Összes oldalmegjelenítés

2014. október 26., vasárnap

Hámán füle

Hámán füle
Kinek a füle???
Hámán füle, Hámán táska vagy Hámán zsebe, Hámán kalap, papsapka... Többféle elnevezése is van ennek a finom süteménynek, amely a zsidó Purim ünnephez kapcsolódik. Ezen az ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékezik a zsidóság. A "purim" elnevezés  sorsvetést jelent, mivel Ahasvérus király főminisztere Hámán így választotta ki az időpontot, amikor ki akarta irtani a zsidókat. A merénylet meghiúsult, az egész történet elolvasható az ószövetségben Eszter könyvében.
Hámán tehát gyűlölt személy lett, talán ezért eszik meg a fülét a zsidó ünnepkor...
Vagy ki tudja? Több legenda többféleképpen magyarázza az elnevezés eredetét.
Hogy melyik az igaz, soha nem fog kiderülni. Nem tragédia, hiszen a lényeg az, hogy gyorsan, könnyen elkészíthető (és elfogyasztható) ez a finom omlós sütemény.


Hozzávalók:(tészta)
35 dkg rétesliszt,
15 dkg margarin,
1dkg élesztő,
10 dkg cukor,
1 csipet só
reszelt citromhéj,
2 tojás,
kevés rum,
Töltelék:
mák, dió vagy szilvalekvár
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen. Fél centi vastagságúra kinyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk.
Én 6,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vágtam ki. Nálam fehér mák a töltelék (a linkre kattintva bővebben lehet tájékozódni róla).
Fehér mák töltelék:
15 deka fehérmák
4 evőkanál kristálycukor
1 deci tej
A fehérmákot a cukorral ledaráltam, majd forró tejjel leöntöttem és összekevertem. Már kihűlt állapotban tettem a tésztakörök közepére egy-egy csapott teáskanálnyi tölteléket, így ez a mennyiség éppen elég volt ehhez az adag tésztához. Összesen 32 db süteményem lett, amit kétszerre sütöttem ki, bár utólag tekintve elfért volna egy nagy gáztepsiben, nem nőttek meg túlságosan, hiszen nem kellett külön keleszteni. A tésztaköröket három helyen kicsit felhajtottam és a töltelék felett összecsippentettem. Az első tepsinél mindegyik kinyílt, így a másodiknál mielőtt a sütőbe tettem, megismételtem a műveletet. Előmelegített 180 fokos sütőben légkeveréssel sütöttem tepsinként 25 percig.
Így készült
Receptet  több helyen is láttam a neten, végül Innen  hoztam, mert hitelesnek és a legegyszerűbbnek találtam. Köszönet érte!

A töltelék okozta a legnagyobb meglepetést. Ránézésre mindenki diósnak hitte, aztán kóstoláskor találgatták a családtagjaim, hogy talán van benne mák is? A fehér mák a dióhoz hasonlatos ízű. Összességében nagyon finom ez a sütemény. Biztos, hogy máskor is készítek, és a fehér mákot is használni fogom ezután.

8 megjegyzés:

  1. Marika, jópofa neve van ennek a sütinek. De nem is a neve a lényeg, nagyon guszta. Szívesen megkóstolnám:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Roza! Mivel ezt sajnos nem kóstolhatod meg, javaslom, hogy süsd meg te magad! Egyszerű, gyors és finom!

      Törlés
  2. Nagyon jól néznek ki ezek a sütik, tetszenek! :)

    VálaszTörlés
  3. Fehér mákot még soha nem ettem, de a leírtak alapján biztosan ízlene. Finom péksütiket készítettél! :)

    VálaszTörlés
  4. Én is meglepődtem azon, hogy létezik fehér mák :) De a mákos sütit mindenképpen szeretjük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska! Ha szeretitek a diósat, érdemes kipróbálni, dióhoz hasonlatos az íze.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...