, és azóta csak segítséggel tudja élni az életét. Járni és beszélni folyamatosan újratanul, és nagyon örülünk neki, ha bármilyen kis javulást tapasztalunk. A férje és a fia gondozzák lelkiismerettel, nagy szeretettel.
A fodrásztól hazafelé vettem "Boldog születésnapot" feliratú marcipán lapot meg gyertyát, de ezeket csak átadáskor tettem rá, és fotó sem készült.
Szeletfotót sem tudok mutatni, mert azonnal hűtőbe került a torta amíg a fiuk hazaér a munkából.
Biztos vagyok benne, hogy finom volt a torta.
Az ünnepelt és a férje
Isten éltessen, Évike! :)

2014. március 18., kedd

Mákoskalács Hruscsovi tésztából

Mákoskalács Hruscsovi tésztából
Vicuska  Hruscsovi tésztáját, az egyik fajta  hűtőben kelt csodatésztáját készítettem el mákos kalácsnak.
Ennek a tésztának annyi a különlegessége, hogy Hruscsov (volt szovjet vezető) szakácsa szerint hűtőben 2-3 hónapig is eltárolható. No persze nem nálunk, nem is Vicuskánál...
Mert én is csak fél kiló lisztből készítettem, és csak egy éjszakát töltött a hűtőben. Az eredeti recept Vicuskánál olvasható, én a saját verziómat írom le.
Hozzávalók:
fél kiló liszt
250 ml natúr joghurt
2 evőkanál cukor
fél treáskanál só
200 gramm vaj
5 deka élesztő
A kenyérsütő tartályába raktam először a fjoghurtot, cukrot, sót, rá a lisztett, az élesztőt pedig a tetejére morzsoltam. A felolvasztott vajat a sípszó után öntöttem bele. Dagasztás után lekapcsoltam a gépet és a tésztát fedeles tálban a hűtőszekrénybe tettem éjszakára.
A tölteléket is elkészítettem, ami megegyezett a bejglimhez használt töltelékkel.
Reggel csak kicsit átgyúrtam és lisztezett dszkán téglalappá nyújtottam. Rákentem a tölteléket, bejgliszerűen feltekertem és tojással lekentem. Még kelesztettem 20 percig, addig a sütőt 220 fokra előmelegítettem. Alsó-felső lángon nálam 45 perc alatt sült meg.
Langyosra hűtve szeltem meg. Nagyon finom könnyű tésztájú kalácsunk lett. 
Köszönöm Vicuskának a receptet! Ilyet máskor is biztosan fogok készíteni! Bármivel tölthető, előre elkészíthető és  nagyon finom!

Bableves után második fogásnak ideális volt!

2014. március 16., vasárnap

Tejszínes szedertorta - 15. Blogkóstoló


Tejszínes szedertorta
Ezt is a 15. Blogkóstoló alkalmából sütöttem, ahol Süni, a játék mostani háziasszonya Piroskát a Süssünk-főzzünk blog íróját sorsolta páromul. annyi kipróbálandó receptet találtam nála, hogy alig tudtam választani. A Meggyes csokis kelt kalácsát már a hónap elején posztoltam, de ezt a szedres tortát feltétlenül el akartam még a blogjáról készíteni, annyira egyszerű, és kinézetre is lerí róla a finomság.
Tejszínes szedertorta:
Sütöttem egy 2 tojásos piskótát kerek formában.
Krém:
3 deci tejföl
4 deci habtejszín
2 ek kristálycukor
1 deka étkezési zselatin
feketeszeder

