Összes oldalmegjelenítés

2014. január 30., csütörtök

Mézes kurkumapor torokfájásra

Mézes kurkumapor torokfájásra olívaolajjal

Nem ittam hideget, melegen felöltözve tartózkodtam a szabadban, mégis egyik reggelre torokfájásom lett. (valami vírus lehet). És bár tudom, hogy egyesek előszeretettel ajánlják az úgynevezett "kalapkúrát" hasonló helyzetekben, én inkább más gyógymódot választottam.
Eddig is volt néhány házi praktikám  váratlan nyavalyákra - mézes kamillatea frissen facsart citromlével, hagymatea, csipkebogyótea, gargarizálás langyos tengerisós vízzel, esetleg szódabikarbónás vízzel, mézes fokhagyma, mézes gyömbérgyökér,stb, stb.
Most viszont egyik facebookos csoportban megláttam a kurkuma-méz azonos arányú keverékét ajánlani torokfájásra.
Azonnal be is kevertem ahogy  Itt  ajánlották: "Ha mézben 1:1 arányban feloldunk kurkumát, és naponta 4-6 alkalommal fogyasztjuk, csökkenti a köhögést, és feloldja a torokban a lerakódásokat." 
Nem valami jóízű ilyen töményen, de azért túllettem rajta. Viszon ta torkom másnap reggelre se jött rendbe.
Másnap reggel már kicsit módosítottam a keverék elkészítésén - mert utánaolvastam a kurkumának, és több helyen javasolják a jobb felszívódás miatt az olíva olajat hozzá.
Tehát:  1 teáskanál kurkumapor
            1 teáskanál hársméz
            1 teáskanál olívaolaj
             fél deci meleg víz


méz-kurkuma-olaj-víz
                     











Az olajos-vizes változat már élvezhetőbb volt. Bár még nincs teljesen rendben a torkom, folytatom, mert bízom benne hogy néhány nap alatt meggyógyulok.



Ezen  az oldalon egy számomra eddig ismeretlen praktikát találtam:
Ha reggel torokfájással ébredsz, egy óra alatt visszafordíthatod a betegséged, ha az alábbi teával kezded a napod. Minden alkalommal működik!
Meleg (de ne forró) vízben jól keverj el két evőkanál mézet, két evőkanál ecetet (lehet almaecet is), két evőkanál citromlevet, és egy csipet fahéjat. Húzd le egyben, és egy órán belül elejét veszed a betegségnek. Próbáld ki, tényleg minden esetben működik.
Szerintem érdemes alkalom adtán ezt is kipróbálni. Ezek a hozzávalók is megtalálhatók minden háztartásban.
Fűszerként és ételszínezőként már régebb óta használok kurkumát. A kurkumával kapcsolatos tényekről és tévhitekről  ITT olvashat, akit bővebben érdekel ez a téma.

2014. január 28., kedd

Lekváros linzer

Lekváros linzer
Nálam a linzer téli süteménynek számít. Így aztán mikor elfogyott a karácsonyra sütött mézes aprósütemény, most a hagyományos linzervirágokkal töltöttem fel a kekszes dobozokat.
A  klasszikus linzer recepttel dolgoztam, a 3 rész liszt, 2 rész vaj, 1 rész cukor arányokkal.
Nálam ez:
60 deka liszt
40 deka vaj
20 deka porukor
1 narancs lereszelt héja
csipet só
2 tojás sárgája
1 zacskó sütőpor
3 evőkanál tejszín

baracklekvár megkenni

A lisztbe almareszelőn belereszeltem a hideg vajat, majd elmorzsoltam. Hozzáadtam a sót, cukrot, sütőport, narancshéjat és jól összekevertem. Ezután került bele a tojások sárgája meg a tejszín, és ezekkel gyorsan összeállítottam a tésztát. Fél órára hűtőszekrénybe tettem. Utána a fele tésztamennyiséget levágtam, a többit visszatettem a hűtőbe, hogy ne lágyuljon el a tészta a meleg konyhában.. A levágott tésztadarabot lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra kinyújtottam, és 7 centi átmérőjű kiszúróval köröket szaggattam, ügyelve rá, hogy páros számú körlapom legyen, és kettőt-kettőt lekvárral össze tudjak ragasztani.  A körlapok  felét még középen is kisebb szaggatóval kiszúrtam különböző mintázatúra.
A "nagykönyv" szerint 180 fokon 8-10 perc a sütési ideje.
No de az én sütőmben 220 fokon az első tepsivel 25 percig sütöttem alsó-felső lángon, a többit csak 20 percig.  Egymástól kissé távolabb helyeztem el őket sütőpapíros tepsin, így összesen  4 nagy tepsivel lett, az ötödik pedig a közepekből kiszúrt apró linzerkék.
Az utolsó tepsivel kicsit tovább maradt benn a kelleténél (épp jött a postás), így azok kicsit kvarcoltak. De megoldottam, hogy ne keményedjen meg, gyorsan kevertem be citromlét kis porcukorral és két soron is átkentem a kicsit pirosabb linzereket vele.Nem is lettek kemények még egy hét után se.
Kicsit pirosabbra sültek
Miután teljesen kihűltek a sütemények, a teli linzerkarikát megkentem finom házi baracklekvárral, majd ráragasztottam  egy lyukas közepűt. Közel negyven darab összeragasztott sütim lett, tehát ez az adag jó kiadós is.
Mire ezt a bejegyzést írom, ezek a szépséges-finomságos sütikék már elfogytak. Nagyon finomak voltak, frissen is puhák, másnapra pedig  omlósak, és minden nappal finomodtak. Merthogy minden nap elő lett véve a fémdoboz (abban  tároltam, hogy tovább puha maradjon).
De van még néhány darab az apróból, ami a közepekből lett kivágva.
A középről kivágott apró sütik
Indulok is feltenni a vizet egy zöld teának, ma uzsonnára ezt az apró linzert eszem hozzá. :)

