Összes oldalmegjelenítés

2014. szeptember 13., szombat

Lenmagos-szezámmagos sütemény

Lenmagos-szezámmagos masni
Az eredeti neve Lenmagos-szezámmagos masni, de nekem nem sikerült a masniforma.
Hozzávalók:
a tésztához:
12,5 dkg zabpehelyliszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál só
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál lenmagliszt
1 evőkanál tahini (pirított, őrölt szezámmag)
bő 1 dl víz
a kenéshez:
1 teáskanál lenmagliszt
2 evőkanál langyos víz
a szóráshoz:
kb. 5 dkg lenmag
kb. 5 dkg szezámmag
a tepsi kenéséhez:
kevés olaj vagy tisztán növényi eredetű margarin
1 kávéscsésze (70 ml) olaj
Először összekevertem a száraz anyagokat, majd apránként adagoltam bele a vizet meg az olajat, hogy lágy, de nem túl ragadós tésztává álljon össze. Bár nekem  nem volt teljesen egyértelmű, hogy a tésztához mennyi olaj kell, végül a 70 ml-t tettem bele, de vízből nem kellett az 1 deci. Nagyon nehezen kezelhető volt számomra ez a tészta, a nyújtását két sütőpapír között sikerült megoldanom. 3-4 mm vastagságúra elnyújtottam, félarasznyi széles téglalapokat vágtam belőle, ezeket bekentem ecsettel a lenmaglisztes keverékkel, majd sűrűn megszórtam egész lenmaggal, amit a tenyeremmel jól bele is nyomkodtam a tésztába. Aztán a sütőpapírral átfordítottam, a másik oldalát is megkentem, és szezámmaggal szórtam be, ugyancsak jól belenyomkodtam.
Keresztirányban másfél centis csíkokra vágtam fel, középen megcsavartam, ettől lesz egyik felén lenmag, másikon szezámmag. De nekem nem sikerült a csavarás, mert elszakadt a tészta, úgy kellett összenyomkodnom. Ezért nem is lett olyan mutatós.  Mennyiségre is csak egy tepsivel lett, pedig az eredeti recept a Kifőztük gasztromagazinban két nagy tepsivel írja ebből a tésztamennyiségből.
A sütést 180 fokon 20 percig javasolják, de mindenki maga ismeri a sütőjét. Akkor jó, ha már pirul a teteje.  Én a régi sütőmben 200 fokon 30 percig sütöttem alsó-felső lángon.
Megköszönöm a receptet a Kifőztük magazinnak, és bár az enyém kevésbé szép lett, kárpótolt bennünket, hogy nagyon finom volt. Egykettőre végére jártunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...