A tejfölbe belkevertem a kristálycukrot, hozzáöntöttem a tejszínt és kézi habverővel felvertem.
Sikerült elég kemény állagúra felverni. Jót tett volna neki a zselatin, de nekem az nem volt .
Fél kilónyi mirelit feketeszedret már előzőleg felengedtem. Ebből 10-15 szemet géppel belekevertem a krémbe, amitől szép színe lett.
A tortalapot visszatettem a kapcsos formába. Elterítettem rajta a krém felét, megszórtam félig felengedett szederszemekkel és a krém másik felével beterítettem. Hűtőbe tettem néhány órára.
Feketeszeder szemekkel és tejszínhabbal díszítettem
Nekem nagyobb formában készült, így nem lett olyan magas, mint Piroskáé. Mivel zselatin, vagy habfixáló nem került bele, eléggé lágy volt a krém állaga, ami itthoni azonnali fogyasztásnál nem jelentett gondot, de ha valaki szállítani akarja, vagy nyáron készíti, feltétlenül tanácsos valami fixálót beletenni.
Nagyon-nagyon finom volt a torta, köszönöm Piroskának a receptet. Bár féltem tőle, hogy domináns tejföl íze lesz, de nagyon kellemes savanykás gyümölcs ízű volt.


2014. március 11., kedd

Túróslepény, medvehagymás kalács thang zonggal

Kapros túróslepény és medvehagymás kalács(thang zong)

Nálam most éli reneszánszát a thang zong kelt tészta készítő technika, így a hétvégére is azt terveztem.  Sarokkonyha csokis kalácsát választottam.  Éppen kimértem a tészta hozzávalóit, amikor a konyhába tévedt életem párja, és érdeklődött, mit akarok sütni?
Szinte ingerülten mondta, hogy mindig édeset sütök, pedig ő szívesebben enne  valami sós kalácsot, vagy  kapros túróslepényt!
No, akkor az lesz!
Mivel a tészta hozzávalóit kimértem, de még nem tettem bele a kenyérsütő üstjébe,  annyit változtattam, hogy kevesebb cukrot használtam a tésztához.
Ahogy nálam készült:
Tészta hozzávalói:
70 deka liszt
4 deka tejpor
1 ek cukor
fél tk só
3 tojássárgája
2,3 deci tej
4 deka friss élesztő
5 deka olvasztott vaj
Először a thang zongot készítettem el, mégpedig úgy, hogy a hozzá való lisztet elvettem a már kimért 70 dekából.
Thang zong:
50 gramm liszt
2,5 deci víz
Kis lábosban csomómentesre kevertem a lisztet a vízzel, majd néhány perc alatt olyan sűrűre főztem, hogy a kanál nyoma meglátszott a lábos alján. Szobahőmérsékletűre hűtöttem.
A kenyérsütő üstjébe beleöntöttem a tejet, rá a tojássárgákat, cukrot, sót, thang zongot, a tejporral elkevert lisztet, tetejére rámorzsoltam az élesztőt és a dagasztó-kelesztő programra kapcsoltam.
Az olvasztott vajat a sípszó után tettem hozzá. Húsz perccel a program lejárta előtt kivettem a tésztát, mert kifutott volna.
A túrós töltelékhez csak belekevertem egy nagy pohár 20%-os tejfölt a fél kiló félzsíros túróba, sóztam és mirelit kaporral ízesítettem. Nem mindig azonos módon csinálom a túrótölteléket, már van a blogon két Túróslepény, ahol kicsit más az összetétel, bár az is  mindkettő sós.
A medvehagymás töltelékhez egy kisebb csokor medvehagymát apróra összevágtam. Öt dekányi lágy vajjal meg 3 kisebb lereszelt főtt krumplival összekevertem, sóztam borsoztam ízlés szerint.
A megkelt tészta nagyon könnyű, finom lágy volt. Egy 20x30-as tepsiben sült a túrós lepény, a nagy gáztepsiben pedig a a kalács. A kinyújtott tésztára rákentem a tölteléket, feltekertem, kívülről tojással lekentem. Újabb kelesztés után jó forró sütőben kisütöttem. Az én sütőmben 220 fokon alsó-felső lángon 40-40 perc alatt sültek meg.
Nagy sikere volt a túrós lepénynek és a medvehagymás kalácsnak is minden családtagnál - tényleg sósra volt már mindenki "kiéhezve".

Azért a HajniZoli féle csokis kalácsról se tettem le, majd egy másik alkalommal azt is elkészítem.
Köszönöm a thang zong receptet! Tényleg nagyon feljavítható vele a kelt tészták állaga. És a thang zong előre is elkészíthető, hűtőben tartva 3 napig eltartható.
A kisült kalácsokból pedig tettem félre, hogy néhány napos korában is megízlelhessem. Ma reggelire fogyasztottam el, és bátran mondhatom, hogy olyan "friss" volt, mint az első napon.
Természetesen kenyérsütő nélkül a hagyományos módon is bedagasztható a tészta.