2014. január 26., vasárnap

Ismerjük meg egymást újra!



Valamikor 2-3 éve a Blogdíjak adományozása volt a divat bloggerkörökben. Aztán egy idő után valahogy "terhessé" vált a különböző blogokon kutakodni, tanulmányozni, hogy szerintünk ki mivel érdemelte ki, hogy díjat kapjon tőlünk. Különben is, mostanában a facebookon "zajlik az élet", ahol jóformán mindenki fenn van, ismerősnek jelölve, vagy a különféle csoportokba tömörülve ott vagyunk mind egy helyen.
A blogélet pedig szinte "elsatnyult".
Ilyesmi meggondolásból indította Szera ezt a játékot, melynek szabályai hasonlóak a díjátadós játékéhoz.
Játék menete:
1. Linkeld be azt a személyt a blogodba, aki megjelölt.

2. Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.

3. Jelölj ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.

4. Értesítsd a kijelölt személyeket egy hozzászólásban a blogjukon.

Engem  Mrita, az Enni élvezet, vagy kaland csupán, blog írója jelölt. Érdekes a blogja, érdemes benézni hozzá. köszönöm Ritának, hogy engem (is) választott!


A 7 dolog magamról:
1.  Már kevésbé vagyok tortafüggő, mint a blogom indításakor. Kevesebb formatortát készítek, inkább csodálom mások tortakölteményeit.
2.  Amióta netezek, rájöttem, hogy az internet legalább akkora "átok", mint amekkora "áldás" az életemben. Csodálatos dolog, hogy 2 perc alatt meg tudom nézni az áramszolgáltató ügyfélfogadási idejét, vagy hogy mit ajánl Gyuri bácsi a szemölcsre, de magában rejti azt a csapdát, hogy számtalan kínálatával eltereli az ember figyelmét, és hajlamossá tesz olyan dolgok olvasására is, amelyek valójában nem is érdekelnek.
3.  Már keresztrejtvényt is a neten fejtek.
4.  Nincs kedvem elmenni a farsangi bálba, azt hiszem, öregszem!
5.  Nem vagyok elég kitartó, a jógagyakorlataimat ilyenkor télen mindig elkezdem, aztán tavasszal mindig abbahagyom.
6.  Teljesen leszoktam a szabás-varrásról, kötésről, horgolásról.
7.  Egy idő óta nem szeretek tévét nézni, ha rajtam múlna még híradót se néznék.

Akiket én választottam, a következők:

Janka, a "CSak, mert szeretm" blog írója

Hankka

Hajni és Zoli  a Sarokkonyhából

Olgis a tevékeny bloggeranyó

Mónika a bibimóni receptjei blog írója

Chef Viki a Házias konyha írója

Katalin a Katalin konyhája blog írója.

Kicsit elidőztem a felsorolt blogokban, ajánlom másoknak is, érdemes mindőjüknél nézelődni.
Remélem, elfogadják  játékfelkérést, és velem együtt nosztalgiáznak kicsit!  :)

Sajttorta - Tarta de queso

Sajttorta - Tarta de queso
Anazar-nál láttam meg ezt a sajttortát, és rögtön belészerelmesedtem. Ő pedig Doña Carmen-nek  köszönte meg a receptet, amit most idemásolok:
2 csésze natúr joghurt
2 csésze tej
2 csésze liszt
2 csésze tejszín
3 csésze cukor
6 tojás
4 kockasajt ('kördobozos háromszög sajt')

Teljesen a leírás szerint készítettem a tortát, csak cukrot raktam kicsit kevesebbet. A csésze nálam a joghurtos pohár volt, miután kiöntöttem a joghurtokat, mindent azzal mértem.
Pofonnál is egyszerűbb az elkészítése, csupán össze kell keverni a hozzávalókat. Én kézi mixerrel végeztem ezt, eegymás után téve egy tálba a hozzávalókat apránként, és mindig jól elkeverve.
Végül pedig egy 25 centi átmérőjű kerek jénai tálat fagyos vajjal alaposan körbekentem (az alját és az oldalát is) meghintettem liszttel és beleöntöttem a palacsintatészta sürüségű masszát. Eddigre már előmelegítettem a sütőt 220 fokra. Anita 200 fokon 10 percig sütötte, majd 185 fokra csökkentve a hőt még 50 percig.
Mivel az én sütőm másként működik, én magasabb hőfokon, alsó-felső lángon 80 percig sütöttem. Félidőben a tetejét fehér papírral letakartam, mert nagyon pirult.
A jénaiban hűtöttem langyosra, majd süteménylapáttal kicsit meglazítva tálcára borítottam.

