Összes oldalmegjelenítés

2014. december 26., péntek

Rotten csonkja - Трухлявый пень

Rotten csonkja - Трухлявый пень

Трухлявый пень- google fordítás szerint "Rotten csonkja", korhadt fatönköt jelent.
Egy  orosz receptes portálon  ezen az oldalon: http://i.ovkuse.ru/blogs/dnevnik-horoshego-nastroenija/truhljavyi-pen-na-smetane-s-suhofruktami.html -   találtam ezt a téli jellegű tortát, melynek fontos alkotórészei az aszalt gyümölcsök. Illetve, több oldalon találkoztam a torta receptjével, de mint ahogy a mi dobostortánknak is sokféle válozata létezik, így van ez náluk is. Én azt választottam, ami a legegyszerűbbnek tünt.
Az unokahúgom lefordította, én pedig elkészítettem. De jól tettem! Nagyon-nagyon finom volt!
Tészta hozzávalói:
1 pohár tejföl
2/3 pohár cukor
1 tojás
fél teáskanál szódabikarbóna
3 pohár liszt
Töltelék:
10 deka aszalt szilva
10 deka dió
15 deka aszalt barack
15 deka mazsola
Krém:
750 ml tejföl
1 pohár cukor
Elkészítés:
A töltelék előre is elkészíthető. az aszalt gyümölcsöket forró vízben leáztatjuk, majd külön-külön húsdarálón ledaráljuk. Ledaráljuk a diót is. A gyümölcsöket forró vízzel lekvár állagúra keverjük.
A darált diót és a darált szilvát összekeverjük (így 3 féle töltelékünk lesz).
Tészta: Összekeverjük a tojást a cukorral meg a tejföllel, hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. A tésztának lazának kell lennie, de ne ragadjon a kezünkhöz. Az összeállított tésztát 8 egyforma gombócra osztjuk. Sodrófával mindegyikből vékony téglalapot nyújtunk, megkenjük a töltelékkel, és bejgliszerűen feltekerjük. A töltelékeket úgy osztjuk el, hogy 3 barackos, 3 mazsolás, és 2 szilvás-diós tekercsünk legyen. előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük. Kihűtjük, majd kb. 2 centis csíkokra felvágjuk mindegyiket.
A krémhez a tejfölt kikeverjük a cukorral.
Összeállítás:
Egy mély tálat vsgy kapcsos tortaformát kibélelünk folpackkal. Az aljára krémet kenünk, erre kirakjuk szorosan egymás mellé  a vágott felükkel a barackos tekercseket. Leöntjük krémmel, majd következik egy sor mazsolás tekercs, amelyre ismét krém jön, a felső sor pedi a szilvás-diós tekercsből lesz kirakva.Tetejére kenjük a maradék krémet, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Reggel kifordítjuk a formából, és tetszőlegesen díszítjük. Ezen az oldalon: http://ligakulinarov.ru/recepty/torty/suhofrukty/tort-truhlyavyy-pen-10925-fázisfotókon megtekinthető a készítés.

Nagyjából a recept szerint készítettem el a tortát. Ugyanazzal a pohárral(2 decis) mértem a hozzávalókat. Sűrű tejfölből a tésztához kb. 1 deci elég volt. A töltelékeket kis forró vízzel összeturmixoltam, így darálás nélkül is lekvár állagot kaptam. Az aszalt barackot mixelés előtt késsel kicsit összedaraboltam. Nekem barackból kicsit kevesebb volt (valaki megdézsmálta) így abból csak 2 tekercs lett , a másik kétféléből 3-3. A tekercseket a nagy gáztepsiben sütöttem, keresztben épp belefért a 8 tekercs. A krém miatt volt némi aggodalmam, hogy nem lesz elég kemény, de másnapra teljesen megszilárdult, megfelelő lett az állaga. A krémbe 2 csomag Valódi vaníliával készült vaníliás cukrot is tettem.Sajnos nem mindig tudtam fázisfotókat készíteni, de az összeállításró van.
A torta összeállítása
Az összeállításhoz jó lett volna kisebb átmérőjű mélyebb tortakarika, de most csak 25 centisem volt szabad, ezért nekem csak két sor jött ki. A tetejére olvasztott csokit öntöttem, és néhány fehércsokiból formázott karácsonyi dísszel dekoráltam.
Az elkészítést leírni bonyolultabb, mint megcsinálni.
Rotten csonkja - Трухлявый пень

Ezt a tortát bizonyára gyakran fogom télidőben sütni, mert nagyon bejött. Az igazi tél még úgysem érkezett meg, még itt-ott virágok is nyílnak a kertek enyhébb szegleteiben.
Ezt a nyíló kankalint és körömvirágot ma fotóztam a nővérem udvarában

4 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes torta, és biztos nagyon finom is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Konyhavirtuóz! Nagyon finom volt!

      Törlés
  2. Nem csak a neve érdekes, az elkészítés módja is. Amilyen különleges, annyira finom is lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Valóban különleges, és finom!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...