Összes oldalmegjelenítés

2014. október 9., csütörtök

Marlenka torta születésnapra, egyúttal a 27. SAD-ra.

Marlenka torta

Születésnapi tortát sütöttem, egyúttal megragadtam a lehetőséget, hogy ezzel a tortával nevezzek a SAD 27. fordulójára,  melynek háziasszonya Csigabige, aki mézzel készült tortákat vár a mostani játékra.
Sokan félnek a marlenka sütéstől, bonyolultnak tartják, pedig nem az. Főleg, hogy Mónikánál találtam egy egyszerű receptet, igaz, nem az eredeti örmény recept, de hasonló hozzá. Én egy picit módosítottam rajta. Mivel nem sűrített tejjel készült, én karamellizáltam a krémbe a cukrot.
Az én változatomat írom le.
Tészta hozzávalói:
20 deka porcukor
2 evőkanál méz
2 egész tojás
5 deka vaj
2 mokkáskanál szódabikarbóna
40 deka liszt
2 evőkanál natúr kakópor
A porcukrot, mézet,tojásokat,vajat egy inox tálban gőz fölött állandóan kevergetve sűrűre főztem. Utoljára belekevertem a szódabikarbónát, majd félrehúzva kicsit hűlni hagytam. Addig az átszitált lisztbe belevegyítettem a kakaóport, és a mézes masszához keverve összeállítottam a tésztát.
Letakarva 1 órárav a hűvös spájba tettem, majd 6 egyenlő részre elosztottam és mindegyiket 20 centi átmérőjű körlappá nyújtottam. A nyújtást sütőpapíron végeztem, szükség szerint lisztezve. Hogy egyformák legyenek a körlapok, tortakarimával vágtam ki. A legnagyobb tepsim hátlapjának megfelelő 3 sütőpapírt kivágtam. Az elsőt a tepsi hátára helyeztem, erre 2 tésztakört raktam. Legkönnyebb azzal a sütőpapírral átfordítani, amin nyújtottuk. Mind a hat kört kinyújtottam és a sütőpapírokra rátettem, így sütéskor a készet papírral együtt lehúztam a tepsi hátáról, a következő adagot a papírral rá, így folyamatos volt a sütés. Légkeveréses sütőben 160 fokon 8 perc alatt sült meg egy tepsivel. A kisült lapokat sütőpapírral egymásra helyezve hűtöttem ki.
Krém hozzávalói:
20 deka porcukor
fél liter tej
4 evőkanál liszt
25 deke Ráma margarin
A porcukrot önmagában megkaramellizáltam. Majd félrehúzva felöntöttem a tejjel, és imét a tűzhelyre téve felforraltam, míg teljesen elolvadt a cukorkaramell. Ekkor a liszttel sűrű krémmé főztem. Kevergetve kihűtöttem, és mikor már csak langyos volt, apránként adagolva hozzákevertem a margarint gépi habverővel. Jól felhabosítottam, könnyű, finom krémem lett.
Megszórni:
fél marék darált dió
Meglocsolni:
3 deka olvasztott étcsoki
Összeállítás:
A lapokat a krémmel megkenve egymásra helyeztem, kívülről is körbekentem. Az oldalát meg a tetejét beszórtam darált dióval, meglocsoltam olvasztott csokival.
A készítés menete
Néhány órát állt a hűtőben és mentem vele felköszönteni a volt osztáályfőnökünket. Tavaly a 75. születésnapja alkalmából osztálytalaálkozót szerveztünk, Akkor Könyv formájú feketeerdő tortát készítettem. Ez most szerényebb, de reméltem, ennek is örül majd a Tanár Úr.
Persze, hogy örült!
Az ünnepelt Terney  Dezső  a tortával
Nem vágtuk most meg, majd ha együtt ünnepel a család. A marlenkának direkt jót tesz 1-2 napos hűtőben tartózkodás.
Én biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lesz, és mihelyt mégegyszer elkészítem, hozok szeletről is fotót. (Remélem jobb fotókat, mint most, mert ismét fotózási gondjaim vannak. Hosszú lenne elmesélni, bízom benne, hogy hamarosan megoldódik.)
Köszönöm Mónikának a receptet, Csigabigének pedig a remek téma választást!

4 megjegyzés:

  1. Boldog születésnapot a tanár úrnak, az osztályotok összetartása példaértékű :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tejszínhab, a Tanár Úr nevében is! :)

      Törlés
  2. Boldog születésnapot kívánok az ünnepeltnek! Nagyon szép tortát sütöttél és biztosan finom is! Köszönöm, hogy játszol velem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Csigabige, Tanár úr nevében is! A visszajelzésekben nagyon megdícsérték a tortát.
      Én is köszönöm a játék lehetőségét.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...