Szeleteltem és rögtön megkóstoltam. 
Nagyon finom! A férjemnek is ízlett, azt kérdezte, hogy ez sült puding?

Még a hét elején megvettem a hozzávalókat, ezzel  a sütivel készültem From Juci 1. születésnapi zsúrjára,
aztán halogattam a sütést, és az lett a vége, hogy lemaradtam, mert 24-e volt a beküldési határidő.
Sajnálom, de azért kívánok Jucinak még sok boldog blogszülinapot!
Anitának pedig hála és köszönet a receptért! 
Tényleg egy-két szóból összehozható gyors desszert! És ahogy Anita ajánlja, legközelebb valami gyümölcsöt teszek bele, esetleg lekvárral, vagy valamilyen öntettel adom asztalra.
A  recept spanyol eredetű.

2014. január 24., péntek

Mekis fánk, avagy amerikai fánk

Mekis fánk
Már többféle fánk recept van fenn a blogon, ezért olyat kerestem, amilyet még nem sütöttem.
Mekis fánk - donut néven találtam Wise Ladynél ezt az amerikai fánk receptet.
Nem bonyolítottam túl, minden tésztához valót a kenyérsütő tartályába tettem és dagasztóprogramot bekapcsolva csak azt kellett megvárnom, míg duplájára kelve kivehető volt a tészta.
Tészta hozzávalói:

  • 250 gramm  finomliszt
  • 125 gramm rétesliszt
  • 1 kávéskanál sikér
  • csipet só
  • 25 gramm cukor
  • 60 gramm vaj
  • 20 gramm élesztő
  • másfél deci tej
  • 1 tojás

Amikor megkelt a tészta deszkán átgyúrtam és kb. 2 centi vastagságúra kinyújtottam. Két különböző méretű szaggató segítségével szúrtam ki a fánkokat. a nagyobb úgy 8 centi átmérőjű, a kisebb 3. De virág, meg egyéb kártyamintás kiszúrókat is használtam. A kiszúrt fánkokat letakarva még kicsit kelesztettem, épp csak annyi ideig, míg az olaj, amiben sütöttem, megforrósodott. A sütésnél figyelembe vettem a fánksütés aranyszabályait, vagyis az olaj hőmérséklete kb. 170 fok körüli legyen. Mivel ételhőmérőm nincs, úgy ellenőriztem le, hogy egy kis darab fánktésztát az olajba dobva ha az gyöngyözve mindjárt az olaj tetejére dobja a fánkot, akkor jó. Ezt az olajhőmérsékletet igyekezni kell tartani az egész sütés folyamán, vagyis nem beletenni sok tésztát egyszerre, mert az elhűti. A tésztának a deszkán felül levő oldala kerüljön  a forró olajba. Egy-két perc sütés után megfordítottam és a másik felüket is megsütöttem.

A kisült fánkokat papírtörlőn egy percig leitattam az olajtól, majd még forrón mázat kentem rájuk.
A mázhoz Wise Lady az alábbi receptet adja meg:
150 g porcukor
1 tojásfehérje
vanília kivonat
kávéskanál citromlé
De én a tojásfehérjét nem szeretem, ezért porcukrot és a sárgához homoktövis sűrítményt, a lilához porcukrot és natúr bodzalevet kevertem. A homoktövist és a bodzát még nyáron tettem el befőzőautomatával, és ahogy számítottam is, ételek színezésére nagyon alkalmasak. Mindkettőből csak annyit kevertem a 10-10 deka porcukorhoz, hogy tapétaragasztó sűrűségű legyen az állaga.
Gyorsan kellett dolgoznom, mert kiskanállal kentem a mázat a forró fánkokra, közben figyelnem kellett az éppen sűlő fánkokat is. A máz rákenése után színes szórócukrot hintettem rájuk. 
Alig vártam hogy kóstolni lehessen. Nagyon finom, a szalagos fánktól kicsit töményebb, sűrűbb a tésztája. Az édessége is épp megfelelő, a sárga színű a homoktövitől kellemesen savanykás, a másik határozottan bodza ízű, amit én nagyon szeretek.
Amerikai fánk

Köszönöm Wise Ladynak a receptet! És bár ő konkrétan nem mondja, rájöttem, hogy  a McDonald's-ról van szó, vagyis ott lehet ilyen fánkokat kapni. Én (mi) nem járunk ilyen helyekre (bár egyszer azért voltam), így összehasonlítani nem tudom, de megnéztem az oldalukon. ahol én néztem, ott csokival volt bevonva.
Legközelebb nálunk is azzal lesz! :)

