Összes oldalmegjelenítés

2014. augusztus 21., csütörtök

Áfonyás túrótorta

Áfonyás túrótorta
Tészta hozzávalói:
4 db tojás
12,5 dkg porcukor
10 dkg liszt
1-2 ek mák (egész)
2 ek forró víz
1 tk vaníliaaroma
Krém hozzávalói:
25 dkg ricotta (v. túró)
15 dkg áfonya(nálam még +5 deka)
1 ek barna cukor)
porcukor (ízlés szerint
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
2 dl habtejszín (v. Hulala)
10 g porzselatin
0,5 dl víz
Csokoládés ganache:
12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
1,5 dl habtejszín (v. Hulala)
Elkészítés:
Előszőr szárazon megpörköltem a mákot, és kihűtöttem.
A porcukrot a tojásokkal habosra kevertem, míg háromszorosra nőtt a térfogata.Beleadtam a vaníliaaromát, a mákot, kanalanként a forró vizet, közben állandóan kevertem.Végül beleszitáltam a lisztet és fakanállal óvatosan összeforgattam (sütőpor nem kell bele).
Sütőpapírral bélelt gáztepsibe símítottam a masszát, majd 160 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 20 percig sütöttem. Kivéve lisztezett sütőpapírra borítottam, az aljáról lehúztam a sütőpapírt és nyirkos konyharuhával letakarva hagytam teljesen kihűlni.
Míg hűlt, elkészítettem a krémet.
Az áfonyát kislábosba tettem 1 evőkanál barna nádcukorral, majd kislángon egyszer kétszer megkeverve óvatosan megpároltam, és hagytam teljesen kihűlni.
Egy 25 dekás csészés félzsíros túrót kikevertem 1 cs.vaníliás és 2 ek. porcukorral, beletettem a reszelt citromhéjat és a citromlevet is. Utoljára hozzákevertem az áfonyát. Mivel géppel kevertem, az áfonya összetört, megszínezte a krémet.
A fél deci vizet mikróban felforraltam, ráöntöttem a porzselatinra és kevergettem, míg a zselatin teljesen feloldódott és langyosra hűlt. Ekkor hozzákevertem az áfonyás krémhez.
Egy zacskó állati tejszínt (2,5 dl) 1 ek porcukorral felvertem és a túrós krémhez adtam. A kész krémet kis időre hűtőbe tettem, majd összeállítottam a tortát.
A kihűlt tortalapot középen kettévágtam széltében. Egyik lapra rákentem a krém felét, majd megszórtam áfonyaszemekkel és erre kentem a többi krémet, egy keveset a tetejére is. Hűtőbe tettem.

A ganázshoz a tejszínt felforrósítottam, de nem forraltam fel. Ráőntöttem az apróra tördelt csokoládéra (nálam fele ét, fele tej) és kevergettem kihűlésig.
Ráöntöttem a tortára, de mivel hígnak találtam, csak felét. Ez egy önterülő öntet, az oldalán lefolyva a tálcára is ráfolyt, ezért hogy "megfogjam", mandulaforgáccsal körberaktam az oldalát. a mandulát először kicsit megpirítottam.
A készítés fázisai
A receptet Gizitől hoztam, minimális eltéréssel úgy csináltam, ahogy ő, bár nem kerekre, hanem szögletesre. Így nem lett "esedék", kb.20x15 cm-es volt a kész torta. Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, sikere volt a tortának! Vendégek is ettek belőle, és nagyon megdícsérték.


Sajnos nagyon rossz fotókat sikerült készíteni.

9 megjegyzés:

  1. Elhiszem, hogy sikere volt ennek a tortádnak is, már a kinézete is eléggé csábító :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Millye! Szép színeit a rossz fotók nem adják vissza, de nagyon finom volt!

      Törlés
  2. Nekem minden jöhet ami mákos, főleg ha gyümölccsel párosul. Isteni! :))

    VálaszTörlés
  3. A mák megpirításával ,most találkozom először. Most is tanultam tőled!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm olgis, én Gizitől tanultam a mák pirítását. Erre (is) jó az internet! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...