Összes oldalmegjelenítés

2014. december 5., péntek

Diétás fahéjas mézes keksz

Diétás fahéjas mézes keksz
Ez ugyan nem a hagyományos karácsonyi mézesem, de az is lehetne, mert reform jellege ellenére nagyon hasonlatos ízben ahhoz.
Hozzávalók:
20 deka rozsliszt
1 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál őrölt fahéj
6 evőkanál napraforgóolaj
5 evőkanál méz
1 tojás
pár csepp citromlé

Fehér rozslisztet használtam a kekszekhez. Először a száraz hozzávalókat összekevertem, aztán hozzáadtam az olajat, mézet, citromlevet, tojást és meggyúrtam a tésztát. Nem írja a recept, hogy pihentessük, de nálam úgy alakult, hogy 1 éjszakát hideg helyen várakozott.
Kb. 1 centi vastagra kinyújtottam (lisztezett deszkán) és 6 centi átmérőjű  linzerkivágóval virágformákra kiszaggattam.  Alá kellett lisztezni, mert ez jobban ragadt, mint a karácsonyi mézesem tésztája. Szaggatás után is alá kellett nyúlnom süteménylapáttal, és úgy tenni át a tepsibe. Egy nagy gáztepsivel lett, ebből az adagból 20 darab.
Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel 12 perc alatt  megsütöttem. Ahogy kivettem, azonnal lekentem őket egyenként citromlével. Ez nincs a receptben, de kekszeknél gyakran alkalmazom ezt a citromleves lekenést. Fél citrom levét használtam el, a sütemények azonnal beszívták. Most nem tettem a citromlébe porcukrot, ha nem diétás keksz készül, akkor porcukorral kikevert citromlét használok.
A receptet Itt találtam, nagyon örülök neki, mert karácsonyi gasztroajándéknak szánom fogyókúrázó személynek. Már bánom is, hogy nem fenyő formákat szaggattam. Szerintem jó választás, hiszen nincs benne fehérliszt, fehércukor, adalékanyagok. Kettőt megettem - csak hogy tudjam, mit viszek másnak. Nagyon finom, minden diétázónak, fogyni vágyónak merem ajánlani! És még az is erénye, hogy azonnal puha.


Lehet, hogy lesz, aki úgy gondolja, mitől díétás ez, hiszen  méz is van benne.
De a méz csak közepes Glikémiás Indexű, a szervezet másképp reagál rá mint a finomított cukrokra, azonkívül tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal.

2 megjegyzés:

  1. Finomak lehetnek a mézeseid! Én fele-fele arányban szoktam a búza- és rozslisztet beletenni.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig rozslisztet csak kenyérsütésre használtam, de ezután bátrabban alkalmazom más tésztákba is. Nagyon finomak lettek vele a mézesek.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...