2014. január 20., hétfő

Hanklis- erdélyi kelt sütemény Kati blogszülinapjára

Hanklis- erdélyi kelt sütemény

Makacskának harmadik blogszülinapja lesz, aminek örömére játékot hirdetett. Aki részt kíván venni  benne, az vagy egy "eredeti, hagyományos erdélyi receptet, megjelölve egy linkkel", vagy egy "Jamie Oliver receptet" kell hogy elkészítsen megadott határidőre.
Én egy eredeti erdélyi receptet választottam.
Hanklis (erdélyi sütemény)
Tészta hozzávalói:
40 dkg liszt
egy csipet só
1 tojás sárgája
6 dkg vaj
1,5 dkg élesztő
egy kevés langyos tej
Töltelék hozzávalói:
1 kg magvaváló szilva
2 dl tejföl
1 tojás
porcukor
Elkészítés:
Én másfél deci tejben felfuttattam az élesztőt (1 teáskanál cukrot is tettem bele). A lisztet egy tálba szitáltam és belekevertem a sót, majd a tojássárgát is hozzáadva az élesztős tejjel összeállítottam a tésztát. Még kb. fél deci tej kellett hozzá, az olvasztott vajat pedig több részletben dolgoztam bele. Szép rugalmas, nem túl puha tésztám lett, amit letakarva langyos helyen duplájára kelesztettem. Utána ujjnyi vastagra kinyújtottam és egy zsírral kikent 30x35 centis tepsibe tettem. Kétszázhúsz fokosra előmelegített sütőbe toltam, és alsó-felső lángon kb. 20 percig elősütöttem. Akkor kivettem és kiraktam a tészta tetejét szilvával. Nekem úgy lett ki az 1 kiló szilva, hogy fele fagyasztott magozott szilva volt, fele pedig lecsöpögtetett befőtt.
A tejfölbe 2 evőkanál porcukrot és egy egész tojást elkevertem, és ráöntöttem a szilva tetejére.
Visszatettem a sütőbe és addig sütöttem, míg a tejföl megkocsonyásodott rajta(nálam kb.25 perc). Nem szabad túlsütni, kiszárítani!
Így készült
Langyosan vágtam fel, és porcukorral meghintve tálaltam. Nagyon finom volt, teljesen olyan, mint a krémes.


Jó ötlet volt Katitól, hogy erdélyi receptet kért, örülök, hogy megismerhettem ezt a kalácsféle süteményt. Biztos máskor is készítek ilyet.
Az Aranyosszéki régió, Bágyon környékén sütik ez a süteményt. A linkre kattintva az eredeti recept és a róla készült fotó is látható.

2014. január 19., vasárnap

Bodros csokoládébomba


Bodros csokoládébomba
BODROS CSOKOLÁDÉBOMBA
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg étcsokoládé, 25 dkg vaj, 22 dkg cukor, 4 tojás, 22 dkg finomliszt, 2 tasak sütőpor, 10 dkg darált mandula, 3 ek. kakaópor, 1 ek. tej, 2 ek. vaníliaaroma; 
A krémhez: 1,5 dl tejszín, 18 dkg csokoládé, 5 dkg aszalt sárgabarack vagy kandírozott narancs.
Elkészítése: A csokoládét forró vízfürdőben felolvasztjuk. A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük, a liszttel összeforgatott sütőport és a mandulát 2 evőkanálnyi kivételével beledolgozzuk. Egy külön tálban a massza felébe a kakaóport, a tejet a maradék mandulát és a vaníliaaromát is belekeverjük. A kétféle színű tésztát és az olvasztott csokoládét váltakozva egy kivajazott, belisztezett, sütőpapírral kibélelt kúp alakú sütőformába rétegezzük. Előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük, egy kicsit állni hagyjuk, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni. 
Ezalatt elkészítjük a krémet. 
Ehhez a tejszínt felforraljuk és az apróra tördelt csokoládét felolvasztjuk benne. A tűzről lehúzzuk, és gyakran kevergetve kb. 30 perc alatt kihűtjük. Amikor már majdnem teljesen megdermedt egy széles kés segítségével a tésztabombára kenjük. Szárított vagy kandírozott gyümölccsel díszítjük.
A receptet egy az egyben lemásoltam a szerbiai  Magyar Szó egyik archív számából.
Minden hozzávalót kimértem. Nem volt megadva a sütőedény mérete, én egy 2 literes 22 centi átmérőjű inox tálat béleltem ki sütőpapírral, abban sütöttem. Nálam rendkíbül soká sült, másfél óráig. Negyven perc után még lötyögött a belseje, már ekkor fehér papírt kellett a tetejére tenni (ami kivétel után az alja lesz) mert félő volt, hogy megég. Amikor kivettem, a spájzba tettem kihűlni. Meglepődve tapasztaltam, hogy beesett a teteje(a későbbi alja), olyan formában, hogy egy nagyobb alma belefért volna. Ezért két deci tejben egy evőkanál kristálycukorral megfőztem fél csomag csokipudingot, és miután a puding is kihűlt, vbeletöltöttem ebbe a "lukba". Egy ostyalapot kerekre vágtam és erre borítottam ki a süteményt. A közben kihűtött krémmel körbekentem.


