Összes oldalmegjelenítés

2014. október 12., vasárnap

Mákos-almás-kókuszos paleo süti

Mákos-almás-kókuszos paleo süti
Egy ideje foglalkoztat a paleolit étrend. Nem, mintha én is ilyen díétát kívánnék tartani, dekipróbálásképpen elkészítek ilyen módon néhány desszertet és ételt.
Bővebben nem kívánok kitérni a paleo étkezésre, a lényege talán az, hogy károsnak tartja az ipari feldolgozáson átesett élelmiszereket, alapanyagokat, ezen kívül cukormentes, lisztmentes, tejmentes. Ezeket az alapanyagokat mással váltják ki. Cukor helyett xilit,
Cukor helyett: xilit, stevia, eritrit,szacharin, méz vagy kókuszcukor kis mennyiségben.

Lisztek helyett: darált dió, darált mák, darált szezámmag,darált lenmag, paleo liszt, stb

Tej helyett: magtejek, kókusztej, diótej, mandulatej, stb. Ezek házilag is elkészíthetők.

Zsiradékok: sertészsír,libazsír, kacsazsír, tisztított vaj(ghí) növényi hidegen sajtolt olajak, stb.

Húsfélék: sertés, marha,csirke, kacsa,liba, hal stb.

Zöldségek: Minden zöldség fogyasztható a hüvelyesek (bab, borsó,szójabab, és a nagy szénhidráttartalmú burgonya, kukorica  kivételével.

Tojás és kemény sajtok fogyaszthatók

Gyümölcsök: bármilyen friss és fagyasztott gyümölcs, az aszalványok csak módjával.
Fűszerek bátran fogyaszthatók.

A paleolit étrenddel kivédhetők, vagy csökkenthetők a korunkra oly jellemző civilizációs betegségek (pl. szív és érrendszeri, cukorbetegség, st). Aki pontosabban és bővebben akar a kérdésről tájékozódni, olvassa el Szendi Gábor blogját.
Hozzávalók:
20 dkg darált mák
10 dkg kókuszreszelék
4 tojás
3 ek kókuszolaj
2 db alma
12 tk xilit 
2 tk fahéj
1 dl víz
2 tk sütőpor
1 deci víz
A mákot a fele mennyiségű xilittel ledaráltam, az almákat lereszeltem almareszelőn és kevés citromlevet csurgattam rájuk. A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat a maradék xilittel habosra kevertem, ezután hozzávegyítettem a többi hozzávalót (a sütőport előzőleg a mákhoz kevertem). A fehérjékből kemény habot vertem, amit óvatosan hozzákevertem a mákos masszához. Sütőpapírral bélelt 23 centis kerek kapcsos tortaformában sütöttem. A sütőt előmelegítettem 180 fokra és 20 percig csak alsó sütéssel sütöttem, majd még 20 percig alsó-felső sütéssel. Ekkor már kezdett pirulni a teteje.
Kivettem a sütőformából, de még nincs rajta csokimáz
A recept Innen van. Tetejére a mázat Trollanyutól hoztam. Mindkettőjüknek köszönöm a receptet!
Máz hozávalói:
3 ek. natúr kakaópor
3 ek. forró víz 
2 ek. xilitpor
5 dkg kókuszolaj
A kakaóport, xilitport a forró vízzel összekevertem, majd a kókuszvajjal símára kevertem. Rákentem a tortára.  Elég jól beitta a sütemény a mázt. És 3-4 szem dió belét összevagdaltam,  ezzel, meg 1 kanál kókuszreszelákkel meghintettem.
Állagra kicsit különbözik a hagyományos süteményektől, de ízre mindenkinek finom volt.


7 megjegyzés:

  1. Én is tanulmányoztam a paleolit étrendet, de csak kíváncsiságból. Amúgy nem győzött meg...
    Persze biztosan finomak az ételeik, mint ahogy ez a süti is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Egy ismerősöm immungyengeségből paleolit díétával gyógyult meg. Egészségügyi szempontból van akinek hasznos.

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki ez a süti, tetszik! :)

    VálaszTörlés
  3. Én is olvasgattam mostanában a paleolit étrendről, viszont még nem próbáltam ki egy receptet sem. Ez a süti igen megtetszett, különösen hogy jó sok mák van benne, nagyon finom lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, nálam is fő szempont volt, hogy nem kellett hozzá különlegesség(pl. utifűmaghéj), és gyorsan, egyszerűen elkészíthető.

      Törlés
    2. Ja, és mi is nagyon szeretjük a mákosat. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...