Összes oldalmegjelenítés

2014. december 7., vasárnap

Kekszes-tejfölös szelet, sütés nélkül

Kekszes-tejfölös szelet

Ferenc napi köszöntőnek vittem ezt a gyorsan összerakható sütés nélküli desszertet.
Gerdinél szerettem bele a minap, és mivel nem macerás, erre esett a választásom.
Hozzávalók:
40 deka szögletes keksz(pl. Petite Beurre)
8 deci tejföl
8 evőkanál cukor
1 evőkanál natúr kakaópor
2 cs vaníliás cukor
Három napig a receptben ajánlott Petite Buerre kekszet hajtottam, mire végre sikerült beszereznem.
Négy tízdekás csomagban egyenként 35 db téglalap alakú keksz volt, és először megpróbáltam kideríteni, hogy mekkora, és hány rétegű desszertet tudok belőle előállítani. A szögletes tortakeretembe kipróbáltam lerakni, és 3x8 db keksz ad ki egy réteget, ebből a kekszmennyiségből 4 réteg lesz, és még marad is ki néhány darab. A krémet tehát öt részre kell elosztani, hogy a tetejére is jusson. A krémekhez 2 db 450 grammos tejfölt vettem (S Budget márkát, szerintem ez kevésbé karakteres ízű).
Elkészítettem a krémeket. Az egyik pohár tejfölt tálba öntöttem és elkevertem 4 kanál aprószemű kristálycukorral meg a vaníliás cukrokkal. Nem kell megijedni, hamar elolvad a kristálycukor.
A másik tejfölt egy másik tálban 4 kanál cukorral és a kakaóporral kevertem el.
Összeállítás:
Egy nagyobb vágódeszkára sütőpapírt szabtam, erre állítottamn a tortakeretet. Az alsó sorba kiraktam 24 darab kekszet, majd kanállal rámertem a fehér vaníliás krémből és késsel eligazgattam. Következett újabb sor keksz, aminek a tetejére a kakaós krémből tettem. Lett még egy réteg vaníliás meg kakaókrémes sor, az ötödik sor kekszre pedig először a vaníliás krémm maradékát símítottam, majd a kakaósat. Elég kevés krém maradt a tetejére, bűvészkedtem, hogy befedje, de nem sikerült, ezért még egy kispohár tejfölt kikevertem fél kanál cukorral meg egy teáskanál kakaóporral és rákentem. Most márványozni kellet volna a tetejét, de én csokilencsével gondoltam díszíteni.
Eddig még soha nem sikerült csokilencsét vennem, így hát most nagyon megörültem, mikor az egyik áruházban ráakadtam. És nagyon meglepődtam, amikor kibontottam, mert szép sötétbarna, fényes lencsékre számítottam, ehelyett szürkés színű, fénytelen és elég sok összeragadt volt benne. Megkóstoltam, és mivel ízre nem volt semmi baja(jótállása érvényes), mégiscsak ezzel szórtam be a torta tetejét.
Majd egy napra hűtőbe került. Nem volt alkalmam fázisfotókat készíteni, de az érthetőség kedvéért elismétlem, hogy összesen 5 kekszréteg, vagyis 120 darab keksz lett felhasználva, és a krém is öt réteg, először felváltva vaníliás, majd kakaós, a tetejére pedig mindkettő.
A felmetélés nem a legjobban sikerült, hamarabb ki kellett venni a hűtőből, és akkor mindjárt nem metéltem ki.
De azért finom volt, a receptjét is kérdezték, hát itt megtalálják.

Köszönöm Gerdinek a receptet!

2 megjegyzés:

  1. Marisz, nagyon szívesen:-) Én is kétszer készítettem el gyors egymásutánjában, szeretjük! Örülök, hogy Neked is megtetszett és ízlett is.
    A szeletelés valóban hidegen sikerül szépre, de Te sem panaszkodhatsz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Tudod már utána jutott eszembe, hogy legközelebb úgy csinálom, hogy a tejfölt előbb kicsit lecsorgatom tüll ruhán keresztül, akkor keményebb lesz a krém.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...