Mozzanatok a készítésről
 Majd a krémből kis "pamacsokat" tettem rá szabálytalan távolságra, amelyekbe 3-4 aszalt, de most kicsit megáztatott gojibogyót tettem, kissé rusztikus külsőt adva neki.
A bodros csokoládébomba felvágva
Az eredeti recepthez tartoó kép Innen

Egy éjszakát a hűtőben töltött. Alig vártam a felvágást.
Kissé nehéz, tömény állagú, de igen finom sütemény. Nem sok kell belőle egyszerre.
Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre. 
És hogy miért "bodros" az elnevezése?
Gondolom azért, mert sütés közben és után a tészta széle és külseje egyenetlen, bodros.

2014. január 17., péntek

Kálavirág sütve - ételdekoráció

Kála virág sütemény
Mindenképpen ki akartam próbálni ezt a süteményt, és mivel épp volt maradék tojásfehérjém, eljött az alkalom.
Első olvasatra pofon egyszerűnek tűnt a recept, a hozzávalók se különlegesek
Amennyi súlyú a liszt, ugyanannyi súlyú cukor, ugyanannyi súlyú tej és ugyanannyi súlyú tojásfehérje grammban mérve az összetevői.
Én először felütöttem három közepes tojást, majd elválasztva lemértem a fehérjét, és ehhez számítottam a többi hozzávalót.
Hozzávalók:
115 gramm tojásfehérje
115 gramm tej
115 gramm cukor
115 gramm liszt
A lisztet szárazon összekevertem a cukorral, majd a tejet is hozzáadva csomómentesre kevertem a masszát.
A tojásfehérjét kemény habbá vertem és apránként beleforgattam a lisztes masszába.
sütőpapírral bélelt tapsibe evőkanállal egy-egy kanálnyit letettem egymástól távolabb, majd a kanál hátával kerek lapokká símítottam. Egy nagy gáztepsibe 6 kört tettem egyszerre.
Közben előmelegítettem a sütőt - az eredeti recept szerint 180-200 fokon pár perc alatt megsül - mivel az én sütőm másként működik, 220 fokra tettem be a tepsit és 25 percig sült az első, 20-20 percig a második és harmadik tepsi. De akinek rendesen működik a sütője, az ne hagyja magára, figyelje, és mihelyt kezd barnulni a körök széle, vegye ki.
Fémlapáttal alányúlva azonnal le kell választani a sütőpapírról, és még forrón virággá formázni, mert ha kihűl törik. Jó sok lett ebből az adagból, három tepsivel, és az utolsóba még csíkban is tettem a tésztából, amit kisűlve feltekertem rózsának. Fordítva helyeztem a tepsibe a kisűlt, megformázott virágokat hűteni.

Mikor kihűltek, tettem a közepükbe kurkumával sárgára színezett krémet. Ez maradék vaníliapuding volt, kevertem hozzá egy kis házi mascarponét meg porcukrot. De lekvárral vagy gyümölccsel is lehet tölteni.
Nagyon alkalmas a maradék tojásfehérje felhasználására, és főleg ehető süteménydekorációnak ajánlható.
Nem rossz, de így önmagában csak semleges édes ízű, jót tett volna neki némi citromlé. És már egy tojásból is van annyi, hogy díszítésre elég, legközelebb kevesebbel is beérem, még jó, hogy nem az eredeti recept szerinti mennyiségekkel csináltam - 25 deka mindenből..
Nekem nem lettek olyan szépek, mint a lelőhelyen lévő képeken, persze biztos az is hozzájárult, hogy nekem most is sietnem kellett, mert időre főzök, és ezt előtte ki akartam sütni.
Az eredeti recept egy kínai oldalon:Itt található, ezt közölte az oldalán Rita..
Megköszönöm mindkettőjüknek!
Ha pedig valaki kipróbálja, megkérem, hogy fotózza le és tegye nyilvánossá, érdekelne, hogy másoknak hogy sikerül?


2014. január 15., szerda

Kapucíner bonbonok házilag

Kapucíner bonbon
Amint megláttam  Dinánál, rögtön tudtam, hogy ilyen nekem is kell!
Épp nem volt itthon tejporom, meg az nálunk nem is minden élelmiszerboltban kapható, így most került rá sor, hogy elkészítsem. Nem különösebben munkaigényes, nálam a mandula darálása okozott némi gondot - majdnem "beállt" tőle a daráló, de időben rájöttem, hogy a cukorral együtt darálva a probléma kiküszöbölhető.
Hozzávalók:
10 deka hántolt darált mandula
10 dek porcukor
pár csepp forró víz