2014. március 9., vasárnap

Mustármag kúra - méregtelenítés

Mustármag kúra

Többféle méregtelenítő kúrát szoktam végezni. Néhányról már a bogban is írtam, az olajkúráról, vagy a citrom-fokhagyma ital hasznos voltáról.
Most egy újfajta méregtelenítésre figyeltem fel, amit nagyon hasznosnak gondolok, így el is kezdtem, egyúttal megosztom, hátha másokat is érdekel.
Mustármag kúra
1-1 evőkanál fehér mustármagot kapjunk be reggel és este! Szétrágás nélkül nyeljük le, segítségül igyunk meg rá egy jó pohár vizet!
Így ajánlja Dr. Prof. Török Szilveszter természetgyógyász. 
Most a fűszerként (savanyításhoz) használt mustármag volt itthon, ezzel kezdtem a kúrát. A magok színe sárga, bár fehérmustármag az elnevezése.
Egy ilyen kúrában az elsődleges hatás, hogy fokozatosan letisztítja a bélfalra tapadt, beszáradt bélsármaradványokat. Ezáltal tisztul a vér, így minden olyan betegségre jótékony hatással van, amelyek okai az emésztőrendszerben keresendők. A szervezet belső tisztulása maga után vonja a külső tisztulást is, pl. helyrehoz bőrbetegségeket, hajhullást, körmöket, stb.
Jó hatással van a reumatikus, asztmatikus panaszokra, magas réz, vas, magnézium és szelén tartalmánál fogva szabályozza a vérnyomást, fokozza az epeműködést, cukorbetegeknél csökkenti a vércukorszintet.
Lassítja a rákos sejtek fejlődését és antioxidánsként is működik.
A teljesség igénye nélkül soroltam fel néhány hasznos tulajdonságát, amelyekről bővebben ITTITT, vagy ITT is olvashat, akit érdekel.
Évente kétszer, tavasszal és ősszel javasolt egy-egy ilyen kúra elvégzése, alkalmanként 6 héten át folytatva. 
Mivel nem túl pénz és időigényes, belevágtam. A hat hét letelte után beszámolok a tapasztalataimról.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Közben egyik olvasóm tanácsára vettem kilós csomagolású mustármagot - így olcsóbb és gazdaságosabb.


