Összes oldalmegjelenítés

2014. december 2., kedd

A világ legjobb szaloncukra - diabetikus változat


Marcipános diabetikus szaloncukor

A "Világ legjobb szaloncukra" néven találtam Annánál ezt a receptet, és mivel a rokonságban, barátaink között szép számmal vannak cukorbetegek, "lecsaptam rá", éppen jó lesz karácsonyi gasztroajándéknak.
Hozzávalók:
150 gramm őrölt mandula
50 gramm nyírfa porcukor
1 kezeletlen narancs lereszelt héja
2 teáskanál narancsvirág víz
1,5 evőkanál víz
Diabetikus csokoládé - natúr kakaópor
Héjas őrölt mandulát vettem, és szerencsém volt, mert narancsvirág vizet is kaptam reformboltban. Kezeletlen narancsot nem kaptam, de szódabikarbónás vízben áztattam, majd ilyen célra rendszeresített körömkefével alaposan megdörzsöltam, folyóvízben lemostam, szárazra törölgettem a narancsot, mielőtt lereszeltem.A nyírfacukrot kávédarálón őröltem meg, a mártogatáshoz pedig diabetikus csokit olvasztottam.
Elkészítés:
Az őrölt mandulát meg a nyírfacukor port összekevertem, beleadtam a reszelt narancshéjat, a narancsvirág vizet, a másfél kanál vizet, és összegyúrtam. Egy órára hűtőbe tettem, hogy könnyebben formázható legyen. Kivéve vékony rudakat sodortam belőle,  szaloncukor hosszúságúra felvágtam, és kicsit megformáztam őket.
A diabetikus csokit egy teáskanál étolajjal felolvasztottam, és csipesszel megfogva egyenként megmártottam benne a szaloncukrokat. Rácson megdermesztettem.
Száradnak a csokiban megmártott szaloncukrok
Összegyűjtögetett szaloncukor papírba csomagoltam őket. Tizenöt darab készült.
Természetesen kóstolgattam, és mivel igen finomnak találtam, készítek magunknak is barnacukorral, étcsokiba mártva.
De gyors desszertnek is alkalmas, ilyenkor nem hosszúkásra formázzuk, hanem gyolyókat gömbölygetünk, és natúr kakóporba hempergetjük.
Kakaóporba hempergetett marcipános golyók
Tényleg nagyon finom ez a szaloncukor, és egyszerű elkészíteni. Nekem a natúr kakaóporba hempergetett golyócskák még jobban ízlettek, mint a csokisak.
A narancsvízből kevés kell bele, de érdemes beszerezni, mert különlegesen kellemes ízt-illatot ad a narancsos desszerteknek.
Köszönöm Annának a receptet! :)


8 megjegyzés:

  1. Már a kinézete alapján is nagyon csábító :)

    VálaszTörlés
  2. De jó, már időben elkezded a készülődést! Én sajnos idén kénytelen leszek a nagy készülődést kihagyni, inkább a pihenésre és a gyógyulásra kell koncentrálnom.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, mielőbbi teljes gyógyulást kívánok!
      A konyhai munka - főleg a sütés, desszert készítés - engem kikapcsol, nehezebb munkát most én se végzek. Szerencsére ilyenkor télen nem is igen kell.

      Törlés
  3. Nagyon ügyes vagy, finom lehet ez a szaloncukor - és még egészségesebb is, mint a boltiak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm María! Adalékanyag nincs benne, így egészségesebb.

      Törlés
  4. Fincsi lehet! Nagyon formásak lettek a szaloncukraid, tetszenek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Csigabige! Nagyon finomak!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...