Összes oldalmegjelenítés

2014. augusztus 4., hétfő

Augusztusi diópálinka

Augusztusi diópálinka
Diópálinka házilag - ezen a címen találtam ezt a receptet, bár én inkább a likőr kategóriába sorolnám.
A cikk időlegessége abban rejlik, hogy zöld dió kell a recept elkészítéséhez.
Ötliteres befőttesüveg aljára július 20-tól augusztus 20-ig szedhető zöld dióthelyezzünk (a korábbiból 25 a későbbiből 20 félbevágott szemet). Kb. 3,5 liter pálinka fér az üvegbe: literenként ízlés szerint 20-25 dkg kristálycukrot a dióra szórunk, egy evőkanál szegfűszeget, két evőkanál ánizsmagot (ha van négy öt darab csillagánizst), 3 dl fekete kávét, 2-3 rúd vaníliát (vagy ugyanennyi csomag vaníliás cukrot) hozzáadunk, majd felöntjük bármilyen olcsó pálinkával (a törköly és barack pálinka kivételével bármilyen pálinka megfelel).
Kistányérral lefedjük. Két hétig napon, és legalább még két hétig konyhában, kamrában érleljük. Leszűrjük, majd üvegekbe töltjük.
Mindent így csináltam, ahogy Martina recept írója javasolja.
Mivel apróbb szemű a dió, ezért 25 -öt használtam. Már csontos a héja a zöld burok alatt, ezért nagykést ráillesztettem a diószemre, majd húsklopfolóval ráütöttem, így vágtam ketté.
Cukrot 40 dekát használtam összesen, nem akartam, hogy túl édes legyen. A vaníliarudakat elsőbb ketté vágtam, majd feldaraboltam. A csillagánizs kimaradt. A három deci feketekávéba már nem tettem cukrot, és 3 liter szilva pálinkával öntöttem fel az 5 literes üveget. Még fél liter fért volna, de ennyi volt. Kistányérral a tetején a teraszon napozik, majd 2 hét múlva beviszem a konyhába, 1 hónap múlva pedig le lehet szűrni.
Szűrés után majd beszámolok róla, addig én is kíváncsian várom, mi lesz e kotyvaszból? :)
Így készült
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Leszűrtem és megkóstoltuk. Kellemesen kesernyés, finom! Még érlelem karácsonyig


4 megjegyzés:

  1. Én is kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Nem lesz keserű? De majd biztosan beszámolsz!
    Gyerekkoromban ettem zöld dió befőttet, egy szomszéd néni készítette minden évben. Macerás volt, mert sokat kellett áztatni. Érdekes, semmihez sem hasonlítható, de finom lett a végeredmény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi, biztos, hogy kesernyés lesz, de attól finom lehet.
      Egyszer én is csináltam zöld dió befőttet, de nekünk az nem jött be.

      Törlés
  2. Én is kíváncsian várom a végeredményt :)

    VálaszTörlés
  3. Janka, majd beszámolok róla! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...