2014. március 7., péntek

Thang zong kenyér teljes kiőrlésű lisztből

Thang zong kenyér teljes kiőrlésű lisztből

Thang zong - Trollanyu meghatározása szerint: " 1 rész liszt és 5 rész víz pasztává főzve,  65 fokosnak kell lennie". Aki nem tudja mérni a hőfokot, az látja, ha a fakanál szétnyitja a pasztát a keverés nyomán, és meglátszik a lábos alja. Az így készült kenyerek nagyon puhák és levegősek lesznek és napokig puhák maradnak. 
Mivel még nem próbáltam ezt a technikát, úgy döntöttem, hogy elsőnek kenyeret sütök vele.
Teljes kiőrlésű búzalisztet használtam. Fél kiló lisztből készült a kenyerem, ebből a lisztmennyiségből vettem el a thang zonghoz szükséges lisztet.
Thang zong:
25 gramm liszt
125 ml víz
Egy kislábosba szórtam a lisztet, összekevertem a vízzel, majd lassú tűzön állandóan kevergetve melegíteni kezdtem. Néhány perc alatt megsűrűsödött annyira, hogy kilátszott a keverés nyomán az edény alja, tehát már jó is volt. Fóliával letakartam, hogy hűlés közben ne bőrösödjön be.
Csak szobahőmérsékletűre hűlve használtam. 
Beletettem a kenyérsütőgép tartályába:
thang zong (a most elkészített mennyiség)
3 deci víz
1 teáskanál cukor
3 mokkáskanál só
475 gramm liszt
1 deka friss élesztő
2 ek olívaolaj a sípszó után
A dagasztás-kelesztés programot bekapcsoltam és másfél óra múlva a megkelt tésztrát vettem ki.
Átgyúrtam, megformáztam, és egy ovális alakú jénai tálba tettem, amelynek az alját sütőpapírral béleltem.
Az én sütőm külön műfaj,. nekem 250 fokra elő kellett melegíteni és alsó-felső lángon kb. 1 óra hosszat sült. Az edényre rátettem a tetejét is, amit 20 perccel a sütés befejezése előtt levettem. a kisűlt kenyeret rácson hűtöttem ki. Alig vártam, hogy megvágható legyen. Etette magát - rögtön meg tudtam volna enni egyedül az egész kenyeret, ami készen 90 dekás volt. A férjem is nagyon dícsérte. ez a sütés tegnapelőtt estefelé történt, éás mivel a thang zongtól elvárható, hogy napokig megőrizze a teljes frissességét, ezért felét elcsomagoltam, és ma reggel kóstoltuk meg. Valóban olyan, mintha most sült volna. Köszönöm Trollanyunak a technika leírását, és Limarának is - nála is utánanéztem, úgy voltam vele, hogy ami nála működik, az biztos jó.
A thang zong egy régi japán módszer, amelynek alkalmazásával a liszt még több folyadékot képes magába szívni, ennek következtében marad napokig friss a vele készült kelt tészta.
Nem annyira mutatós ez a kenyér, mint amilyen finom. Elég lett volna kisebb jénai, akkor magasabbra felemelkedett volna. Egy kicsit lágy volt a tészta a hagyományos kenyértésztákhoz viszonyítva, ezért is nem mertem csak úgy tepsiben sütni. 
Tehát a főpróba megvolt, más tésztáknál is alkalmazni fogom a thang zongot.

2014. március 6., csütörtök

Karamell vodka

Karamell vodka
Egy gyorsan, nagyon egyszerűen elkészíthető likőrt hozok most, már a közelgő húsvétra gondolva.
Karamell vodka:
fél liter 37,5%-os vodka
125 ml víz
20 deka kristálycukor
1 ampulla vanília aroma
1 rúd vanília
A kristálycukrot egy kis lábosban lassan elkezdjük karamellizálni. Amikor szép aranybarna, felöntjük a vízzel és addig főzzük, míg a cukor ismét teljesen elolvad. Ez kb. negyed óra, közben kevergetjük.
Teljesen lehűtjük, majd összeöntjük a vodkával, hozzáadva a vanília aromát, és beletesszük a vaníliarudat is.
Ennyi.
A  receptet  alchri  blogján találtam, és nagyon köszönöm neki!
Nekem nem volt vanília aroma ampullám, hanem magam készítette vanília aromát használtam 1 teáskanállal, egyébként teljesen így csináltam. Az eredmény egy nagyon kellemes, nem túl édes likőr, ami ha még húsvétig érik, ettől is finomabb lesz.
Alchri leírja, hogy eredetileg Sevillában ittak és vásároltak ilyen likőrt, és a sikerre való tekintettel kisérletezte ki az otthoni előállítás receptjét. Jól tette, és én is továbbadom, hogy mások is kipróbálhassák.

2014. március 4., kedd

Meggyes-csokis kelt kalács a 15.Blogkóstolóra

Meggyes-csokis kelt kalács

Nagyon szeretek blogkóstolni. A mostani játék háziasszonya Süni a Süni süti blog írója Piroskát, a Süssünk-főzzünk együtt blog íróját sorsolta páromul.
Na, fel volt adva a lecke, mert a bőség zavarába estem. Piroska vegyes blogot vezet, és bár az én profilom a torták, sütemények, kalácsok, ezek is olyan szép számmal vannak nála, hogy elég volt választani. 
Azért csak sikerült, ezt a finom kalácsot.
Tészta hozzávalói:
30 deka liszt
2 deka éleztő
1,25 deci tej
1,5 ek kristálycukor
csipet só
1 tojássárgája
2 deka vaj