2 deka zsíros tejpor
2 deka instant kávé

10 deka étcsokoládé
Elkészítés:
Miután a mandulát a cukorral együtt ledaráltam, csak annyi dolgom volt, hogy egy teáskanálnyi forró vízzel összegyúrjam. Elég könnyen összeállt, ezután kétfelé vettem, és egyik részhez hozzágyúrtam a tejport, másik részhez az instant kávéport. Mindkét esetben néhány csepp forró vízzel segítettem, hogy összeálljon.
Majd sütőpapíron 2-3 mm-nyi vastagságú téglalappá nyújtottam a tejporos masszát. Egy másik sütőpapírt mellétéve körülbelül ekkorára nyújtottam a kávésat is, majd a sütőpapírral a kávésat ráfordítottam a tejporos masszára. szorosan feltekertem. Olyan 22 centi hosszú, 3 centi átmérőjű rudam lett. Hűtőbe tettem kis időre.
Kivéve 20 szeletre elvágtam jó éles késsel. Kicsit még formáztam rajtuk, hogy kerekebbek legyenek.
A csokit felolvasztottam, és először mindegyiknek csak az egyik felét csokiztam be szilikon ecsettel. Mikor megszáradtak, akkor kentem be a többi részt, és így tettem sütőpapíros rácsra megdermedni.
Mozzanatok a készítésről
Estefelé lettem kész vele, jó fotókat már nem lehetett kinn se csinálni. Reggelre pedig félő, hogy már nem lesz belőle, mert igen-igen finom! Bár kissé intenzív a kávéíz, én szeretem. Remélem, azért tudunk aludni az éjjel.

Elvágva, villanyfénynél fotózva
Köszönöm Dinának a receptet!

2014. január 11., szombat

Tükörtojás szelet

A szomszédasszonyom azt hitte, tükörtojást vittem neki.
- Te ilyen lágyra szoktad hagyni a sárgáját? Ez valami sós sütemény, ugye?
 Jé, hát ez rendes édes sütemény!
Tükörtojás szelet
Igen, ez "rendes" édes sütemény. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, mutatós, és nagyon finom!
Hozzávalók:
Tésztához:
10 deka cukor
3 tojás
15 deka liszt
fél cs. sütőpor
15 deka olvasztott vaj
Krémhez:
2 deci tej
1 deci tejszín
fél zacskó (2 deka) tejszín ízű pudingpor
Tetejére:
sárgabarack befőtt
1 zacskó színtelen tortazselé
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a felolvasztott, de már nem meleg vajat, ezután belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe öntjük a massztát, és 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a "tojásfehérjét".
A tejet és a tejszínt összeöntjük, elkeverjük a pudingporral és összefőzzük.
Negyed óra után kivesszük a tepsit, és a pudingból kis köröket alakítunk ki  a tészta tetején, majd visszatesszük még 6-8 percre és készre sütjük.

Ha kihűlt, a sárgabarack befőttből köröket szúrunk ki, és a pudingos részre helyezzük, ezek lesznek a tojások sárgái. Színtelen tortazselét öntünk a sütemény tetejére.
A tortazselét az előírás szerint 2,5-3 deci befőttlével kevert vízzel elkeverjük, kevergetve felforraljuk, 1 perc forralás után levesszük a tűzről, kevergetjü, míg kihűlik és ráönjük a sütemény tetejére.
A recepttől csak annyiban tértem el, hogy a barackbefőttből nem szúrtam ki köröket, hanem a lecsöpögtetett fél barackokat rátettem a pudingos részre, így csaknem betakarta a fehér részt. Mutatósabb lett volna kisebb barackokkal, valósághűbb. bár a szomszédasszony így is becsapódott. Nálam a sütési idő tovább tartott.
Annának tartozom köszönettel a receptért, bár Teller Zsuzsánál is megnéztem, Ő is nagyon szépen elkészítette.
Ennek biztos lesz ismétlése!


2014. január 6., hétfő

Egy cica, két cica...avagy Cicakalács a SAD-ra és a Blogkóstolóra

Cicakalács

Ezzel a kaláccsal most két legyet ütök egycsapásra, mert jelentkezem vele a SAD. 21. fordulójára, melynek témája  Édes "macskásság", ami azt takarja, hogy olyan édességet készítsünk, melyben valami módon szerepel a macska (a játékkiíró kedvenc állata).
A másik kedvenc játékomon, a Blogkóstoló 14. fordulóján az AranyTepsi blog jutott nekem válogatásra, ahol gyönyörűséges cica formájú kalácsokra leltem.
Hozzávalók(tésztához):
2 deci tej
1 tojás
3 ek cukor
1/2 kiskanál só
1 ek méz
1 zacskó vaníliás cukor
fél kiló liszt
2,5 deka élesztő
5 deka margarin
A hozzávalókat a felírás sorrendjében a kenyérsütő tartályába tettem a margarin kivételével, és bekapcsaoltam a tésztakészítés-dagasztás programot. A margarint megolvasztottam és a sípszó után öntöttem bele.
Hagytam a programot végigfutni, és a megkelt tésztát vettem ki a gépből.
Lisztezett felületen kicsit átgyúrtam, 6 gombóccá formáztam, mert 6 darab kalács lesz ebből a mennyiségből.
Minden gombócból egy diónyit leszakítottam fejnek, a tészta többi részét pedig kb. 30 centi hossú rúddá kisodortam. A rudat csigavonalban feltekertem úgy, hogy a vége kicsit elálljon, ami a cica mellső lába.
A diónyi tésztából megformáltam a fejet, füleket kialakítva, majd ráhelyeztem a testre. Lekentem tojásos tejjel, majd tökmagból belenyomtam a szemeket.
Lekenéshez.
1 tojás sárgája
1 evőkanál tej
Szemeknek:
tökmag
Szája aszalt vörösáfonya
Sütésre várva

