Összes oldalmegjelenítés

2014. augusztus 24., vasárnap

Szilvás joghurtos pite - clafoutis

Szilvás joghurtos pite
A tejespite mintájára készül ez a pite, csak natúr joghurttal. Másnéven clafoutis, egy francia eredetű nyári pite, ami eredetileg magozatlan feketecseresznyével van kirakva,
Nálunk még mindig a szilva a "főszereplő" gyümölcs, ezért ezzel készült.
Hozzávalók:
150 g liszt 
1 tk. sütőpor 
100 g nádcukor 
2 dl natúr joghurt 
120 g puha vaj 
1 kezeletlen citrom héja 
1 tojás 
kb. 200 g magozott meggy/szeder/málna/stb - szilva
A nádcukorral kikevertem a tojást habosra, majd tovább kevertem a szobahőmérsékletű lágy vajjal, majd a joghurttal. 
A lisztbe szárazon belekevertema sütőport meg a lereszelt citromhéjat és beleszitáltam a tojásos masszába, amit egy 26 cm átmérőjű szilikon formába öntöttem.(Ha nem szilikonos a sütőforma, akkor ki kell vajazni, lisztezni.) A félbevágott magozott szilvákat a tetejére raktam héjukkal felfelé. Nem mértem a gyümölcsöt, de több volt, mint 20 deka.
Javasolt sütés 175 fokon 30.35 perc, de az én sütőmben 200 fokon alsó-felső lángon 45 perc alatt sült meg. Akkor jó, ha a külseje szép aranybarnára sül. Én az utolsó 5 percben meghintettem a tetejét barnacukorral, ami rákaramellizálódott.




A receptet Itt találtam, köszönöm Ötvös Zsuzsinak!

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...