1 ek natúr kakaópor

Tölteni:
2 deci lecsepegtetett meggybefőtt
Tetejére:
6 deka bevonó csoki

Én a kenyérsütő tartályába a szokásos módon és sorrendben beletettem a tészta hozzávalóit - a vajat megolvasztva a sípszó után -, és dagasztó-kelesztő programra kapcsoltam a gépet. A másfél óra letelte után kicsit átdolgoztam a tésztát, ketté vettem, és az egyik felébe belegyúrtam a kakaóport. 
Én dupla adagot készítettem, ezért a nagy gáztepsimet sütőpapírral kibéleltem. A fehér tésztát akkora téglalappá nyújtottam, mint a tepsi, és belehelyeztem. A barna tésztát szintén akkorára nyújtottam, és rátettem a fehérre. A tepsi hosszanti oldalának megfelelően csíkban két oldalt ráhelyeztem a meggyet - kis kekszdarát szórtam alá. Mindkét oldalról egymással szembe haladva feltekertem. Lekentem tojással és letakarva kelesztettem amíg bemelegedett a sütő (kb. 20 perc). Eredetileg 180 fokon 15-20 perc lenne a sütési ideje, de nálam 200 fokon alsó-felső lángon 40 perc alatt sült meg.
Miután kihűlt, be kellett vonni olvasztott csokival. No itt lett egy kis prüci, mert akkor szembesültem vele, hogy addig jártam rá a csokira, hogy alig maradt (esténként kicsit lopkodtam). Dupla adag kalácshoz több mint tíz deka csoki kellett volna, nekem meg 5-6 dekányi volt. Vajjal felolvasztottam és szilikon ecsettel kentem a kalácsra.
Így készült
Nem lett olyan szép kinézetű, mint Piroskáé, de nagyon-nagyon finom volt! Annak ellenére is, hogy csak xilittel elrakott sima meggybefőttel készült, nem amaréna meggyel, mint Piroskáé. Bár tettem el nyáron amaréna meggyet, de már rég elfogyott. Jövőre bátran merek többet eltenni, mert nagyon finom, különleges volt.
Piroskának nagyon köszönöm a receptet, Süninek pedig a játék levezénylését.

A tészta a hagyományos dagasztással is elkészíthető.

2014. március 2., vasárnap

Fészkes fánk - sütőben sütve

Fészkes fánk

Sütöttem már fánkot ezen a farsangon kétszer is, de ez a recept régóta elkészítésre várt. Most, a "farsang farkán" sort kerítettem rá .
Tészta hozzávalói:
  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • Töltelékhez:
  • 2 csomag pudingpor
  • 7 dl tej
Tetejére:
  • 5 dkg vaj
  • kb. 10 dkg kristálycukor
Elkészítés:
A szokásos sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe tettem a tészta hozzávalóit a vaj kivételével. Másfél órás dagasztó-kelesztő programra kapcsoltam a gépet. Az olvasztott vajat a sípszó után adtam hozzá.

A töltelékhez 2 tasak vanília pudingport 7 deci tejben 5 evőkanál cukorral sűrűre főztem. A krémbe a recept nem ír cukrot, de én tettem.
Mikor megkelt a tészta, kicsit átgyúrtam, egy rudat formáztam belőle, amit 24 egyforma darabra vágtam. a kezemmel mindegyikből gombócot formáltam, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól tisztes távolságra elhelyeztem őket (1 tepsibe 12 darabot tettem) és negyed órát letakarva kelni hagytam. Utána az ujjammal mindegyik közepébe kis fészket nyomtam, amit megtöltöttem vanília pudingkrémmel. Ismét kelni hagytam 10 percet, addig bemelegítettem a sütőt 200 fokra. Nálam 25 perc alatt alsó-felső sütéssel sültek meg. Miután kicsit hűltek, olvasztott vajjal egyenként megkentem, és némelyeket nádcukorral, másokat csokidarával szórtam meg.
Így készült
Még melegen megkóstoltuk, és a felét mindjárt meg is ettük. Nagyon finom volt.Kívül ropogós, belül omlós puha. Bár igazából nem fánk szerintem. Féltem, hogy túl édes lesz, de épp megfelelő volt. 
A puding nekem nem kellett bele mind, a fele mennyiség elég lett volna.Bármilyen más ízű pudinggal készíthető.

A receptet ITT találtam, köszönöm!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...