Tojásos tejjel -  melybe 1 teáskanál porcukrot is kevertem - kentem le. Míg bemelegedett a sütő, csak addi keltek.  Forró sütőben, 220 fokon alsó-felső sütéssel fél óráig sültek.
Kisülve
Kellemesen édeskés, finom, gyenge kalács. És persze mutatós, bár az ilyen kalácsok nyersen mutatósabbak, mint kisülve, de szerintem azért sülve is felismerhető, hogy cicák akarnak lenni.
A fotók sajnos semmilyenek. Nem is értek hozzá,  esti fényeknél meg főleg nem.
Reggel viszem a lányoknak(unokáimnak), remélem, sikerem lesz velük.
A SAD kiírást teljesítettem, könnyebben, mint gondoltam. Első olvasatra szinte  megijedtem, amikor Macskanyelv, a Süniskanál blog írójának  kiírását megláttam. Aztán némi fejvakarás után, valamint Andrea blogját tanulmányozva egykettőre mindkét feladatot teljesítettem.
Köszönöm mindkét bloggerinának a játék lehetőségét. Andreának külön megköszönöm ezt a remek kalácsformázási technikát!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Reggel készült fotók:


Aki nem kenyérsütőben készíti, az a hagyományos módon dagassza be a tésztát.

2014. január 5., vasárnap

Expressz vajas tészta diabetikusan

Diabetikus csigáknés kiflik

Egy idős cukorbeteg rokonomhoz készültem látogatóba. mindig szoktam neki vinni valami diabetikus házi süteményt, most erre az expressz vajas tésztára esett a választásom.
hozzávalók:
25 deka liszt
15 deka vaj
csipet só
5-7 evőkanálnyi szódavíz
2 evőkanál xilitpor fogatni
Ch csökkentett lisztet használtam, a hideg vajat almareszelőn hozzáreszeltem és elmorzsoltam a liszttel. Kicsit sóztam, és apránként adtam bele a szódavizet, csak annyit, hogy összeálljon. A kész tésztát 20 percre hűtőbe tettem. Nem szükséges, azonnal is nyújtható, jó állagú tésztám lett.
Ez a tészta kinyújtva bármilyen tölteláékkel tölthető, diós, mákpos, lekváros, stb.
Én most cukor nélkül főzött kemény szilvalekvárral kentem be a 3 mm vastag téglalapra kinyújtott tésztát, és felcsavarva másfél centi magasságú csigákra metéltem. a szélein lévő esedékből néhány kiflit csináltam.
Összesen 16 csigám és 6 kiflim lett, épp belefértek a nagy gáztepsibe.
sütés előtt
Forró sütőben 15-20 perc alatt sül, de ez az én sütőmre nem érvényes.
220 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 30 percig sütöttem.
Még forrób beleforgattam őket xilit porba.

A bácsi, akinek vittem, épp aludt, mikor mentem, pedig meg volt beszélve a látogatás.
A gondozójának adtam, remélem, kellemes meglepetés lesz neki, mikor megkapja.
Az eredeti receptet a Webcukrászdában találtam, ebből lett kis módosítással cukorbetegek által is fogyasztható sütemény. Személy szerint Szabókiné Jung Andreának mondok érte köszönetet.
Tényleg gyorsan, könnyen elkészíthető, finom omlós süteményem lett.

2014. január 3., péntek

Krumplis rétes

Krumplis rétes
A krumplis rétesnek nagyon sok változata kering a neten. Én sem mindig egyformán csinálom. Szoktam édesen, tojáshabbal lazítva, hát az teljesen olyan, mint a remegős krémes. A férjem inkább sósan szereti, ahhoz eddig úgy kezdtem neki, mintha krumplis tésztát akarnék készíteni, vagyis zsiradékon hagymát dinszteltem, amibe később a kockára vágott nyers burgonyát is beletettem, és kevés vizet apránként hozzáöntve majdnem készre pároltam. Ekkor sóztam, borsoztam, őrölt paprikával összekevertem, és sűrű kevergetés mellett hagytam kicsit összeérni az ízeket.
De a mostani Szilveszterkor  nagyon kellett sietnem, ezért inkább vízben főztem a krumplit, mert közben tudtam csinálni a lencsesalátát is.
Hozzávalók:(2 rúdhoz)
1 csomag réteslap (4 lapos mirelit)
fél kiló krumpli (tisztán mérve)
4 evőkanál kacsazsír
1 nagy pohár tejföl
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál őrölt paprika

Az apró kockákra összevágott nyerskrumplit sós vízben megfőztem. Leszűrtem, hozzáadtam a tejföl meg a kacsazsír felét, megsóztam, beleszórtam a borsot, paprikát és összekevertem, de nem törtem meg a krumplit. Kóstolással állapítottam meg kell-e még bele valami.
A maradék kacsazsírt felolvasztottam és hozzákevertem a tejfölt, ezzel kentem meg a lapokat. Két-két lapot tettem egymásra, egyik szélére rúdba halmoztam a tölteléket, majd a lapok végeit behajtva feltekertem. Kacsazsíros tejföllel kívülről is bekentem a rudakat, és a 220 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem alsó-felső lángon.
A kísűlt krumplis rétes

Langyosan metéltem fel. Nagyon finom volt!

