Összes oldalmegjelenítés

2014. november 2., vasárnap

Hacsapuri - magyar módra

Hacsapuri

Az unokahúgom Grúziában járván feltett egy lepény fotót a  facebookra, hogy "íme, a finom hacsapuri"! Hacsaturján nevét (és néhány művét) ismerem, ő a Grúziában született, de örmény nemzetiségű híres zeneszerző. Az ő nevéről könnyen eszembe jut ennek a grúz kenyérlepénynek a neve - ez azért fontos, mert ahogy megláttam, elhatároztam, hogy kipróbálom.
A grúzok úgy érzik, ez a sajtos kenyérféleség fejezi ki legjobban nemzeti identitásukat. Nem hiányozhat náluk sem a hétköznapi, sem az ünnepi asztalról. A tésztáját általában macónival készítik, ez a joghurthoz hasonló savanyított tejtermék. A tölteléke szuluguni sajt, imeretini sajt, ezek hiányában mozarella, feta,brindza, - nálam ami éppen van itthon. Eredetileg kör alakú lepényeket alakítanak és serpenyőben kevés vajon mindkét oldalát megsütik.
Többféle recepttel találkoztam a neten (ki tudja, melyik az eredeti?), a hozzávalók se ugyanazok itthon, mint a hazájában, ezért is írtam a címben, hogy "magyar módra".
A tészta receptjét Vicuska blogjáról hoztam (bár némileg módosítottam). Nagyon köszönöm neki!
Nálam így készült(az otthon fellelhető alapanyagokból):
Tészta:
1 pohár kefír(150 grammoos)
1 pohár joghurt(150 grammos)
1 pohárkrémes natúr görög joghurt(125 grammos)
1 deci tej
150 gramm olaj(fele napraforgó, fele olíva)
10 deka vaj
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 púpozott teáskanál himalája só
75 deka liszt(fele sima, fele rétesliszt)
1 evőkanál porélesztő
Töltelék:
25 deka túró(aprószemű, félzsíros)
10 deka ementáli sajt
15 deka trappista sajt
2 evőkanál tejföl
1 tojás
5 deka vaj
1 teáskanál himalája só
A sajtokat lereszeltem, a túrót villával szétnyomkodtam és mindent összekevertem a tejföllel, tojással meg az olvasztott vajjal. A sózáshoz kóstolni kell, attól függ, mennyire sósak a sajtok, nálam 1 teáskanál só kellett bele.

A kenyérsütő tartályába beleöntöttem a kefírt meg a joghurtokat, az olajat, a tejet, tojást és a sót. Erre került a liszt, a cukrot és a porélesztőt rászórtam a tetejére és dagasztás-kelesztésre kapcsoltam a gépet. A felolvasztott vajat a sípszó után adtam hozzá kétszerre. A megkelt tésztát a tartályból kivettem, kézzel kicsit átgyúrtam és egy belisztezett inox tálban letakarva még egy órát kelesztettem a meleg konyhában. Nagyon könnyű, selymes tészta lett a végeredmény. A megkelt tésztát két egyforma részre vágtam, és az egyiket a nagytepsim formájára vágott sütőpapíron kinyújtottam és a sütőpapírral együtt belehelyeztem a tepsibe. A tésztalap felületén egyenletesen elkentem a tölteléket.  A másik tésztát is kinyújtottam kicsit nagyobbra és nyújtófa segítségével befedtem vele a töltelékes lapot. Körben a széleit összenyomkodtam, hogy ne follyon ki a töltelék. Tetejét megkentem 2 kanál tejföl és 1tojássárgája keverékével és villával megszúrkáltam. Előmelegített sütőben 220 fokon alsó-felső lánggal 25 percig sütöttem. Egy másik tepsivel lefedtem tálalásig.

Frissen kisült hacsapuri

Háromszögletűre kimetélve tálaltam. Sikere volt a családom körében, sőt, vendégek is ettek belőle, ők is megdícsérték, kérték a receptjét. Amit az unokahúgom Tallinban evett, biztos finomabb volt, de mi ezzel is nagyon elégedettek voltunk.
Legközelebb megpróbálkozom a serpenyős változatával.

10 megjegyzés:

  1. Köszönöm az érdekes fejtágítást és ezt a guszta lepényt. Az összetevőket olvasva csakis finom lehet és a látványa is ezt ígéri. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, én is köszönöm a dicséreteket! Tényleg finom, főleg langyosan, amikor még nyúlik benne a sajt.

      Törlés
  2. Jaj, ezeket még főételként is szívesen enném némi salátával és husival :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Tjszínhab. Főételnek is megállná a helyét.

      Törlés
  3. Nagyon szeretjük minden fajtáját :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, mégegyszer köszönöm a receptet! Láttam a másik receptedet is, elképzelhető, hogy az is sorra kerül, mert nekünk is nagyon bejött.

      Törlés
  4. Húh, ez aztán érdekesnek tűnik és biztosan finom is! Tetszik! :)

    VálaszTörlés
  5. Még nem próbáltam, de mivel a kelt tészta gyengém, és mindent szeretek ami sajtos/túrós, fel is vettem a listámra és hamarosan elkészül. Köszönöm a receptet! :)

    Esetleg ha lenne kedved játszani a 67. VKF kiírásának tökéletesen megfelelne ez a recept és szívesen látnálak vele az összefoglalóban, vagy akár más kelt tésztával. ;) Bővebb információt a köv. linken olvashatsz: http://abroszra-valo.blogspot.ro/2014/10/vkf-67-fordulo-kelt-teszta-ezer-arca.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, köszönöm a dícséretet!
      Még soha nem vettem részt a VKF játékon, de most a szíves invitálásra jelentkezek rá.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...