2014. január 2., csütörtök

Mákos szezámmagos csavart süti

Mákos szezámmagos csavart süti
Szilveszter este fogyasztottuk
Mákos szezámmagos csavart
Hozzávalók:
60 deka liszt
1 csapott ek só
2 deci étolaj
2 deci fehérbor
1 csipet sütőpor
mák
szezámmag 
1 tojás megkenni
Elkészítés:
A lisztbe belekeverni a sót, sütőport(sütőport én nem tettem), hozzáönteni az olajat, bort és meggyúrni a tésztát.

Hosszú folpackra helyezni (ami visszahajtva is befedi a tésztát)és a hosszúkásra formázott tésztát 1 cm vastag téglalappá kinyújtani. Megkenni felvert tojással és sűrűn beszórni szezámmaggal. Ügyesen megfordítjuk a folpackkal úgy, hogy a szezámmagos fele alulra kerüljön, de folpackon legyen. A felső felét is megkenjük tojással, majd jól beszórjuk egész mákkal. Felcsíkozzuk egyforma rudakra - én 12centi hosszú, 3 centi széles rudakat vágtam éles késsel) és minden rudat megcsavarva sorakoztatjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Sütés előtt a tepsiben

Én 220 fokon alsó-felső sütéssel fél óráig sütöttem az első tepsivel, a második kicsit hamarabb sült. Mindenki maga ismeri a sütőjét, figyelni kell, amikor már pirul, jó.
Kanálnéni receptje, megköszönöm neki ezt a gyors, finom sós rágcsát.
Azért akadt némi problémám  a készítéssel.
nekem ez a fóliás megoldás nem igazán jött be, jobb lett volna, ha inkább szilikonos sütőpapírt használtam volna. Legközelebb biztos, hogy azzal csinálom, mert amúgy nagyon bejött ez a sós nasi, tehát biztos hogy lesz ismétlés.
Először kicsit nehezen értettem meg a tészta nyújtását, formázását, de lehet, hogy csöppet lágyabb lett a tésztám a kelleténél. Lehet, hogy nem kellett volna egyszerre beleönteni a 2 deci bort, hanem apránként, és esetleg kicsit kevesebb is elég lett volna.



Finom sós ropogtatni való

2014. január 1., szerda

Lúdlábtorta - 2014 első tortája

Lúdláb szelet
Már van a blogon  Lúdlábtorta, de most más recept alapján készült.

Piskóta:
3 tojás
3 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál natúr kakaópor
1 evőkanál víz
A lisztet összekevertem a kakaóporral. A tojásokat egészben (szétválasztás nélkül) alaposan kikevertem a cukorral és a vízzel. Legalább 6-8 perc gépi keverés után óvatosan többszürre belekevertem a kakaós lisztet, és a sütőpapírral kibélelt 24 centi kapcsos tortaformába öntöttem.
Előmelegített sütőben 180 fokon) alsó-felső lángonjó fél óra alatt megsütöttem.
A krém az un. Párizsi krém.
Krém.
fél liter habtejszín
20 deka vaj
20 deka porcukor
20 deka étcsokoládé
A  tejszínt melegedni tettem a vajjal, porcukorral és az eltördelt csokoládéval. Közben állandóan kevergettem addig, míg a csokoládé is teljesen elolvadt, de ügyelve rá, hogy ne forraljam fel.
Miután kihűlt, hűtőbe tettem fél napra. Felhasználás előtt gépi habverővel 1-2 perc alatt jól felhabosítottam.
Torta összeállítása:
1 üveg rumos meggy befőtt (7,2 dl-es) leszürve
A piskótára kentem egy réteg krémet, amit kiraktam a lecsepegtetett meggyszemekkel, majd erre kentem a többi krémet. mivel nem tortakarikában csináltam, a torta oldalát is körbekentem krémmel.Ekkor ismét hűtőbe került néhány órára, majd ráöntöttem a tetejére a mázat.
Máz:
5 deka porcukor
2 deka natúr kakaópor
2 ek víz
6 deka vaj
10 deka étcsokoládé
1 ek étolaj
A porcukrot szárazon összekeverjük a kakaóporral és a 2 kanál vízzel gyorsan összeforraljuk.
A vajat a csokoládéval és az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd összekeverjük a kakaós masszával. Langyosan ráöntjük a torta tetejére, és meggyszemekkel díszítjük.
Lúdlábtorta egészben
Ez a torta került az újévi asztalunkra, az egész család megelégedésére.
A krémje Innen van, és nagyon hálás vagyok érte, mert rendkívül finom. 
Néhány órás hűtést igényelt volna a torta tálalás előtt, de nem tudtam hűtőbe tenni, csak hideg szobába. Mivel elég lágy a krémje, nem igazán szépen lehetett szeletelni. Ha nyáron készíti valaki ezt a tortát, feltétlenül hűtést kell biztosítani neki, valamint nem árt habfixálót beletenni.
Nagyon finom torta, e téren jól indult az új esztendőnk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...